Artikkelit

Helsingin pörssin osinko-opas - kannattaako korkeita osinkoja maksavia yhtiöitä ostaa?

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Osinkokevät lähestyy vääjäämättömästi. Tänäkin keväänä Helsingin pörssissä osinkoyllätykset ovat kirvoittaneet kovia kurssinousuja, joita ammattisijoittajat ovat kilvan ihmetelleet. Osinkohuuman keskellä on syytä muistaa, että osingot ovat pohjimmiltaan vain tilisiirto omistajan "taskusta toiseen", eli omien osakkeiden oston tapaan keino siirtää yrityksen varallisuutta omistajilleen. Kun osinko irtoaa osakkeesta, hinnoittelee markkina sen yleensä välittömästi. Tällöin osakkeen hinta tippuu markkina-avauksessa noin osingon määrän verran.

Korkeinta suhteellista osinkoa maksavat perinteisesti arvo-yhtiöt. Arvo-yhtiöitä ovat yhtiöt, joille on tyypillistä tasainen tuloksentekokyky, matala P/E-luku ja kasvuosakkeita heikommat kasvunäkymät. Korkeimmat osingonmaksajat eivät automaattisesti ole muita yhtiöitä parempia sijoituskohteita pitkällä aikavälillä, mutta tasainen tuloksentekokyky ja korkea osinko tuovat myös osakekurssille tasaisuutta ja suojaa markkinaromahduksissa, ainakin teoriassa. Korkea osinko tulokseen nähden kertoo toisaalta myös siitä, että yhtiöllä ei ole rahalle kasvua luovaa käyttöä, vaan muutoin tuottamattomat kassavarat on parasta jakaa omistajilleen.

Aki Pyysing toteaa kolumnissaan "Älkää ryypätkö osinkojanne" osingon irtoamisen olevan saajalleen lähinnä uudelleensijoitusongelma, sekä kehottaa varomaan osinkoansaa, jossa sijoittaja laskee yhtiön sinä keväänä maksaman osinkotuoton jatkuvan tästä ikuisuuteen.

Random Walkerin syväluotaava kirjoitus osinkojen todellisesta roolista varallisuuden kasvattamisessa löydät täältä.

Osinkojen verotuksesta on syytä lukea suoraan Verohallinnon verkkosivuilta.

Osinkokauden termejä:

Osingon irtoamispäivä

Suomessa sijoittaja on oikeutettu osinkoon, mikäli se omistaa osakkeen irtoamispäivää edeltävänä iltana. Yleensä irtoamispäivä on yhtiökokousta seuraava päivä, jolloin osinkoon on oikeutettu vielä ostaessaan osaketta yhtiökokouspäivänä.

Osingon täysmäytyspäivä

Täsmäytyspäivä on arvo-osuusjärjestelmän mukaan päivä, jonka omistajaluettelon perusteella määräytyvät oikeudet osinkoon, osakeantiin ja yhtiökokoukseen osallistumiseen.

Osingon maksupäivä

Osingon maksupäivä on päivä, jolloin osinko maksetaan arvo-osuustilille. 

Osinkojen 2024 päivämäärät löydät kätevimmin esimerkiksi Nordnetin päivittyvästä kalentereista


 

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää