Olet täällä

Artikkelit

Disneyn osake on kallis, mutta täynnä satumaista potentiaalia

Disneyn osakkeen hinta on vuosikymmenen aikana lähes viisinkertaistunut ja analyytikot uskovat Disney+-streamingpalvelun vievän osakkeen hinnan entistä satumaisemmille tasoille.

Disney yhtiönä

The Walt Disney Company perustettiin vuonna 1923 veljesten Walt and Roy O. Disney toimesta. Yhtiö aloitti pienenä animaatiostudiona, nykyään se on sekä yksi maailman suurimpia elokuvayhtiöitä että maailman suurimpia mediayhtiöitä.

Kukapa ei olisi kuullut Disneystä, sillä yhtiön ikivihreiden tuotteiden lista on pitkä: Mikki Hiiri, Aku Ankka, Lumikki ja Seitsemän kääpiötä, Pinokkio, Prinsessa Ruusunen, Dumbo, Bambi vain muutama mainitakseni.

Yhtiön bisnes jakaantuu neljään eri liiketoiminta-alueeseen:

 • Studio Entertainment: Yhtiön elokuvatoiminta; Walt Disney Pictures, Marvel, Pixar, Lucasfilm, 20th Century Fox
 • Media networks: sisältää mm. Televisiokanavat ABC, ESPN, Fox, National Geographic
 • Direct-to-Consumer & International: sisältää yhtiön streaming-palvelut kuten Disney+, ESPN+ ja Hulu, sekä maailmanlaajuisen markkinoinnin.
 • Parks, Experiences and Products: sisältää mm. teemapuistot, kuluttajatuotteet ja yhtiön julkaisutoiminnan.

Disneyllä on 14 teemapuistoa ympäri maailmaa, joista ensimmäinen avattiin vuonna 1955 Floridan Orlandoon.

Disneyllä on yli 200,000 työntekijää ja yhtiön liikevaihto päättyneellä tilikaudella oli 70 miljardia dollaria. Yhtiön markkina-arvo on tätä kirjoitettaessa 267 miljardia taalaa.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii Robert Iger.

Q4 / 2019

Disney+-huuman keskellä Disney raportoi tilivuotensa tuloksesta pari viikkoa sitten.

Päättyneen tilikauden viimeisen neljänneksen tulosta osaltaan painoivat 20th Century Fox studio-osaston ostaminen sekä Disney+:n tehdyt investoinnit. Yhtiön vapaa kassavirta painui 1,1 miljardiin taalaan viime vuoden vertailukauden 10 miljardista.

Tästä huolimatta Disney ylitti analyytikoiden odotukset raportoimalla EPS 1,07 taalaa per osake, joka ylitti konsensuksen 10 pennillä.

Yhtiön liikevaihto Q4:lla oli 19,1 miljardia dollaria, ylittäen odotukset “niukasti” 80 miljoonalla dollarilla.

Yhtiön kaikki neljä toiminta-aluetta suoriutuivat Q4:lla mainiosti: Media Networks myynti nousi 22%:lla 6,51 miljardiin taalaan. Parks, Experiences and Products liikevaihto puolestaan nousi 8% 6,7 miljardiin. Studio Entertainment petrasi myyntiään 52% vuositasolla nousten 3,3 miljardiin. Direct-to-Consumer & International myynti räjähti vuodentakaisesta 825 miljoonasta dollarista 3,4 miljardiin. Tosin viimeisimmän toiminta-alueen tulos oli 740 miljoonaa taalaa pakkasella Disney+-investoinneista johtuen, aiemman kolmen kunkin tehdessä yli miljardi dollaria voittoa.

Disney+

Netflixin tällä hetkellä dominoiva streaming-markkina on saanut kovaa kilpailua markkinoille. Apple TV+ julkaistiin marraskuun ensimmäisenä päivänä, mutta erittäin rajoitetulla tuotevalikoimalla.

Kuluvan marraskuun 12. päivänä suurella huomiolla lanseerattu Disney+ keräsi yhdessä päivässä yli 10 miljoonaa asiakasta. Heti alusta lähtien tilaajat pääsevät katsomaan yli 500 elokuvaa ja yli 7 500 jaksoa eri TV-sarjoista, mukaanlukien Simpsonien 30 tuotantokautta.

Toimitusjohtaja Iger kommentoi Disney+-palvelua: “Palvelun käyttäjien väestöjakauma on paljon laajempi kuin moni osasi odottaa. Palvelu ei ole ainoastaan lapsille ja perheille, vaan tutkimusten mukaan myös aikuiset miehet ja naiset lapsiperheiden lisäksi käyttävät palvelua.”

Disneyn tavoitteena on Disney+:n ensimmäisen vuoden aikana julkaista yli 45 tuottamaansa alkuperäistä sarjaa. Viiden vuoden jälkeen yhtiö odottaa tuottavansa vuosittain yli 60 alkuperäistä projektia per vuosi.

Disney+ sai ensimmäisenä päivänä heti 10 miljoonaa tilaajaa, mutta matka Netflixin 158 miljoonaan maailmanlaajuiseen asiakkaaseen on vielä pitkä. Amazon ei julkaise Amazon Prime Video tilaajamääriään, mutta luvun huhutaan olevan yli 100 miljoonassa asiakkaassa, tosin Prime-asiakkaat saavat Amazonilta muita arvokkaita etuja kuin streaming-palvelun. HBO:lla on 34 miljoonaa tilaajaa.

Mielenkiintoisen vivahteen markkinaan tuo Apple mahdollisesti aloittama hintakilpailu. Apple suunnitteli laskuttavansa Apple TV+-asiakkailta $9,99 per kk mutta päätyi 4,99 dollariin per kk:

Disneyn omistamien Disney+:n, ESPN+:n ja Hulun muodostaman paketin voi jenkkilässä tilata 12,99 dollaria per kk.

Muutamien analyytikkojen mukaan Apple ei nykyisellään muodosta todellista uhkaa Netflixille tai Disneylle johtuen palvelen erittäin rajoitetusta tuotevalikoimasta (yhdeksän tuotantosarjaa). Disney puolestaan voi pullistella kaikilla Disney-leffoilla, Star Wars-sarjalla, Pixar ja Marvel-elokuvilla sekä supersuositulla Simpsons-sarjalla.

Morgan Stanley uskoo Disney+-asiakasmäärän nousevan 133 miljoonaan tilaajaan vuoteen 2024 mennessä.

Kahdeksan syytä ostaa Disneyn osaketta

 • Teemapuistot: Disneyn teemapuistot ovat erittäin suosittuja. Yhtiö nostaa hintoja vuodesta toiseen, siitä huolimatta puistot ovat aina tupaten täynnä.
 • Marvel: Disneyn uusin mega leffa Avengers: Endgame on kaikkien aikojen parhaiten elokuvateattereissa myynyt leffa. Aiempi ykkönen Avatar suistui ykköspaikalta kun huhtikuussa ensi-iltansa saanut Avengers on myynyt maailmanlaajuisesti yli 2,8 miljardilla taalalla.
 • Animaatiot: Iger vaalii yhtiön animaatiotaustaa. Suosittu elokuva Frozen tulee johtamaan jatko-osiin ja tuottaa kiertävällä showllaan, oheistuotteillaan ja teemapuistohoukutuksillaan.
 • Disney+: Paljon huomiota saanut streaming-palvelun julkaisu tulee kasvamaan voimakkaasti tulevina vuosina.
 • Star Wars: “Solo” oli pettymys, mutta “The Mandalorian”-leffasta on tullut välitön hitti Disney+:ssa. Tämän lisäksi eri Star Wars- tuotteet ovat vuodesta toiseen suosittuja niin nuorten leikkijöiden kuin vanhempien keräilijöiden parissa.
 • Simpsons: Simpsons on televisiohistorian pisimpään jatkunut komediasarja. Laajan tuotantokirjaston ansiosta sarjalla on erinomainen tuottopotentiaali.
 • Hahmovalikoima: Disneyllä on kovaa kilpailua kaikilla toiminta-alueillaan, mutta millään kilpailevalla yhtiöllä ei ole vastaavaa hahmovalikoimaa hallussaan: Mikki Hiiri, Darth Vader ja Homer Simpson ovat vaikeita nimiä kepittää hahmomarkkinoilla.
 • Osinko: Osake on kiinnostava jopa ilman osinkoa, mutta yhtiön puolivuosittain maksama osinko tekee siitä entistä houkuttelevamman.

Odotukset tulevaan

Disneyn osakkeen P/E-arvo 24 ja EV/EBIT 16,22 tekevät osakkeen arvostuksesta varsin korkean. Alla osakkeen hinnan ja P/E-luvun kehitys 2007 lähtien

Lähde: macrotrends.net

Disneyn osinkotuotto tämän päivän kurssilla on 1,2 prosenttia.

Marketwatchin 24 analyytikkoa antavat Disneylle “Ylipainota”-suosituksen keskimääräisellä tavoitehinnalla 156,73 dollaria. 18 analyytikkoa antaa osakkeelle ostosuosituksen eikä yksikään suosita myymään osaketta.

Disneyn tilinpäätöskausi päättyy syyskuun 30.päivä, joten seuraavalle neljännekselle, eli Q1:lle EPS odotukset hajaantuvan 1,32-1,77 taalan väliin konsensuksen ollessa 1,49 dollaria. Koko ensi vuodelle EPS:n odotetaan olevan 6,26 dollaria 5,46-7,18 dollarin haarukalla.

Keskustele Disneystä

 

Kuukausittaista korkotuottoa lainasijoittamisesta