10.6.2021 - 16:08

Anssi A

+445
Liittynyt:
29.3.2015
Viestejä:
450
Farseer kirjoitti:

Askelia tällä viikolla: 19k + 28k + 23k. Esitteitä luukutettu, mutta taitaa aika loppua kesken ja ehkä suosiolla himmaan tahtia. Aika hitaasti pientaloalueella tuo menee, mutta tuleepa liikuttua. 5000 esitteestä jäljellä taitaa olla noin 1600, kaverit ottaneet noista 500 jaettavakseen joten on niitä jo lähes 3000 laitettu menemään. Olarin jos saisi vielä luukutettua päästä päähän niin jepa, sitten on pientaloalueet Matinkylä-Olari-Friisilä ja suuri osa Haukilahdesta hoidettu.

Vedät vaan jonkun superpuristuksen huomenna ja sit jäät ansaitulle lomalle.

0
0
10.6.2021 - 19:37

Hynägrande

+1765
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1214
markkinakatiska kirjoitti:

Etenkin kuntavaaleissa mielestäni unohtuu kuntapolitiikan luonne. Oikeasti kyse on vain siitä, miten kaupunkia/kuntaa kehitetään eteenpäin: Tuleeko ruuhkamaksuja, miten ja missä saa rakentaa, miten suuri kuntavero on jne. Eli puhutaan aika pitkälti konkreettisista jokapäiväisistä asioista, ja liika (valtakunnan)politikointi tulisi imo jättää taka-alalle.

Se on just näin. Tänä vuonna Tampereen kampanjat ovat olleet hajuttomia ja näkymättömiä jostain syystä. Ruksittelin pari vaalikonetta, mutta on hyvin hämärän peitossa silti mitä ehdokkaat ajaa. Toki jostain Seppo Lehdosta nyt tietää kyllä lukematta vaalimainoksia mitä hän ajaa kun mies on eräänlainen legenda, muttta uudet ehdokkaat ovat onnistuneet pysymään poissa silmistäni.

Espoossa olisit voinut hyvinkin saada ääneni, mutta nyt äänestin ennakkoon henkilöä joka ei itse asiassa pääsääntöisesti edusta omaa etuani tai arvomaailmaani. Mutta jos hän pääsee läpi niin saadaan vähän jytinää kaupunginvaltuustoon.

0
0
12.6.2021 - 04:14

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Esitteet saatiin jaettua perjantai-iltaan mennessä. Tai noin 25 jäi reppuun, kun nappasin bussin eikä tehnyt mieli jäädä puoleksi tunniksi odottelemaan - voihan sitä vielä tänään käydä torilla markkinoimassa (not).

Noita lukuja ei ole enää tulossa. Tuollaiset avg. 25k askeleen lenkit kyllä pehmittävät aivot (etenkin jos pitää jakaa / liimata jotain jonnekin), mutta tulipa testattua. Onnistuu siis vielä, ja jalatkin ovat hyvässä hapessa. Hiki säästää vaalibudjettia, mutta toisaalta se on upotettu sitten some-mainontaan jonka tehosta ei ole minulla mitään hajua.

Sunnuntaina jännitetään tuloksia. Viikonloppuna jotain pientä netti/sissimarkkinointia, mutta 98% kampanjasta oli tässä. Katsotaan mihin se riittää, todennäköisyydet valitsemiseen ovat selvästi alle 50% (veikkaisin 20% luokkaa), mutta täysin mahdotonta sanoa tässä kohtaa.

Itse vaalien tuloskin on paljon suuremman sumun peitossa kun yleensä, mutta vähän spekulointia:

Näyttää siltä että Keskusta pystyy estämään täydellisen haaksirikon. Todennäköisyyksien valossa Kokoomus valitettavasti pysyisi suurimpana PS edellä. Toivottavasti demarit sentään romahtavat Marinin aamiaisten ja karmean politiikkansa myötä mahdollisimman lähelle Keskustaa. Vihreät toivottavasti tekevät saman Vasemmistoliiton kanssa ja menevät alle 10% lukuihin kun Sinnemäen sekoilutkin lopulta paljastuivat ennen vaalipäivää.

Kuntatasolla Keskusta ja PS todennäköisesti nousevat valtuutettujen määrässä suurimmiksi puolueiksi. Kokoomus säilyttää asemansa suurimmissa kaupungeissa, toivottavasti Vihreät ottavat turpiin niin että tuntuu. Liike Nyt voi kyllä tarjota karvasta kalkkia (ja toivottavasti niin tekeekin) demari-Orpon joukoille.

0
0
14.6.2021 - 02:24

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

65 ääntä.

Toki tulos oli pettymys (ei paikkaa valtuustossa ja tuskin lautakunnassa), mutta ainakin kampanja on ohi + uutena espoolaisena ja pienellä kampanjalla tuollainen äänimäärä on silti hieno. Taloudellisesti meni kampanjaan rahaa noin 600 euroa ja jäi lomalle rahaa paljon enemmän. Ehkä valuet saadaan kun joku valittu lähtee ajamaan vessoja Rantaraitille ja ilta-aukioloa viereiseen uimahalliin (minkä pitäisi olla no-brainer).

Ensi viikko siivotaan mainoksia, mutta muuten suunta on lomalle. Salkku selviytynee kesästä ilman suurta huolehtimista, ja vetosaiteilta löytynee pari kiloa kotiutettavaa lomakuluihin. Anteja löytyisi, Puuilo on lähinnä mietinnässä pikavoiton ohella kun osakkeen arvostus on aika arveluttava mutta overall toki osakekurssien arvostus kyllä arveluttaa.

0
0
18.6.2021 - 15:25

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Hirveä väsymys ollut koko viikon. Todennäköisesti yhdistelmä vaaliväsymystä (ja kevät on ollut kans aika raskas) ja näitä kuumia kelejä. Pitää silti siivoilla noita mainoksia + kaverit on ollut helpompi houkutella nyt lenkeille.

Merkkasin sen enempää tutustumatta minimit Puuiloa ja Spinnovaa muiden perässä (OST:lle, sinne 500 lisää niin molempiin riittää). Todennäköisesti pikavoittoa hakusessa, listautumismarkkina on nyt superkuuma (tosin Spinnovan voisi jättää arpalapuksi).

0
0
24.6.2021 - 17:12

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Annin Spinnovat myyty 50 kpl á 9,76. On kyl kuuma muutenkin kuin kelien puolesta.

Puuilo saa jäädä toistaiseksi. Semihintavaa, mutta ehkä ennemmin lähtee ylös kuin alas +10% ekasta päivästä.

Kesälomamoodissa alkaa olla ja aivot sulaa, tosin grindaan vielä. Suunnitelmissa olisi jonkinlainen puolivuotispostaus, mutta katsotaan - jos en saa huomenna kasaan ennen juhannusjuhlia niin voi jäädä kokonaan tai elo-syyskuulle.

0
0
25.6.2021 - 17:40

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Alkuvuosi 2021 pakettiin

Näin juhannusaattona mitäpä muuta sitä tekisikään kuin olisi koneella ja kirjoittaisi blogia.

Sijoituksilla meni ihan hyvin, vaikka ensimmäisten parin kuukauden jälkeen salkun tahti hyytyi:

Ei noista paljoa lisättävää, aika mietoja liikkeitä on tullut tehtyä ja pääosin pysyttyä "arvo-osakkeissa", eli pieni P/E (tai joissain firmoissa P/B) etenkin suhteessa tähän markkinaan on pääosin poikaa. Ehkä Fondia isoimpana poikkeuksena nyt uudemmista, mutta defensiivinen potentiaalisella upsidella ja rajatulla downsidella. 

Noista toki pitää ottaa verot pois, jossain kohtaa. Lisäksi toki tulee "asumisetua" kämpästä ja muutkin pienemmät sijoitukset porskuttaa. Ehkä +25k€ voisi olla lähellä totuutta nettona. Nousumarkkinassa on toki helppo nousta ja keskimäärin voisi ehkä 20% verollisen tuoton sijasta odottaa 5% tuottoa puolelta vuodelta.

Pelit menivät tuloksellisesti puihin, vaikka valueta on ollut välillä tarjolla ihan poskettomasti. Viimeisen viikon aikana on esimerkiksi tullut neljä 500 euron bonusta yhdeltä saitilta (päässyt vissiin paistiklubiin) joiden value on luokkaa 400 euroa. Toki käynyt huonot eli kuoppaa, joten niitä saadaan jatkossakin. Kaikki isot shotit puihin (pääosin kasino-, mutta myös vetorintamalla), pokeria olen pelannut todella vähän. +5,5k€ kassut, +4,5k€ vedot mitkä menivät muuten ihan jees ja pokerit breikissä.

Kokonaisuutena on tullut jotain 6k€/kk siis, mikä jees. Ylituotot sijoituksissa kompensoivat alituotot peleissä (lähinnä kassuissa). Kulut ovat myös tavallista matalammat - asuntokulujen lisäksi on mennyt noin kilo kuussa nyt korona-aikana.

Sen sijaan kaksi päätavoitetta puihin: gradu ei edennyt ollenkaan, eikä painonpudotuskaan. Paitsi pari kiloa lähti kävellessä, mutta ne on joko tulleet lihaksena tai turvotuksena viimeisen viikon aikana takaisin. Antaisin ehkä 0,2 pistettä painonhallinnasta, kymmenys siitä ettei korona-aikana paino noussut ja toinen tästä viimeisen 4 viikon 350k askeleen kävelystä. 1 piste kyllä hyvästä tekemisestä peli- ja ok-tekemisestä sijoituspuolella. Sanoisin että vaalit (enemmän tuolla poliittisessa blogissa) on 0,3 pisteen arvoinen suoritus, eli 75% (1,5/2) suoritus keväästä vaikka itse tavoitteet menivätkin puluille.

Tulevaisuus on edelleen aika hämärän peitossa, mutta jos kunnon blokkeja ei tule niin varmaan tuon suunnitelman mukaan mennään... rollit ei ihan ole tuota 400k, mutta aika lähellä: https://www.sijoitustieto.fi/comment/19809#comment-19809

Tosin "päivätyön" korvannee kassujen ja vetojen painaminen - vähän nimittäin vaikuttaa siltä että freelancer- tai osa-aikahommien etsiminen on tuntipalkaltaan aika heikkoa hommaa.

Nyt juhannuksen viettoon ja lomalle, takaisin sorvin ääreen tosissaan aikaisintaan elokuun puolivälissä. Syys-lokakuuksi suunnitelmissa vuokrata toimisto tuota ikuisuusprojekti gradua varten, koska kotona ei siihen pysty keskittymään. Voi vinkata, saattaa olla että koitan saada jonkun toisen gradun tai vastaavan väsääjän kimppaan.

0
0
28.6.2021 - 12:49

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Annista saadut Puuilot myyty 64 kpl á 7,645.

Muuten tosin runnataan huonosti. Mutta lomaillaan nyt, kelit vähän viilenivät niin kotonakaan ei ole niin tuskallisen kuuma.

0
0
11.7.2021 - 15:29

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Pörssi rullaa ihan mukavasti (vissiin +6k päivityksestä), ja grindauskin sai hyvän semipäätöksen millä rahoitetaan kesäloma ja varmaan gradupuristuskin syyslomineen. Sen verran uppia että ~400k ollaan nyt nettona, jos sujuvasti unohdetaan piilevä verovelka sijoituksissa.

En usko että näitä enää ensi viikolla tulee, mutta oon nyt painanut koska niin massiivinen value. Kans EM-kisat päättyvät, joten tuskin tarvitsee hunttailla ylihyviä vetopromoja.

Lomaakin on vietetty, mutta reissuun ei ole vielä tullut lähdettyä. Autottomana Suomessa on kyllä kesälomareissujen osalta aika orpo olo, kun kaverit on joko töissä, ja/tai hoitamassa lapsia. Ei sinänsä, pääkaupunkiseudullakin on kivoja mestoja jos saa jonkun kaverin houkuteltua mukaan pussilonkerolle.

 

 

0
0
26.7.2021 - 19:48

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Lomailua vähän haittaa toissayönä alkanut kihtikohtaus, mutta hopeareunana siiven ympärillä napsui vähän edellistä pienempi osuma samasta slotista (2000x). 

Nordea kävi kolkuttelemassa kymppiä, joka oli alun perin kevennyskohde (tai oikeastaan 9,80). Taidan kuitenkin jättää vielä salkkuun, koska Q2 oli niin vahva tulos + en ole ollenkaan varma pitäisikö ennen Nordean ulosheittoa heittää ainoa toinen pankkisijoituskohde Aktia pois. Tässä on kans se, että salkku on nettovelaton ja kuumottelusta huolimatta en ole käteistä "pursuavalta" (20k+) käyttötililtä siirrellyt lisää massia osakkeisiin.

Cityconin lisäystä OST:lle jossain kohtaa mietin, jolloin olisi helppo pieneen nousuun keventää sitä pääsalkusta niin että se tarpeen tullen täyttäisi kultaluoton ehdot.

Foodora aloitti muuten ruoan kotiinkuljetukset: alle 30 min suoraan ovelle ruokaostokset hintaan joka on samalla tasolla tai vähän alempana kuin jossain K-marketissa. Nyt kun on ilmaiset kotiinkuljetukset ja kympin minimitilaus niin ainakin itsellä taistelee osin sekä kaupassa käymistä että Citymarketin kotiinkuljetusta vastaan mutta tekee tuon pyöritys Foodoralle toki nyt tappiota.

0
0
29.7.2021 - 04:18

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Parin viikon aamuraportit ja Inderesin jutut luettu yön ratoksi ja vähän hintamuistutuksia samalla säädetty Nordnetissä.

Eipä hirveästi mitään uutta ja iso osa firmoista vaikuttaa minusta överisti hinnoitelluilta risk-reward-suhteeltaan, kourallinen kohtuullisesti (tyyliin OmaSP / Kemira) ja ei oikeastaan löydy mitään halpaa. TietoEVRY:n ja Tallinkin ostamista voisi näillä hinnoilla harkita, mitä tuossa olen katsellut.

Slottibonari pyörii Discordin taustalla ja uusia on tullut, tällä kertaa suunta on alaspäin. Nyt kauppaan - 24/7 aukioloajat on etenkin korona-aikana jees kun ei tarvitse murehtia ruuhkista. 

0
0
2.8.2021 - 10:26

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Otin Inderesin mallisalkun perässä lopulta TietoEVRYa pääsalkkuun pienen position: 100 kpl á 28,7.

24 eurossa itsellä edelleen muistutus ja vähän lähempänä sitä olisin ottanut ehkä vähän enemmän, mutta avattu positio lopultakin osana salkun pohjan laajentamista.

0
0
3.8.2021 - 15:29

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Toimistotilaa katsomaan

Tulee hetken mielijohteesta käytyä nyt tänään katsomassa toimisto / työhuonetilaa Olarissa. Aika pommikas ja ei keittiötä ja vessa ilman suihkua, sijainti noin 2 km metrolta ja mun kämpiltä mutta toisaalta ihan keskuspuiston vieressä. Autopaikkoja pitäisi myös olla.

Tämä ei olisi varsinainen sijoitus kylläkään, mutta mielestäni hyvä nostaa esille statsit kun olisi pitkäaikainen sitoutuminen + oman pääoman tuhoaminen ei olisi kivaa.

Mestan statsit:

88 neliötä Olarissa

Velaton myyntihinta: Pähkinöitä (5-6k)

Taloyhtiölaina + tuleva osuus menossa olevasta linjasaneerauksesta yhteensä korkeintaan 118 000 euroa.

Hoitovastike vajaat 4€/neliö ja suunniteltu rahoitusvastike (linjasaneerauksen osalta 25-27 vuoden maksuaika) edellisistä samat. 1,5x vastike laskettu, tilalla suhteessa neliöihin vähemmän osakkeita kuin kämpillä / toisella liiketilalla.

Taustalla on siis tarve työhuoneelle gradua varten, mutta myös myöhempi tarve erillisellä työ/peli/varastotilalle. Pokeripuolen ongelma toki mahdolliset blokit, mutta toisaalta jos pakollinen tarve tulee muuttaa ulkomaille niin sijoittamalla omat tavarat tiiviisti tuonne "varaston" avulla voi vuokrata nykyistä kämppää jos päätyy vaikka Maltalle.

Yhden kaverin kanssa on pohdittu jo aiemmin yhteisen toimiston hankkimista, joten tämä voisi siihen sopia. Toinen koodaa työkseen ja molemmat myös tykkää pelailla, joten optio käyttää osaa tilasta peliluolana ei ole ollenkaan huono. Kaksin omistamalla on toki aina riskejä, mutta en haluaisi tuollaista tilaa myöskään täysin yksin omistaa.

Mesta on yhdelle ihan liian iso ja periaatteessa 2-4 tyypille hyvin sopiva, etenkin jos osa porukasta tekee yötöitä (pokeri) ja osa päivähommia. Tuossa on kanssa yksi tilasta ovella erotettu erillinen toimistohuone, joten täysin avokonttorimoodiin ei tarvitse mennä.

2 hengelle tuosta tulisi kuluja noin 360€/kk vesimaksuineen, 4 hengelle 190€/kk. 

0
0
3.8.2021 - 17:50

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

Olarissa on paljon noita kellarikerroksen tiloja joille ei löydy vuokralaista, mutta kaavoittaja ei suostu muuttamaan asunnoiksi. Selvittelin joku 10v sitten yhden ihan päätyyn. Ei onnistu. Teoriassa voi laskea, että tuo asia joskus muuttuu ja siinä yksi positiivinen mahdollinen tulevaisuuskuva. Monissa vastikkeet 2x asuinhuoneisiin nähden. Jos omaan käyttöön tarvitsee, niin halpaa kuin saippua, muille vuokraus erittäin vaikeaa. 

Asuminenkin monissa oikeasti onnistuu, jos saa pidettyä kirjat muualla, niitä ei liiketilaan saa muuttaa.

0
0
3.8.2021 - 19:36

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Jep, kuten mainitsin niin vastike on 1,5x verrattuna normaalikämppään. Mutta osakkeiden mukaan, joita taas on tuolle työtilalle jyvitetty paljon vähemmän suhteessa neliöihin kuin muille tiloille (varmaan pitkälle sen takia että esimerkiksi märkätiloja ei virallisesti ole).

Ja mitä vuokraukseen tulee, niin ainakin tämä pitäisi ostaa ennen kuin linjasaneeraus on tehty ja jyvitetty osakkeille jos haluaa välttää parin kilon negatiivisen bonuksen varainsiirtoveron muodossa.

Kivalta näytti ja kovasti houkuttaisi. Ollut ilmeisesti edellisenä omistajalle ateljeena, ja rempan jäljiltä wc-tilatkin ihan priimat. Tila on helpohkosti moneen osaan jaettavissa ja sijainti on vähän skutsissa, mutta 350m lähimmälle bussipysäkille mistä paljon linjoja + autopaikkoja pitäisi olla lähistöllä ihan riittävästi + 2 km himasta mikä 25 min kävellen tai alle 10 min jos alkaa pyöräilemään.

Isoveli koittaa saada puhua minut ostamaan sen ihan yksin, mutta vähän pelottaa ottaa tuollaista täysin omalle kontolle kun ei hirveästi haluaisi lähteä säätämään pikkuremppojen kuten väliseinien kanssa ilman kaveria jota nuo hommat kiinnostaisivat enemmän. Periaatteessa toki olisi varaa ottaa riski (vastikkeista) yksinkin, mutta ei mulla yksinään mitenkään noin isolle tilalle olisi oikein käyttöä.

0
0
3.8.2021 - 23:05

Artsipappa

+2059
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1915

Mites näistä pääsee eroon jos joskus haluaa? Voisin kuvitella ettei myynti ihan yksinkertaista jos vuokraaminenkin kovin hankalaa. Tarjoa 1€, voi olla että vihu haluaa päästä vaan eroon riippakivestä (?)

0
0
4.8.2021 - 07:06

Jussi66

-64
Liittynyt:
24.7.2021
Viestejä:
15

Lukaisin blogiasi. Noista askelista sen verran, että katsoin golfkellostani kävelleeni 319,6 km edellisten 28 vrk aikana eli 15 000 askelta keskimäärin joka päivä. Ei siinä muuta, mutta ajan 2000-3000 km/kk autolla lyhyitä matkoja eli käytännössä aivan kaikkialle. Yleensä parkkihallin päästä päähänkin, jos vaihdan sijaintia kauppakeskuksen sisällä. Mistä askeleet? Golfista. Suosittelen. 1500 kcal/kierros.

0
0
5.8.2021 - 06:24

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619
Jussi66 kirjoitti:

Lukaisin blogiasi. Noista askelista sen verran, että katsoin golfkellostani kävelleeni 319,6 km edellisten 28 vrk aikana eli 15 000 askelta keskimäärin joka päivä. Ei siinä muuta, mutta ajan 2000-3000 km/kk autolla lyhyitä matkoja eli käytännössä aivan kaikkialle. Yleensä parkkihallin päästä päähänkin, jos vaihdan sijaintia kauppakeskuksen sisällä. Mistä askeleet? Golfista. Suosittelen. 1500 kcal/kierros.

Jotain harrastusta pitäisi kyllä kehittää etenkin jos ja kun opinnot menevät pääosin pakettiin, mutta autottomana ja muutenkin golf vaatisi varmasti pelikavereita. Ja muistot 888Livestä Marbellasta kun golfia harjoiteltiin ei varsinaisesti ole kovin mukavia (osasyynä toki 10-asteinen ja sateinen keli). Frisbeegolfin kokeilua voisi jopa harkita, ei vähiten sen takia että Puolarmaarin kenttä on suhteellisen lähellä.

Syksy tosin tulee vauhdilla ja syys-marraskuu on taas aikataulutettu tiukaksi, joten taitaa jäädä ensi vuodelle. Uimahallia tässä myös edelleen odottelen. Askelmäärät ovat taas romahtaneet, pitää tällä viikolla taas heittää lenkki tai kaksi tuon "tutustumiskäynnillä" vedetyn lenkin oheen. 

Tänään lopultakin kokeilemaan kelluntatankkia. Ostelin tuon kolmen kerran testipaketin jo syksyllä, mutta ensin oli kauhea kiire gradun (not good) ja kandin (good) kanssa ja sitten korona alkoi taas leviämään eikä ollut muutakaan asiaa kaupungille (eikä sitä myöden matkakorttia aktiivisena).

Nytkin oli hirveä arpominen, että onko tuolle nyt tarvetta. Aika jännittämistä tämä "loma" on kuitenkin ollut, vaikka 1,5kk jäljeltä alkaa hieman vaikutusta näkemään kun esimerkiksi mielikuvitus ja tuo toimistoprojekti luonnistuu, vaikka tuskin toteutuu. Yksin toi on vähän liian suuri riski + säätämistä ja koko homman ideana on löytää sellainen toimisto/oleskelumesta missä pystyy brainstormaamaan porukan kanssa luonnollisesti.

0
0
5.8.2021 - 11:24

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

Frisbeegolfille suositus. Puolarmaari aivan loistava kenttä aloittelijoille ja varmaan pariksi vuodeksi. Olen kiertänyt sen arviolta 30x. Semmoinen vinkki aloitukseen, että olisi hyvä jos alussa olisi joku joka kertoisi vähän tekniikoista, itsellä meni kymmeniä heittokertoja hukkaan kun ei ollut tietoa. Jotkut ohjeet löytyy varmaan myös youtubesta. Huonokuntoiselle loistava kuntoilulaji.

 

0
0
7.8.2021 - 23:07

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Ei ole tuo toimisto-case edennyt ja yksin sen ottamisessa ei oikein ole järkeä, niin kyselin nyt (gradun viimeistelyä varten) tuolta kiinteää pöytäpaikkaa syys-marraskuulle. Tuli vastaus että paikka olisi auki, mutta yksi kiinnostunut on edellä. Katsotaan napsuuko tuolta, ei olisi pahan hintainen ja vastaisi syksyn tarpeisiin.

Gradun tekoon tuo sopinee hyvin, vaikka matkaa on jonkin verran. Ei välttämättä muuhun (kuten pokeriin, sijoittamiseen yms.), koska niin erilainen käyttäjäprofiili, vaatimus hiljaisuudesta (eli ei sovi esimerkiksi striimaukseen ja yhteistyöhön paikan päällä) ja tuo etäisyys. 

Salkku on kehittynyt viime viikkoina kehnosti, ja perseestä katsoa miten Boreot ja Harviat keulivat poskettomasti kun ei tullut aikoinaan napsittua salkkuun.

0
0
12.8.2021 - 15:38

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Myin Aspiret pois, koska rahapelialalla on minusta vaikea nähdä erityisen suotuisia näkymiä, kurssit ovat nousseet reippaasti korona-aikana tulosten mukana (enkä usko tulosten olevan kokonaisuudessa kestävällä pohjalla) eikä firma mielestäni ole alan terävintä kärkeä. Mutta mukava reissu, 750 kpl á 64 SEK ja parhaiten tuottanut osake salkussa.

Ostin päätilille vastapainoksi 800 kpl Fondiaa á 7,42 kun tuli mielestäni kohtuullinen ostopaikka. Tätä on nyt yhteensä 2500 kpl (1700 kpl / 800 kpl) enkä ala edes väittämään etteikö jonkinlainen (toivottavasti mahdollisimman pieni) ajatus taustalla ollut päästä jonkin (vaikkakin First North) kelvollisen yrityksen omistajien top100-listalle.

Lehto petti taas, ja kurssitaipale on ollut suolaista mutta edelleen ollaan yli ostohinnoissa. Seurailen nykypositiolla, joka on siis 1,5% luokkaa koko salkusta.

0
0
12.8.2021 - 18:46

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Kas, positiivista kehitystä: toinen isoveli laittoi suurimman osan veloistaan tulemaan takaisin, joten puskin ne sijoitustilille. Sinne jää tuon Aspiren mällin verran ylimääräistä, voisikin katsoa huomenna jos Ruotsin markkinoilta löytyisi jotain kiinnostavaa kun ovat kruunuissa. Loput velalliset on omissa kirjoissa luottotappioita, Akin podcastissa käyttämän sanonnan mukaisesti akordia ei myönnetä mutta ei sieltä mitään takaisin tule.

Jos nykyään lainaan yhtään merkittävämpiä summia niin joko pitää olla 1) henkilö johon luotan oikeasti ja joka on hoitanut hommat just eikä melkein ja jokin relevantti syy miksi tarvitsee rahaa tai 2) henkilö jolle sen rahan voisi antaa ihan lahjana ja se on varaa hävitä. Mutsille nyt voisi (ja on laitettukin) massia laittaa, mutta käteinen raha menee menevät juoppoveljelle joten pitää ne massit muuttaa johonkin vaikeammin eteenpäin laitettavaan muotoon. Pikkusummista koitan olla nykyään olla ottamatta stressiä, etenkin ystävien ja kavereiden kesken.

Negatiivisena puolena elokuu on kassujen kanssa mennyt huonosti, eilenkin tuli kahden kilon kuokka isosta bonuksesta. Mutta heinäkuun loistavan tuloksen vuoksi ollaan kesältä vielä arviolta vähän edellä EV:ta (tyyliin +19k€ kun ehkä +15k€ olisi keskimääräinen tulos josta suurin osa näitä spessubonuksia). Kassut vie kyllä huomiota, dailyt ovat huonontuneet pirusti mutta nyt kun noita isoja hyvän valuen promoja ja pienempiä mutta silti tyyliin ~40€ arvoisia bonuksia tulee niin nuo isot on kyllä järkevää pelata. Ja ison varianssin sekä (monen mittapuulla maltillisten) elinkustannusten vuoksi olen pitänyt käyttötilillä isohkoja summia, ettei tarvitse ottaa paineita (pelitileillä on pienempiä summia kuin yleensä koska ei ole tarvetta pitää kun ei paina isommin pokeria tai vetoja).

Pitäisi vain minimimoida häslinki ja jättää yrittämättä optimoida täydellisesti ja painaa menemään. Siis yhden tuollaisen ison bonuksen pyöritys on tyyliin "katso 8 tuntia sarjoja tai lue kirjoja sängyssä, anna slotin pyöriä, käy klikkailemassa bonukset ja sillä tienaat keskimäärin yli 400€". Eihän tuollaista voi tällainen Sijoitustiedon mittareilla pienituloinen jättää väliin eivätkä nuo tosiaan jatku loputtomiin (joko bonukset loppuu tai tuon palautuksen antava slotti menee kieltoon).

Koska epähuomiossa Netflix meni uusintatilaukseen (otan yleensä tilauspalvelut kuukaudeksi kerrallaan) niin nyt kierrätellään bonuksia ja katsellaan Netflixiä tänä sateisena iltana. Irtisanonpa sen muuten nyt heti, koska ensi kuussa koitetaan keskittyä muuhun.

Aloin myös kirjoittelemaan Inderesin foorumille. Aion toki jatkaa myös täällä, ja ehkä jopa aiempaa aktiivisemmin jos saa ajatuksia taas selkenemään. Varmasti porukka huomannut ettei kynä (tai pää) ole ihan yhtä terävä kuin esimerkiksi 2017 kun tätä blogia aloin kirjoittamaan ja etenkin korona-aikana on jäänyt ajatusten jatkojalostaminen ja sijoituskeskustelu kovin vähälle.

0
0
13.8.2021 - 01:04

Taloustiede

+19
Liittynyt:
6.10.2020
Viestejä:
21
Farseer kirjoitti:

 

Ostin päätilille vastapainoksi 800 kpl Fondiaa á 7,42 kun tuli mielestäni kohtuullinen ostopaikka. Tätä on nyt yhteensä 2500 kpl (1700 kpl / 800 kpl) enkä ala edes väittämään etteikö jonkinlainen (toivottavasti mahdollisimman pieni) ajatus taustalla ollut päästä jonkin (vaikkakin First North) kelvollisen yrityksen omistajien top100-listalle.

 

Millaista Q2 tulosta odotat Fondialta? Onkohan odotettu käänne lähtenyt käyntiin kuten toimari lupaili Q1 yhteydessä ja jos niin millaisilla luvuilla.

0
0
13.8.2021 - 01:25

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619
Taloustiede kirjoitti:

 

Farseer kirjoitti:

 

Ostin päätilille vastapainoksi 800 kpl Fondiaa á 7,42 kun tuli mielestäni kohtuullinen ostopaikka. Tätä on nyt yhteensä 2500 kpl (1700 kpl / 800 kpl) enkä ala edes väittämään etteikö jonkinlainen (toivottavasti mahdollisimman pieni) ajatus taustalla ollut päästä jonkin (vaikkakin First North) kelvollisen yrityksen omistajien top100-listalle.

 

 

Millaista Q2 tulosta odotat Fondialta? Onkohan odotettu käänne lähtenyt käyntiin kuten toimari lupaili Q1 yhteydessä ja jos niin millaisilla luvuilla.

 

Toivon toki että käänne on lähtenyt käyntiin etenkin Ruotsin osalta ja Fondia on saanut resurssinsa tehokkaammin käyttöön ja tämä näkyisi sekä liikevaihdossa ja tuloksessa. Siinä kohtaa todennäköisesti firman kurssikin vetäisi nousuun - mutta en luota että tätä tulee vielä ainakaan Q2 tapahtumaan. Ennemmin vähitellen oikeaan suuntaan kuin rysähdys sinne ja toinen tuonne.

Mutta tämän osakkeen kanssa perspektiivi on pidemmällä - bull-skenaariossa jo 2023 liikevaihto voisi olla yli 30M€ ja tulos 4M€-5M€ ja firma arvostettu korkeilla kertoimilla. Inderesilla on tästäkin ihan hyvää analyysia, mutta firma on toki ollut 2019-2021 melkoinen pettymys. Mutta downside rajattu ja kassa edelleen kunnossa.

0
0
13.8.2021 - 13:54

Taloustiede

+19
Liittynyt:
6.10.2020
Viestejä:
21

Joo, jotain merkkejä liikevaihdon kasvusta olisi hyvä saada nyt kovan talouskasvun siivellä. Tulos kyllä kasvaa mukana kun myynti kasvaa ja ylisuurien kiinteiden kustannusten merkitys laskee. Mahdollisuudet on kyllä tuolla orgaanisaatiolla todella kovaan pääoman tuottoon jos saadaan veto päälle.

0
0
15.8.2021 - 02:14

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

EV / EBIT 0,4 ja muita tarinoita

Porsaat oppivat paremmin ryhmässä. Ja yksin firmojen seuraaminen on vähän perseestä - etenkin kun useimpien firmojen alat eivät oikein kiinnosta. Sen takia keskustelu ja toisilta oppiminen on tärkeätä - ja se on korona-aikana jäänyt vähälle.

Osakkeiden osalta voitaisiin jakaa kolmeen osioon oppiminen:

1) Pintapuolinen tutustuminen. Tsekataan numerot, katsotaan löytyykö jotain selkeätä yliarvostusta. Onko firma yksinkertaisesti täysin unohdettu tapaus, jonka omistamat assetit ovat arvokkaammat kuin sinällään toimiva liiketoiminta?

2) Tiukempi arviointi: firma vaikuttaa houkuttelevalta: tsekataan onko tase laatua vaiko ilmaa - vaiko pahimmillaan mätää.

3) Kunnon tiukka arviointi: onko firmalla kykyä pitkällä tähtäimellä tehdä minkälaista tulosta. Löytyykö firmasta osaamista, jonka avulla se on tulevaisuudessa voittaja-osake?

Viafin Servicella on ollut otsikossa mainittu tilanne vain muutama vuosi sitten. Ja lähelle tuota se on ollut myös pidempään - enkä firmasta melko varmasti ollut noihin aikoihin edes kuullut: https://www.inderes.fi/fi/yhtiot/viafin-service .

2009 aikoihin kaverien kanssa tuli asiasta keskusteltua, esimerkiksi Fiskarsista jonka arvo ilmeisesti jossain vaiheessa oli vähemmän kuin firman omistamien Wärtsilän osakkeiden arvo mutta tuolloin pääomaa oli käytössä rajatusti sekä sidottuna ja tilaisuus tuntui menneen vähän ohitse.

Itse lähden jatkossa siitä, että koitan taas saada vähän paremmin jalkaa oven väliin ja päästä mukaan (sekä aktiivisena osallistujana että kuuntelijana) laadukkaisiin sijoituskeskusteluihin. Ykköstason tutustumiseen aion aluksi käyttää meidän discordia, tätä foorumia, Inderesin foorumia ja face-to-face-keskusteluja joita toivottavasti taas pääsen aktiivisesti käymään. Esimerkiksi syyskuun Helsingin Osakesäästäjien vuosijuhliin on jo lippu varattuna.

Kakkostason arviointiin aion käyttää Sijoitustietoa, Inderesiä mutta erityisesti tuttuja kavereita joiden analyysiin ja tarkkasilmäisyyteen luotan. Tiukkaan arviointiin toivon että saan muutaman kaverin mukaan, jotka kykenevät kriittisesti ja asiantuntevasti arvioimaan firmoja.

Useimmilla sijoitusfoorumeilla (ja etenkin facebookin sijoitusryhmissä joille annan arvoa tasan nollan) ongelma on valtava kohinan määrä suhteessa asioihin, joten pitää koittaa löytää sellaisia keskusteluryhmiä missä pystyy heittämään esiin kysymyksiä ilman että keskustelusta tulee täysi pannukakku kun ihmiset ilman sijoittamisen perusymmärrystä tuhoavat koko ketjun.

0
0
16.8.2021 - 20:54

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Toimistosta (siis pöytä jaetussa toimistossa) allekirjoitettu sopimus syys-marraskuuksi. Siivouksen kanssa koko sopimus 159€/kk eli murto-osa siitä mitä salkku heilahti tänäänkin (alaspäin). Joulukuu on kans mahdollinen, mutta jos tuohon mennessä gradun saa kasaan ja reissuun pääsee niin varmaan skippaan.

Tuli tuossa mietittyä ja nykyään salkussa on paljon mielekkäämpää ottaa 1% tarkkailupositioita. Siinä missä 100k salkulla pelkkä ostokulut oli 1% tarkkailupositiossa 0,7%, niin nyt 200k salkulla ja pienemmillä kuluilla prosentuaalisesti vastaavan position ostokulut ovat enää 0,25%. Jatkossa tuleekin kiikun kaakun-tilanteessa tai jos pitää mahdollisena että saa myöhemmin halvemmalla varmaan helpommin otettua tuollaisia.

0
0
17.8.2021 - 15:32

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Ostin 2000 kpl Lehtoa á 1,44 OST (nyt 4000 kpl 2000/2000).

Jos kahden paskan osarin jälkeen kurssi on korkeammalla kuin puoli vuotta sitten niin oletukseni että kurssi on tampattu niin suohon että neutraali osari / uutiset saisivat sen nousemaan vaikuttaa oikealta. Toki markkina on kuuma ja riski iso, mutta alle 2,5% osuus salkuista. Nyt positio on sen verran isompi että jos ilman uutisia noustaan yli 50% niin kuin viimeksi niin toinen lähtee.

https://www.sijoitustieto.fi/comment/64050#comment-64050

 

0
0
20.8.2021 - 02:42

Farseer

OP
+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Olispa rahaa: https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/helsinki/16265456

Itsellä on tosiaan muistutuksessa nuo taloyhtiöt, millä on niin paljon omaisuutta että vastike on nolla tai ainakin lähelle. Tuo nyt olisi kyl liian hapokkaan hintainen, mutta vastikkeiden puuttuminen tuollaisessakin kämpässä on helposti 150k säästö tai jopa enemmän jos on varaa vetää myös putkiremppa taloyhtiön varoilla.

Tuossa juttua noista jos kiinnostaa, tuo määritelty noista rikkaimmaksi taloyhtiöksi eikä ihme 600k€ vuokratuotoilla 50+46 asunnon yhtiössä (vähän pienempi meillä ja varmaan pienempiä kämppiä, mutta taloyhtiön vuosibudjetti on luokkaa 200k-250k täällä Espoossa) : https://www.asuntojenmyynti.fi/suomen-rikkaimmat

Jos olisi 50k vähemmän hintaa ja ~100k enemmän nettovarallisuutta niin laittaisin kyllä varmaan kyselyä, noita tulee tosi harvoin tarjolle. Kurssitason paisuttua ei hirveästi haittaisi laittaa kolmannesta / puolta salkusta lihoiksi että saa upgradettua kämpän nykyisestä isommaksi ja tuolla sijainnilla.

Menot kasvaisivat toki, mutta pitkässä juoksussa ei tarvitsisi valmistautua erityisemmin putkiremppoihin ja itse asiassa nykyisen kämpän myymällä asumiskustannukset vain tuplaantuisivat (alle 1500€/kk) jos saisi 35 vuoden lainan ja pääomaa laittaisi 100k enemmän.

No, ehkä lopetetaan unelmointi, etsitään parempaa ostosaumaa (ovathan kämppien hinnat pääosin aika kuplassa) ja koitetaan kasvattaa omaisuutta niin että saadaan parempi diili jossain kohtaa.

Tosin tällä hetkellä kun tosiaan katsoo osakemarkkinoita niin tekisi mieli keventää salkkua, mutta pitäisi löytää rahalle vaihtoehtoinen sijoituskohde minkä arvostus ei riippuisi ollenkaan osakemarkkinoista, olisi suhteellisen likvidi ja joka tuottaisi nyt ainakin muutaman prosentin vuodessa.

0
0