Kolumnit

Kolumni: Vanhat koirat osaavat vanhoja temppuja

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Yhtiöt keräävät osakkailtaan rahaa aina välillä. Tapahtumalle on harhauttava nimi ”osakeanti”, jotta osakkaat luulisivat, että heille annetaan jotakin. Todellisuudessa kyseessä on rahansiirto osakkailta yhtiölle. Vielä 80-luvulla tosin järjestettiin maksuttomia ”rahastoanteja”, joissa osakkeita sai lisää ”ilmaiseksi”, tai näin kansalle annettiin ymmärtää. Rahastoanti on lähinnä pienimuotoinen splitti eli osakkeita tulee lisää ja oikeasti mitään muuta ei tapahdu. Yhtiö on lähtökohtaisesti samanarvoinen ennen ja jälkeen rahastoantia tai splittiä, arvo vain jaetaan sitten useammalla osakkeella. Pörssikurssin pitäisi siis laskea vastaavasti. Sijoittajien hönöosasto muuten luulee, että spliteillä luodaan jotain arvoa. Tämän seurauksena splitin jälkeen yhtiön markkina-arvo joskus nousee, kun nämä hönöt ostavat ”halvempaa” osaketta.

Merkintäoikeusannit olivat 80-luvulla pääasiallinen tapa järjestää osakeanteja. Niiden tilalle ovat hyvin pitkälti tulleet erilaiset suunnatut annit. Suunnatuilla yhtiön johto pääseekin suuntailemaan itselleen ja kavereilleen paremmin mitä haluaa. Merkintäoikeusannissa kaikkia osakkaita useimmiten kohdellaan tasavertaisesti.

Minä opettelin merkintäoikeusmatematiikkani 80-luvulla ihan huolella. Silloin oli varsin tavanomaista, että Fabianinkadulla 20 meklaria nukkui, kun merkintäoikeuksia noteerattiin, ja niiden hinta saattoi olla pahastikin ristissä osakkeiden kanssa. Juniorisijoittajat eivät havaintojeni mukaan ole perehtyneitä kuponkimatematiikan perusteisiin. Yritänkin avata aiheen esittelemällä Technopoliksen käynnissä olevan osakeannin.

Technopoliksen hallitus ilmoitti 31.8. järjestävänsä osakeannin, jossa kahdella vanhalla osakkeella saa merkitä yhden uuden hintaan 2,40. Osakkeen kurssi oli 3,90:n haminoissa. Seuraavana päivänä eli 1.9. osakkeesta irtosi merkintäoikeus, ja osake ”tippui” 3,47:ään. Itse merkintäoikeus noteerattiin listalla vasta 7.9. alkaen.

Merkintäoikeuden arvo

Kun me tiedämme osakkeen kurssin ja antiehdot, on merkintäoikeuden arvo helppo laskea kaavalla:

(Osakkeen kurssi – merkintähinta) / tarvittavien merkintäoikeuksien lukumäärä.

Technopoliksen tapauksessa tämä oli siis (3,47-2,40) / 2 = 53,5 senttiä. Kun lisäsin merkkarin laskennallisen hinnan kuponkiin, huomasin, että oikeasti Technopoliksen kurssi ei laskenut, vaan itse asiassa oli vuoden huipuissa 3,47 + 0,535 = 4,005. Kevensin osaketta välittömästi, kun tämän huomasin. Uskokaa pois, vuonna 2016 kaikki sijoittajat eivät olleet vielä huomanneet. Tehokkaat markkinat, my ass.

Merkintäoikeuden listautuminen

Minulle sinänsä sopii hyvin, että kuponki irtoaa ensin ja tulee listalle vasta annin alettua. Tämä tarjoaa oivia spekulointimahdollisuuksia. Mitään varsinaista järkeä tässä ei tietenkään ole. Näin on vain aina ollut ja toistaiseksi edelleen on. Merkintäoikeuksilla voitaisiin hyvin aloittaa kauppa samana päivänä, kun ne irtoavat.

En uskaltanut myydä Technopolista kovin raskaalla kädellä heti kupongin irrottua, koska yhtiön fundamentit ovat edulliset, ja antia on voitu hyvin markkinoida jollekin raskaankin sarjan pelurille, joka sitten on lämmennyt lapusta. Mutta kupongin listautumispäivää edellisenä päivänä paukutin osaketta ulos oikein urakalla. Iso osa sijoittajista nimittäin herää osakeantiin vasta kun huomaavat salkkuunsa tulleen merkintäoikeuksia. Tämä on totta, vaikka kovin monet eivät halua tätä ääneen tunnustaa. Kaikilla ei ole rahaa merkintään, joten ratkaisuksi pienen päänraapimisen jälkeen keksitään myydä osaketta tai merkintäoikeuksia. Joten merkintäoikeuden listautuessa osakkeeseen kohdistuu luonnollinen myyntipaine.

Kupongin listautumispäivänä osake tyypillisesti siis laskee. Tämä pohjautuu tosin muistinvaraiseen tietoon. Tutkimusta en asiasta ole tehnyt, mutta olen ollut monen vuosikymmenen ajan hyvin aktiivinen osakeantien aikainen treideri. Ilmiö on luotettavuudeltaan varmaan tammiralli-luokkaa. Eli usein menee oikein, mutta ei aina. Tämän vuoden tammirallin puutetta mököttelen vieläkin.

Tällä kertaa Akilla kävi paremmat kuin tammikuun alussa. Myin suurin piirtein hintaan 3,45 ja otin seuraavana päivänä myydyt takaisin 3,36 paikkeilla. Nämä rahat saa muuten pitää, eikä verottajakaan vie tässä vaiheessa mitään, koska kupongin irtoamisen johdosta myynnit menivät verotuksellisesti tappiolla. Vanhat koirat osaavat lähinnä vanhoja temppuja, mutta onneksi edes niitä.

Valitettavasti robotit ovat pilanneet vanhan kunnon merkintäoikeusarbitraasin. Joku tai jotkut ovat virittäneet Technopolikseen antirobotin, joka käytännössä vie rehelliseltä piensijoittajalta mahdollisuuden kikkailla osakkeen ja kupongin välillä. Tässä on hyviäkin puolia. Eipä ole tarvinnut herätä kymmeneltä kyyläämään mahdollisia arbin paikkoja. Vaikka en usko osakemarkkinoiden olevan tällä hetkellä kovinkaan tehokkaita, uskon niiden kyllä ajan funktiona muuttuvan tehokkaammiksi. Robotit vievät töitä muiltakin kuin tehdastyöläisiltä.

Yksityishenkilöiden merkintäoikeusverotus

Useimpien yksityishenkilöiden kannattaa rahoittaa antinsa myymällä osaketta eikä merkintäoikeutta - jos siis rahoitukseen on tarvetta. Verotuksellisesti kuponkien hankintahinnaksi katsotaan nykyisin nolla, eli niiden myynti menee hankintameno-olettamalla ja on siten verollista. Kupongin irtoamisen johdosta useimmillahan osakkeet menevät verotuksellisesti tappiolla, vaikka ovat vieläkin vuoden huippujen lähellä.

Päivää ennen annin loppumista ostaminen

Nykyisin osakekauppojen selvitysaika on T+2 eli kaksi pankkipäivää. Vanhaan pahaan aikaan tämä oli T+5 ja vielä muutama vuosi sitten T+3. Edistys siis edistyy. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtä päivää ennen annin loppua sitä ei enää ehdi rahoittaa osaketta myymällä. Jos siis on jostain syystä Technopoliksessa ostoaikeissa, voi juuri päivä pari ennen annin loppua olla teknisesti hyvä hetki. Tällä ei ole mitään apteekin takuuta, mutta varmaa on, että ainakin annin aiheuttama myyntipaine tuona päivänä hellittää.

Minä en ole ostamassa, koska otin jo myydyt takaisin varmistaen pienen tilin, ja minun Technopolis-painoni on maltillisesti sanottuna riittävä. Nuorena sijoittajana olisin varmaan odottanut annin loppusuoralle. Nyt hermot eivät pitäneet olla ottamatta pientä varmaa välitiliä. Ja jos olisin ollut ostamassa, en olisi tietenkään tätä vanhan koiran antivinkkiä tässä yhteydessä julkaissut. Joku raja hyväntekeväisyydelläkin.

Huomattavaa on, että suurinta typeryyttä annissa on antaa merkintäoikeuksiensa raueta. Pieni osuus sijoittajista huolimattomuuttaan tai tietämättömyyttään näin kuitenkin tekee. Nämä osakkeet myydään muille osakkaille lisämerkinnässä, joka tietysti annin yhteydessä kannattaa tehdä. Kaupankäynti Technopoliksen merkintäoikeuksilla loppuu 15.9. ja merkintäaika päättyy 21.9. Sitä ennen täytyy siis herätä operoimaan.

Tämän jakaminen on vastoin omia intressejäni, koska aion tietysti tehdä lisämerkintöjä, ja mitä enemmän niitä tulee, sitä vähemmän muut lisämerkitsijät saavat. Mutta vanhat koirat saavat välillä eettisiä kohtauksia.

Keskustelua täällä.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää