Olet täällä

Artikkelit

El Salvador teki Bitcoinista virallisen maksuvälineen

El Salvador oli vielä vuosi sitten merkityksetön maa Keski-Amerikassa. Sitä eivät tunteneet suuren yleisön lisäksi myöskään Bitcoin-sijoittajat. Nyt tilanne on toinen. El Salvadorista on tullut suorastaan Bitcoin-universumin keskipiste!

Taustalla on historiallinen päätös tehdä Bitcoinista maan virallinen maksuväline. Tämä prosessi huipentui 7. syyskuuta, jolloin Bitcoin-lakimuutos otettiin käyttöön. Tutustutaan seuraavaksi historiallisen päätöksen taustoihin.

El Salvador on köyhä valtio

El Salvador on globaalista näkövinkkelistä varsin mitätön valtio. Maassa asuu noin 6,5 miljoonaa ihmistä Etelä-Suomen lääniä pienemmällä alueella. Rajanaapurit Guatemala ja Honduras ovat yhtä vähän tunnettuja.

CIA map of Central America

Image credit: U.S. Central Intelligence Agency (CIA), Public domain, via Wikimedia Commons

Lähes yhdeksän kymmenestä elsalvadorilaisesta on mestitsejä eli intiaanien sekä Euroopasta tulleiden siirtolaisten jälkeläisiä. Virallinen kieli on espanja.

El Salvador itsenäistyi jo vuonna 1821. Maa käytti yli sadan vuoden ajan omaa valuuttaansa. Colon on saanut nimensä Kristoffer Kolumbuksen espanjakielisestä nimestä Cristóbal Colón. Nykyisin El Salvadorissa käytetään Yhdysvaltain dollaria.

Maa otti dollarin käyttöön vuonna 2001 tavoitteenaan talouden stabiliteetti. Valuuttamarkkinoilla ei ollut luottoa colóniin, vaikka sen arvo säilyi vahvana johtuen suurista dollarilähetyksistä El Salvadoriin. Vahva valuutta haittasi myös vientiä ja turismia.

Yhdysvalloissa asuu yli kaksi miljoonaa elsalvadorilaista. He lähettävät niin paljon rahaa perheilleen, että viidennes El Salvadorin bruttokansantuotteesta muodostuu dollarisiirroista. Englanniksi käytetään termiä remittance.

Rahansiirrot ovat tarpeen, sillä elsalvadorilaiset ovat köyhä kansa. Suurimmalla osalla (70 %) ei ole pääsyä edes perustason pankkipalveluihin.

Maan presidenttinä toimii Nayib Bukele. Nimi ei varmasti sanonut vielä vuosi sitten yhtään mitään 99,9 prosentille kryptovaluuttasijoittajista. Nyt Bukele kuuluu Bitcoin-skenessä elävien legendojen joukkoon Michael Saylorin ohella.

Vaikka Bukelea on syytetty autoritarismista, hän on kyselytutkimusten mukaan yksi maailman suosituimmista hallitsijoista.

Jack Mallers paljasti uutisen

Nimet El Salvador ja Nayib Bukele tulivat Bitcoin-sijoittajien tietoon 5. kesäkuuta 2021. Tuolloin järjestettiin Bitcoin 2021 -konferenssi Miamissa. Kaksi päivää kestänyt tapahtuma huipentui sunnuntai-iltana puheenvuoroon, jonka sisältö ei ollut ennakkoon kenenkään tiedossa.

Puhujana toimi Strike-palvelun perustaja Jack Mallers. Hän oli noussut jo esiin Bitcoin-skenessä johtuen Strike-sovelluksesta. Appi mahdollistaa sekä fiat- että Bitcoin-siirrot globaalisti parissa sekunnissa ja ilman kuluja. Kaikki tapahtuu Bitcoinin salamaverkkoa hyödyntämällä.

"Yo! You guys ready for this? A rhetorical question. No f***ing way. There is no way, I promise you. One small step for Bitcoin, one giant leap for mankind.".

Näin alkoi Mallersin tunteikas puheenvuoro. Voit tsekata sen alla olevalta videolta. Monen Bitcoin-fanin silmät kostuvat sitä katsellessa vielä tänäkin päivänä.

Mallers kertoi ensin El Salvadorin heikosta tilanteesta ja omasta matkastaan maahan. Mallers asui itsekin kuukausia El Salvadorissa kouluttaen kymmeniä tuhansia ihmisiä salamaverkon käyttöön.

Hän kertoi elsalvadorilaisten maksavan jopa 50 prosentin suuruisia kuluja rahanlähetyksistään Yhdysvalloista. Pääsy aivan tavallisiin pankkipalveluihin puuttuu monilta yrittäjiltä. Ja niin edelleen.

Kaiken lisäksi, El Salvadorin rahapolitiikka on Yhdysvaltain keskuspankin armoilla.

Lopulta Mallers räjäytti pankin ja paljasti El Salvadorin suuren ilmoituksen. Presidentti Nayib Bukele kertoi vievänsä Bitcoin-lain kongressiin heti seuraavalla viikolla.

Bukelen johtama esitys hyväksyttiin 9. kesäkuuta suurella enemmistöllä (äänin 62-22). Laki päätettiin ottaa käyttöön kolmen kuukauden kuluttua.

