Artikkelit

Blogipoiminta: Pitkä opin tie

Erik |
Jaa Twiittaa

Kelasin ottaa aikaa ja kirjoittaa vähän huolellisemmin oppimisesta keskittyen omaan historiaan oppimisen saralla. Varoituksen sana, seuraava teksti on pitkä ja luultavasti melko tylsä tarina. Tarina liittyy erittäin löyhästi sijoittamiseen. Jos haluaa tekstistä pelkän pihvin, suosittelen rullaamaan kohtaan “Konkreettisia suosituksia”.

Uusien asioiden oppiminen lähti aikanaan melko heikosti liikkeelle – puhumisen ja ääntämisen opettelu vei vuosikaudet (5-vuotiaana kommunikaatiosta alkoi jopa saamaan selvää), lukeminen ennen koulun aloittamista ei todellakaan onnistunut ja ekan koulupäivän jälkeen tuli selväksi, että koulu ei ole minulle kaikista otollisin ympäristö. Päädyin ekana koulupäivänä painimatsiin 4-luokkalaisen Henkan kanssa. Lopputuloksesta muistan lähinnä ankaran rehtorin, Erkin, puhuttelun, joka oli ensimmäinen, muttei viimeinen seuraavien vuosien aikana. Erkin kanslia tuli varsin tutuksi ensimmäisen vuoden aikana. Aggressiivinen käytös hyvin aikaisesta vaiheesta lähtien johti jatkuviin ongelmiin kanssaopiskelijoiden ja auktoriteettien kanssa. Jälkeenpäin itse mielelläni selittäisin sitä sillä, että en osannut puhua/ääntää suomea lapsena ja siten ympärillä olevilla ihmisillä oli merkittäviä vaikeuksia ymmärtää minua – turhautumisen todennäköisyys erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Oma selitykseni varmasti poikkeaa ympäröivien ihmisten selityksistä – arvaamaton, äkkipikainen ja aggressiivinen käytös ei ollut optimaalinen strategia ihmissuhteiden luomiseen. Myös sosiaaliset taidot jäivät kehityksessä muita jälkeen vuosikaupalla.

Ala-asteella matikka oli kivaa ja uuden oppiminen oli kivaa – kuuntelu sopi minulle erittäin hyvin oppimismetodina. Onnekseni tajusin tämän melko varhain – aktiivinen, intensiivinen kuunteleminen tuli minulle jostain syystä luonnollisesti. Kotona harjoteltiin aakkosia ja lukemista ennen koulun alkamista, mutta minulle ei kotona oppi tarttunut. Onnekseni koulussa ala-aste opettajani Merja onnistui pitämään minun käytökseni kurissa ja opettamaan monia asioita, mukaanlukien lukemisen taidon erittäin hyvällä menestyksellä. Kiinnostus numeroita kohtaan oli merkittävä ensimmäisestä luokasta lähtien – Samulin kanssa kisattiin, kumpi laskee ekana kaikki matikan kirjan tehtävät läpi.

Lukeminen

Piirissä ensimmäisellä luokalla taputettiin omat nimet harjoituksena vuorotellen ääneen taputtaen jokaisen tavun kohdalla. Vuoroni alkoi uhkaavasti lähestyä ilman että mulla oli mitään tietoa, miten oma nimi tavutetaan. Kysyin fiksulta vieruskaverilta, Laurilta, vinkkiä ja hän sanoi, että sanot nimesi ja taputat kerran, niin se on oikein. Luotin Lauriin ja seurasin ohjeita, eikä Merja korjannut vääräksi. Hämmentävää.  Tavutetut tekstit vitutti suunnattomasti, enkä ymmärtänyt miksi ihmeessä kukaan lukisi tavutettuja tekstejä. Sehän oli todella turhauttavaa, oletettavasti sen takia, että en ymmärtänyt tavujen merkitystä. Kakkosluokalla opin, että nimessäni on yksi tavu. Eye-opener! En vieläkään ymmärtänyt tavuja.

