Olet täällä

Artikkelit

Käppyröiden kertomaa: trendilinjat testissä

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten käydään läpi ajankohtaisia ja mielenkiintoisia kuvaajia talousmaailman eri kanteilta.

WTI-öljyn hinta on noussut korkeimmilleen sitten vuoden 2018 huipun. Reilu kuukausi sitten optiotreideri otti ison betsin öljyn nousemisesta yli sataan taalaan joulukuuhun mennessä. Toistaiseksi öljyn hinta nousee kyseiselle treiderille suosiollisesti.

Öljyn volatiliteetti on alimmillaan sitten viime vuoden elokuun ja nyt öljy treidaa maaliskuussa alkaneen rangen yläpaulassa.

Öljyn kysyntä on jo noussut pandemiaa edeltäneille tasoille ja jopa sitä korkeammalla rajoitusten helpottaessa.

Inflaatiosuojana pidetty kulta ei ole inflaationumeroista lähtenyt nousuun, päinvastoin. Se treidaa keskipitkän aikavälin trendilinjassa tehtyään aiemmin “lower high:n”. Vieläkö kulta on inflaatiosuoja vai onko bitcoin vienyt sen roolin? Datan mukaan se näyttää ylimyydyltä, onko luvassa pomppu trendilinjasta vai rysähdetäänkö läpi?

Voimakkaasti viime toukokuuhun asti nousseen kuparin hinta on ollut laskussa.

Nasdaq treidaa trendilinjan yläreunassa ja volatiliteetti on matala. Indeksi on ollut tulikuuma toukokuun puolivälin paniikin jälkeen ja tekee uusia huippuja päivästä toiseen. Rekyyliä luvassa?

Eurostoxx 50 puolestaan treidaa trendirangessa alareunassa, pomppu odotettavissa?

S&P500-indeksin kuvaaja käänteisenä. Olisitko valmis shorttaamaan tätä graafia?

S&P500-indeksin osakkeet, joilla tehdään eniten optiokauppaa, tuottavat selkeästi indeksiä paremmin. Robinhoodin treideistä suuri osa tehdään optioilla osakkeiden sijaan, sillä jenkkiosakkeiden hinnat ovat kadonneet nuoremmilta sukupolvilta käsistä. Optioilla on halvempaa tehdä kauppaa ja niillä voi rakentaa erilaisia strategioita.

S&P500 etenee pandemian aikaan pitkälti samaa rataa kuin finanssikriisin pohjien jälkeen. Jos historia toistaa itseään, odotettavissa on välitön 20 prosentin korjaus noin 3500 tasoille.

Dollari-indeksin ja S&P500-indeksin korrelaatio rakoilee ainakin väliaikaisesti. Dollari vahvistuu, mutta osakkeet jatkavat menoaan. (Kuvaajassa virheellisesti kirjoitettu US 10 year S&P500-indeksin sijaan).

Jenkkien kymppivuotisen bondin yieldi treidaa lyhyellä aikavälillä laskevassa trendissä, mutta viime kesänä alkaneessa pidemmässä kuvassa se on nousevassa trendissä. Lähiviikot tulevat antamaan osviittaa seuraavasta suuremmasta liikkeestä.

Dollari-indeksi puolestaan kolkuttelee laskevan trendin yläviivaa. Mennäänkö trendilinjasta läpi, eli alkaako taala vahvistua?

EUR/USD lähestyy trendilinjaa ylhäältä.

G20-maiden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen. Länsimaissa velka on korkeampi kuin toisen maailmansodan aikaan.

Bitcoin-kuvaaja näyttää osakeindekseihin verrattuna vähemmän seksikkäältä. Se treidaa rangessa 30 000-40 000 välillä pudottuaan noin puoleen 65 000 huipuistaan.

Lähiviikkojen volahymy on bitcoin-optioissa vinoutunut myyntioptioiden kallistumiseksi vasemmalle. Se kertoo optiotreidereiden pelosta bitcoinin laskulle tulevien viikkojen aikana, joten myyntioptioita on ostettu suojaksi ja spekulaationa.

Pidemmällä juoksuajalla hymy vinoutuu oikealle, mikä kertoo osto-optioiden kalliimmasta hinnasta. Treiderit odottavat bitcoinille roimaa nousua seuraavan vuoden aikana.

Kiinan kääntäessä selkänsä bitcoin-mainaajille bitcoin-verkon hash rate on tullut voimakkaasti alas. Eilen toteutunut “difficulty adjustment” korjaa louhimisen epätasapainon ja verkko tulee jatkamaan matkaansa Kiinan toimista huolimatta. Kiinalaiset louhijat ovat siirtymässä eri puolille maailmaa halvan energian perässä jatkaakseen mainaamista.

Maissin hinta otti tällä viikolla voimakkaan pompun pohjilta.

Aasiassa inflaatio on noussut voimakkaasti, mutta Goldman Sachsin mukaan tämä oli odotettavissa ja inflaatiotrendit investointipankin mukaan jatkuvat keskuspankkien mandaattien mukaisina. Goldman uskoo Aasian inflaation saavuttaneen huippunsa.

Asuntomarkkinat jatkavat tulikuumina FEDin jatkaessa joka kuukautisia MBS-ostoksiaan.

Listautumisanteja järjestetään enemmän kuin seitsemään vuoteen. Teknokuplan huipuista ollaan vielä kaukana, vaikka SPAC-listaukset aiheuttavatkin paljon melua.

Ja osakkeiden takaisinostoilmoitukset ovat vuoden puolivälissä ennätyskorkeat.

Mikä fiilis markkinoista tällä hetkellä? Kommentoi Sijoitustiedon palstan Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketjussa.

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi