Olet täällä

Artikkelit

Hulluja ennustuksia vuodelle 2020

Saxo Bankin lähes kaksikymmenvuotisen “Outrageous Predictions”-ennustesarjan aikana muutama on osunut nappiin: Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi, Applen markkina-arvon laskeminen, Bitcoinin voimakas arvonnousu (tosin arvio oli reilusti alakanttiin vaikka osuikin) ja Brexit.

Ennusteiden tavoitteena ei välttämättä ole osua napakymppiin, vaan haastaa lukijoita ajattelemaan tavallisten normien ja tapahtumien ulkopuolella. Saxo Bankin sijoituspäällikön Steen Jakobsenin mukaan ennusteiden toteutumisprosentti on kymmenen prosentin luokkaa. Ennusteiden tavoitteena onkin herättää keskustelua maailmantalouden ja -politiikan tilasta ja auttaa ihmisiä valmistautumaan kaikkiin mahdollisiin muutoksiin huolella.

Saxon rohkeat ennusteet vuodelle 2020:

Puolijohdevalmistajien osakkeiden arvot romahtavat puoleen

Saxon ennuste: “Tekoälytalven” koittaessa puolijohdevalmistajien osakkeiden arvot romahtavat puoleen ensi vuoden aikana. Viimeisen 70 vuoden aikana olemme kokeneet jo kaksi tekoälytalvea. Pullistelevien teköälyotsikoiden taustalla Saxo havaitsee AI-teknologian laskevia tuottoja algoritmien tuottaessa vähenevässä määrin vaikuttavia tuloksia.

Faktaa: PHLX puolijohdevalmistajien indeksi on noussut voimakkaasti viimeiset vuodet.

Stagflaatio palkitsee arvo-osakkeita kasvuosakkeiden sijaan

Saxon ennuste: Stagflaatio - eli inflaation ja työttömyyslukujen yhtäaikaiset korkeat tasot ja talouskasvun hidastuminen - mahdollistaa iShares MSCCI World Value Factor ETF:n 25 prosenttia paremman tuoton verrattuna FAANG-osakkeisiin (eli Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google).

USA tulee jatkamaan valtavan ja kasvavan alijäämän ajamista. Jenkkitaala tulee kärsimään voimakkaan arvonalentumisen markkinoiden havaitessa FEDin jatkavan taseensa kasvattamista pitäen ohjauskorot tiukasti matalana.

Faktaa: FAANG-osakkeet ovat suosituimpia ja parhaiten tuottavia teknologiaosakkeita.

EKP nostaa ohjauskorkoansa pois pakkaselta

Saxon ennuste: Tammikuun alussa EKP:n presidentti Christine Lagarde tulee muuttamaan mielensä negatiivisten korkojen puolesta ja toteaa että keskuspankin finanssipolitiikka on ylittänyt rajansa. EKP nostaa ohjauskorkoaan moneen otteeseen ja korko tulee vuoden lopussa olemaan nollatasolla tai jopa positiivisena. Tämä nostaa eurooppalaiset pankit pohjamudista ja EuroStoxx pankki-indeksi nousee 30 prosentilla ensi vuonna.

Faktaa: EKP on laskenut ohjauskorkoaan entistä syvemmälle vuonna 2019. Tällä hetkellä se on -0,5 prosenttia.

Öljy ja kaasu kepittävät puhtaan energian

Saxon ennuste: Vuonna 2020 OPEC jatkaa tuotantonsa leikkaamista, tappiollinen liuskekaasujen tuotanto USA:ssa hidastuu ja kysyntä Aasiassa kasvaa. Öljy- ja kaasuteollisuus on yllätysvoittaja ja puhtaan energian teollisuus saa kylmän suihkun.

Faktaa: Jenkkien liuskekaasutuotanto ja lisääntynyt kysyntä puhtaalle energialle on lähettänyt tavanomaisten energiaosakkeiden arvot 23 prosenttia alemmille tasoille puhtaan energian yhtiöihin verrattuna.

USD/ZAR-valuuttaparin arvo nousee kolmanneksella

Saxon ennuste: Maailman valtiot lopettavat lainojen myöntämisen Etelä-Afrikalle ja USA:n dollarin arvo nousee suhteessa Etelä-Afrikan Randiin. Etelä-Afrikan talous ajautuu konkurssin partaalle. “Velkataso voi nousta liian korkealle ilman vastuullista suunnitelmaa”, Jakobsen toteaa.

Faktaa: Etelä-Afrikka ennustaa budjettinsa kasvavan ensi vuonna 6,5 prosenttiin BKT:sta, jotta se voi jatkaa vaikeuksien kanssa painivan Eskomin pelastamista.

Trump julkaisee “America First”-veron

Saxon ennuste: Donald Trumpin “America First”, eli “Amerikka ensin”, -suunnitelma poistaa kaikki tullit Kiinan kanssa ja asettaa 25 prosentin arvonlisäveron kaikelle ulkomailla tuotetulle myynnille jenkkimarkkinoilla.

Faktaa: Trump lupasi ja on toteuttanut protektionistista poliitikkaa kampanjansa alusta lähtien “America First”-sloganillaan.

Ruotsi tukahduttaa siirtolaisvastaiset näkemykset

Saxon ennuste: Ruotsin hallitus päättää jättää siirtolaisvastaiset näkemykset huomiotta ja tekee työtä siirtolaisten sulauttamisesta paremmin kansan keskuuteen. Tämä aiheuttaa valtavan taloudellisen elvytyksen ja Ruotsin kruunu lähtee jyrkkään nousuun.

Faktaa: Ruotsalaisista äänestäjistä neljännes on siirtolaisuutta vastaan.

Demokraatit voittavat 2020 vaalit kirkkaasti

Saxon ennuste: Demokraatit ottavat ensi vuonna vallan sekä Valkoisessa talossa että USA:n kongressissa. Suuret terveyspalvelu- ja lääkefirmojen osakkeet romahtavat puoleen arvostaan. Tällä vuosituhannella syntyneet ja naiset äänestävät aktiivisesti.

Kuka demokraateista voittaa vaalit? Jakobsen ennustaa Elizabeth Warrenin voittoa.

Faktaa: Demokraattien Hillary Clinton hävisi Trumpille edellisissä vaaleissa.

Unkari jättää Euroopan Unionin

Saxon ennuste: Unkarin ja EU:n välinen kestämätön tila jatkuu ja Unkari päättää ottaa hatkat unionista. Seurauksena Unkarin valuutan arvo laskee suhteessa euroon ja EU-maiden yhtiöt vievät pääomansa pois Unkarista.

Faktaa: Unkarin talous on kohentunut voimakkaasti maan liityttyä EU:iin. EU kuitenkin väittää Unkarin toimivan unionin arvojen vastaisesti.

Aasia lanseeraa oman digitaalisen valuuttansa

Saxon ennuste: Aasian infrastruktuuri-investointipankki lanseeraa digitaalisen varantovaluutan nimeltä “Asian Drawing Right” (ADR). ADR:stä tulee maailman arvokkain valuutta, yhden ADR:n vastatessa kahta US dollaria.

Aasialaiset taloudet sopivat keskinäisestä kaupankäymisestä ainoastaan ADR-valuutalla. Uusi digivaluutta lähettää US Dollari-indeksi 20 prosentin laskuun ja taalan 30 prosentin romahdukseen kultaa vastaan.

Faktaa: FED, EKP ja muut keskuspankit ovat ennustaneet että keskuspankkien digitaaliset valuutat ovat tulevaisuutta. Kiina aikoo ensimmäisenä lanseerata oman versionsa.

Mitkä ovat omat rohkeat ennusteesi ensi vuodelle? Kerro niistä Sijoitustiedon foorumilla

 

Johannes Ankelo 12/2020: Kulta uuteen nousuun parin kuukauden dipin jälkeen?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi