Olet täällä

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja

258
235150
Sivu:

Sivut

20.9.2021, 19:09
+50
Liittynyt:
29.12.2017, 22:08
Viestejä:
34

Missä hinnassa olet valmis ostamaan takaisin Vincitin osakkeita? Satuin itsekin myymään 10-11 hinnoissa omani, sillä koin hinnan hieman kireäksi. Valuoin ~10% marginaalilla enkä halua rakentaa positiota 12%+ ennusteelle, kun en koe sitä kestäväksi. Ostin nyt kuitenkin osan jo takaisin kun tulikin yllättäen 25% alamäki avg.myyntihinnasta. Tarkoitus oli katsoa ensi vuoden puolelle, mutta tähän hintaan olen jo valmis kantamaan hieman pidempään riskiä.

 

Mikä hinta sulla oli mielessä, jolla osakkeeseen voisi päästä uudestaan kiinni 'kannattavuuspettymyksen' jälkeen?

0
+1
0
-1
0
0
20.9.2021, 20:21
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Hyvä kysymys. Osake on jo nyt absoluuttisesti todella halpa. Tosin monet muutkin ovat tulleet tonttiin. Aion katsoa Q3 raportin yli, että kannattavuus käänne toteutuu. Jos heikko meno jatkuu markkina kyllä rankaisee ja Indereskin odottaa melko reipasta kannattavuus parannusta Q2:sta. Tosin kurssikin on laskenut merkittävästi heidän tavoitehinnastaan ja upside taitaa olla 35% luokkaa. 

Ostoista puheen ollen, vaihdoin Trainer Housen osakkeet tänään Rapalaan (8,88e) ja Kamuxiin (12,88e). Aamulla oli tarjolla hieman isompi laita 75 sentissä ja päätin siihen myydä. Poiminta oli yllättävän hyvä kun, se tuotti noin +7% ja samaan aikaan indeksi tuotti noin -7%. Kamux ja Rapala ovat jo niin halpoja etten voinut olla niihin koskematta. Rapala treidaa ev/ebit 10 arvostuksella, mikä on erittäin matala defensiivisille vahvalla brändille varustetulle kuluttajatuoteyhtiölle. Yhtiössä on tehty merkittäviä toimenpiteitä ja uskon kannattavuus käänteen jatkuvan 2022 vuonna. "Uudella" toimitusjohtajalla on kova träkki kuluttajatuote firmoista ja käden jälki Rapalassa vaikuttaa erinomaiselta.

1
+1
0
-1
1
0
30.9.2021, 21:20
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Rapala tiedotti, että hybridi lunastetaan ja strategia etenee todella hyvin etuajassa - rock! Sieltä on timanttiset H2 luvut tulossa, koska jo nyt uskalletaan julistaa, että hyvin menee. 

 

Vincitiltä tuli negari, mitä pelkäsinkin ja vaikuttaa, että Q3 on todella lumat ruvut tulossa. Run rate on tällä hetkellä todella heikko koska ebita % ohjeistus sisältää vincit sign myynnin. Toivottavasti saavat veneen käännettyä Q4 tai kyyti on kylmää. Tiedotteesta päätellen melkein kaikki on mennyt pieleen: alihankinta ja konsultointiliiketoiminta. Tämä ei enteile hyvää, kun toimitusjohtajakin on juuri vaihtunut. Viimeksi kun näin kävi firmalla oli pidempi heikko jakso.

1
+1
0
-1
1
0
2.10.2021, 10:20
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Tuli eilen taas lisättyä Kamuxia aamun dipistä hintaan 12,35e hullunhalpaa mielestäni - saa ja kannattaa olla eri mieltä. Uskon, että kurssi kääntyy kovasta Q3 raportista, mitä Kalliokoski lupaili

2
+1
0
-1
2
0
3.10.2021, 19:59
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

2021 Q3 – Heikko kvartaali

Vuosi 2021 sai hieman uutta maustetta, kun pörssi kurssit laskivat pitkästä aikaa Q3 aikana. Muutama hyvä yhtiö on joutunut tämän seurauksena alelaariin. Voi olla myös, että markkina tietää näistä jotain mitä muut eivät ja lasku on ansaittua, mutta aika näyttää, kuten Kamuxin tapauksessa. Q3 alkoi ihan hyvin, kun Kamux nousi ja Nordnet salkku oli parhaimmillaan +36 % YTD, mistä se romahti kuitenkin makeasti.

Q2 raportin yhteydessä kommentoin seuraavaa: ”Itse uskon, että oman salkun parhaat tuotot tulevat H2 aikana, kun odotan käytännössä kaikkien isojen omistuksien raportoivan yli markkinaodotusten. En muista koska viimeksi olisi ollut näin, joten tuotto-odotus loppuvuodelle on uskoakseni hyvä.” Tämä piti paikkansa Aallon Groupin ja Scandbookin osalta. Vincit oli selkeä pettymys ja Kamuxilla oli ongelmia KMS järjestelmän käyttöönotossa, mutta uskon, että Q3 raportointikaudella ollaan normaalissa iskukyvyssä ja Kalliokoski positiivisessa tulosvaroituksessa (24.9.) lupaili hyvää raporttia. Kyseessä on vahva lupaus, kun se tehtiin elokuun lukujen pohjalta. Uskon kurssin kääntyvän sen myötä. Ennustan yhtiön antavan vielä toisenkin positiivisen tulosvaroituksen ja nostavan ohjeistus haarukan 900–950 miljoonaa euroa liikevaihtoa tasolla vuodelta 2021. Tämä uusi ohjeistus olisi yli nykyisen konsensus odotuksen, joten sen toteutuessa pitäisi seurata kurssinousua.

Alla OP tuottoluvut: (Täällä Admicom suuripaino vielä alkuvuodesta suhteessa salkun kokoon selittää negatiivista kehitystä ja Kamuxin romahdus Q3)

 

Alla Nordnetin tuottoluvut (Sis. OST tilin myös nykyään):

Salkussa osakkeen tuottivat seuraavanlaisesti kolme kuukauden tarkastelu periodilla. Salkun luuseri osakkeet: Kamux (-20,01 %) Salkun sankari osakkeet: Intelligent Systems (+28,89 %), ScandBook (+8,22 %), Aallon Group (+4,87 %). Koko portfolion tuotto on hieman indeksiä parempi, kun Nordnetissa on merkittävästi enemmän pääomaa viime vuonna perustetun ja täytetyn OST myötä. Uskon, että salkun performanssi paranee loppuvuotta kohti. Kamuxilta odotan vahvaa kasvua loppuvuodesta ja tuloskin alkaa ensi vuonna kasvaa pirteämmin, kun vertailukausien suhteellinen kannattavuus ei ole yhtä vahvalla tasolla. Isossa kuvassa kasvunäkymä on hyvä ja yhtiö allokoi nyt pääomia korkealla tuotolla, joka kantaa hedelmää tulevaisuudessa. Erittäin fragmentoitunut markkina tarjoaa uniikin kasvumahdollisuuden Kamuxille.

Uskon loppuvuoden olevan salkulle parempi kuin Q3 kauden, koska salkun yhtiöt ovat nyt järkevästi hinnoiteltuja ja näkymät ovat hyvät.

Salkun isoin muutos oli Vincitin pois myynti ja Rapalan ostaminen salkkuun. Olen lisäillyt Aallonia ja Kamuxia.

 Alla salkun jakauma:

 

Tuloskausi starttaa pian, kun Admicom raportoi Q3 tuloksensa huomenna. Q3 tuloskaudella odotan merkittäviä kasvulukuja Kamuxilta ja Scandbookilta. SBOK odotan myös tuloksen hieman kasvavan. Kamuxilla tuloskasvu on vielä tiukassa, kun vertailukausi on erittäin vahva suhteellisen kannattavuuden osalta. Aallon Group ja Rapala eivät raportoi ollenkaan Q3 kaudella harmillisesti.

Raportin luvut ovat YTD eli eivät täsmää 1.1.–30.9. lukuihin vaan ovat ajalta 1.1.–3.10.

Vuoden osake kisassa Aallon on pärjännyt edellisvuotta paremmin kokonaistuoton ollessa noin +20 %. Vuoden osake 2020 kisaan se oli surkea poiminta, mutta uskon, että Koronan haitta selittää suurimman osan heikosta performanssista. Yhtiö onkin kunnostautunut yritysosto rintamalla ja kuluvana vuonna uutta liikevaihtoa on jo ostettu 5,95 miljoonan euron edestä (18,3 Meur 2020 liikevaihto). Tahdin jatkuessa samana on tuotto-odotus erittäin hyvä, ottaen huomioon, että yhtiö pääsee pian hyödyntämään velkavipua ostoissaan, mikä laskee koko yhtiön painotetun pääoman tuottovaatimusta. (Yhtiön pääomarakenne ei ole missään nimessä optimaalinen nykyhetkellä).

Pidän salkun kaikkien osakkeiden tuotto-odotusta hyvänä.

 

3
+1
0
-1
3
0
4.10.2021, 21:20
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Vincit negatiivinen tulosvaroitus 30.9. – Rivit sekaisin

 

Q2 raportin yhteydessä kommentoin seuraavaa: ”Isot rekrytoinnit toivat etupainotteisia kuluja ja tämän lisäksi henkilöt eivät heti tehneet laskuttavaa työtä, joten suomen palveluliiketoiminnan tulos romahti Q2 vertailukaudesta. Odotuksissa on, että nämä henkilöt saadaan laskutettaviin projekteihin loppuvuodesta ja palveluliiketoiminnan kannattavuus paranee tätä kautta. Isot rekrytoinnit takaavat hyvän orgaanisen kasvun tälle ja ensi vuodelle. Yhtiön on nyt pakko kääntää palveluliiketoiminnan marginaalien suunta Q3 raportissa, jotta sijoittajien usko palveluliiketoiminnan iskukyvystä ei katoa. Q1 palveluliiketoiminta teki vielä kiitettävän tuloksen, joten tulos romahdus oli yllättävä, etenkin kun kaudella oli yksi laskutettava päivä enemmän kuin vertailukaudella. Q2 tulos oli erittäin heikko palveluliiketoiminnalla Suomessa.”  Esiin tuodut riskit realisoituivat nyt ja penkillä on vieläkin työntekijöitä, ja alihankinta on mennyt odotuksia huonommin, sen katteen ollessa heikko, mikä on huolestuttavaa, kun yhtiö kertoo kasvattavansa sen osuutta liikevaihdosta.

USA:n kerrottiin menevän hyvin, mutta tuoteliiketoiminnasta ei mainittu negarissa mitään. Nämä ovat vielä pieniä liiketoiminta alueita Vincitin mittapuulla, leijonan osa tuloksesta syntyy palveluliiketoiminnasta, missä ongelmat tällä hetkellä ovat.

 

2021 ennuste

Odotuksissa on 18 % liikevaihdon kasvu vuodelle 2021. H2 liikevaihto kasvaa 21,2 %, mistä orgaanista kasvua on 12 %. Yhtiö ohjeistaa 17–21 % liikevaihdon kasvua. Tulosvaroituksesta johtuen laskin H2 kannattavuus odotusta reilusti. Se on nyt 10,6 % LaaS myynti huomioiden. Yhtiö itse ohjeistaa 9–13 % EBITA kannattavuutta LaaS myynnin kanssa. Ilman LaaS myyntiä kannattavuus on todella heikolla tasolla 9,3 % EBITA.

H2 kannattavuutta tukee myös se, että LaaS on nyt myyty pois ja se ei tee enää tappiota ja EAM on break even vaiheessa. Odotin vielä Q2 raportin yhteydessä H2 alihankinnan osuuden laskevan hieman H1 korkeasta tasosta. Nyt odotan sen kasvavan H1 tasosta. Pohjautuen yhtiön kertomaan, että alihankinta on edennyt odotettua heikommin. Tämä heijastuu negatiivisesti myös myöhempiin vuosiin, kun yhtiö kertoi tavoittelemansa heikommin kannattavaa alihankintaa aiempaa enemmän.

 

Vuosien 21–23 ennusteet

Liikevaihto kasvaa vuonna 22 12,1 %, mistä orgaaninen kasvu on 10 %. 2023 liikevaihto kasvaa 7 %. 2022 palveluliiketoiminnan marginaalit palaavat kohti historiallista tasoa, kun uusien rekrytointien laskutusasteet on saatu kuntoon ja tuoteliiketoiminnan skaalautuvuus nostaa koko yrityksen EBIT% marginaalia antaen mukavan tuloskasvun kyseiselle vuodella liikevaihdon kasvaessa kahdeksan prosenttia, myös yritysostojen onnistunut integraatio tarjoaa pohjan kannattavuus parannukselle. Erityisesti yhtiö pystyy parantamaan tulostaa 2022 H1 aikana. 2023 palveluliiketoiminnan marginaalit stabiloituvat, mutta tuoteliiketoiminnan tuoma marginaaliparannus nostaa kuitenkin hieman koko yrityksen EBIT % marginaalia liikevaihdon kasvaessa seitsemän prosenttia. 2022 EBITA % 11,44 % ja 2023 12,04 %. EBITA kannattavuus laski reilusti aiemmasta, johtuen alihankinnan odotettua suuremmasta osuudesta.

 

Vuosien 23-25 ennusteet

Vuosina 24 ja 25 liikevaihto kasvaa 5 %. Tarina jatkaa samaa rataa, kun palveluliiketoiminnan marginaalit laskevat hieman ja tuoteliiketoiminta ajaa tulosparannusta. Tuoteliiketoiminnan kasvun ei kuitenkaan odoteta kiihtyvän aikaisemmista vuosista ja skaalautuminenkin vastaa aiempia vuosia. Tuoteliiketoiminnalla on mahdollisuudet nostaa yhtiön kannattavuutta huomattavasti enemmän, jos niiden kasvu vahvistuu, mitä EAM vahvistunut kysyntätilanne enteilee lupaavasti. En kuitenkaan tätä ennusta, ennen kuin saamme siitä viitteitä lukujen muodossa.

 

DCF malli arvostuksen mittatikkuna

Malli perustuu esitettyihin ennusteisiin ja vuoden 30 jälkeen terminaali oletuksena on 2 % tuloskasvu. EAM potentiaali pidän huomattavasti merkittävämpänä kuin LaaS:in. En pelkälle konsultoinnille antaisi yli inflaation olevaa kasvua viidennen vuoden jälkeen, mutta näin saan kassavirtamallin myös huomioimaan SaaS tuotteen potentiaalia. Näillä parametreillä, vähemmistöosuuden huomioiden ja 9 % tuotto-odotuksella malli antaa osakkeen arvoksi 8,56 euroa tarkoittaen noin 12,92 % potentiaalia. DCF arvo laski merkittävästi, kun laskin kannattavuus odotuksia kautta linja. Lisäksi nostin diskonttokorkoa prosentilla, kun toimitusjohtaja on juuri vaihtunut ja yrityksen rivit ovat sekaisin. Yhtiö alkaa olemaan taas houkuttelevan hintainen, mutta en uskalla ostaa sitä, ennen kuin näen millainen pommi Q3 on.

On hyvä huomata, että kasvuosakkeeksi terminaaliarvon osuus yhtiön arvosta on hyvin maltillinen vain 51 %. Q2 raportin yhteydessä kommentoin seuraavaa: ”Kuitenkin tuotto-odotus lepää nyt sen harteilla, että palveluliiketoiminnan marginaalit kääntyvät, jos ne eivät käänny Q3 raportin aikana on osakkeessa laskuvaraa. Tästä johtuen kevensin omistusta, vaikka malli näyttää upsideä. En usko, että osake lähiaikoina nousee hirveästi heikon tuloksen jälkeen ja Q3 raportin jälkeen on turvallisempi hypätä kyytiin, jos ja kun marginaalit kääntyvät.” Nyt näin ei käynyt ja kun tämä oli hinnassa vielä Q2 raportin aikaan oli lasku rumaa.

Q2 raportti oli itselleni pettymys ja pettymysten sarja jatkui negarin muodossa. Toivotaan, että yhtiö kääntää suuntansa Q4 raportissa. Negatiivisten pettymysten sarja on aina huono merkki osakkeelle.

Ps. tämä ei ole sijoitussuositus

 

5
+1
0
-1
5
0
11.10.2021, 20:41
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Tuli tällä viikolla ja viime viikolla avattua noin 6% serviceware positio. Kyseessä on hyvin halpa ohjelmistoyhtiö isolla kassalla. Lupaavimpana tuotteena pidän Cubus outperformia, mikä financial planning työkalu. Nykyiseltään nimeltään serviceware perform. Verrokkina tälle tuotteelle voi pitää Anaplania. Myös knowledge softa näyttää liikkuvan hyvin. Tästä yhtiö tiedotti uusia kauppoja juuri. Yhtiö tekee tänä vuonna noin 80 miljoonaa euroa liikevaihtoa ja EV nykykurssilla on noin 80 miljoonan euron luokkaa. SaaS liikevaihto on noin 40meur tänä vuonna ja kasvuvauhti on yli 20%. Kasvuvauhtiin nähden kyseessä on hyvin halpa arvostus. Kasvun jatkuessa yhtiössä on todella hyvää potentiaalia, kun ohjelmisto liiketoiminnassa lisämyynti on hyvin arvokasta, koska bruttomarginaalit ovat hyvin korkeita. Uskon yhtiön kasvun myötä kääntyvän ensi vuonna voitolle ja kurssi voisi tästä herätä. Nyt SaaS myynnissä kulut ovat etupainotteisia ja tuotot takapainotteisia, kun yhtiö ylittää SaaS liikevaihdolla kriittisen massan on skaalautuminen voimakasta. Lisäksi pandemia on hidastanut lisenssimyyntiä, joka kasvaa nyt mukavasti Q3 ja Q4 vaikkakin keissin core on SaaS ja sen pidemmän aikavälin potentiaali. Yhtiö raportoi Q3 22.10. sen jälkeen laitan yhtiöstä tarkempia ennusteita tänne ja pidemmät jaarittelut.

4
+1
0
-1
4
0
22.10.2021, 16:51
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Huikea rapska SWltä. SaaS kasvu kiihtyi +50%tiin Q3lla ja order logi kasvoi +49% vs q4. Ohjeistusta ei nostettu, mutta uskon q4 olevan myös timanttinen. Kysyntä yhtiön softa alustalle vaikuttaisi olevan kova!

 

https://serviceware-se.com/fileadmin/user_upload/investor-relations/serviceware-2021-q3-9-month-report.pdf

4
+1
0
-1
4
0
25.10.2021, 10:54
Käyttäjän k70 kuva
+245
Liittynyt:
8.2.2020, 07:00
Viestejä:
155

Kiitos hyvästä blogista, jota on tullut seurattua pitkään. Serviceware on mielenkiintoinen ja myös itsellä ollut jonkin aikaa pienempi omistus. Odotan mielenkiinnolla näkemystäsi yrityksestä. Viimeisimmän osarin jälkeen nostin omistusta, sillä q3 oli omia odotuksia parempi.

Servicewaresta olen kirjoitellut jonkin verran Inderesin puolelle. Tämä on siinä mielessä mielenkiintoinen yritys, että tuote- ja palvelutarjonta on varsin kattava ja osuu nopeasti kasvaville markkinoille mahdollistaen huomattavaa ristiinmyyntiä. ITSM ja ITFM tuotteiden lisäksi löytyy mm. maailman johtavien kyberturvaratkaisujen kuten CrowdStriken tuotteiden myyntiä Keski-Euroopassa, mikä tukee heidän omia ESM-tuotteita.

Parhaiten Servicewarea pääsee seuraamaan tällä hetkellä linkedin puolelta, jossa päivittelevät tekemisiä aktiivisemmin. Osasyy yrityksen edullisuuteen on heikon sijoittajaviestinnän ja vähäisen seurannan lisäksi se, että listautuessa yritys hinnoiteltiin kalliisti ja osaketta on saanut vuosia alle listautumishinnan. Toisaalta tässä on hyvä mahdollisuus uusille sijoittajille päästä halvemmalla mukaan ja hyötyä listautumisen jälkeen tehdyistä yritysostoista.

3
+1
0
-1
3
0
25.10.2021, 20:04
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Kiitos kommentista ja kehuista. Mielenkiintoinen yksityiskohta tuo CrowdStrike jälleenmyynti. En ollutkaan tästä tietoinen. Yhtiössä on isosti potentiaalia, kun SaaS transformaatio edistyy. Uskon transformaation jälkeen tuloskasvun olevan melko haipakkaa. Yhtiön heikko raportointi selittänee osaltaa yhtiön aliarvostusta, kun se ei edes raportoi perinteisia SaaS tunnuslukuja ARR & MRR, jotka kaikki SaaS yhtiöt raportoivat. Tämä on onneksi helppoa korjata, jos yhtiöllä on tähän tahtotila. Lisäksi SaaS/services liikevaihdon jakautuminen on epäselvää, "epäselvästä" raportointitavasta johtuen. IPO pettymys painaa varmasti myös saksalaisten sijoittajien mieltä. 

Tuotteiden kilpailukyvystä kertoo, se että yhtiöllä globaaleja jättejä asiakkaina, kuten DHL ja Nokia. Näissä kilpailu softien välillä on veristä. Yhtiön SaaS liikevaihto on kasvanut hyvin iloista vauhtia vuodesta toiseen. Tämä on myös hyvä merkki kilpailukyvystä.  Osakkeen arvoon vaikuttaa suuresti yhtiön kasvuvauhti transformaation jälkeen ja kannattavuusprofiili. Näen tällä hetkellä upsiden huomattavasti suurempana kuin downsiden, kunhan kasvu jatkuu. Otollinen holdaus osake siis.

H2 voisi olla yhtiön IPO jälkeen ensimmäinen voitollinen raportti, jos kasvu jatkuu hyvällä tasolla myös Q4llä. Jonkilainen virstanpylväs sekin. 

5
+1
0
-1
5
0
31.10.2021, 10:37
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

ScandBook Q3 2021 – Toimituksia siirtyi Q4lle raaka-aine pulasta johtuen

 

ScandBook toimitti vahvat kannattavuusluvut Q3 raportissa inflaatiosta ja raaka-aineiden saatavuus ongelmista huolimatta. Tulos kasvoi vertailukaudesta, vaikka liikevaihto laski noin neljä prosenttia. Yhtiö sai kvartaalilla myös 2.6m SEK vakuutuskorvauksen.  Tulos kasvoi, vaikka kertaerän oikaisee. Yhtiö on hallinnut erittäin hyvin kulujaan, kun kustannusinflaatiosta ei näkynyt merkkejä Q3lla. Voi toki olla, että tämä lyö läpi sitten Q4, mutta yhtiö ei sellaista raportissaan indikoinut.

Yhtiö kommentoi tulevaisuuden näkymiään. Yhtiö kertoi painavansa kirjoja nyt yötä päivää, jotta viivästyneet toimitukset saadaan kurottua kiinni Q4 aikana. Tämän pitäisi taata hyvät kasvulukemat Q4lle ja vahvan kannattavuuden, kun yhtiön toiminnassa on operatiivista vipua ja tehtaat pyörivät nyt maksimaalisella käyttöasteella.  

Liikevaihto kehittyi heikosti raaka-aineiden saatavuus ongelmien takia. Yhtiö kertoi kysynnän olevan kovaa ja Q4llä viivästyneet tilaukset saadaan toimitukseen. Kannattavuus oli kuitenkin erittäin terveellä tasolla, kun vakuutuskorvauksesta oikaistu EBIT % oli noin kymmenprosenttia, kun vertailukaudella se oli noin kahdeksan prosenttia. Olen yllä olevasta vertailusta oikaissut pois 2.6m vakuutuskorvauksen, jonka yhtiö sai tämän ollessa kertaerä. Investoinnit ja leasing maksut olivat totutun alhaisella tasolla ja uusia suuria investointeja ei ollut. Övriga segmentti kasvoi 50 % muiden segmenttien supistuessa vertailukaudesta. Muut tuotot olivat merkittävästi suuremmat kuin odotin, kun kierrätyspaperia myytiin poikkeuksellisen paljon. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että kierrätyspaperin myynnin gross margin on negatiivinen, joten materiaalit ja palvelut erä oli suhteellisesti koholla verrattuna normaaliin kierrätyspaperin myynnin sisältävään kvartaaliin.

 

Vuoden 2021 ennuste

Liikevaihto kasvaa Q4 12 %. Kasvu on kovaa, kun Q3 viivästyneet toimitukset tulevat liikevaihtoon Q4lle. Suhteellisen kannattavuuden odotan laskevan hieman kovan vertailukauden tasolta. Näin ollen koko vuoden liikevaihto kasvaa 8,8 % ja tulos 12% EBIT tasolla vertailukaudesta.

Hyvä huomioida ennusteissani, että ne ovat konservatiiviset, kun yhtiö kertoo itse uusasiakashankinnan onnistuneen hyvin viimeaikaisissa raporteissaan ja viennin kasvaneen. Övriga segmentti on kasvanut todella vauhdikkaasti ja yhtiö on tehnyt kasvuinvestoinnin Q2lla. Q4 kehitystä on todella vaikea arvioida, kun ei ole tietoa paljonko toimituksia viivästyi ja mitä erittäin kova kysyntä tarkoittaa suhteessa vertailukauteen. Yhtiö myös ensimmäistä kertoi tuotannon pyörivän yötä päivää. Tätä on hyvin vaikea arvioida, mitä se tarkoittaa suhteessa vertailukauteen. Pyörivätkö koneet vertailukaudella vain kahdessa vuorossa vai miten. Q4 raportti vastaa näihin kysymyksiin ja oletan sen olevan erittäin hyvä, kun käyttöasteet ovat parhaat mahdolliset kvartaalin aikana.

EPS laskentani eroaa yhtiön raportoimasta, koska olen oikaissut poistot CAPEX tasolle sisältäen leasing maksut, jotta yhtiön kassavirrasta saa paremman kuvan, minkä etupainotteiset poistot nyt hieman peittävät. Tämän lisäksi olen ottanut EPS laskentaan, mukaan myös ”preferensaktier” ja yhtiö laskee EPS:än pelkästään tavallisilla vaihdettavilla osakkeilla (Eli pienemmällä osakemäärällä). Yhtiö on pystynyt Koronassa kasvattamaan liikevaihtoaan ja tulosta, mikä on merkki vahvasta ja terveestä liiketoiminnasta. Yhtiön kulujen hallinta vaikuttaa myös olevan todella hyvää, kun kustannusinflaation jyllätessä yhtiö paransi suhteellista kannattavuutta, vaikka liikevaihto laski vertailukaudesta.

 

Vuodet 21–23

Vuonna 22 liikevaihto kasvaa 2 %, kun övriga segmentin kasvu jatkuu ja pohjoismaiden liikevaihto hieman laskee. EPS kasvaa hieman, kun raportoidutkin poistot normalisoituvat ja tätä kautta yhtiön maksamat verot nousevat. Poistot ovat arvioimallani tasolla, mitä yhtiön liiketoiminta vaatii ylläpito investointeja ja leasing maksuja. Leasing maksut ovat hieman koholla ennusteessani suhteessa H1 matalaan tasoon. Näiden kehittymistä pitää tarkkailla.  Kasvu odotus on nolla prosenttia vuoden 2022 jälkeen. Olettaen, että pohjoismaiden supistuminen kumoaa övrigan tuoman kasvun.

 

Vuodet 23–25

Vuosille 23–25 odotus on sama kuin aiemmille kasvu pysyy nollassa ja kannattavuus vakaana. Poistot ovat yhtä kuin toiminnan ylläpidon CAPEX tarve ja leasing maksut.

DCF mallista mittatikku arvostukselle

Malli perustuu yllä oleviin ennusteisiin ja huomioi nettovelat. Vuoden 25 jälkeen odotetaan nollan prosentin kasvua seuraavat viisi vuotta. Terminaali kasvu odotus on -1 %. Tätä hieman helpottaa se, kun bisnes supistuu, on tarvittavat ylläpitoinvestoinnit pienempiä pienemälle liiketoiminnalle. Tämän lisäksi olen mallintanut kymmenen vuoden päähän Liettuan tehtaan koneiden uusinnan, mikä investointina olisi noin 35 miljoonaa kruunua. Tämä antaa osakkeella arvoksi 33,33 kruunua 10 % tuottovaatimuksella, mikä tarkoittaa noin -0,2 % potentiaalia osakekurssiin nähden. Merkille pantavaa, että terminaali kassavirran osuus on vain 37,95 % DCF mallin arvosta. Tämän on pienin terminaali arvo, mitä olen mallista ulos saanut. Toki tämä on myös ensimmäinen kerta, kun olen käyttänyt negatiivista terminaalikasvua, mikä pitkällä aikavälillä tarkoittaa, että toimiala katoaa. Tämä on hyvin varovainen oletus ja tuo turvamarginaalia. Osakkeessa on nousu varaa, jos markkina tulkitsisi, että yhtiössä on terminaaliarvoa.

En itse usko kirjojen katoamiseen ja Lindyn laki vahvistaa, että mitä pidempää, jokin keksintö on ollut käytössämme, sitä pidempää se on todennäköisesti myös olemassa. Kirjathan ovat olleet olemassa ja käytössämme yli 2000 vuotta. Yhtiö on hyvin ainutlaatuinen tapaus nollakorko aikana, missä ilman kasvuodotuksia pitkän aikavälin tuotto-odotus on noin kymmenen prosenttia. Yhtiöstä ei ole miksikään SaaS tenbäggeriksi, mutta hyvä pitkän aikavälin kivijalkasalkkuun, etenkin jos tuotto lähivuosina tulee osingon muodossa, kuten oletan. Yhtiön PE luku kuluvan vuoden ennusteella on 9. Holdaan yhtiötä mielelläni näillä hinnoilla, koska jos ennustamani melko konservatiivinen skenaario toteutuu, saan silti noin 10 % vuosituoton, jos taas uusasiakashankinta siivittää liikevaihdon kasvuun myös Koronan jälkeen on tuotto-odotus erittäin hyvä. Yhtiö on tänä vuonna nettovelaton ja tällä oletuksella 2021 EV/EBIT kertoimeksi tulee noin 7,5. Yhtiöllä ei ole merkittäviä investointitarpeita, ellei kasvu jatku yhtä kovana kuin tänä vuonna, joka nostaisi osakkeen arvoa merkittävästi, omiin ennusteisiini pohjautuen odotan osinkovirran olevan vuolas lähivuosina.

Nyt kun yhtiön horisontissa on uusasiakashankinnan myötä myös hieman valoa tein DCF mallin ”hyvästä” skenaariosta. Siinä oletetaan neljän prosentin liikevaihdon kasvua seuraavat kaksi vuotta ja tämän jälkeen kasvu oletus on nolla prosenttia, mikä on myös terminaalikasvu oletus. Näillä parametreillä ja 10 % tuottovaatimuksella malli antaa osakkeelle arvoksi 38,7 kruunua tarkoittaen noin 16 % potentiaalia.

Mielestäni yhtiö tarjoaa nykyhinnalla noin 10 –11,5 % tuotto-odotusta riippuen orgaanisesta kasvusta Koronan jälkeen. Merkille pantavaa on, että laskevan liikevaihdon skenaario antaa 10 % pitkän aikavälin tuotto-odotuksen, jos uskoo, että yhtiöi pystyy säilyttämään hyvän kannattavuus tasonsa eikä kirjojen kysyntä romahda yhtäkkiä. Markkina ennusteet painetuille kirjoille seuraavalle 10 vuodella ennustavat 0-1% vuosittaista kasvua.

Ps. tämä ei ole sijoitussuositus

 

 

1
+1
0
-1
1
0
3.11.2021, 19:52
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Vincit Q3 2021 – Karmea kvartaali

 

Vincit raportoi Q3 todella heikon kannattavuuden vain 4,8% EBITA, kun vertailukaudella se oli 18%. Käytännössä kaikki segmentit pettivät. Tuoteliiketoiminta ei kasvanut ja sen kannattavuus heikkeni, vaikka LaaS myytii pois, jonka piti olla tappiollinen osa tätä segmenttiä. Suomen palveluliiketoiminta teki todella ruman tuloksen ja myös USA:ssa tulos laski. Käytännössä koko firmassa falskaa tällä hetkellä, mikä on hyvin huolestuttava merkki.

 

2021 ennuste

Odotuksissa on 18 % liikevaihdon kasvu vuodelle 2021. H2 liikevaihto kasvaa 21,2 %, mistä orgaanista kasvua on 12 %. Yhtiö ohjeistaa 17–21 % liikevaihdon kasvua koko vuodelta. Erittäin heikosta Q3 kvartaalista, johtuen laskin H2 ennustetta merkittävästi. Odotan Q4 yhtiön EBITA kannattavuuden paranevan 7%, mikä on 2,2% parannus Q3 kannattavuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että koko vuoden kannattavuus jää alle yhtiön ohjeistuksen LaaS myyntikin huomioiden EBITA ollessa 8,7 %. Odotan yhtiön siis antavan vielä yhden negatiivisen tulosvaroituksen ennen H2 raporttia.

Kyyti on nyt ollut kylmää ja jos yhtiö alittaa nämä erittäin alhaiset odotukset Q4:lle laitetaan seuranta jäihin ja odotetaan parempia aikoja. Yhtiön kannattavuus on romahtanut todella rumasti, joten pahoin pelkään, että kyseiset ongelmat eivät ole lyhytaikaisia. Q2 lupailtii, että syksyllä voitetaan isoja projekteja, mutta Q3lla tosiasiallisesti tuloksen tekokyky vain heikkeni entisestään. Q4 suunnan on pakko kääntyä tai laskuvaraa on reilusti.

 

Vuosien 21–23 ennusteet

Liikevaihto kasvaa vuonna 22 12,1 %, mistä orgaanisen kasvun osuus on 10 %. 2023 liikevaihto kasvaa 7 %. 2022 palveluliiketoiminnan marginaalit parantuvat, kun uusien rekrytointien laskutusasteet on saatu kuntoon ja tuoteliiketoiminnan skaalautuvuus nostaa koko yrityksen EBIT% marginaalia antaen mukavan tuloskasvun kyseiselle vuodella liikevaihdon kasvaessa kaksitoista prosenttia, myös yritysostojen onnistunut integraatio tarjoaa pohjan kannattavuus parannukselle. Erityisesti yhtiö pystyy parantamaan tulostaa 2022 Q2-Q3 aikana. 2023 palveluliiketoiminnan marginaalit stabiloituvat, mutta tuoteliiketoiminnan tuoma marginaaliparannus nostaa kuitenkin hieman koko yrityksen EBIT % marginaalia liikevaihdon kasvaessa seitsemän prosenttia.

2022 EBIT % 9,84 % ja 2023 10,45 %. EBITA kannattavuus laski aiemmasta, johtuen alihankinnan odotettua suuremmasta osuudesta ja tuoteliiketoiminnan heikommasta suoritustasosta ja kasvuvauhdista johtuen

 

Vuosien 23-25 ennusteet

Vuosina 24 ja 25 liikevaihto kasvaa 5 %. Tarina jatkaa samaa rataa, kun palveluliiketoiminnan marginaalit stabiloituvat ja tuoteliiketoiminta ajaa tulosparannusta. Tuoteliiketoiminnan kasvun ei kuitenkaan odoteta kiihtyvän aikaisemmista vuosista ja skaalautuminenkin vastaa aiempia vuosia. EBITA 24 10,72% ja 25 11,05%. Olen laskenut marginaaleja suuremmasta alihankinnasta johtuen ja tuoteliiketoiminnan heikosta suorituksesta johtuen.

 

DCF malli arvostuksen mittatikkuna

Malli perustuu esitettyihin ennusteisiin ja vuoden 30 jälkeen terminaali oletuksena on 2 % tuloskasvu. EAM potentiaali pidän huomattavasti merkittävämpänä kuin LaaS:in. En pelkälle konsultoinnille antaisi yli inflaation olevaa kasvua viidennen vuoden jälkeen, mutta näin saan kassavirtamallin myös huomioimaan SaaS tuotteen potentiaalia. 25 vuoden jälkeinen kasvu on täten 3,5% seuraavat viisi vuotta.

Näillä parametreillä, vähemmistöosuuden huomioiden ja 9 % tuotto-odotuksella malli antaa osakkeen arvoksi 7,50 euroa tarkoittaen noin -9,45 % potentiaalia. DCF arvo laski merkittävästi, kun laskin kannattavuus odotuksia kautta linja. Negarin yhteydessä nostin diskonttokorkoa prosentilla, kun toimitusjohtaja on juuri vaihtunut ja yrityksen rivit ovat sekaisin. Tämä näyttää olevan oikea päätös. Toivotaan, että yhtiö saa rivinsä suoriksi Q4 aikana, mutta vaikuttaa siltä, että ongelmat voivat olla pidempi aikaisempi, kun uusia selityksiä ilmaantuu, joka kvartaali ja suorituskyky vain heikkenee.

Tulosvaroituksen yhteydessä kommentoin seuraavaa: ”Yhtiö alkaa olemaan taas houkuttelevan hintainen, mutta en uskalla ostaa sitä, ennen kuin näen millainen pommi Q3 on.”  Toistetaan sama värssy nyt – jos yhtiö kääntää vahvasti suuntansa Q4 voin harkita omistajaksi palaamista, mutta pettymysten sarjan jatkuessa on luvassa vain kurssilaskua.

Q2 raportti oli itselleni pettymys ja pettymysten sarja jatkui negarin muodossa ja Q3 oli vielä karmaisevampi kuin Q2, vaikka Q2 raportissa annettiin jo ymmärtää, että ongelmat ovat lyhytaikaisia ja väistyvät syksyllä. Toivotaan, että yhtiö kääntää suuntansa Q4 raportissa. Negatiivisten pettymysten sarja on aina huono merkki osakkeelle.

Ps. tämä ei ole sijoitussuositus

2
+1
0
-1
2
0
14.11.2021, 12:30
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Kamux Q3 2021 – Kasvutarina etenee, mutta kannattavuus on paineessa

 

Kamux tarjoili vahvaa kasvua kolmannella vuosineljänneksellä, missä isona taustavaikuttimena oli myytyjen autojen keskihinnan nousu noin neljätoista prosenttia. Merkittävästi korkeampi keskihinta aiheutti odotuksia hieman matalammat marginaalit (12% ennuste vs. 11,3% toteuma), kun integroiduista palveluista palkkiot ovat sopimus/auto kohtaisia. Myöskään kalliimmissa autoissa bruttokate ei ole suhteellisesti yhtä hyvä kuin halvemmissa, mutta absoluuttisesti euroissa bruttokatetta saadaan enemmän per myyty auto. Yhtiö kertoi kuitenkin tekevänsä aktiivisesti toimenpiteitä bruttokatteen parantamiseksi. Webcastissa Kalliokoski painotti, että suuremman koko luokan saavuttaminen on tärkeää Ruotsissa ja Saksassa, jotta neuvotteluasema integroitujen palveluiden suhteen paranee. Tätä tavoitetta tukee hyvä kasvuvauhti. Kasvuvauhti oli mainio ottaen huomioon, että markkina supistui katsauskaudella kaikilla yhtiön segmenteillä.

Yhtiön varasto on hyvällä tasolla Q4lle lähdettäessä ja ennustan, että yhtiö nostaa liikevaihto ohjeistusta vielä ennen vuoden vaihdetta. Kulutaso oli, muuten hyvällä tasolla ja kun bruttokate ”normalisoituu” näyttää osake hyvin houkuttelevalta nykyarvostuksellaan. Käytettyjen autojen ”pula” ei näkynyt Kamuxin varaston koossa vaan yhtiö pystyi toteuttamaan ostotoimintaansa menestyksekkäästi.

Osakekurssi otti kuokkaansa, kun kannattavuus oli hieman konsensusta pehmeämpi, mikä oli minusta hieman outoa, kun mediaani tavoitehinta oli 17,6e ja kurssi oli 13,6e ennen osaria. Lyhyellä aikavälillä kurssit voivat liikkua mihin tahansa.

Kamux toimitti kovat kasvuluvut ja asetelma Q4lle on otollinen.  Tulos jäi odotuksistani, mutta tämä selittyy hieman heikommalla bruttomarginaalilla. Varaston kiertonopeus parani, mikä on positiivinen signaali ja kertoo, että KMS järjestelmä tuottaa hyötyä. Kasvu oli odotuksiani parempaa ja tämä on mielestäni tärkein luku tässä vaiheessa, kun yhtiö on vahvassa kasvumoodissa ja on viestinyt, että marginaalit tulevat nyt hetkellisesti laskemaan. Volyymien kasvun kautta yhtiö saa sovittua paremmat integroidut sopimukset Saksassa ja Ruotsissa, mikä tukee tulevina vuosina bruttokatteen kehitystä. Suurempi koko myös mahdollistaa muiden tuloslaskelman erien skaalautumisen, kuten hallinnon ja markkinoinnin.  KMS on nyt implementoitu Ruotsiin Suomen lisäksi ja ensi vuodelle kuluja ei tästä pitäisi enää tulla ja johdon mukaan järjestelmä toimii hyvin ja Ruotsin käyttöönotto oli menestys.

 

Alla odotukseni vuodelle 2021: (odotan n. 28,7 % liikevaihdon kasvua koko vuodelta).

Liikevaihdon kasvua odotan Q4 20 %. Q4 keskihinnan kasvu on noin neljätoista prosenttia ja loput kappalemääräisen myynnin kasvua. Keskihinnan kasvun arvioinnissa olen käyttänyt Q3 keskihintaa. Vaikka aluksi euromääräinen myynnin kasvu ei tulosta kasvata merkittävästi. On se tärkeää, kun yhtiö neuvottelee pankkien kanssa uusista sopimuksista. Merkittävästi isommat eurot antavat paremmat neuvotteluvaltit Kamuxille ja täten tulos paranee tulevaisuudessa, kun sopimuksista neuvotellaan uudestaan. Kate % laskee Q4 keskihinnan noustessa ja kasvun myyntimixin painottuessa Ruotsiin ja Saksaan.

Suhteellinen kannattavuus laskee kasvuinvestointien takia, mutta oikaistu liikevoitto kasvaa hieman yhtiön ohjeistuksen mukaisesti. Kamux itse ohjeisti liikevaihdon olevan 850–900 miljoonaa euroa, joten ennusteeni olettaa positiivista tulosvaroitusta tänä vuonna. Luulen, että yhtiö panttaa sitä, kunnes on varma, että oikaistun liikevaihdon suhteen ei jouduta antamaan negatiivista tulosvaroitusta.

 

21–23:

2022 liikevaihto kasvaa 18 % koronan väistyessä ja kasvuinvestointien alkaessa purra. EBIT % marginaali on heikko kasvuinvestointien takia. EBIT % kannattavuus alittaa yhtiön tavoitetason 3,5%, sen ollessa 3% tässä on merkittävä lasku kannattavuudessa verrattuna viime ennusteeseen. Näyttää siltä, että bruttomarginaali on nyt paineessa, kun kasvu painottuu Ruotsiin ja Saksaan. Myös liikevaihto ennustetta laskin hieman, kun uusia liikeavauksia on tullut hyvin niukasti. 2023 liikevaihto kasvaa 19 % ja yhtiö on lähellä tavoitettaan liikevaihdon tuplaamisesta. EBIT % marginaalin ollessa 3,1%.

 

23–25:

Kasvuinvestoinnit kantavat vielä hedelmää 2024 ja liikevaihto kasvaa 15 % suhteellinen kannattavuus alkaa elpymään, kun jalkaa nostetaan kasvukaasulta. EBIT % 24 vuonna on 3,5 %. 2025 kasvu hidastuu entisestään liikevaihdon kasvun ollessa 10 %. Kannattavuus kuitenkin paranee, kun kasvuun investoidaan vähemmän. EBIT % elpyy 3,7 prosentin tasolle, mikä on myös ikuisuus oletus. Pitkän aikavälin kannattavuus oletus laski myös edellisen ennusteen neljästä prosentista.

Hyvä huomata, että suurella organisaatiolla voi olla skaalaetuja ja EBIT tässä vaiheessa voisi olla jopa, viisi prosenttia. En sitä kuitenkaan ennusta, mutta on hyvä tiedostaa suuruuden ekonomian tuomat edut, kuten kiinteiden kulujen jakautuminen suuremmalle liikevaihtomassalle jne. Kasvu on siis erittäin tärkeää Kamuxin kannalta, jotta ”kriittinen massa” saavutetaan, jotta hallinnon kulut ynnä muut lähtevät skaalautumaan. Tämän lisäksi mahdolliset koon tuomat paremmat integroidut sopimusehdot parantavat ”loppu” kannattavuus potentiaalia.

 

Tehokkuus tunnuslukuja kasvuvaiheen ajaksi

Kamuxin kiihdyttäessä kasvua kulupotti kasvaa etukenossa bruttokannattavuus lukujen alla, joten hyvin tärkeä seurata näiden kehittymistä, jotta kasvuvaiheen jälkeistä kannattavuutta voidaan hahmotella. Bruttokate on se erä, millä pitää kattaa kaikki Kamuxin kulut auton hankintahinnan jälkeen. Bruttokate per henkilö on erityisen tärkeä, koska henkilöstökulut ovat autojen jälkeen suurin kuluerä ja sen avulla voidaan hahmotella, mikä kannattavuus on, kun kasvupanokset vähenevät ja palkkakulut on katettu siitä. Tämän tunnusluvun noustessa on Kamuxin skaalautuvuus potentiaalia parempi ja huonompi sen laskiessa. Aluksi, kun rekrytoidaan paljon uusia myyjiä, on luontaista, että tunnusluku hieman laskee, mutta myöhemmin on sen noustava. Toinen tärkeä tunnusluku on bruttokate euroissa per auto. Ei ole järkeä myydä kalliimpia autoja, jos niistä saadaan saman verran bruttokatetta absoluuttisesti kuin halvemmista. Tämä myös edes auttaa skaalautumista, jos autosta saatava bruttokate kasvaa, koska auton hankintaan liittyvät kulut ovat suhteellisen vakiot sekä muut hallinnolliset kulut, kuten rekisteröinti ja säilytys. Nyt Q3 bruttokate per auto laski, vaikka keskihinta pomppasi merkittävästi. Tämä selittyy vertailukauden poikkeuksellisen hyvällä kannattavuudella, mitä Kalliokoski kutsui webcastissa ”outlieriksi” eli käytännössä tilastollinen poikkeama. Q4 vertailukausi on jo normaalimpi ja samanlaista romahdusta tuskin nähdään bruttokate tunnusluvuissa.

 

DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi

Malli perustuu edellä esitettyihin ennusteisiin. Vuoden 2025 jälkeen odotetaan 5 % kasvua seuraavat viisi vuotta. Terminaalikasvu oletus on 2 %. Näillä odotuksilla ja 8 % tuottovaatimuksella saadaan osakkeen tavoitehinnaksi 15,61 euroa, mikä tarkoittaa noin 25,55 % potentiaalia. Terminaali vaiheen arvo mallissa on vain 65 %, mikä on alhainen investointivaiheessa olevalle kasvuosakkeelle. Mallin antama arvo laski, kun leikkasin kasvu ja kannattavuusodotuksia.

Niin kauan, kun osake jatkaa hyvää kasvuaan aion holdata sitä, eikä arvostus karkaa käsistä, mikä ei ainakaan tällä hetkellä näytä olevan ongelma. 22 vuoden ennusteella Kamuxin PE on 20. Vuosi kuitenkin kohta vaihtuu ja 23 vuoden ennusteella pe luku on vain 16, mikä on hyvin houkutteleva arvostus nopeasti kasvavalle yhtiölle. On myös hyvä huomioida, että nyt puhutaan tulospohjaisesta arvostuksesta samalla, kun yhtiö investoi kasvuun kannattavuuden kustannuksella. Tämän lisäksi uskon, että kun Kamux lunastaa kasvulupauksensa ja markkina-arvo jatkaa kasvuaan tullaan se hinnoittelemaan korkeammilla kertoimilla. Uskon myös, että kun kovemman kasvun resepti löytyy nyt strategia kauden aikana, on todennäköistä, että Kamux jatkaa kovan kasvun tavoittelua 24–26 vuosina. Markkina on erittäin fragmentoitunut, joten kasvukaasun painaminen nyt on kaikkein järkevin vaihtoehto ja kovalla kasvulla luodaan paljon arvoa, kun kannattavuutta voidaan optimoida sitten hitaan kasvun vaiheessa. Tämän skenaarion realisoituessa Kamuxia aletaan todennäköisesti hinnoittelemaan kasvuyhtiö kertoimin, jolloin sijoittaja saisi kasvu*kertoimien muutos tuottona.

Yhtiössä kiehtoo se, että harvalla Helsingin pörssin yhtiöllä on näin selkeää pitkän aikavälin kasvuputkea, joten osake on varsinainen holdarin unelma. Lisäksi näyttää siltä, että Kamux on tehokas hyödyntämään erilaisia maiden välisiä hinta-arbitraaseja, koska heidän liiketoimintansa suunnittelu pohjautuu pitkälti dataan ja tähän myös investoidaan luoden vallihautaa pienempiin kilpailijoihin. On myös mahdollista, että suurimmat Kamuxin skaalaedut on vielä näkemättä.

Kurssi rysähti osavuosi katsauksen jälkeen ja pitäisin tätä erinomaisena tankkauspaikkana, ellei osake olisi, jo salkun suurin omistus.

Itse uskon, että yhtiö palaa vahvaan suorittamiseen myös kannattavuuden osalta, vaikka marginaalit ovat vielä paineessa yhtiön viestimän strategian mukaisesti. Nyt kasvu on tärkeintä, jotta Kamux voi tuplata liikevaihtonsa strategiakaudella. Sitruunaa ehtii puristamaan sitten myöhemminkin. On myös mahdollista, että en ymmärrä jotain osakkeen hinnoittelussa ja toistan vain mantraa hyvästä kasvuyhtiöstä samalla, kun yhtiön kurssi vain laskee.

ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

12
+1
0
-1
12
0
15.11.2021, 19:53
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Laitetaan pieni muistiinpano tänne siitä, kun omat ennusteet omat markkina odotusten alapuolella niin osakepainoa ei kannata ainakaan lisätä, kuten case Kamux Q2 ja Q3. Nyt onneksi asetelma on kääntynyt ja odotan suurempa EBIT:iä kuin markkina, josko kurssikin siitä kääntyisi.

0
+1
0
-1
0
0
19.11.2021, 00:48
+1
Liittynyt:
26.12.2020, 14:42
Viestejä:
1

Kiitos hyvästä blogista! Muistelin, että olet tehnyt analyysia myös avidly:stä, mutta sekoitinko sen aaltoon?

Sen verran mielelläni luen mielipiteitäsi, että tulin tuota etsimään täältä asti. Eli arvostan! :)

1
+1
0
-1
1
0
20.11.2021, 12:17
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Kiitos kehuista! En tosiaa Avidlyä tarkemmin tunne, joten en osaa tarkemmin ottaa arvostukseen kantaa, mutta raportteja nopeasti selaillen näyttäisi, että johto tekee nyt oikeita asioita.

0
+1
0
-1
0
0
24.11.2021, 18:44
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Serviceware deal flow on ollut kiihtymään päin viime aikoina. Isoja kauppona on pukannut useita viime kuukausina:

https://serviceware-se.com/ir-news/serviceware-se-gains-international-gr...

https://serviceware-se.com/ir-news/serviceware-se-wins-leading-german-in...

https://serviceware-se.com/ir-news/serviceware-se-acquires-several-new-c...

Tämä luo hyvää pohjaa ensi vuoden kasvulle. Pitää nyt ottaa itsestään niskasta kiinni ja raapustella analyysi tänne ennen kuin vuosi vaihtuu...

2
+1
0
-1
2
0
26.11.2021, 15:59
+512
Liittynyt:
28.7.2018, 11:36
Viestejä:
355

Pääsin itsekkin tänään liittymään EVOn ylvääseen omistaja joukkoon, kun ostin osaketta 1040 sek ja 980 sek. Ostot rahoitin myymällä aallon grouppia. Olen pitkään seurannut Evoa ja pidän yhtiötä ERITTÄIN laadukkaana ja tämä paniikki tuntui hyvältä hetkeltä liittyä omistaja kuntaan.

3
+1
0
-1
3
0

Sivut