Äiti yritti ohjata lukemisen pariin, mutta tavutetut Viisikko-kirjat lähinnä vituttivat ja siten opin selaamaan ekat 20-30 sivua hitaaseen tahtiin ja toteamaan äidille, että tämä kirja ei nyt sytytä. Jostain kumman syystä äiti antoi luettavaksi Hobitin, joka ei ollut tavutettu. Kirja oli aivan mieletön kokemus, tänä päivänäkin pidän Tolkienia yhtenä historian parhaimmista fantasiakirjailijoista. Aloin nauttia lukemisesta, vaikka se olikin tuskallisen hidasta. Aku Ankat oli hyvää iltalukemista, yhteen Akkariin kului 15 minuuttia, jos luki kaikki paskatkin tarinat, kuten Hiawathat. Roope-setä oli aina lempparihahmo. Harry Pottereihin ja Taru Sormusten Herrasta -trilogiaan tutustuin kolmannella luokalla, eikä loppua lukemiselle tullut millään. Molempien kirjasarjojen kohdalla juoksin koulusta kotiin koulupäivän jälkeen lukemaan ja luin tyypillisesti kello 01 – 03 asti, kunnes nukutti niin paljon, että oli pakko laittaa valot pois.

Ala-asteikäisenä toivoin syntymäpäivälahjaksi Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin -kirjaa. Kiinnostus sijoittamista kohtaan lähti Kauppalehden tilaamisesta kotiin, mikä toimi erittäin hyvänä introna liiketoimintaan, eri markkinoihin ja yleisesti yrityksiin. Erityisesti tilinpäätösluvuissa oli jotain todella kiehtovaa, enkä saanut itseäni irti lehdestä, enkä varsin mielenkiintoisesta kotisivusta sen ajan ADSL -yhteydellä, joka oli mieletön kehitysaskel 56 kilon modeemista eteenpäin. Enää ei tarvinnut nettiä sulkea, kun joku halusi soittaa tai odotti puhelua! Ei enää keskeytykyksiä uuden oppimiseen, tämä muutos teki minut hyvin tyytyväiseksi uuteen tilanteeseen.

Samanlainen, pakkomielteinen (ja kaiken muun ympärillä tapahtuvan poissulkeva) lukeminen aktiviteettina on säilynyt tähän päivään asti. Jouluajassa parhaita puolia mielestäni on edelleen se, että saa olla ilman erilaisia ärsykkeitä & arjen rutiineja ja lukea aamusta yöhön asti. Nykyään erilaiset velvollisuudet eivät enää salli 17-19 tunnin lukupäiviä. Kymmenen tuntia on jo nykypäivänä onnistunut lukupäivä. Myös erilaiset nettikurssit ovat nykyään todella halpoja ja laadukkaita unohtamatta kaikkia ilmaisia materiaaleja. Näistä enemmän kirjoituksen loppupuolella.

Urheilu

Ala-asteella liikuntatunnit oli aina viikon kohokohta. Ekalla luokalla alkoi melko äkkiä vituttamaan se, että jokaikisessä lajissa joukkueita tehdessä mut otettiin vikana. Olin saatanan kömpelö, kompastuin omiin jalkoihin jopa kävellessä ja juokseminen, se vasta ongelmia tuottikin. Kuntotesteissä sain 2 leukaa, ehkäpä kakkosluokalla, ja luokkakaveri Tomi sai eniten, 6 kpl. Häviäminen ei ollut kivaa. Manguin mutsilta kuukausikaupalla leuanvetotankoa kotiin ja lopulta äiti heltyi. Treenifrekvenssi oli kova ja tuloksiakin onneksi tuli. Ei tarvinnut enää saatana hävitä Tomille. Kilpaileminen lajissa kuin lajissa oli kivaa, mutta häviäminen sattui aina pahasti. Jos ei ollut hyvää kirjaa kesken kotona niin jäin päivittäin koulun pihalle tai kentälle treenaamaan milloin mitäkin, fudista, pallonheittoa ja lätkää. Salibandy tuli kuvioihin isoveljen kautta ekalla luokalla ja menin samantien pari vuotta vanhempien ryhmään. Vanhempien ryhmissä tuli usein riitoja, joskus tappeluitakin, mutta se oli osa sitä jatkuvaa kisaamista. Painimalla usein kuitenkin sai vanhempien ja isompien kunnioitusta, kun piti omia puolia, eikä alistunut kun joku yritti painaa alas tavalla tai toisella.

Kova draivi kehittyä ja siitä alun saanut ankara ja kurinalainen harjoittelu on tuonut tuloksia urheilun parissa. Nykyään pahimmasta kömpelyydestä on päästy eroon ja maassa kuin maassa voi lähteä mukaan pallo-/mailapeleihin ja saada hyvät pelit aikaiseksi. Tämä on itselleni ollut myös paras (ja yksi ainoista) keino tutustua omanikäisiin ihmisiin ja opetella sosiaalisia taitoja.

Tarina – summa summarum

Vaikeudet puhumisen, lukemisen ja urheilun parissa ovat opettaneet ennen kaikkea työmoraalia ja konsistenssia – kun laittaa moninkertaisen määrän tunteja sisään, fokusoi oman aikansa ja aivonsa yhteen asiaan kerrallaan, niin tuloksia tulee, olivat ne sitten uusia oppeja psykologiasta, talousteoriasta tai taktiikoista & tekniikoista eri urheilulajien parissa. Samassa suurin osa normaaliin elämään tarvittavista taidoista on jäänyt opettelematta, mikä johtaa aika ajoin absurdeihin tilanteisiin muiden aikuisten seurassa.

Yliopistossa käytiin parikymppisinä keskustelua lukunopeudesta ja piti testata Tuulivoima -kurssin prujun kanssa, kuinka nopeasti luen. 60 sivun prujuun meni reilu 6 tuntia. Lukunopeus ei ikinä ole ollut valttini, mutta tunteja olen laittanut aina sisään reilusti. Oppiminen on aina ollut nastaa – reilun 6 tunnin lukemisella ja kuuntelemalla luennot sai tentistäkin hyvät pisteet.

Kommunikaatio-ongelmat ja sosiaalisten taitojen täydellinen puute aiheuttivat ongelmia opettajien, koulukavereiden sekä koulusysteemin kanssa aina, ml. yliopistoissa. Surkea käsiala johti monesti myös heikkoihin arvosanoihin, kun opettajat eivät saaneet kirjoituksesta selvää. Myöhemmällä iällä selvisi niin puhumisen, kirjoittamisen kuin urheilunkin parissa merkittävien ongelmien juurisyyksi neurologinen sairaus, josta johtuen hienomotoriikka ja uusien liikeratojen opettelu on mulle poikkeuksellisen vaikeita.

Kovat haasteet viehätti lapsesta asti ja tänä päivänäkin etsin eri urheilulajeissa lähinnä itseäni parempia pelikavereita – jos on kentän paras pelaaja, on tosi vaikea kehittyä ja saada uusia oppeja. Kun menee ihan saatanasti itseä kovatasoisempaan porukkaan, erityisesti joukkuelajeissa, pystyy usein pysymällä sinnikkäänä ja nöyränä oppimaan todella paljon uutta ja olemaan jatkuvasti jyrkällä oppimiskurvilla. Kun pyrkii jokaikisen päivän käyttämään tehokkaasti uusien asioiden oppimiseen ja sulkemaan pois kaiken muun, on oppiminen taattua, vaikka tahti onkin ollut usein tuskallisen hidas. Lapsena opin, että ystäväperheiden isät sai puhumaan loppumattomiin, kun kyseli, miten bisnes sujuu. Muutaman vuosikymmenen käyttäminen fiksummilta, kokeneimmilta ja vanhemmilta kyselemiseen on opettanut mielettömän paljon eri aloista, markkinoista, yrityksistä, johtamistavoista sekä strategioista. Yliopisto-opiskeluistakaan ei ollut haittaa, opetus kaikissa kolmessa yliopistossa, missä olen opiskellut, on ollut erittäin hyvätasoista. Selkeästi paras opetuksen taso on ollut NUSssa (Singapore), missä myös vaatimukset olivat huomattavasti korkeammat kuin muissa yliopistoissa. Saksalaiset opiskelijat yllättivät minut valittamalla opintojen vaativuudesta SG:ssa, onhan Saksa sentään tunnettu erittäin vaativasta ja korkealaatuisesta yliopistokoulutuksesta. Opettajien palkitsemis- ja rankkaus-järjestelmät selvästi ohjasivat opetushenkilökuntaa siellä tekemään joka päivä parhaansa opiskelijoiden oppimisen eteen.

Oppiminen on loppujen lopuksi ollut koko elämäni hallitsevin addiktio. Ennen kuin täytin 18, totesin, että GTO-strategia on pyrkiä toimimaan oppimiskoneena – mennä joka päivä nukkumaan fiksumpana kuin edellisenä. Oppimiskurvit eri asioiden suhteen omaavat erilaisen oppimisyhtälön ja sitä myöten erilaisen yhtälön derivaatan – ts. Oppimisnopeus muuttuu jatkuvasti, eikä säily vakiona. Monesti oppimiskurviin liittyy myös epäjatkuvuuskohtia, kun oivaltaa yksittäisen idean tai esimerkiksi kahden eri asian välisen dynamiikan. Nämä jump-spotit tarjoavat mielelle herkkua motivoivien Eureka -hetkien muodossa.

En usko osaavani antaa erityisen hyviä neuvoja kenellekään oppimisen suhteen. Keskittyminen & riittävien tuntien sisäänlaittaminen tyypillisesti tuovat tuloksia oppimistavoista riippumatta ja jokaisella ihmisellä on omat vahvuudet ja heikkoudet oppimisprosessin suhteen. Ajattelin, että avaisin hiukan viimeisen vajaan 20 vuoden aikana käyttämiäni lähteitä/resursseja oppimisen suhteen, ehkäpä
(toivottavasti) niistä joku hyötyisi. Alla konkreettisia esimerkkejä kirjoista, kursseista & videoista lyhyiden kommenttien kera. (Osaa kirjojen kirjoittajista en muista ulkomuistista, varmasti löytyvät Amazonista kirjan nimen avulla.)

Konkreettisia suosituksia

Online:

Taloustiede/sijoittaminen (academics):

- Bob Shillerin Financial markets (ilmainen) - https://oyc.yale.edu/courses
Shiller on mm. Nobel-palkinnon voittanut taloustieteilijä, joka on myös aivan huippu opettaja. Erittäin vahva suositus. Aiheina mm. Riski, pörssimarkkinat, tehokkaat markkinat, eri markkinapelureiden rooli ja tehtävät, erilaiset sijoitustuotteet.

- Damodaranin valuaatio & corporate finance kurssit + hänen kotisivustonsa (unohtamatta erinomaista blogia, jossa aina ajankohtaista asiaa) - http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/
Erinomainen opettaja NYU:n yliopistosta, huomattavasti teknisempiä ja pidemmälle meneviä luentoja kuin yllämainittu. Kvantitatiiviset menetelmät. Monessa investointipankissa käytetään todellisuudessa Damodaranin riskipreemioita valuaatioprosessissa (harvassa tätä tuskin julkisuudessa myönnetään).

Yleismaailmallinen / sijoittaminen (practice):

- Lee Kuan Yew:n haastattelut – YouTubesta löytyy tuntikaupalla laatumateriaalia, kyseessä ehkä maailman menestynein poliitikko. Hallitsi Singaporea usean vuosikymmenen ajan. 1900-luvun menestynein valtio (debatable), jonka menestys johtui hyvin merkittävissä määrin intohimoisesta, ahkerasta, lahjakkaasta ja nöyrästä valtionjohdosta.

- Charlie Mungerin haastattelut / puheet
USC -valmistujaispuhe, Harvardissa pidetty puhe psykologiasta, haastattelu CalTechissä, Daily Journal -tapaamiset. Uskomaton polymath, harvinaisen suorapuheinen ja älykäs.

- Warren Buffettin puheet & haastattelut
Enemmän sijoittamista ja talousasiaa, kuin Charlien haastattelut. Without a question, 1900-luvun menestynein sijoittaja.

-Kombinaatio ylläolevista: Berkshire Hathaway:n vuosittaiset osakkeenomistajien kokoukset
Kävin 2015 ja 2016 paikan päällä, nykyään Yahoo striimaa nää livenä. YouTubeen myös uploadattu vanhat sessiot. Jos ei mene paikalle, missaa leffan ja tapaamiset/törmäämiset useiden fiksujen ihmisten kanssa. Toisena vuonna jonotin paikalle aamuyöstä lähtien (taisin olla 16. paikalla jonossa) ja siinä oli hyvin aikaa turista fiksujen ihmisten kanssa, tähän päivään asti pidetään yhteyttä. Jos long term shareholder value creation & value investing kiinnostaa, tätä materiaalia löytyy satoja tunteja. Kun on katsonut 30h+ alkavat kysymykset ja vastaukset toistaa itseään huomattavasti – erinomaista kuunneltavaa esimerkiksi pitkille auto/juna/lentomatkoille.

-Jordan Peterson:
Kyseenalaista, pitäiskö olla akateemikkojen alla, toisaalta myös kliininen psykologi. Erittäin menestynyt ja maineikas akateemikko psykologian alueella – netistä löytyy useamman kurssin kaikki luennot. Ehkä paras luennoitsija, ketä olen ikinä kuunnellut. Kävin kiertueella kuuntelemassa Yhdysvalloissa & Helsingissä. Psykologian teorian soveltaminen käytäntöön – miten olla onnellisempi, määrittää omat tavoitteet, tehdä suunnitelma, toteuttaa se ja saavuttaa omat tavoitteensa. Mikä toimii psykologisesti, mikä ei. Paljon myös historiaa, tiedettä, tarinoita niin uskonnon, filosofian kuin psykologiankin maailmasta.