Bitcoinin käyttöönotto

El Salvadorin tilanteesta on kirjoitettu myös mainstream-mediassa. Osittain myös virheellisesti. Tällä linjalla jatkoi Suomen tunnetuin Bitcoin-negailija, Aleksi Grym. Hän kommentoi viikko sitten Helsingin Sanomissa miten ”autoritäärinen valtio pakottaa kansalaisensa käyttämään bitcoinia”.

Tämä ei pidä paikkaansa. Bitcoinista tuli 7. syyskuuta El Salvadorin virallinen valuutta dollarin rinnalle. Jos elsalvadorilainen haluaa jatkossakin asioida dollareilla, tälle ei ole mitään esteitä. Bitcoin on vain uusi vaihtoehto.

Muutos koskee lähinnä yrittäjiä. Kahvilanpitäjän on myytävä kuppi kuumaa bitcoineilla, jos asiakas näin haluaa. Moni El Salvadoriin matkustanut itse asiassa yllättyi, että Bitcoin-ostot toimivat jo heti ensi metreistä lähtien. Jopa globaalit jättiläiset, kuten McDonald’s sekä Starbucks, hyväksyivät heti satoshit.

El Salvadorin valtio on myös tukenut bittirahojen käyttöönottoa. Sen lanseeraama Chivo-appi mahdollistaa Bitcoin-maksujen konversion dollareiksi on-the-spot. Kauppiaan ei tarvitse kantaa riskiä Bitcoinin volatiliteetista.

Chivo-appi (tai Jack Mallersin Strike) mahdollistavat käytännössä ilmaiset siirrot Yhdysvalloista El Salvadorin. On arvioitu, että maan kansalaiset säästävät vuositasolla 400 miljoonaa dollaria Western Unionin ja MoneyGramin kuluissa.

Chivo on rakentanut El Salvadoriin myös satoja Bitcoin ATM -nostopisteitä, joissa bittirahat voi vaihtaa helposti dollareiksi.

Käyttöönotto on sujunut toistaiseksi ilman suurempaa draamaa. Joitain protesteja on nähty, ja eilen mm. yksi Bitcoin ATM sytytettiin tuleen. Miten paljon mukana on protestointia lähinnä presidenttiä vastaan, ja onko taustalla myös ulkomaisten tahojen agitointia?

Suuret mediatalot ovat julkaisseet erilaisia FUD-artikkeleita vähän väliä. Maailma on täynnä pankkiireja sekä muita vaikutusvaltaisia tahoja, jotka haluavat El Salvadorin epäonnistuvan. Pidä tämä mielessä, kun luet aiheesta kertovia uutisia.

El Salvadorin vaikutukset

Moni perinteiseen pankkijärjestelmään uskova "boomer" on hieronut silmiään. Pienen yhteisön kokeilusta syntynyt ”maaginen internet-raha” on tullut valtion viralliseksi maksuvälineeksi. Jos uskoo El Salvadorin jäävän ainoaksi Bitcoin-valtioksi, on syytä herätä todellisuuteen.

El Salvador todisti koko maailmalle, mitä on mahdollista toteuttaa vain muutamassa kuukaudessa. Kaiken lisäksi prosessi tapahtui köyhässä valtiossa ilman hyvää teknologista infrastruktuuria. On päivänselvää, että ongelmilta ei vältytä. Niitä nähdään jokaisessa teknologiaprojektissa.

Syyskuun seitsemäs päivä oli merkittävä monin eri tavoin. Bitcoinin nousu viralliseksi maksuvälineeksi on tärkeä etappi rahan tuhansia vuosia vanhassa historiassa. El Salvadorista tuli myös ensimmäinen valtio, joka osti bitcoineja keskuspankkinsa reserveihin.

Monilla valtioilla on ollut bitcoineja hallussaan esimerkiksi huumetakavarikoiden kautta. Myös Suomen Tulli omistaa noin 2000 bitcoinia, joita se yrittää (valitettavasti) myydä. El Salvador eroaa tästä, sillä se hankki bitcoinit vapailta markkinoilta reservivaluutaksi.

Presidentti Bukele jopa twiittasi dippiostosta! Kuka olisi uskonut, että tällainen twiitti nähdään vuonna 2021?

Bitcoin-maksimalistit puhuvat usein peliteoriasta. Pian sen vaikutukset nähdään valtioiden rahapolitiikassa ympäri maailmaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on tunnettu Bitcoin-fani. Hän on myös vieraillut El Salvadorissa ja keskustellut Nayib Bukelen kanssa Bitcoinin käyttöönotosta. Vaikuttaa siltä, että Ukraina seuraa El Salvadorin jalanjälkiä parin vuoden sisällä.

Myös Panama julkisti viime viikolla lakimuutoksen, joka vahvistaa kryptovaluuttojen asemaa maassa.  Kuuba, Venezuela, Brasilia, Kolumbia ja Argentiina ovat myös potentiaalisia valtioita El Salvadorin tiellä pelkästään Latinalaisessa Amerikassa.

Keskuspankit ovat jo hävinneet pelin. Kyse on vain siitä, miten nopeasti Bitcoin-vallankumous lähtee etenemään.

Tämä näkyy väistämättä myös Bitcoinin kurssissa. Kulunut 12 kuukautta on ollut instituutioiden esiinmarssia. Jopa Teslan kokoiset pörssiyhtiöt ovat sijoittaneet miljardeja dollareita Bitcoiniin. El Salvador avasi pelin myös valtiotasolla, ja tämä lista kasvaa nopeasti lähivuosina. Valtiotason sijoitukset toimivat polttoaineena Bitcoinin kurssiraketoinnille. 

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi