Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Valehteleminen kannattaa hyvin

Työntekijöiden irtisanomissuojan heikentäminen parantaa työllisyyttä. Tämä ei ole mikään mielipidekysymys. Työntekijöiden ja työnantajien ekonomistit voivat toki kiistellä kuinka paljon parantaa, mutta eivät ole eri mieltä. SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta pystyi kyllä sanomaan, että irtisanomissuojan heikentäminen eriarvoistaa työntekijöitä, mutta tuskin ilkeää väittää, ettei mitään vaikutuksia työllisyyteen olisi. Ay-liikkeen ekonomistit eivät yleensäkään väitä kuuta juustoksi. Ilmeisesti he pelkäävät enemmän kollegoiden ylenkatsetta kuin työnantajansa painetta. Tämän takia julkisuuden ja kansalle valehtelun tyyliin ”ei irtisanomissuojan heikentäminen paranna työllisyyttä” tai ”palkkojen laskeminen ei muuta työvoiman kysyntää” pääsääntöisesti hoitavatkin ammattiliittojen muut työntekijät.

Antti Rinteelläkään entisenä Erton puheenjohtajana ei ole mitään estoja valehdella suurelle yleisölle. Kaikki vähänkään kartalla olevat, Antti itse mukaan lukien, tietävät että hyvinvointiyhteiskuntaa uhkaavat kestävyysvaje ja huoltosuhteen heikentyminen, eivätkä hallituksen irtisanomissuojan heikennykset. Silti pekonipastamestari saarnaa kohdeyleisölleen päivästä toiseen niskalaukauksista, kyykyttämisistä ja ikuisista koeajoista. Nyky-yhteiskunnassa olemme muuten käytännön ikuisella koeajalla kaikki, USA:n korkeimman oikeuden ja Ruotsin akatemian jäseniä lukuun ottamatta.

Tässä runsaalla veden juomisella hoikistunut näyttää toimivan omalta kannaltaan oikein. SDP on noussut gallupeissa johtoon, ja säilyttääkseen pallinsa Rinne tarvitsee kipeästi vaalivoiton. Useimmat muutkin miehet mielellään pitävät pallinsa, ja 11 vuotta nuoremman kolmannen vaimon hankkineelta yhdenkin pallin suojelu on ihan ymmärrettävää. Mitä ilmeisimmin ja ymmärrettävistä syistä hänen sanomansa uppoaa siihen kansanosaan, joka ei juuri talouden realiteeteista ymmärrä.

Entisen lakkokenraalin kaltaiset agitaattorit yllyttivätkin vuonna 1918 silloiset ymmärtämättömät ja oikeasti vähäosaiset toivottomaan kapinaan ja olivat jo paenneet Pietariin, kun minun isänäidinisäni ja äidinäidinisäni olivat vielä jännittämässä Lappeenrannan linnoituksen punavankileirillä koska kuula kalloon napsahtaa.

Demarit eivät ole Helsingin pörssikurssien suurin uhka, vaikka suomalaisen sijoittajan onkin perusteltua elää rinteenpelossa. Rinne tuskin tarkoituksella katkoo yhtään mitään kauppasiteitä ulkomaille. Jopa juristi pystyy ymmärtämään, että hyvinvointivaltio on vapaakaupalla rakennettu. SDP:n puheenjohtaja ei luonnollisestikaan halua ajaa alas hyvinvointivaltiota, ellei sitten demarien kannatus sitä jostain, tällä hetkellä käsittämättömästä syystä, alkaisi vaatimaan.

Mie muuten avoimesti halveksun sitä, miten puolueiden puheenjohtajille puolueen etu yleensä tulee heti oman edun beesissä ja maan etu häämöttää jossain kaukana takana. Tämä ei toki koske kokoomuksen lääkeyhtiöloikkareita, jotka ovat pystyneet varmasti tekemään kokkareille enemmän vahinkoa kuin oppositio ikinä kykenee. Mutta eivät toki Laura Räty ja Lasse Männistö puheenjohtajia olleetkaan.

Nimittäisin joka tapauksessa mielelläni Antti Rinteen Yhdysvaltain presidentiksi nykyisen tilalle. Olisin varma, että mitään kauppasotaa ei alkaisi Rinteen ollessa puikoissa. Vaikka Jogi-karhu on opportunistinen pyrkyri vailla urakehitystä haittaavaa moraalia, ei hän missään tapauksessa ole täysin vailla ymmärrystä ympäröivästä maailmasta.

Analyytikot tuntuvat olevan melko yksimielisiä, että kauppasotaa ei tule, koska kaikki ymmärtävät, että niissä ei ole voittajia. Tämän analyysin heikko kohta on, että Donald Trump ei oikeasti ymmärrä sitä. ”Trade wars are good and easy to win” -twiitti tiivistää Captain Chaoksen ajatukset maailmankaupasta. Tällainen ymmärtämättömyys vaatii koulutetulta ihmiseltä älyn puutetta tai mielisairautta.

Adolf Twitlerin seuraamisesta on ollut muuten minulle paljon apua. Jos tunnen itseni jostain syystä henkisesti tasapainottomaksi, luen vähän @realDonaldTrumpia ja olo alkaa heti tuntua vähintään suhteellisen vakaalta.

USA:n kongressi pystyy käsittääkseni rajoittamaan presidentin mahdollisuuksia tullimuurien nostoon. Lisäksi voi käydä niinkin hyvin, että Kiina ja EU taipuvat purkamaan omia kaupanesteitään ja USA ei lopulta toteuta mitään Trumpin uhkauksista. Mutta jos mitään kauppasotaa ei puhkea, se tapahtuu Fuckface Von Clownstickistä huolimatta eikä hänen ansiostaan. 

Valehtelu kannattaa hyvin, koska totuudessa pysyttelemällä ei olisi noustu USA:n presidentiksi eikä Antti Rinne olisi realistinen pääministerikandidaatti.

Näillä pohdinnoilla olen edelleen kevennellyt vähäisiä syklisiä osakkeitani kuten Nokiaa ja panostanut enemmän sellaisiin, jotka selviytyvät kauppasodista kuin Ruotsi maailmansodista ja jotka hyötyvät pitkään jatkuvasta alhaisesta korkotasosta, kuten kiinteistösijoitus- ja rahapeliyhtiöihin.

P.S. Jos demarit voittavat vaalit, aion hankkia yleiseen jakeluun Hjallis Harkimon ja Mikael Jungnerin kuvalla varustettuja T-paitoja, joissa lukee: ”Me nostimme Antti Rinteen pääministeriksi”. Suomi varmasti tarvitsisi enemmän markkinaliberalismia, mutta äänten sirpaloittaminen ajaa vain kohta joka tapauksessa menetettävistä eduista kiinnipitävien asiaa.

Mikael olisi ollut enemmän hyödyksi markkinatalouden ja asiantuntijuuden edistämisessä demareissa ja Hjallis kokoomuksessa kuin perustamassaan Liike Nytissään. Tällä tavalla toimii esimerkiksi Antero Vartia vihreissä. Mutta mitä ilmeisimmin kuuta taivaalta eli Macron-ilmiötä Suomessa tavoittelevat sankarit pelaavat mieluummin ykkösketjun sentterinä nelosdivaria kuin enimmäkseen kuluttavat vaihtopenkkiä SM-liigassa. Narsismi ajaakin ihmisiä nousemaan massasta esille - Atlantin molemmin puolin.

P.P.S. Työnsä tekemisestä hyvin sekä hyvinä että huonoina aikoina ei ole koskaan mitään erityistä haittaa. Iivari Pyysing tunnettiin kuulemma hyvänä hevosmiehenä ja isäntä haki hänet pois punavankileiriltä, koska sellaisista oli kesällä 1918 Suomessa yhtä kova pula kuin vastuullisista demareista nykyään. Linnoituksessa oli noin 3.000 vankia ja leirillä teloitettiin suuruusluokkaa 500 ja yhteensä kuoli noin 700 punaista. Koska esi-isistäni kaksi oli Linnoituksen mäellä leireilemässä, oli silloin ihan hyvät mahdollisuudet, että tälle jutulle ei olisi koskaan syntynyt kirjoittajaa.

Keskustele kolumnista täällä

Säästä fiksummin ja helpommin bitcoiniin, litecoiniin, ethereumiin, rippleen ja stellariin. Liity yli 100 000 asiakkaan joukkoon
Liity Sijoitustiedon jäseneksi