Kirjat kategorioittain:

Elämäkerrat:

-The Autobiography of Andrew Carnegie and the Gospel of Wealth
A. Carnegien omaelämäkerta. Mieletön tarina yksilön kehityksestä ja noususta yhdeksi maailman menestyneimmistä liikemiehistä.

-Titan
Rockefeller Sr:n elämäkerta. Aivan uskomaton nousu maailman rikkaimmaksi mieheksi, oman aikansa parhaita neuvottelijoita ja liikemiehiä. Myös todella ansioitunut hyväntekijä. Jälkeenpäin on helppoa sanoa, että kyllähän monopolit ja kartellit kannattavat, mutta Rockefeller oli siitä huolimatta todella taitava liikemies. Ei Arnold menestynyt steroidien ansiosta, vaan menestyksen takana on kovaa työtä ja fiksuja päätöksiä, vaikka steroidit olivat mukana yhtälössä.

-Education of a Value Investor
Guy Spierin (Aquamarine fund) tarina omasta sijoittajaurasta ja sen kehityksestä. Yksi Euroopan huippuja (ainakin ollut), en ole seurannut enää viime vuosina Aquamarinen performanssia. Tosi hyviä oppeja industrystä sisältäpäin.

-Alice Schroeder: Snowball
Yksi parhaimpia kirjoja Warren Buffettista. Vaikkei olisi kova lukemaan, niin monta tuttua olen saanut lukemaan yhden n. 10 sivun mittaisen kappaleen “Rose”, joka kertoo Rose Blumkinin ja Nebraska Furniture Martin tarinan. American Dream in 10 pages. Kirja antoi mulle perspektiiviä moneen asiaan ja on yksi inspiroivimpia kirjoja ever written.

-Damn Right!
Charlie Mungerin elämäkerta. Buffettin oikea käsi. Ehkä fiksuin ihminen, ketä olen ikinä kuunnellut. Kirjan lisäksi täytyy suositella hänen puheitaan USC:n valmistujaisissa,

-Sam Walton: Made in America
Sam Waltonin elämäkerta. Walmart lähti yhden miehen operaatiosta – nöyrä asenne, armoton työmoraali ja rationaalinen päätöksenteko loivat yhden kaikkien aikojen suurimmista ja menestyneimmistä yrityksistä. Walton oli lähes pakkomielteinen keräämään informaatiota kilpailijoista ja päihittämään kilpailijat, tavalla tai toisella.

-Ben Bernanke: Courage to Act
Ben Bernanken, entisen Fedin pääjehun muistelmat. Erinomainen kirja, joka avaa finanssikriisiä sisältäpäin. Todella mielenkiintoinen, tämän lukemista oli vaikea lopettaa iltaisin.

-Benjamin Franklin autobiography + Van Dorenin kirjoittama
Mainio tarina, erityisesti mua sytytti Franklinin monilahjakkuus & kyky opetella uusia, erilaisia taitoja. Omien luonteenpiirteiden (character) kehittämiseksi hyvä malli, miten rakentaa tapoja & kehittää itseään. Suomalainen versio jälkimmäisestä ”Voittavat Tavat 2.0”, ottanut yhdeltä kirjoittajista (Tossavainen) kymmeniä tunteja henkkoht coachausta. Vahva suositus kaikille 3 kirjalle, mikäli haluaa kehittää itseään ja menestyä tavalla tai toisella.

Psykologia:

- Tony Robbins: Notes from a Friend
Nykyään taitaa löytyä YouTubesta aika hyvin materiaalia. Jos käytännön psykologia kiinnostaa niin erinomainen kaveri, keneltä oppia, miten saada itsestä enemmän irti ja olla onnellisempi. Notes from a Friend oli erinomainen, napakka teos.

- Martin Seligman: Learned Optimism
Kaikkien aikojen optimismitutkija, todella nerokas akateemikko. Optimismi, kapitalismin moottori. Miten oppia optimismia / opettaa sitä lapsille.

- Daniel Goleman: Emotional Intelligence
Todella eye-opener ihmisten tunteisiin ja niiden taustalla vaikuttaviin fysiologisiin tekijöihin. Hyvää oppia ihmismielen toiminnasta.

-John C. Maxwell: Eteenpäin epäonnistuminen
Kirjan message hyvin samankaltainen kuin startup-maailman idea Fail Fast. Nerokasta psykologista tekstiä (paikoittain erikoisilla tarinoilla, kirjoittaja käsittääkseni kirkon mies) siitä, miten suhtautua epäonnistumiseen & oppia entistä nopeammin, entistä enemmän. Hyviä psykologisia keinoja, miten hyödyntää epäonnistumisia muuttamalla omaa asennoitumista epäonnistumisia kohtaan.

-Daniel Kahneman: Thinking Fast and Slow
Ehkä paras kirja psykologian osalta, mitä olen ikinä lukenut. Faktakirjojen top 3 omassa listassa. Todella fiksusti rakennettu kirja, josta voi oppia todella paljon. System 1 & System 2 – intuitiivinen ja analyyttinen systeemi, molemmat ovat tärkeitä arjessa. Mitä enemmän kykenet 2. systeemiä käyttämään, sitä enemmän pystyt oppimaan.

-Robert Cialdini: I) Influence II) Pre- suasion III) YES! 50 Scientifically Proven Ways to be Persuasive
Harkitsin pitkään MBAn suorittamista ASUssa, jossa Cialdini on markkinoinnin ja psykologian professorina. Molempien alojen nero – otti mm parin vuoden sapatin, jonka aikana opetteli eri alojen myynnin ammattilaisilta kovimmat psykologiset kikat, miten voittaa asiakkaan luottamus ja saada diilejä klousattua. Jokainen teos lukemisen arvoinen.

-Dale Carnegie: I) How to Win Friends and Influence People II) The Quick and Easy Way to Effective Speaking
Ensimmäisestä kirjasta olen käytännössä oppinut sosiaaliset taidot autistin tavoin. Muutti elämäni täysin yli vuosikymmen sitten. Haastatteli aikanaan maailman menestyneimpiä ihmisiä ja kertoi tarinat ja niiden opit – vasta 1900 -luvun lopulla ja 2000 -luvulla nämä tavat on itseasiassa todistettu erilaisin psykologisin tutkimuksin todeksi. Toinen kirja erinomainen työelämän ja sosiaalisen elämän taitojen kartuttamiseen.

Talous

-Andrew Ross Sorkin: Too Big to Fail
Sorkin on Dealbookin perustaja, todella fiksu journalisti. Hyvä opus finassikriisistä.

-Greg Smith: Why I Left GS
Smithin tarina omasta urastaan Goldmanillä, uran kehityksestä ja siitä, mikä ajoi hänet ulos firmasta. Varsin opettavainen teos finanssialan haasteista.

-Where are the Customers Yachts
Erinomainen satiiri Wall Streetistä, suurin osa kirjan opeista pitää edelleen hyvin paikkansa. Suurin osa Wall Streetin toiminnasta (ylipaisuneen finanssisektorin toiminnasta) hyödyttää lähinnä työntekijöitä, mutta asiakkaan etu menee harvoin firman/työntekijän edun edelle, kun nämä kaksi asiaa ovat ristiriidassa. Conflict of interest on varsin useassa tilanteessa todellisuutta, eikä asiakkaan etu kovin usein voita.

-Rittenhouse: Investing between the Lines
Hyvä kirja johdon sanojen ja statementien tulkitsemiseen. Kullanarvoinen.

-Benjamin Graham: I) Intelligent Investor II) Security Analysis
Molempien kirjojen tulisi olla ensimmäisten kirjojen joukossa, kun haluaa tehdä uraa sijoitusten parissa. Intelligent Investorissa enemmän psykologiaa, Security Analysis enemmän fundamenttianalyysiä.

-Philip Fisher: Common Stocks, Uncommon Profits:
Mitä kvalitatiivisia seikkoja etsiä bottom -up -analyysissä yhtiöistä. Todella helppolukuinen ja hyödyllinen teos.

-Seth Klarman: Margin of Safety
Klarmanin (Baupost) ajatukset ovat nerokkaita – ilman kirjaa suurimman osan ja tärkeimmät opit löytää myös hänen harvinaisista haastatteluistaan YouTubesta. Erinomainen lisä Grahamin & Fisherin teoksien lisäksi yritysten fundamenttianalyysissä (myös muiden sijoitusinstrumenttien). Rahoille saa vastinetta. Nykyään taitaa löytyä myös PDF:nä tai vastaavana netistä, itse ostin

Kommentoi tekstiä Erikin blogissa

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää