4.3.2022 - 15:39

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Pieni lisäys Cityconia @6,85. En ole edelleenkään hirveän vakuuttunut yhtiön pitkän tähtäimen arvonluonnista. Kuitenkin nykyinen maailmantilanne suosii lähinnä puolustustaistelua. Tähän tarkoitukseen alennuksessa olevat kanit sopivat erinomaisesti. 

Red Eyen terävät kynät ovat arvioineet Embracerilla olevan 200-300 työntekijää Ukrainassa sekä 800-1400 Minskissä ja Venäjällä. Yhteensä palkkalistoilla on lähes 10 000 ihmistä, joten altistus sodalle ei ole valtavan suuri. Varsinkin kun voisi kuvitella yhtiön yrittävän saada ison osan jälkimmäisestä ryhmästä turvaan Putlerin mielivallalta. Huojentavaa myös huomata itseäni paljon paremmin kartalla olevien tahojen päätyneen samoihin johtopäätökseen osakkeen halpuudesta. Red Eye nosti Embracerin painoa mallisalkussaan ja samoin hallituksen jäsen osti lappuja 1,5 miljoonan edestä.

Pörssin hermostuneisuus vaatisi aktiivisempaa otetta. Fundaltaan edullisia lappuja pitäisi uskaltaa ottaa isommin paniikkipäivinä. Niistä olisi myös syytä osata irrottaa herkästi heti hiemankin reippaamman nousun jälkeen. Valitettavasti itsellä ei riitä aika eikä varsinkaan osaaminen tähän. Näin ollen joudun tyytymään varovaisiin lisäyksiin alelaarista ja jättämään hommeloinnit näppärämmille.

 

0
0
11.3.2022 - 16:38

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Tiistain Evot ulos @1002 ja viikon takaiset Kanit @7,06. Rauha ei välttämättä kestä koko viikonloppua ja on hyvä vapauttaa operointivaraa turbulenssin todennäköisesti jatkuessa. Näillä hinnoilla Aspiresta saa lähes 20 pinnan annualisoidun tuoton melko pienellä riskillä, joten niitä en ole myymässä. Ostot AOT ja myynnit OST, joten samalla onnistuin siirtämään käteistä 100% osakepainossa olleelle OST:lle.  

0
0
27.3.2022 - 18:21

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Päädyin perjantaina höyläämään pienen siivun Golaria @23,60. Toki myynnin jälkeen kurssi kipusi vielä lähes taalan ylemmäksi. Uskon yhä vahvasti yhtiön bisnekseen ja mielestäni se on edelleen varsin kohtuullisesti hinnoiteltu.

Ukrainan sota on tuonut ison boostin bisneksen fundamentteihin. Länsi pyrkii kaikin keinoin eroon Venäjän kaasusta, joten Golarin ytimessä olevan nesteytetyn kaasun kysyntä tulee kasvamaan rajusti lähivuosina. Tämä on näkynyt osakkuusyhtiö NFE:n kurssin lähes tuplaamisena tammikuun pohjilta, mistä on satanut yli 300 miljoonaa Golarin laariin. Myös toisen osakkuusyhtiön Cool Companyn IPO onnistui ja osake treidaa selvästi listahintaa korkeammalla. Lähes unohtunut Golar Tundra on arvioiden mukaan tarjouduttu ostamaan 400 miljoonalla tai vuokraamaan 70 miljoonan vuotuisella vuokralla.  

Maakaasun ja öljyn hinta on historiallisen korkealla ja Venäjän tilanne tulee vain tukemaan hinnoittelua. Tämä näkyy välittömästi viivan alla Hillin markkinahintoihin sidotun bonusosuuden kasvuna. Ylivoimaisesti suurin hyöty tulevaisuuden vahvasta kysynnästä ja hinnoittelusta tulee kuitenkin uusille kasvuaihioille. Parantuneen bisnesympäristön vuoksi investointilaskelmat muuttuvat aiempaa huomattavasti houkuttelevimmiksi. Näin ollen analyytikot ovat alkaneet jo ennustamaan kahta uutta FLNG-projektia tälle vuodelle aiemman yhden sijasta.

Näkymien puolesta koko possasta olisi kannattanut pitää tiukasti kiinni. Kurssi on kuitenkin laukannut jo +86% ytd ja Golarin paino salkussa nousi yli 20 pinnan. Näin ollen katsoin järkeväksi harjoittaa riskienhallintaa ja trimmata positiota. Yhtiö on kuitenkin edelleen suurin aktiivinen omistus salkussa Aspiren odottaessa käteiseksi muuttumista. 

0
0
1.4.2022 - 18:01

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Pitänee vaihtaa nimimerkki Hannu Hanheksi tai Lady Fortunaksi. Se kuvaisi paremmin viimeaikojen menestystä sijoitusrintamalla. Salkku koostuu enimmäkseen kasvuyhtiöistä, joiden arvostukset eivät varsinaisesti tykänneet inflaation lähdöstä laukalle ja siitä seuranneesta korkotason noususta. Lisäksi 2/3 omistuksista noteerataan pohjoismaisissa pörsseissä, joiden aukioloa Nato ei ole turvaamassa.

Tästä "pienestä" vastatuulesta huolimatta Q1-tuotto oli aivan käsittämätön +14.1%. Kaikki tärkeimmät indeksit taisivat ottaa pataan 5-10 pinnaa samalla aikajaksolla. Salkun 12 rivistä kahdeksan on pakkasella ja näistä neljä tosi rumasti (-15 - -36%). Ihmettelin itsekin, miten näistä aineksista sai leivottua hyvän plussan. Eli nyt päästään tuurin pariin.

Ensimmäinen onnenpotku oli tietenkin Aspiren lunastustarjous. Ylivoimaisesti suurin rivi on 30 pinnaa ylhäällä eikä 15 pinnaa miinuksella. Vaikea arvata mikä yhtiön kurssi olisi tänään ilman tarjousta. Diilejä on edelleen tippunut tasaiseen tahtiin, mutta kurssi olisi varmasti syöksynyt muun pörssin mukana. Edelleen pidän lunastushintaa alhaisena ja ulkopuolinen taho olisi joutunut maksamaan ainakin kolmanneksen enemmän. Tässä maailmantilanteessa pitää kuitenkin olla tyytyväinen "varmaan" tuottoon. 

Toinen munkki oli vahingossa tapahtunut hajautus eri sektoreille. Kun aikoinaan ostin Golaria, näin siinä erinomaisen potentiaalin pitkän ajan arvon luonnille. En todellakaan miettinyt kyseessä olevan vastasyklinen instrumentti tekno-osakkeille. Yhtiö onkin kehittynyt odotusten mukaisesti, mikä on tuonut mukavaa ostopainetta osakkeelle. Suurempi ajuri on kuitenkin ollut Ukrainan sodan tuoma Venäjän eristäminen ja siitä seurannut koko raaka-ainesektorin arvostustason hurja nousu. Golarin kurssi on loikannut lähes +90% ytd ja taalan vahvistuminen huomioiden omistus on tuplannut. Vuoden alussa GLNG oli salkun kolmanneksi suurin rivi ja nyt höyläyksestä huolimatta toiseksi suurin.

Myös uraanin kohdalla toistui sama tarina. Sijoituspäätös perustui tuotannon ja kulutuksen väliseen epäsuhtaan sekä näkemykseen tilanteen aiheuttamasta hinnannousupaineesta. Sitten tuli sota ja puheet Venäjän uraanin asettamisesta sanktiolistalle. SPUT on noussut alkuvuoden aikana 33%.

Pienin osatekijä alkuvuoden tulokseen on onnistuneilla treideillä/ostoksilla. Paniikkidippien aikana lisäilin Kamuxia, Evoa, Embraceria ja Cityconia. Kaikki ovat tällä hetkellä selkeästi ostohintoja korkeammalla. Lisäksi tein Evolla pari ja kaneilla yhden noin kymmenen pinnan välitilin. Tietenkin jälkiviisaana olisi kannattanut käyttää vieläkin isompaa kauhaa.

Tällä hetkellä olen varsin tyytyväinen salkun koostumukseen. Geopoliittisten jännitteiden jatkuessa Golar ja SPUT tuovat suojaa muiden sektoreiden romahdukselta. Jos taas idän idiootti suostuisi rauhaan, teknoraketit omaavat potentiaalia ärhäkkään kiihdytykseen. Lisäksi Aspiresta tulee vapautumaan iso potti käteistä, joten ammuksia riittää isonkin paniikin varalle. 

Embracerin osuutta tekisi mieli kasvattaa. Mikäli johdon lupaukset toteutuvat edes suurinpiirtein, kurssi tulee tuplaantumaan parin vuoden sisällä. Myös Smart Eye on pudonnut houkuttelevalle hintatasolle. Ohjeistuksen perusteella design winnit alkavat konvertoitumaan enenevässä määrin myynniksi H2 aikana. Lisäksi pitäisi käyttää enemmän aikaa raaka-ainesektorin tarkempaan tutkimiseen. En nimittäin usko, että Venäjän mineraalit pääsevät kovin nopeasti pannasta.    

 

0
0
1.4.2022 - 19:32

Jack Reacher

+678
Liittynyt:
8.3.2017
Viestejä:
402
Turmiolan Tommi kirjoitti:

Myös Smart Eye on pudonnut houkuttelevalle hintatasolle. Ohjeistuksen perusteella design winnit alkavat konvertoitumaan enenevässä määrin myynniksi H2 aikana. 

Hinta alkaa tosiaan niillä tasoilla joilla sisäpiiri muistaakseni tankkasi reilummin pari vuotta sitten. Mutta maailma on muuttunut.

Huolettaa, että kuinka päällä oleva - ja mahdollisesti paheneva - siru-/komponenttipula iskee firman tuloksiin. Uusien autojen toimittaminen yskii jo ja voi olla että vaikka Smart Eye ei itse suoranaisesti kärsisi komponenttipulasta niin myynti sakkaa koska asiakkaat kärsivät. Lisäksi kasvuyhtiö ja inflaatioennusteet painaa. Entä kestävätkö sopimukset ja hinnoittelumalli nousevat kustannukset? Hankala tapaus. Jään edelleen tarkkailuasemiin.   

0
0
2.4.2022 - 16:17

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Todennäköisesti sirupula hidastaa uusien autojen tuotantoa vielä tänä ja ensi vuonna. Näin ollen sillä on myös negatiivinen vaikutus Smart Eyen myynnin kehitykseen. Itsellä tähtäin on kuitenkin kauempana, jolloin olennaisempaa on nähdä todisteita yhtiön teknologian käyttöönoton etenemisestä uusissa automalleissa. Mikäli tämä toteutuu, myös myyntiluvut seuraavat perässä ennen pitkää.

Inflaatiosta en ole huolissani. Smart Eye myy monistettavaa softaa, joten raaka-aineiden ym hintojen nousu ei vaikuta tuotantokustannuksiin. Toki myös palkkakulut kasvavat. Tämän vaikutus on kuitenkin rajallinen, mikäli bisneksen skaalaaminen onnistuu.

Smart Eye on kuitenkin vasta läpimurtonsa kynnöksellä eikä onnistumisesta ole täydellistä varmuutta. Näin ollen se on huomattavasti riskisempi sijoituskohde kuin esim Evo tai Embracer, joten pidän mahdolliset lisäpanostukset pieninä.

0
0
13.4.2022 - 16:34

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Päivällä oli näemmä OST:n viimeiset hilut vaihtuneet Evoon @955. AOT:lla riittää vielä pari ammusta, jos syöksy jatkuu. En katsoisi syrjäsilmällä äkäistä korjausliikettä korkeammallekaan. 

0
0
19.4.2022 - 17:45

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Embraceria oli taas pakko ottaa siivu @71,5. Nähtävästi kurssilaskun katalyyttina on ollut pari viikkoa vanha uutinen, jonka mukaan yksi Pietarin pelistudion alihankintaprojekti on keskeytetty. Siinä onkin oiva peruste 10% syöksylle. Joko yrityksen johto on täysin kujalla tai nykyinen arvostustaso on kestämätön. Edelleen toistetun ennusteen mukaan nyt päättyvän tilikauden operatiivinen ebit 4,3 - 4,7 mrdSEK kasvaa ensi tilikaudella 9,2 - 11,3 mrdSEK ja seuraavalla 10,3 - 13,6 mrdSEK.

Smart Eyelta vaihteeksi positiivinen uutinen. Yhtiö on saanut kolme uutta design winniä nykyiseltä korealaiselta asiakkaalta. Mikä parasta, nämä automallit menevät tuotantoon jo H1/2023. Jospa suuret lupaukset alkaisivat hiljalleen realisoitua. Ainakin kurssin pulkkamäki pysähtyi hetkeksi.

0
0
21.4.2022 - 17:28

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Puolet Citykaneista lihoiksi @6,895. Tilalle Evoa @920. Kädet on jo vereslihalla, mutta ei auta kuin kärsiä. Viime päivät on otettu indeksiltä huolella pataan, kun naapurimaan suuruudet Embracer ja Evo ovat viihtyneet pulkkamäessä. Toivottavasti kevät koittaa vihdoinkin ja lumet sulavat.

0
0
9.5.2022 - 15:05

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Viimeiset Cityconit pihalle @6,71. Näistä suurin osa Evoon @950. Jäljelle jäi vielä pieni vara-ammus. Kanit olisivat ihan kiva suoja tässä markkinassa, mutta Evo on aivan liian houkutteleva näillä hinnoilla.

0
0
9.5.2022 - 23:22

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Jestas mikä päivä toimistolla. Evo -11%, Golar -11%, SPUT -6%, Embracer -5%. Siinä salkun painavimmat. Sijoitusuran ylivoimaisesti synkin päivä ainakin euromääräisesti. Hyi helvetti. Viimeisillä hiluilla tuli pilkittyä vielä pikkusatsi Evoa. Nyt on panokset loppu.

Vaikka kuinka mieli tekisi, kaikki Aspiret saavat jäädä odottamaan lunastusta. Ei ole missään sanottu, että syöksy olisi tässä. On hyvä olla merkittävän kokoinen sotakassa odottamassa, jos hinnat sukeltaisivat vielä superläppätasolle.    

0
0
10.5.2022 - 10:37

KuplaSalkku

+101
Liittynyt:
14.8.2016
Viestejä:
184

Samoja lappuja täälläkin ja Cameco (CCJ) -12% tuohon päälle. Sijoittajauran isoin päivätappio ja vieläpä selvällä marginaalilla. No toimenpiteeksi otettiin EVO:n lisäys 925kr haminoilta.

0
0
10.5.2022 - 11:14

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Kieltämättä alkuvuosi on ollut hieman pomppuinen. Pitää vain luottaa siihen, että on sijoittanut laadukkaisiin yhtiöihin, jotka kykenevät kasvattamaan bisnestään myös haastavassa makroympäristössä. Kyllä ne kurssit jossain vaiheessa seuraavat perässä. Onneksi koko vuosi on vielä niukasti plussalla, kun suurin osa Golareista on toisella tilillä.

0
0
12.5.2022 - 17:30

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Voi Evo minkä teit. Sain hieman lisälikvidiä ja laitoin pilkin @861. Treenin aikana oli käynyt 863:ssa, mutta sen jälkeen karkasi. Salkussa kuitenkin aivan riittävästi, ettei tarvitse ranteita auki vedellä.

0
0
27.5.2022 - 17:35

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Paistaa se päivä joskus Tommin risukasaankin. Valitettavasti SE, Kambi ja Kamux ovat pieniä positioita, mutta vastapainoksi Evo ja Embracer ovat aktiiviomistusten sijalla yksi ja kolme. Varsinkin viime mainitusta voi antaa itselle pienet väliaplodit. Lähes triplasin yhtiön painon salkussa ostamalla laskeviin 75 -> 63,5 sek. En pidä arvostusta näkymiin nähden edelleenkään kalliina, joten vielä ei ole kiire keventämään. Muutenkin viime päivät ovat olleet melko hektisiä työrintamalla, joten salkun kanssa ei ole ehtinyt tekemään turmiollisia liikkuja.

0
0
27.5.2022 - 18:09

Herb Powell

+12
Liittynyt:
5.7.2020
Viestejä:
13

Peesasin sua tuossa Embracerissa ja ostin @71 sek. Harmi, etten ostanut lisää vielä siinä 6x sek hinnoilla. Ihan hyvät tuotot kyllä jo nyt. Meinaatko alkaa keventelemään 100 sek haminoilla vai miten ajattelit tuon kehittyvän?

0
0
27.5.2022 - 18:53

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Minulla ei ole mitään etukäteen mietittyä kevennyssuunnitelmaa. Yhtiö ohjeistaa alkaneelle tilikaudelle 9,2-11,3 MrdSEK operatiivista EBIT:iä valuaation ollessa 97 MrdSEK. Mikäli Lars & co pysyvät ohjeistuksen tahdissa, myös 100 SEK on halpa hinta laadukkaasta yhtiöstä kasvavalla markkinalla. Toisaalta jos Embracerin paino salkussa nousee yli 20%, joudun keventämään riskien hallinnan vuoksi. Tällä hetkellä lappu muodostaa vasta noin 12% portfoliosta.

e. Ei kannata peesata Tommia, ellei halua päästä eroon omaisuudestaan ;)

0
0
27.5.2022 - 20:39

Artsipappa

+2054
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1905
Turmiolan Tommi kirjoitti:

Minulla ei ole mitään etukäteen mietittyä kevennyssuunnitelmaa. Yhtiö ohjeistaa alkaneelle tilikaudelle 9,2-11,3 MrdSEK operatiivista EBIT:iä valuaation ollessa 97 MrdSEK. Mikäli Lars & co pysyvät ohjeistuksen tahdissa, myös 100 SEK on halpa hinta laadukkaasta yhtiöstä kasvavalla markkinalla. Toisaalta jos Embracerin paino salkussa nousee yli 20%, joudun keventämään riskien hallinnan vuoksi. Tällä hetkellä lappu muodostaa vasta noin 12% portfoliosta.

e. Ei kannata peesata Tommia, ellei halua päästä eroon omaisuudestaan ;)

Luulen vähän että Artsipapan olisi kannattanut peesata ja olisi enemmän omaisuutta 🤔 kivasti punaisella vuosi, tosin voisi olla enemmänkin. Voipi olla että maanantaina seuraan. Toki myöhässä kuten yleensä tapana :/

0
0
28.5.2022 - 10:23

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Joskus sokea apinakin osuu tikkatauluun. Nyt on vain pari vuotta käynyt hyvä tuuri. Ei tarvitse mennä kovin pitkälle ajassa taaksepäin, kun repertuaarista löytyy sangen toisenlaisia osumia. Salkussa on esimerkiksi ollut Rentechin, Zamanon ja Flyben kaltaisia pörssitähtiä niiden poistuessa julkisen kaupankäynnin piiristä. Googlaamalla selviää, ettei kyseisistä yhtiöistä saanut Aspiren kaltaista ostotarjousta ;) 

0
0
17.6.2022 - 08:34

RaastupA

+105
Liittynyt:
30.8.2017
Viestejä:
31
Turmiolan Tommi kirjoitti:

Joskus sokea apinakin osuu tikkatauluun. Nyt on vain pari vuotta käynyt hyvä tuuri. Ei tarvitse mennä kovin pitkälle ajassa taaksepäin, kun repertuaarista löytyy sangen toisenlaisia osumia. Salkussa on esimerkiksi ollut Rentechin, Zamanon ja Flyben kaltaisia pörssitähtiä niiden poistuessa julkisen kaupankäynnin piiristä. Googlaamalla selviää, ettei kyseisistä yhtiöistä saanut Aspiren kaltaista ostotarjousta ;) 

Meissä on jotain samaa. Itselläkin komeilee yhä edelleen Rentech nordnetin salkussa -100% tuotolla ja flybestäkin taisin -80% ottaa. :)

0
0
20.6.2022 - 14:29

Turmiolan Tommi

OP
+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Oi noita aikoja. Molemmat ideat löysin jostain sijoitusblogista lupaavina käännetarinoina. Oma research jäi käytännössä tekemättä ja luotin bloggaajan arvioon. Rentechiin tietenkin lisäsin panoksia kurssin tippuessa. Jenkkien talvet olivat kuitenkin lämpimiä ja uutta tehdasta ei saatu koskaan kunnolla toimimaan, joten koko sijoitus meni. Flyben osalta olisin tehnyt pienen tilin, jos olisin myynyt kurssin piipahtaessa 40 pencen tuntumassa. Itse asiassa silloin oli jopa tarkoitus vaihtaa Flybe vaihtaa johonkin toiseen osakkeeseen, mutta opearaatio jäi tekemättä. Lopputuloksensa Flybe roikahti ja vaihtokohde olisi muistaakseni tuplannut lyhyen ajan sisällä. Master Investor.

0
0