Olet täällä

Kolumnit

Citycon ei saanut kunnon koronaa

Suomen tämän kevään seuratuin juoksukilpailu käytäneen koronarokotusten ja muuntoviruksen välillä. Olen viritellyt positioni siihen malliin, että aluksi muuntovirus ottaa kunnon keulan ja sitten lopuksi rokotukset jyräävät. Näen siis pelin etenevän kuin enimmäkseen tenttimällä suoritetut HKKK:n opintoni suhteessa kaikilla massaluennoilla kiltisti nököttäneeseen väkeen. Ensin riuhtaisin 1986 syksyllä opintoviikoissa mitattuna reilun kaulan ja sitten valmistuin reippaassa kahdeksassa vuodessa ja luennoilla istuneet neljässä.

Kunhan jossain vaiheessa aletaan rokottaa myös sitä väestönosaa, joka tapaa toisia ihmisiä, katkeavat virusketjut kuin kananlennot, ei mithään hättää. En usko, että tätä pystyy estämään sen enempää Linda Karlsson, Tuomas Malinen kuin Juha Kärkkäinenkään. Suomessa käärmeöljykauppiaat saavat perinteisesti jonkun verran öljyään kaupaksi, mutta onneksi valtaosa väestöstä on kuitenkin peruskoulunsa hyväksytysti käynyt.

Hallitus saattaa vielä onnistua vielä säätämään jonkun ”Ulkonaliikkumiskielto Helsinkiin” -tyyppisen ratkaisun. Tai mikä vielä rankempaa, laittaa baarit kiinni. Ainakin perhe- ja peruspalveluministeri Kiurun sekä sosiaali- ja terveysministeri Pekosen sormia syyhyttäisi lyödä ainakin väliaikaiset laudat ravintoloiden oviin. Jotka toki osalle yrittäjistä olisivat lopullisiakin.

En ota vähäisen kompetenssini takia mitään kantaa, mitä pitäisi tarkalleen ottaen koronan suhteen tehdä. En ole vaatinut muistaakseni SaiPan valmentajaakaan vaihtoon kertaakaan. Olen ajatellut, että kyllä Idän Jättiläisten hallituksessa on parempi käsitys taloudellisista realiteeteista ja fiksuista toimenpiteistä kuin mitä katsomosta käsin voi saada. Sen sijaan varsin monella muulla vaikuttaa olevan maallikkopohjalta vahvoja näkemyksiä sekä valmentaja- että koronakysymyksissä.

Mutta toki osakesijoittajana arvailen tulevaisuuden kehityskulkuja. Tällä hetkellä monet ajattelevat sijoittajat pelkäävät korkojen nousua ja sen myötä tulevaa kurssien romahdusta. Toisaalta vähemmän ajatteleva osa ajattelee stonksien nousevan taivaaseen asti. Alkuvuodesta pyyhkäistiin jo osa ikuista nousua betsanneista varattomina osakemarkkinoilta vaihtoaitioon.

Itse en oikein usko laajamittaiseen romahdukseen sen enempää kuin ikuiseen pystysuoraan nousuunkaan. Joitain muitakin paikallisia kuplia kuin GameStop vielä puhkeilee. En lähde näkemiäni kuplia yksilöimään, koska kuplaosakkeidenkin omistajat vaikuttavat kovin herkkätunteisilta, jos heidän lapsiaan kalliiksi arvostellaan.

Kaljuni jo hieman harmaannuttua etsin osakemarkkinoilta varsin maltillisia tuottoja ainakin verrattuna rakettikansaan. Filosofiani mukaan, jonka taisin sanoa ääneenkin Cargotecin sijoitussuhdejohtajan Hanna-Maria Heikkisen kanssa tekemässäni Sijoitustiedon Teerenpelissä, kun tavoittelee jotain kahdeksaa prosenttia, on mahdollisuus välillä päästä paljon parempaankin.

Olen esimerkiksi useimpina aikoina tavoitellut kiinteistösijoitusyhtiösijoituksissani tämän suuruusluokan tuottoja. Tosin sitten kurssikehitys on lopulta mahdollistanut paljon enemmänkin.

Citykania sisään ja ulos

Esimerkiksi tienasin Cityconilla vuonna 2004 reilusti enemmän kuin päätyölläni pokerilla. Irrotin osakkeistani liian aikaisin, kun en nähnyt yli substanssiarvojen olleita hintoja oikein perusteltuina. Mutta onneksi kuitenkin hyvissä ajoin ennen finanssikriisiä, joka rojautti hinnat takaisin reilusti alle varallisuuden realisaatioarvojen, jolloin palasin taas rikospaikalle. Olin pitkään enimmäkseen poissa, mutta kevään koronakuopassa tankkasin ihan semihuolella. Tosin aloitin ostot jo siellä kuopan vasemmalla reunalla, eli aivan liian aikaisin.

Cityconin osinkokorjattu (toivottavasti painoin oikeaa Teemu Åkerblomin opastamaa nappia) pörssikurssi 1998-2021. Olen seurannut osaketta listautumisestaan 1988 lähtien, mutta tämä oli pisin käyrä, jonka näppärästi sain kopioitua. Tästä voi ainakin nähdä, että kiinteistösijoitusyhtiöissäkin on muitakin mahdollisuuksia kuin ”Osta ja unohda”.

Keventelin omistuksiani seitsemän euron haminoissa, mikä osoittautui osin virheeksi. Välillä ostelin myytyjä takaisinkin, mutta kaikkia en ”saanut” (=sormi ei pystynyt painamaan nappia) halvemmalla sisään. Positiota jäi kuitenkin vielä työkoneasentajan ja sairaanhoitajan pojan tarkoituksiin riittävästi.

Niinpä viime viikolla ilahduin, kun Citycon ilmoitti myyneensä Ruotsista tasearvon ylittävällä hinnalla 147 miljoonalla eurolla kauppakeskuksia

Tämä oli aika äreä uutinen, kun Citykani oli Q3 osarin mukaan syönyt osakekohtaista porkkanaa (EPRA NAV) 11,13 euroa per osake ja kurssi pyöri kasissa.

Tällä viikolla sitten tykkäsin tilinpäätöstiedotteesta, jossa lupailtiin tulosta (EPRA EPS) tänä vuonna 0,558 – 0,658 euroa per osake ja voitonjakoakin 0,50 euroa. Tämä antaisi kasin hinnoissa P/E:ksi 13 ja osinkotuotoksi 6,2 %. Miutkin yllättäneen hyvin on Citycon korona-aikana pystynyt pitämään vuokratuotoistaan kiinni.

Tämä sitten riitti karjalaispojalle ostosignaaliksi, kun varallisuuskin arvostetaan 70 prosenttiin Ruotsin uutisen jälkeen  pitävän oloisesta kirja-arvosta. Otin viime viikon lopulla sisään reippaasti jo halvemmalla myymiänikin Cityconeja. Kurssikin ilahtui ostoistani niin, että sulki perjantaina laskuun @7,76. Epäilen Kauppalehden ei-kovin-positiivisen kanijutun vaikuttaneen asiaan.

En mököttele yhtään jutusta, olen vain fundamenteista vähän eri mieltä. Cityconin kauppakeskukset ovat näpsäköillä paikoilla, vuokralaisina muutakin kuin muotiliikkeitä ja fanaattisena kauppakeskusasujana näen Cityconin asuntorakentamisessa paljon potentiaalia. En siis usko kaikkien ihmisten sulkeutuvan koteihinsa ikuisiksi ajoiksi tilailemaan verkkokaupasta tavaroita enkä ainakaan muuttavan Nurmijärvelle. Jos kauppakeskukset laitetaan koronan takia hetkeksi kiinni tänä keväänä, se on vain kertaisku ja siitä sitten henkiin jääneiden vuokralaisten kanssa uuteen nousuun.

Jos kurssi laskee lisää, ostanen lisää. Olen kevennellyt salkkuani nousijoista koko alkuvuoden, joten tilaa lisäostoihin on hyvin. Suosittelen muuten syvällisempään Citycon-analyysiin esimerkiksi Sijoitustiedon keskustelupalstan käyttäjän Bingo53 postausta. Edustamani koulukunnnan mukaan, jos excelistä pitää etsiä ostoperustetta, on kohde varmasti väärä. Tunnustan kuitenkin ylläpitäväni yhtä karkeata kiinteistösijoitusyhtiöexceliä listayhtiöitä vertaillakseni.

Varoitus kirjoittajan äkkinäisyydestä

Olen ollut reilut puoli vuotta kiinteistösijoitusyhtiö Ovaron hallituksessa ja sijoitusyhtiöni omistaa osaketta vajaan puolentoista miljoonan euron edestä. Ovaro on tänä aikana tulosvaroittanut kaksi kertaa, ja näistä jälkimmäisen perjantaina.

Negari helmikuun puolenvälin jälkeen kiinteistösijoitusyhtiön viimeisestä kvartaalista on hallitukselta paha epäonnistuminen. Tilikausi kun päättyi reilu puolitoista kuukautta sitten. Aion kantaa asiasta tavanomaisimman suomalaisen poliittisen vastuun, eli en eroa tehtävästäni, ellei yhtiökokous toisin hyväksi näe.

Mutta suhtautukaa arviointikykyyni sen ansaitsemalla kunnioituksella.

P.S. Itseni ruoskimiseksi jaan vanhan (25.3.2018) kolumnini:

Myy kämppäsi ja osta oravia

Epäilen, että näen painajaisia tuosta kolumnista ja oravanmetsästykseni myöhemmistä vaiheista vielä saattohoidossakin. Olen toki tehnyt paljon huonompiakin sijoituspäätöksiä, enkä niistä juuri murehdi. Jos nykyistä pörssikurssia kalliimmista ostoksista menettää yöunensa, ei osakesijoittaminen tosiaankaan kannata kuin korkeintaan taloudellisesti.

Mutta kärsin Ovarossa harhaanjohtajan vastuusta, ainakin toistaiseksi. Onneksi en kuitenkaan liene yhteiskunnallisesti yhtä vaarallinen kuin rokotekriitikot

Keskustele Cityconista

kuva: https://www.citycon.com/fi/uutishuone/kuvapankki

Voima - kultapohjainen pankkipalvelu
Liity Sijoitustiedon jäseneksi