Artikkelit

Bitcoin-raketti on matkalla kohti 100.000 dollaria

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2021 neljäs kvartaali käynnistyi viikko sitten. Tämä ajanjakso on ollut perinteisesti tuottoisa Bitcoiniin sijoittaville. Etenkin, kun ollaan bull-markkinassa. Vuoden 2020 päätös oli jo erittäin vahva. Nyt luvassa lienee vieläkin kovempaa ilotulitusta.

Milloin Bitcoinin bull-markkina päättyy ja mille kurssitasolle? Näihin kysymyksiin vastataan tässä artikkelissa.

Bitcoinin poikkeuksellinen sijoituskohde

Aivan ensin on ymmärrettävä, miten poikkeuksellinen sijoituskohde Bitcoin oikein on. Kyseessä on täysin uusi sijoitusluokka. Sellaisia ei synny markkinoille edes 100 vuoden välein. Bitcoin ei ole teknologiayhtiö eikä pelkästään kullan digitaalinen versio. Se on molempia.

Bitcoin tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa hajautettuun maksuliikenneteknologiaan sekä sen sisällä toimivaan assettiin. PayPal on esimerkki maksujärjestelmästä. Dollari on esimerkki sen sisällä liikutettavasta valuutasta. Bitcoinia ei voi erottaa sen teknologiasta.

Sähköpostimme liikkuvat SMTP-protokollan avulla. Tämän artikkelin lukeminen on mahdollista TCP/IP-protokollan avulla. Bitcoin on puolestaan internetin maksuprotokolla. Tällaisten sijoituskohteiden arvonmuodostus eroaa muista omaisuusluokista.

Mukaan tulee uusia termejä kuten verkostovaikutus tai stock-to-flow. Lisäksi Bitcoin lienee historian ensimmäinen sijoituskohde, jolla on useita eksponentiaalisen kasvun syklejä. Sen kurssikehitystäkin täytyy (kannattaa) analysoida logaritmisella asteikolla.

bitcoin logaritminen

Koska kyseessä on näin poikkeuksellinen sijoituskohde, eivät perinteiset mallinnukset enää toimi. Bitcoin ei noudata samoja syklejä kuin osakemarkkinat.

On myös tärkeää ymmärtää sijoitusluokan koko. Bitcoinin markkina-arvo on kirjoitushetkellä noin biljoona dollaria. Se on alle kymmenen prosenttia kullan markkina-arvosta, ja kultakin on isossa kuvassa pienen pieni assetti.

Kryptovaluuttoja omistaa (tai on joskus omistanut) noin 250-300 miljoonaa ihmistä, mikä tarkoittaa paria prosenttia maailman väestöstä. Wall Streetin hedge-rahastoista tai pörssilistatuista yhtiöistä vain kourallinen on mukana. Valtiotasolla on virallisesti yksi ostaja, El Salvador.

Bitcoinin kasvupotentiaali on valtava.

Halving-sykli lähestyy huippuaan

Jos Bitcoin ei noudata osakemarkkinoiden lainalaisuuksia, niin mihin kurssinousu sitten perustuu? Taustalla on monia asioita, kuten edellä mainittu verkostovaikutus. Bitcoin-sijoittajien määrä voi hyvin moninkertaistua lähivuosina, mutta sama olisi täysin mahdotonta esim. osakesijoittajien kohdalla.

Suurin yksittäinen tekijä lienee lohkopalkkioiden puoliintuminen. Englanniksi puhutaan termistä halving. Bitcoiniin on sisäänrakennettu rahapolitiikka, joka puolittaa inflaation eli uusien bitcoinien määrän noin neljän vuoden välein. Tästä tulee myös termi halving-sykli.

Keväällä 2019 julkisuuteen nousi nimimerkki PlanB. Hän julkaisi Stock-To-Flow-nimisen teorian, joka mallintaa Bitcoinin kurssikehitystä halving-syklien pohjalta. Alla on PlanB:n twiitti kesäkuulta, jossa hän ennusta tulevia kurssitasoja.

Kuvassa näkyvä valkoinen viiva on mallin ennuste, värikkäät pisteet puolestaan Bitcoinin kurssikehitys. Väreillä kuvataan aikaa syklin loppuun (tai seuraavan alkuun). Kurssihuiput on saavutettu suurin piirtein halving-syklien puolivälissä.

Taustalla on yksinkertainen logiikka: Jos Bitcoinin tarjonta puolittuu, mutta kysyntä pysyy edes ennallaan, tuloksena on väistämättä hinnannousu. Kun kysyntä näyttää lisäksi nousevan vuosi vuodelta, niin kurssikin raketoi sen mukaisesti.

Koska Bitcoin on yhä hyvin spekulatiivinen assetti, tämä johtaa boom & bust -tyyppiseen kehitykseen eli markkinoiden euforiaan ja siitä seuraavaan taantumaan.

Kirjoitushetkellä eletään kriittisiä hetkiä, sillä edellinen halving tapahtui toukokuussa 2020. Olemme lähestymässä siis syklin huippua. Jos historia ohjaa myös nykyistä kurssirallia, niin Bitcoinin kurssin huippu nähdään vuoden 2022 alkaessa.

Saadaanko vuoden 2013 toisinto?

Nykyinen halving-sykli eroaa selvästi neljän vuoden takaisesta. Vuosi 2017 oli kokonaisuutena vahvempaa nousua, eikä kurssi laskenut dipeistä huolimatta tärkeiden keskiarvojen alapuolelle.

Moni analyytikko vertaakin nykyistä bull-markkinaa vuoden 2013 vastaavaan. Tuolloin Bitcoin dippasi ennen syklin huippua 80 prosenttia ja eteni kuukausia alamäkeen – aivan kuten tänä kesänä. Näin twiittasi mm. Raoul Pal toukokuussa, jolloin asiaa pohdittiin.

Nyt voidaan todeta, että kurssikehitys eteni täsmälleen vuoden 2013 mukaisesti.

Ongelma tässä kaikessa on luonnollisesti datan määrä. Bitcoin on hieman alle 13 vuotta vanha, eikä sillä ole ollut edes treidattavaa kurssia kuin kymmenen vuotta. Halving-syklejä on ollut ennen nykyistä vain kaksi kappaletta.

Osakemarkkinoista voidaan laskea keskimääräistä tuottoa yli sadan vuoden ajalta. Kultaan on sijoitettu tuhansia vuosia. Bitcoinin kohdalla informaatioita ei vain ole saatavilla. Tämän lisäksi myös markkina kehittyy jatkuvasti mm. instituutioiden mukaantulon myötä.

Toistaiseksi Bitcoinin on seurannut historiallisia trendejä hämmästyttävän hyvin. Tähän tietoon on nojattava, kunnes toisin todistetaan.

Bitcoinit ovat timanttikäsien hallussa

Bitcoinin kurssikehitystä selittävät mm. edellä mainitut halving-syklit sekä jatkuvasti pienenevä tarjonta (inflaatio). Kesästä lähtien on myös nähty erittäin positiivista on-chain dataa eli lohkoketjusta löytyvää informaatiota. Kaikki viittaa siihen, että valtava määrä bitcoineja on nyt ns. timanttikäsien hallussa.

Diamond hands & paper hands ovat some-termejä, joita käytetään Bitcoin-sijoittajista. Timanttikädet eivät vapise, kun taas paperikädet luopuvat bittirahoistaan ensimmäisessä kuopassa. Alla oleva statistiikka on erittäin mielenkiintoista. (Lähde: Will Clementen Twitter-tili)

supply shock

Vihreä viiva kertoo bitcoinien määrän LTH:n eli Long-Term Holders hallussa. Kuva kertoo hyvin selvästi näiden tahojen myynneistä ja laskuista.

Vihreä viiva on huipussaan kurssimontuissa, jolloin valaat tankkaavat lompakkonsa täyteen. Kun kurssit lähtevät nousuun, ammattilaiset myyvät omistuksiaan markkinoille tuleville piensijoittajille.

Nyt ollaan jälleen herkullisessa tilanteessa. Timanttikäsien ledgerit ovat täynnä bittirahaa. He ovat tankanneet läpi kesän sekä alkusyksyn dipin. Historiallisesti tällaista asetelmaa on seurannut raju kurssinousu.

Verkosta löytyy nykyisin todella paljon dataa Bitcoin-markkinan analysointiin. Tässä artikkelissa sivuttiin vain paria eri graafia. Esim. lookintobitcoin.com sekä Will Clementen Twitter-tili ovat hyviä aloituspisteitä, jos haluat tutkia lisää.

Moni asia viittaa siihen, että Bitcoinin kurssihuippu olisi tämän bull-markkinan aikana noin 100.000 – 200.000 dollarin välimaastossa.

Riskit tulevat osakemarkkinoilta

Bitcoinin kurssikehitys on toistaiseksi seurannut historiallisia trendejä. Taustalla on kuitenkin vähän keskusteltu uhka, joka on syytä ottaa vakavasti.

Bitcoin tuli markkinoille täydelliseen aikaan. Sen lohkoketju käynnistyi vuoden 2008 finanssikriisin raunioista, jolloin myös osakemarkkinat olivat pohjalukemissa. Tämän jälkeen on nautittu historiallisesta bull-markkinasta ilman merkittävää lamaa.

Esimerkiksi Yhdysvaltain osakemarkkinoita kuvaava S&P 500 -indeksi (kuvassa) oli vuonna 2013 samalla tasolla kuin vuoden 2000 huipussa. Markkina liikkui käytännössä yli kymmenen vuotta vaakasuoraan. Jos Bitcoin olisi tullut markkinoille kymmenen vuotta aiemmin, sen kurssidata näyttäisi varmasti erilaiselta.

S&P500

Nyt ollaan tilanteessa, jossa keskuspankkien rahapolitiikka tuottaa vihdoin ongelmia. Yhdysvaltain inflaatioluvut ovat karanneet jo kauas Fedin tavoitteista. Silti, QE-ohjelmaa ei suostuta säästämään pienemmäksi, eikä toimenpiteelle ei ole annettu edes ajankohtaa. Puhumattakaan korkojen nostosta.

Lopulta keskuspankkien on otettava boolimalja pois ja päätettävä bileet. Oli syynä inflaatio tai mikä tahansa, niin seurauksena on tekohengitetyn markkinan romahdus kohti järkevämpiä arvostustasoja.

Olemme nähneet kaksi tällaista romahdusta kolmen vuoden aikana: vuoden 2018 lopulla sekä maaliskuussa 2020. Bitcoinin kurssi romahti molemmilla kerroilla synkkiin lukemiin. Jos osakemarkkinat alkavat syöksyä, se sekoittaisi myös Bitcoinin halving-syklin.

Toistaiseksi näyttää vielä siltä, että keskuspankeilla on vielä varaa lykätä kiristyspäätöksiä. Etenkin itävaltalaisen koulukunnan edustajat ovat odottaneet hyperinflaatiota ja markkinoiden romahdusta jo 10+ vuotta. Lähes kaikki sijoittajat ovat aliarvoineet keskuspankkien mahdin. Bitcoinin tai osakkeiden kurssiralli tuskin pysähtyy vielä lähiaikoina.

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Älkää piilotelko efektiivistä tuottoa!

Aki Pyysing
8.12.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Sen, minkä nuorena oppii, estää vanhempana etenemästä työuralla

Esa Juntunen
2.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Arvon kannattaisi olla vallattavissa

Aki Pyysing
1.12.2024
east Lue lisää