Artikkelit

Katsaus omaan raaka-ainesalkkuun - osa 3: Onko 2018 platinan vuosi?

Timo Tikkala |
Jaa Twiittaa

Noin vuosi sitten kirjoitin Sijoitustiedossa oman top-4 listan raaka-aineista, joissa uskon olevan merkittävää nousupotentiaalia lähivuosina. Nämä neljä raaka-ainetta ovat uraani, hopea, kulta ja platina. Kyseisen lokakuussa 2016 julkaistun kirjoituksen voi lukea täältä. Vuoden aikana on tapahtunut paljon, joten ajattelin kirjoittaa aiheesta päivityksen käydäkseni läpi, mitkä asiat ovat menneet pieleen ja missä uskon edelleen olevani oikealla polulla. Jotta kirjoitukset eivät venyisi liian pitkiksi, olen jakanut tämän päivityksen useampaan osaan keskittyen jokaisessa kirjoituksessa vain yhteen raaka-aineeseen kerralla. Ensimmäisessä osassa käsittelin uraanin tuottajia ja toisessa osassa kullan tuottajia.

Tässä kolmannessa osassa kirjoitan platinasta, joka on tähän mennessä ollut raaka-ainesalkkuni heikoin sijoitus. Ostin fyysistä platinaa salkun mausteeksi vuoden 2015 ja 2016 aikana muutamassa erässä (en ostanut Suomesta tai suomalaiselta välittäjältä, joten ostot eivät olleet ALV:n alaisia). Platinasijoitukseni ovat nyt noin 15% pakkasella. Olin liian optimistinen platinan suhteen ostopäätöksiä tehdessä. Jälkikäteen katsottuna olisi ollut paljon järkevämpää hajauttaa sijoitukset platinan ja palladiumin välillä, sillä nämä kaksi autojen katalysaattorien valmistukseen käytettävää metallia ovat jossain määrin toistensa substituutteja. Laiskuuttani en kuitenkaan jaksanut tehdä analyysityötä tarpeeksi huolella. Vaikka platinalla ja palladiumilla on hyvin samankaltaiset fundamentit (kaivostoiminta keskittynyt muutamaan maahan ja kysyntä riippuvainen autoteollisuudesta), vain palladium on ollut menestyksekäs long-positio viimeisten parin vuoden aikana. Kuten alla olevasta hintakuvaajasta käy ilmi, on palladiumin kurssikehitys ollut yhtä voittokulkua vuoden 2016 alusta lähtien.

Palladiumin hintakehitys

Platina puolestaan on omaksi harmikseni ollut selkeässä laskutrendissä, eikä ole vieläkään pystynyt murtamaan vuoden 2008 laskusta alkanutta vastustasoa.

Platinan hintakehitys

Kaiken lisäksi platina on viimeksi ollut näin halpaa suhteessa kultaan 1980-luvulla. Vielä neljä vuotta sitten kulta ja platina olivat suunnilleen yhtä kalliita, mutta tänä päivänä kullan hinta on noin 1.25-kertainen platinaan verrattuna (punainen viiva ja oikeanpuoleinen akseli alla olevassa kuvaajassa).

Kullan/platina suhdeluku (punainen viiva) sekä kullan (keltainen viiva) ja platinan (sininen viiva) hinnat 


Kuvan lähde: Sunshine Profits

Palladium on pääasiallinen bensiiniautojen katalysaattorien valmistukseen käytetty metalli, kun taas platinaa käytetään enimmäkseen dieselautojen katalysaattorien valmistuksesta. Tämän takia Volkswagenin dieselautojen päästöskandaali oli paha takaisku platinan kysynnän kannalta. Palladiumin käyttöä on lisännyt se, että historiallisesti katsottuna palladium on ollut platinaa halvempaa. Tilanne on kuitenkin nyt kääntynyt päinvastaiseksi, kun palladiumista on tullut platinaa kalliimpaa. Tämä kannustaa autonvalmistajia harkitsemaan palladiumin korvaamista platinalla. Oma tekninen osaaminen ei riitä arvioimaan sitä, kuinka paljon palladiumin käyttöä pystytään korvaamaan platinalla, mutta palladiumin kysyntä on tällä hetkellä World Platinum Investment Councilin mukaan 2.6x suurempaa kuin platinan, joten pienikin substituutio palladiumista platinaan voi näkyä selvästi platinan kysynnässä.

Tarjontapuolen shokki on myös yksi mahdollinen skenaario platinan kohdalla. Noin 54% platinan tuotannosta nimittäin tulee Etelä-Afrikasta. Maan kaivokset kuuluvat maailman syvimpiin ja vaarallisimpiin, joten kaivostyöntekijät ymmärrettävistä syistä vaativat kohtuullista korvausta henkensä riskeeraamisesta. Ongelma on kuitenkin, että kaivosten omistajien saamat tuotot eivät nykyisin riitä kattamaan sijoitetun pääoman kustannuksia. Tästä johtuen omistajien kukkaron nyörit ovat tiukalla. Toistaiseksi Etelä-Afrikan randin heikkeneminen on auttanut kaivoksia säilyttämään osan marginaaleista, vaikka platinan dollarimääräinen hinta on tullut ryminällä alas. Randin vahvistuminen (eli platinan randimääräisen hinnan laskeminen) kuitenkin voisi laittaa tuottajat todella ahtaalle, ellei platinan hinta sitä ennen nouse selvästi. Seurauksena voisi olla tuotannonleikkauksia ja lakkoja.

Platinan kysyntä ja tarjonta 2017

Spekulaatiot tuotannonleikkauksista ja substituutiosta palladiumin ja platinan välillä ovat hyviä lisäoptioita long-positiolle platinassa. Yksin näiden perustelujen varaan sijoitusta ei kuitenkaan kannata rakentaa. Mielestäni paras syy olla 'longina' platinassa on, jos uskoo raaka-aineiden härkämarkkinaan. Tässä tapauksessa platinalla on hyvät mahdollisuudet tuottaa paremmin kuin yleiset raaka-aineindeksit, koska se on ollut pitkään alisuorittaja verrokkeihinsa nähden (kulta, hopea, palladium).

Monesti hyviä tuottoja voi odottaa silloin kun näkymät muuttuvat surkeasta 'vähemmän huonoksi'. Luulen, että platina saattaa olla juuri tällaisen käänteen edessä. World Platinun Investment Councilin mukaan platinan kysyntä tulee ylittämään tänä vuonna tarjonnan 275,000 unssilla (2017: -15,000 unssia). Platinan kohdalla normaalia, että kysyntä on tarjontaa suurempaa, joten tästä vajeesta ei kannata liikaa innostua. Näkymien selvä paraneminen on kuitenkin positiivinen asia platinan hinnalle.

Pidemmällä aikavälillä platinan hintaan liittyy suurempia riskejä, joista sähköautojen yleistyminen lienee selvin. Autoteollisuus on lisäksi altis sykleille, joten siltä osin kysyntä voi hyytyä yllättäen. Näistä riskeistä johtuen platina ei ole isossa painossa salkussani. Riskeistä huolimatta uskon platinan olevan hyvä sijoitus raaka-aineiden seuraavassa noususyklissä, jos sen uskoo alkavan lähiaikoina. Koska platina on vain pieni osa raaka-ainesalkkuani, en ole asettanut sille selkeitä tuotto- tai stop loss-tasoja.

Keskustelua Timon blogissa.

Timoa voi seurata Twitterissä: @timotikkala

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kaupallinen yhteistyö

Osakemarkkinat odottavat Fedin leikkaavan ohjauskorkoa

Johannes Ankelo
9.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Cityconin toimitusjohtaja puhui totta

Aki Pyysing
8.9.2024
east Lue lisää

Omistaja kantaa riskin

Miika Vuorensola
8.9.2024
east Lue lisää