Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa

27.6.2018 - 19:56 #20366

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Joo limua ja lantrinkia tuossa lähinnä. Itse kun en kahvia juo niin enemmän (sokeriton) kolapohjalla mennään, kans tulee usein tilattua erikoisjuomia kesäisin tölkeissä 24-packeina kun ne on mukavampia käyttää eivätkä nykyään ihan niin kalliita. Vettä olisi toki hyvä juoda lisää ja saisihan tuosta vähän nipistettyä, mutta eihän tuo ole kuin muutama euro päivässä. Vähän sitkistelemällä (ja nautinnoista leikkaamalla) tuossa päästäisiin kyllä alle tonniiin kuussa, mutta tuossa nyt on jotain "mukavaa olla olemassa"-asioita mukana.

Mutta sitten asiaan: Olen tässä nyt viikon pääosin lomaillut, mutta kun Nordnet vastaili lopultakin kolmen viikon odottelun jälkeen kahden rivin viestillä haluamalla jotain virallista tositetta tuloista. Ongelma vain että mistäs hitosta ETA-alueella monella saitilla turnauksia pelaava pokerinpelaaja moista saa. Ehkä jotenkin tiliotteista kikkailemalla, mutta tulee joko aika hiton pitkä tai sitten jää siirrot pokerisivustoille näyttämättä jolloin totuusarvo aika meh. Ajattelin kaivaa asuntolainapaperit jostain, muistaakseni niissä oli suuntaa-antava "kuukausipalkka" joka lienee virallisin paperin mitä noista tuloista voin saada. Hitto kun nekin löytyy vain analogisessa muodossa, lainatarjouksessa ei ollut tuloja merkattu.

Jännää että pankille kelpasi tuloista itse tehty excel asuntolainaa myöntäessä, Norwegianilla itse syötetty kuukausipalkka mutta Nordnetille ei riitä kasa papereita perusvakuudellista luottoa myöntäessä. Millä pokerinpelaajat on tuosta rastista selvinneet, tuskin kaikilla kuitenkaan asuntolainaa tai muuta virallisempaa paperia tuloista on ollut heittää? 

Täytyy sanoa että tilinavauksen hitaudessa ja tämänkaltaisissa säädöissä Nordnetistä on kyllä jäänyt todella huono maku suuhun. Aikoinaan 2008-09 avasin sinne ensimmäisen kerran tilin, mutta kaikessa säädössä ja tilinavauksessa meni yli kuukausi ja se kävi kalliiksi kun jätin sitten kokonaan aloittamatta sijoittamisen kun kurssit olivat pohjista pompanneet reippaasti (toki vähän kun kokonaisuutta katsoo, mutta en mieluusti osta kalliimmalla jos itsestä riippumattomista syistä on paras sauma jäänyt väliin) ja päätin sitten säästää parempaan ostopaikkaan ja lopulta tuuppasin (pienet) säästöni ASP-tilille. Toisaalta nämä ovat kertaluontoisia asioita ja firma hyvin tuntuu raportoivan mm. verottajalle oikeat luvut joten en nyt ole hetken huumassa vaihtamassa. Tosin jos jostain syystä superluottoa ei tipu niin saatan kyllä siirtää koko roskan pl. superrahastot joko Osuuspankkiin tai Nordeaan, koska Nordnetin kulut eivät ole halvimmat ja olisihan se hieman helpompaa käyttää vain yhtä pankki-/vakuutuspalvelua. 

0
0
28.6.2018 - 01:45 #20369

topperharley

+5
Liittynyt:
8.7.2014
Viestejä:
6

Mulla kesti Nordnetin vastaus limitin nostoon myös kolmisen viikkoa. Eli luottoa ollut itselläni jo jonkin aikaa käytössä ja halusin nyt korottaa limittiä. Kysyivät jotain todisteita tuloista (pelaan myös pokeria) ja laitoin tositteet pokerinostoista pankkini sivuilta viimeiseltä puolelta vuodelta. Eihän tämä mitään tietenkään todista, koska samaan aikaan olisin voinut depottaa vaikka kuinka paljon. Anyhow, tämä meni läpi. Lainoitusarvoissa on itselläni hyvin pelivaraa ja olen turvallisesti sen superluoton puolella eli se 0,99% korko. Ehkä tämäkin vaikutti, mistä näitä tietää.

0
0
13.7.2018 - 03:28 #20544

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Alkuvuosi 2018

Nordnetin käyrämäyrä

Ei hirveästi tunteita herätä, vähän pettymys ollut mutta kun salkun suurin "pettymys" on Ilkka-Yhtymä jonka likviditeetti ja vaihto ovat minimaalisia ja spreadit usein luokkaa 3-5% niiden ohuiden laitojenkin välissä. Ilkan osake imo. siis nyt erittäin voimakkaasti aliarvostettu ja firma taloudellisesti paljon vakaammalla pohjalla kuin vielä vuosi sitten. 

Salkku overall on imo. hyvä ja defensiivinen, mutta toisaalta suuria muutoksia ei tässä tee mieli tehdä kun arvostukset ovat maltillisia ja toisaalta ei ole ylimääräistä rahaa mitä sijoittaa. Tekisi kyllä mieli, Citycon eilisen alastulon jälkeen ja vähän aiemmin Nordea olisi ollut kovimmat, Ilkka muuten mutta on jo lähes 20% salkusta joten ei ainakaan samaan salkkuun jos aion superluottoa käyttää. Alan olla jossain määrin pessimistinen Suomen talouden suhteen, vaikka nyt meneekin hyvin makrotasolla niin monet yritykset tuntuvat silti rypevän vaikeuksissa Seuraavan hallituskauden todennäköinen skenaario: lama ja vasemmistohallitus höystettynä Kokoomuksella on sellaista myrkkyä että sitä ei edes kossuosakkeen omistajana haluaisi nähdä.

Sen sijaan vuoden muut tapahtumat etenkin pokerin saralla on kyl herättäneet monenlaisia tunteita ja lähes yksinomaan negatiivisia. Ihan täysi katastrofi joka saralla, mutta overall ollaan pysytty breikissä, varmaan 4-5k plussalla mutta se on vähemmän kuin 5300$ nettiturnauksen lippu ja 2k€ livepaketti mitkä ovat siinä mukana. Pelien valuekkuudesta smaan aikaan heikommin pelaava kaveri vetänyt +75k eikä ole varmaan edes runannut paljon yli. Rehellisyyden nimissä on tosin todettava että hän on pelannut enemmän: itsellä ovat pelit jääneet vähemmälle osin koska tammikuu oli täyttä lomaa suunnitellusti ja helmikuu oli täyttä lomaa kun promon alkamista siirrettiin parin päivän varoitusajalla (älä luota pelisivustoihin).

Maaliskuussa sit promossa rymisteltiin täysillä huti ja se tuhoaa itsellä pelimotivaation. Maalis-toukokuun 25 pelipäivästä (4 joissa pelattiin highstakeseja 24 taisi olla tappiollisia ja yksi marginaaliplussa. Ei vain mikään käsi kestänyt ja jos lähes 100k sisäänostoilla isoin rahastus on 2k niin tietää et ei siitä hyvä seuraa. Loppuun vielä hieno 3 päivän kymppitonnin rysähdys kun käytännössä varma leaderboard muuttui tuhkaksi. Kuitenkin sain overall-tappiot niistä pidettyä kohtuullisina ja pääosin overlay-satloilla onnistuin repimään tuloksen äärimmäisen marginaaliselle plussalle. Pari viikkoa tuon jälkeen pelailin yhtä pienempä promoa mistä nappasin taas isoista peleistä (sisäänostoihin nähden) ison kuopan ja lähinnä 0,1€-2€ peleillä (oli leaderboard) se taas nostettiin plussalle. Voin kyl sanoa et oli se turhauttavaa isojen pelien kuopatessa 1- tai 2-tablata jotain 10 sentin KO:ta mistä sai voitosta noin 10 euroa, mutta hyvä menestys niissä pelasti tulosta. 

No, menot ovat olleet pienet ja sijoitukset ovat jotain pientä tuottaneet, joten rahallisesti ollaan about samoissa missä oltiin vuoden alussa. Turhauttavaa ja henkilökohtaisesti tosi syvältä, mutta parempi kuin että olisi pistetty koko rolli kuumotuksissa lihoiksi jonnekin kuten moni muu olisi varmasti tehnyt. Nyt pitää olla realisti ja tunnustaa että kaikkea ei voi tehdä ja priorisoida rankasti tulevan 1,5 vuoden aikana hommia jotta saadaan hommat tehtyä ja aikaa jää myös muuhun kuin opiskeluun / pokeriin / sijoittamiseen / johonkin muuhun työhön.

Lomailu ei ole taas toiminut. Vetäisin pöydältä kesäkuun alussa to do-listalta 80% hommista kuuseen / siirsin syksylle, mutta yksi jäi pyörimään enkä saanut tehtyä. Pari viikkoa seurauksena täs on lähinnä koomailtu, Virossa kävi juhannuksen viettämässä mutta ei siitäkään paljoa kerrottavaa jäänyt. En ole vieläkään oppinut et miten saisin hommat joissa ei oikein ole mitään voitettavaa (ei motivaatiota) mutta missä itseä kohtaa on tehty ihan jäätävän väärin (vahva oikeudentunto ja settle the score-fiilis) joko tehtyä tai jätettyä tekemättä niin et ne ei jää takaraivoon. Hain jopa 3 litran kannun viiniä Alkosta ja ajattelin tehdä homman sen voimalla, mut ei toiminut. Ei ole minusta viininjuojaksi, olisikohan paremmin onnistunut vodkabatteryn voimalla.

Muutenkin tosi huono yhdistelmä tämä "perfektionistinen ote" + "motivaatiovaatimus" esimerkiksi blogien suhteen, ajatuksia riittää mut ne jää usein vellomaan pitkäksi aikaa ja sit ei tule kirjoitettua. Koitan siitä päästä yli jatkossa ja kirjoittaa ajatukset paperille kerralla ja postata vaikka ei olis superhyvää matskua. Useimmiten Uuden Suomen puheenvuorossakin mulla on itse asiassa lukijoita keränneet nopeat 10 minuutissa kyhätyt tekstit kuin nuo mitä on loppuun asti mietitty. Ei ole paljoa tullut kirjoitettua, mutta esimerkiksi tämä nopeasti kasattu viimeisin kirjoitus asumisen verohelpotuksen uudelleensuuntaamisesta myyntivoitosta varainsiirtoveroon nostettiin nopeasti poimintoihin: http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256984-muuttamisen-verottamis…

Mutta jotta tulisi enemmän sijoitusmatskua niin pistetään nyt loppuun vielä koko sijoitusuran käyrämäyrä Nordnetista (eli 2017 alusta) viime yön tilanteeseen. Vissiin vanhemmat mäyrät kadonneet blogista.

Ja "kevennyksenä" tätä kirjoitettaessa suoritettu leikkimielinen bonushunttauksen tulos. Kassa suoraan 90€ -> 0€, promon säännöt et rullassa osumalla numeroon 7 1€ panoksella (piti olla nimenomaan yhdelle numerolle panostettuna, saa 36x) saa 10€ instacashbonarin. Avg. tulos siis infinite-kassalla +27€ kun kolmesti voi voittaa, varianssi toki iso mut ei tällä panoksella liikaa (eikä MTT-luokkaa). Ei tällä normaaleillakaan runeilla kunnon tuntipalkoille pääse (odotusarvo varmaan 15-20€/h), mutta saipa tämänkin postauksen kirjoitettua ja tienattua Sklanskyja.

P. S. Aki on onnekas ja sunnuntaina syntynyt ei ymmärrä varianssia. Riittävän huono varianssi pokerissa kaataa kenet tahansa, eikä se itselläkään kovin kaukana ole ollut. Pääosin turnauspokeria pelaavista suurin osa ns. pärjänneistä olisi normaaleilla runeilla ihan jossain muissa töissä. Sijoituselämässä varomattomuus ja vauhtisokeus kaataa vielä helpommin.

0
0
13.7.2018 - 04:36 #20545

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Helvetti mikä wall of text tuo edellinen. Sen takia päätinkin kirjoittaa tämän omaksi tekstiksi, joten pistetään tämäkin nyt alta heti pois.

Keskipitkän ajan strategiset tavoitteet

- VTM Helsingin yliopistolta (puuttuu about 90 OP jos ei mitään ole vanhentunut)

- 200k sijoitettava omaisuus 

- 100k pelikassa 

Eli tässä tavoitteet. Miksi? VTM lienee aika selviö, 200k sijoitettavalla omaisuudella sais neuvoteltua pienemmät kaupankäyntikulut eikä tuotosta niin suurta osaa menisi vaikka panostaisi informaation hankintaan rahalla + sillä alkaisi olla jo ajallisesti järkeä tehdä muutakin kuin lähes pelkkää holdausta tai indeksisijoittamista. 100k pelikassa taas mahdollistaisi melkein kaikkien pelien ottamisen + sellaisten pelien ottamisen jotka sitovat pääomaa (esimerkiksi nyt mulla on 9k€ lukossa nettiturnauslipussa, livepaketissa ja siirtojen takia lukossa yhdellä saitilla kun pitää kerran pelata läpi, ja olisi paljon enemmän jos olisin aktiivisemmin live-turnauksiin kelpaavia taaloja lähtenyt pelaamaan). Ja jos pelit ei maistu niin 100k kassalla saisi varmasti tehtyä jotain muutakin hassua.

Sitten aikataulua kasaamaan. Tavoite 150h/kk, 17,5h per noppa lienee jotain sinne päin. Aiemmin mennyt vähemmän, mut tuossa on gradu ja vaativampia kursseja, joten säätämisen kanssa varmaan 1600h menee loppututkintoon. Suurin osa tuosta varmasti (tai toivottavasti) syys-toukokuussa.

Rahatavoitteiden osalta moihin summiin päästäkseen pitäisi lisätä 66k€ sijoitettavaa. Lasken sijoitettavaan omaisuuteen salkun lisäksi sellaiset velat mitkä uskon saavani takaisin ja keräilykorttikokoelman. Pelikassasta tässä noin puolet muodostuisi tässä siis kultatasolle saatavasta superluotosta mitä toki sopivassa markkinatilanteessa käytettäisiin salkun vipuna. Korot tosin siinä varmasti nousevat ja ehdot voivat tiukentua mutta eiköhän se kohtuullisen kilpailukykyisenä säily.

Nyt heinä-elokuussa aion shotittaa promoa (tosin myyn osuuksia jos edes johonkin järkevään hintaan saan) ja tavoitteksi +20k€, pelitunnit varmaan about 300h mikä tarkoittaisi kolmea täyttä peliviikkoa + muilla viikoilla jotain 10-15h pelejä). Muuten otetaan nyt tavoitteeksi ei-opintoihin käytetystä ajasta 50€/h, mikä myös turnauspokerissa pitäisi olla kohtuullisen pienellä varianssilla doable vaikka ei vetäiskään koko elämää vaativaa hullua promoa joka todellakaan ei mahdollistaisi opiskelua siinä ohessa. Lisäksi myös jatkoon 5% tavoite sijoitetulle pääomalle. Toki menojakin on. Merkitään 2k€/kk (missä on siis mukana menojen lisäksi asuntolainan lyhennys koska se ei kasvata sijoitettavaa omaisuutta).

Näillä luvuilla nuo tavoitteet saataisiin kasaan toukokuun 2020 loppuun mennessä. Hiton pitkä aika, tuosta toki noin puolet menee opintoihin ja noilla luvuilla asuntolaina lyhenisi myös runsaat 10k€. Toivotaan toki et käy hyvät ja saadaan saavutettua tavoitteet aiemmin kasaan, mut koitan olla tyytyväinen jos tuohon päästään kaikki maalissa. 

Tässä toki on aina kysymyksenä että missä kohtaa Herra Karhu tulee vastaan ja miten siitä selvitään... antaisin ehkä 40% että tuohon mennessä on markkinoilla tapahtunut isompi myllerrys. Tuo on toki huomioitu tuotto-odotuksessa, mutta Karhun kokoa, väriä ja jälkeä on paha lähteä ennakoimaan. Eikä sitä koskaan tiedä miten siihen lopulta itse suhtaudutaan kun on omaa rahaa pelissä.

Kuten tunneista näkyy niin varsinaista työaikaa sijoittamiseen en aio käyttää: seuraan toki markkinoita, podcasteja, Sijoitustietoa ja firmoja joihin oon sijoittanut / jotka eniten kiinnostavat ja käyn mielenkiintoisissa tapahtumissa, mutta aika vähälle on tarkoitus jättää varsinainen puurtaminen. Tällä kassalla ei vain kannata alkaa kuluttamaan liikaa aikaa sijoittamiseen ja sen ohella taloustilanne + kulut + verokäytäntö suosivat semipassiivista sijoitusstrategiaa. Talous ja politiikka kuitenkin kiinnostavat, joten koitetaan yhdistää hupi ja hyöty.

Blogin alussa julistettu pitkän ajan tavoite ei muutu, vaikka tie on ollut kuoppainen. Edelleen 2023 loppuun mennessä tavoitteena netto-omaisuus miljoona euroa. Toivotaan että varianssilla olisi kerrankin muistia, mutta mihinkään hulluun "kaikki punaiselle uudenvuodenaattona 2022"-arpaan ei olla menos. Sen sijaan jatkossakin jackpot-freerolleja otetaan mieluusti vastaan.

Hitto tästäkin tuli wall of text. Seuraavat koitan pitää lyhyempinä tai edes löytää kuvia sekaan.

0
0
15.7.2018 - 13:50 #20560

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Podcastit top5

Viime kuukausina on tullut kuunneltua podcasteja kasvavissa määrin, talouden ja politiikan puolelta. Tässä oma top5:

1) Politbyroo 

Kahden sinivihreän kokoomuslaisen ja yhden demarin ylläpitämä jo pitkään pyörinyt politiikka-podcast. Alkuun ja osin vieläkin podcastin ylläpitäjien samanlaiset profiilit (korkeastikoulutettuja kaupunkilaisia samanlaisella ura- ja koulutusprofiililla sekä yhtenevät poliittiset kannat) hieman häiritsivät, sillä keskustelu menee helposti hyminäksi ja kaipaisi välillä herättelyä. Mutta politiikasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tsekata ja huomata myös nyt kevätkesällä ilmestyneet puolueita koskeneet erikoisjaksot joissa oli kunkin puolueen edustaja mukana.

Sijoituksessa hyötyy reippaasti hyvien politiikka-podcastien puutteesta. Talouden ja sijoittamisen puolella kilpailu on paljon kovempaa.

2) Teerenpelit 

Sijoitustiedon (aiemmin Pokeritiedon) oma Teerenpelit . Kunhan äänentoisto toimii, niin priimamatskua. Vähän turhan harvoin ilmestyy nykyisin, onko kyse siitä että vieraiden laatua halutaan ylläpitää, Akin maksa ei kestä jälkipelejä vaiko kukaan ei halua tulla?

3) Rahapodi 

Nordnetin rahapodi. Välillä vähän puuroutuvaa keskustelua mutta paljon asiaa sisältävä podcast, jonka jaksot nivoutuvat yksittäisten teema-aiheiden ympärille ja ovat siten helpommin kuunneltavissa myös jälkikäteen kiintoisan aiheen ympäriltä. Myös helppo skipata täysin epäkiinnostavat aiheet.

4) Talousgurut

Lupaava kolme jaksoa (kaksi kuunneltu) tähän mennessä sisältävä kahden Taloutieto-kilpailussa pärjänneen nuoren podcast. Vieraskaarti on ollut erittäin vakuuttavaa: Tähän mennessä vieraina ovat olleet Björn Wahlroos, Olli Rehn ja Piia-Noora Kauppi. Tunnen itse Väinön ja hänen innostustaan ja energiaansa voi vain ihailla. Potentiaalia helposti nousta kärkeen pienellä hiomisella mikäli vieraiden kaliiberi pysyy edes lähes tällä tasolla.

5) Hamid & Pulkkinen 

Profiililtaan erilainen, selkeästi kevyempi ja jaksoiltaan lyhyempi Inderesin tuotos toimii varsin hyvin nopeana (ajatuksia herättävänä) ajantappajana. 

Tosiaan suomenkielisiä nämä, lähinnä kahdesta syystä: en ole löytänyt kiintoisia englanninkielisiä podcasteja ja kuuntelun kannalta itselle on paljon helpompaa kuunnella matskua suomeksi. Etenkin kun podcasteissa usein hieman hankalaa kännykällä kuunnellessa on hypätä se 15-30 sekuntia takaisin että mitä ne nyt sanoivatkaan. Jos kuvittelisin itselle jonkin ohjelmistosta puuttuvan ohjelman niin jokin Itse Valtiaat-tyyppinen humoristinen (mutta myös asiaa sisältävä) ajankohtaispodcast politiikasta, yhteiskunnasta ja taloudesta olisi kyllä todella mahtava. 

Mitä podcasteja porukka kuuntelee?

0
0
17.7.2018 - 16:23 #20578

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Ilma on tulikuuma ja salkku on kovasti pakkasella. Ei oo kivaa suurimmat laskijat-saraketta katsella kun 1-2 oman salkun isommista omistuksista aina miinusta edustamassa. Tähdetkin sulivat kolmesta yhteen. Suurin laskija Elisa tosin edelleen "freeroll".

Mutta se on loma nyt tämä viikko. Ja jos nämä kelit jatkuvat niin EN EDES YRITÄ pelata ensi viikollakaan tuota 80+ tuntia peliä vaativaa promoa. Ei ajatus juokse, enkä juokse minäkään.

0
0
27.7.2018 - 22:10 #20723

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Kulut syövät varomattoman (pien)sijoittajan tuotot

Kaupankäyntikulut etenkin osakemarkkinoiden osalta jäävät usein sijoittajalta sivuhuomioon, vaikka aktiivisten rahastojen juokseviin kuluihin ja niiden vaikutukseen sijoittajan tuottoihin on herätty. Etenkin pieniä osakekauppoja tekevät "tuulipuvut" joutuvat kuitenkin edelleen maksamaan prosentin luokkaa olevia kaupankäyntikuluja. Tämän päälle ei-euroalueella tapahtuvien kauppojen valuutanvaihtokuluihin saa upotettua aivan niin paljon rahaa kuin haluaa. 

Menestyvien sijoittajien neuvot eivät välttämättä sovellu sellaisenaan piensijoittajien käyttöön. Mielestäni esimerkiksi Akin neuvo että tuhat euroa riittää suoriin osakesijoituksiin on suoraan sanottuna väärä, ellei tarkoituksena ole "osta ja unohda"-luokan sijoitus jolloin kertaluokkaa oleva 0,5-1 prosentin kaupankäyntipalkkio ei ole kovin merkittävä. Muuten muutama osakkeen vaihto toiseen salkussa voi helposti syödä koko vuoden keskimääräisen tuotto-odotuksen ja enemmänkin jos piensijoittaja ostaa ei-euromääräisiä osakkeita. 

Hieman samalla tavalla olen kritisoinut Akin näkemystä ettei kaupankäyntikuluilla ole merkittävää vaikutusta tuottoihin: jos oikeasti sijoittaja lähtee treidaamaan niin kyllä 0,15% kaupankäyntipalkkioihin menee katki ihan samalla tavalla kuin aiemmin kahden prosentin kaupankäyntipalkkioihin. Ymmärrän kuitenkin Akin näkemyksiä: hän puhuu lähtökohtaisesti aina omasta tilanteestaan. Tämä lähtökohta on luonnollisesti aivan eri kuin keskivertotuulipuvun tai edes korkeammin koulutetun suomalaisen sijoitustilanne pienellä sijoitusvarallisuudella, rajatulla sijoitustietoudella ja enemmän tai vähemmän kädestä suuhun-elämisellä. Harvalla näistä on sijoitusyhtiötäkään.

No, tämä Akista. Oma lähtökohtani on ollut sijoittamisessa ilman sen suurempaa laskemista että en halua hävitä kaupankäyntikuluihin ja spekulatiivisiin kauppoihin suuria summia salkkuni ollessa pieni ja sijoitusosaamisen vielä ollessa kohtuullisen matalalla. Pienellä sijoituskassalla kaupankäyntikulut voivat helposti nousta suuriksi suhteessa kauppojen kokoon, eikä verokäytäntökään varsinaisesti suosi aktiivista treidaamista (etenkään ilman sijoitusyhtiötä). Pienten omistusten hankintaan laadukkaiden yhtiöiden listautumiset ovat hyvä keino, mutta niistä omistuksista eroon pääseminen järkevästi on hankalaa juuri kaupankäyntikulujen ja luovutusvoittojen verotuksen vuoksi.

Kuinka suuri osa tuotoista menee kaupankäyntikuluihin?

Kaupankäyntikulut toki vaihtelevat palveluntarjoajien välillä, mutta perustallaajalle yleisin diili suomalaisiin osakkeisiin sijoittaessa lienee luokkaa 0,15% / 7 euron minimikaupankäyntikulut, muilla markkinoilla hieman isompi (esimerkiksi vastaava USA Nordnetissä 0,2% / 15 euroa) ja parin pankin nyt tuodessa valikoimiinsa yhden prosentin kaupankäyntikulukaton sekin on hyvä ottaa huomioon. Valuutanvaihtokulujen osalta tilanne on reippaasti epäselvempi vaihdellen nollasta ties minne. Yleisin valuutanvaihtokulu matalammasta päästä perustallaajille lienee Nordnetin 0,25% valuutanvaihtokulu. Näin esimerkiksi suuriin jenkkiosakkeisiin sijoittaessa kuluja menisi suunnilleen puoli prosenttia per suunta isommissa ostoissa.

Tehdäänpä pieni yksinkertainen laskutoimitus.

Oletetaan että sijoittaja käy kauppaa aktiivisesti sijoittaen salkun alkuperäisestä pääomasta keskimäärin 10% 100 kertaa (50 ostoa ja 50 myyntiä) vuodessa ja osuu kohtuullisen hyvin: 60% hänen kaupoistaan onnistuu ja 40% epäonnistuu. Onnistumiset tuottavat sijoitukselle keskimäärin 10% ja epäonnistumiset vievät sijoituksesta keskimäärin saman 10%. Näin salkun vuosituotoksi ennen kuluja ja veroja tulee 10%.

Paljonko tästä tulosta kulut vievät erikokoisissa salkuissa?

Suomimarkkinoilla

10 000€ salkun kulut 100*7€ (minimi) = 700€ -> vuosituotto ennen veroja 3%

100 000€ salkun kulut 50*15€ + 20*13,5€ + 30*16,5€ = 1515€ -> vuosituotto ennen veroja 8,485%

1 000 000€ salkun kulut (private banking ~ 0,08% / 5€) = 50*80€ + 20*72€ + 30*88€ = 8080€ -> vuosituotto ennen veroja 9,192%

Jenkkimarkkinoilla

10 000€ salkun kulut 100*15€ + 0,0025*101 000€ = 1752,5€ ->  vuositappio 7,525%

100 000€ salkun kulut 50*20€ + 20*18€ + 30*22€ + 0,0025*1 010 000€ = 4 545€  -> vuosituotto ennen veroja 5,455%

1 000 000€ salkun kulut (private banking ~ 0,08% / 8€) 50*80€ + 20*72€ + 30*88€ + 0,0025*10 100 000€ = 25250€ -> vuosituotto ennen veroja 7,475%

Esimerkissä on aika aktiivinen kaupankävijä mutta vaikka kauppaa tehtäisiin murto-osa ja vuosittainen tuotto ennen kuluja olisi silti 10 prosenttia niin etenkin pienellä salkulla jenkkilässä kuluihin menee iso osa tuotoista. Jenkkimarkkinoilla enemmän touhuavien kannattaa myös nopeasti selvittää miten saisi järkevästi valuuttatilin käyttöön, mutta uskon että monelta aloittelevalta ja myös kokeneemmalta sijoittajalta tämä jää tekemättä. Henkilökohtaisesti tuntuisi aika tuskaiselta maksaa edes tuota pienintä runsaan 8 prosentin osuutta voitoista pelkkiin kaupankäyntikuluihin.

Mihin piensijoittajan kannattaa panostaa?

Mielestäni hyvin valitut pienikuluiset ja kuluttomat rahastot ja ETF:t ovat lähes kaikille suomalaisille voittajavalinta. Nämä tuovat pienelläkin rahalla sijoittaville hyvän hajautuksen ja säännöllinen kuukausisäästäminen hoitaa myös ajallisen hajautuksen (mikä taas pienemmällä salkulla käy minimikulujen vuoksi osakesijoittamisessa usein kalliiksi). Osakepoiminta ja aktiivinen kaupankäynti kannattaa jättää ammattilaisille ja isolla kassalla pelaajille. Kulut tekevät indeksin jatkuvasta biittaamisesta hankalaa hyvällekin sijoittajalle, eikä kannata unohtaa vaihtoehtoiskustannusta. Jos edellämainitut kohteet tuntuvat tylsiltä ja osakkeet kiinnostavat, ei osta ja unohda-strategiassa ole mitään pahaa ja rahastojen ostaminen ei estä satunnaista osakkeiden ostoa.

Tuntipalkoille en itse odota vielä pääseväni aikoihin sijoittamisen osalta, mutta tavoite on uhraamalla lyhyellä tähtäimellä aikaa sijoittamiseen kerätä osaamispääomaa tulevaisuuteen kun oman salkun tuotot toivottavasti muodostavat reippaasti merkittävämmän osan tuloista. Kunhan salkku on riittävän iso että saan käyttöön matalammat kaupankäyntikulut ja osaamista on karttunut niin sitten voi käydä myös aktiivisemmin kauppaa. Pidän kuitenkin aivan mahdollisena että lisään tulevaisuudessa reippaasti rahasto- ja ETF-painoa sijoituksissani. Niillä saa tarvittaessa myös tehokkaammin vipua salkkuun superluoton avulla kuin useimmista yksittäisistä osakkeista.

95+ prosenttia suomalaista sijoittajista tekee järkevästi painottaessaan osakemarkkinoille sijoittamisessa järkevästi valittuja (ETF-)rahastoja. Tosin tämän foorumin aktiivikirjoittajista luku saattaa olla lähes toisin päin.

Miksi kuluja sitten ei huomioida? Ongelma lienee pääosin psykologinen: kun kaupankäynnissä tulee useimmiten joko kuraa tai hyvää reippaasti enemmän kuin kaupankäyntikulut unohdetaan että ne menevät jokaisessa transaktiossa. Ja toisin kuin verot, kaupankäyntikulut menevät myös tappiollisissa kaupoissa. Asenne on yleisesti se että "ei voittavan sijoittajan tarvitse kulujaan miettiä, nehän ovat vain prosentin murto-osia". Samalla tapaa pokerissa porukka ottaa iloisesti selvittämätt vastaan isosti kuraa valuutanvaihdoissa koska voittaessa ei senttejä lasketa ja hävitessä kaikki olisi mennyt kuitenkin. Miksipä siis vaivaisi itseään selvittämällä että valuutanvaihtoihin menee jopa 4 prosenttia per suunta kun se on niin helppoa kun kortilla tallettaa.

Luonnollisesti välittäjillä ei ole pienintäkään intressiä nostaa näitä kuluja ja niiden vaikutusta tuottoon esille. Aktiivinen pölhö kuluista välittämätön treidaaja on heille kultakaivos.

0
0
31.7.2018 - 13:19 #20740

Aki Pyysing

+11678
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535
Farseer kirjoitti:

Hieman samalla tavalla olen kritisoinut Akin näkemystä ettei kaupankäyntikuluilla ole merkittävää vaikutusta tuottoihin:

Hieman samalla tavalla täytyy kritisoida Farseerin näkemystä, että Akin mukaan kaupankäyntikuluilla ole merkittävää vaikutusta tuottoihin. Missään en ole näin sanonut, en tuossa lainauksessakaan. Sen olen sanonut, että kaupankäyntikulut ovat mitättömiä verrattuna siihen, mitä ne olivat. Vääristä siteerauksista ovat monet sodat alkaneet.

Farseer kirjoitti:

jos oikeasti sijoittaja lähtee treidaamaan niin kyllä 0,15% kaupankäyntipalkkioihin menee katki ihan samalla tavalla kuin aiemmin kahden prosentin kaupankäyntipalkkioihin.

Mie luin tämän eilen kännissä ja ajattelin tänään selvänä tarkistaa, onko tosiaan kirjoitettu, että paljon pienempiin kuluihin menee katki ihan samalla tavalla kuin paljon suurempiin. Vähintäänkin menee paljon hitaammin. Tämä on vähän sama kuin sanoisi, että Lappeenranta ja Lontoo ovat samankokoisia kyliä.

Minun nähdäkseni aktiivisijoittajat ovat hyvin kuluorientoituneita, toisin kuin Farseer väittää. Mistään ei haluta maksaa mitään eikä ainakaan veroja. Tässä sitten otetaan pataan, kun kuplissa ei koskaan voi myydä, koska menisi sekä palkkio että veroja.

 

 

0
0
31.7.2018 - 14:06 #20741

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Kaupankäynti kulut nyt vaan kuuluvat sijoittamiseen ja niiden "kalliuden" arvosteleminen on aika turhaa. Tottakai palveluntarjoajat ottavat suhteessa enemmän sellaiselta sijoittajalta jolla on 1k tili vs yli miljoonan tili palvelussa. Jos haluaa halvemmat kulut niin sitten pitää kasvattaa tiliä(yleensä mitä enemmän rahaa ja kaupankäyntiä niin kulut halvemmat) tai sitten vaihdettava tarjoajaa jos paremman löytää.

0
0
1.8.2018 - 08:04 #20746

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Aki on varmasti oikeassa että aktiiviset ja menestyvät sijoittajat huomioivat pääsääntöisesti kulut hyvin ja saattavat ylireagoida verojen ja kulujen osalta. Tässä kuitenkin tulee selkeästi kuplaantuminen esille, sillä toisessa ääripäässä on kaikenlaisia surkeita tarinoita siitä miten kulut ja verot veivät ihmiset konkurssiin. Teksti oli enemmän kohdistettu aloitteleville sijoittelijoille, joille prosentin kulut tuntuvat olevan "hälläväliä"-ainesta ja jotka sitten ihmettelevät miksi treidailu ei kannata ja tuomitaan sijoittaminen osakemarkkinoille pyramidihuijaukseksi.

Veroja ja kuluja ei yleisesti ottaen kannata täysin välttää (ellei tee tappiota tai nollatulosta ja joko jätä käymättä kauppaa tai osallistu pelkkiin osakeanteihin / superrahastoihin), mutta kannattaa niitä silti pyrkiä optimoimaan. Toivottavasti saadaan Suomeen toimiva osakesäästötili joilla erilaisia verokannustinloukkuja vähennetään yksityissijoittajilta.

0
0
14.8.2018 - 16:01 #20963

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Lätkäisin Lehtoa salkkuun 600 kpl á 8€/kpl, kun mielestäni osakkeen yliarvostus suli. Syklinen ala ei edelleenkään houkuta, mutta pienehkön vajaan viiden prosentin position uskalsin ottaa. Firma on todennäköisesti aika hyvä ja selviää rakennusalan haasteista ja syklistä keskivertofirmaa paremmin.

Pienellä vivulla menee nyt salkku, mutta toisaalta luottoa uuteen pokerikalenteriin on (hieman uppiakin tullut) ja tarkoitus on myös vanhoja keräilykortteja realisoida pois loppuvuonna.

0
0
21.8.2018 - 18:03 #21094

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Tapaus Citycon ja Iso Omena

Kuten suurin osa blogin lukijoista varmasti jo tietää niin muutin Espoon Matinkylään, Cityconin omistaman Ison Omenan viereen. Länsimetro ja liityntäliikenne alkoivat kulkemaan viime talvena, jonka odotin nostavan kauppakeskuksen ruuhkia reippaasti. Ihme kyllä viideltä iltapäivällä ostoskeskuksen puolella oli silti melko kuollutta ja etenkin kakkoskerroksen liikkeet olivat tyhjillään. Myös ravintolapuolen tarjonta on heikentynyt metrosta ja liityntäliikenteestä huolimatta viimeisen puolen vuoden aikana ja tyhjiä tiloja näyttäisi olevan noin puoli tusinaa. Tästä johdettuna yleiselle tasolle ei ihan hirveän hyvältä näytä, mutta tilanne varmasti paranee syksyllä.

Toisaalta ainakin Isossa Omenassa Citycon on onnistunut houkuttelemaan mukaan kaupungin ja valtion toimijoita mukaan tiloihin. Kolmoskerroksessa toimii kirjaston ja palvelutori ja yksityisten lääkäriasemien ohella tiloihin siirtyy Matinkylän terveyskeskus syksyllä. Tämä tarkoittaa pitkäaikaisia vuokralaisia ja että ihmisiä vierailee ostoskeskuksessa, mutta kysymysmerkki on kuinka hyvin tämä näkyy ostoskeskuksen liikkeiden myynnissä ja sitä kautta vuokrausasteissa ja Cityconin vuokrahinnoitteluvoimassa.

Vastapainona liiketilojen haasteille Cityconissa on potentiaalia nousuun nykykurssilla aivan eri tavalla kuin (hyvinhoidetussa) Technopoliksessa. Siksi pysyttelen pehmeästä tuloksesta ja (mielestäni aika ohuesta) tulosvaroituksesta huolimatta holdissa kurssin pyöriessä ostohinnoissa ja hieman sen alla. Jos mennään 1,70 tai alle niin ostoon ja jos lähiaikoina ilman hyviä uutisia yli 2,10 euron niin harkitaan myyntiä. Jälkimmäiseen en kovin hevillä usko, ellei syksyllä ala talouden voimakas myötätuuli.

Kesän tulosfiiliksiä

Kesä on ollut salkun ja sijoittamisen osalta aika hiljaista ja mollivoittoista aikaa. Tulokset eivät varsinaisesti olleet kovin huonoja, mutta hyvä tulos Elisalta ei riittänyt estämään yliarvostuksen sulamista (perintöosakkeesta en vieläkään päässyt irti) ja Ilkan kohtuullinen tulos (oma liiketoiminta pois tappiolta, Alma jatkaa jauhamista) ei liikuttanut erittäin epälikvidiä osaketta ainakaan ylöspäin. Citycon pettymys, Telia jatkaa uppotukkinsa suoristamista kohtuullisella tuloksella ja arvioitua edullisemmalla Bonnier-kaupalla, Altian tulos megapettymys. Nordea ja Aktia pääsivät pettymysten alhosta pois ja tekivät hyvät tulokset, mutta ne muodostavat vain pienen osan salkusta. Kokonaistulos tulosten osalta ei hirveän huono koska suurimmat omistukset Ilkka, Telia ja Elisa pärjäsivät loppujen lopuksi kohtuullisesti, mutta markkinoilla tuntuu olevan kovin odottava fiilis nyt.

Ilkkaa tekisi taas mieli ostaa lisää, mutta olen pitänyt nyt tiukasti kiinni tuosta 20 prosentin rajasta. Todennäköisesti enemmän tai vähemmän tämänkokoisella salkulla mennään seuraavaan rysähdykseen ja koitetaan siihen mennessä (saada opinnot pakettiin ja) kerryttää sotakassaa Norwegianin tilille odottamaan aikaa jolloin veri virtaa ja kaikki on halpaa. Mediaani omissa arvioissa romahdukselle 1,5 vuotta, eli joskus 0-10 vuoden sisällä rymisee, todennäköisesti aiemmin kuin myöhemmin.

0
0
29.8.2018 - 02:59 #21218

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Technopolikset ulos, pieni erä oli (alkujaan suhteessa isohko, mutta ostin Cityconia myöhemmin ennemmin kun hinta oli noussut). Pistän varmaan Norwegianin tilille nuo sotakassaan. Nyt sen sijaan hieman porinaa "leipätyöstä" eli

Pokerista

Kuuden viikon projekti lähti hitaasti, kelit ja kämppä olivat niin kuumat ettei pelit maistaneet. Muutama viikko sitten sain ihan hyvän turnauskalenterin (rebuy- ja NLO8-turnauksia lähinnä) tehtyä ja testattua pari viikkoa sitten, tässä siitä pieni ja yksinkertainen turnauskalenteri-excel klo 18.30-04.00 tavoitetuloksineen:

Testeistä 3-4k uppia, ekasta ok-viikosta tänä vuonna promoa pelatessa yli +8k. Nyt oli tarkoitus vetää promoja ensimmäinen viikko, mutta 1. päivä lähti ilman rahastuksia (ja pisteitä) joten jätin isomman leaderboardin ja päätin hakea helpot rahat kevyemmästä Unibet Open Seriesista jonka leaderboard-kaava on erittäin helppo optimoida niin että saa ison edun muihin. Mitäs tapahtui? Unibetin sysihuono pokerisofta hajosi ja en päässytkään rekisteröitymään turnauksiin, joten sekin suunnitelma meni puihin. 

Perinteisesti tässä vaiheessa on valittu yksi kolmesta vaihtoehdosta: 1) pullo auki ja viihteelle, 2) Europa Universalis-grindi käyntiin tai 3) Netflix-maraton. Nyt koitan kuitenkin saada viisi täyttä pelipäivää uuden turnauskalenterin kanssa ja tehdä tulosta sen verran mitä voin. Opinnot alkavat ensi viikolla, mikäli yliopiston rattaat saavat lisäaikahakemuksen käsiteltyä ajoissa.

Samalla tällä viikolla tarkoitus on viimeistellä pokerikelloon toimiva kalenteri missä on riittävästi pelejä 24/7 eli myös aamu- ja päiväsessiot saisi onnistumaan. Turnaustarjonta on toki pienempää tuolloin, mutta hieman kaivamalla sinnekin saisi varmasti ihan kohtuullisen kalenterin jos tulee vapaa-aikaa sinne. Pokerikello on siis tällainen, se huomauttaa aina kun on aina rekata:

Toki kelloa joutuu päivittelemään, mutta useimmat sivustot eivät muuta turnauskalenteriaan kovin usein. Eli on tästä oikeasti enemmän apua kuin työtä.

Opintojen ohessa pelaaminen jää varmasti vähälle, ja varianssi turnauspokerissa on hirmuinen. Siksi tavoitteena on vanhasta mtg-kokoelmasta ja veloista saada suunnilleen käyttömenojen verran rahaa että käytettävissä olevat varat pysyvät entisellään eikä pokerista elannon lähteenä tarvitse ottaa stressiä. Syys-toukokuussa ehdin ehkä pelata noin 1500 turnausta, ja vaikka valitsisin pienemmän fieldin pelejä niin varianssilaskuri näyttäisi silloin suunnilleen tältä:

Eli ei ole paljoa luottamista että rahat realisoituisivat. Pistetään kaikki voitot lähtökohtaisesti pelikassaan ja koitetaan pelata ainakin yksi päivä viikossa, että ote ei liikaa lepsuunnu. Todennäköisesti sunnuntai.

Myös jonkin verran rahaa on kiinni livereissuissa. Pokerireissuja on tarkoitus tehdä nyt taas vaihteesta enemmän opintojen salliessa ja yhdistää niihin mahdollisuuksien mukaan lomaa. Ensimmäinen reissu on loka-marraskuussa Maltalla, 550€ main eventin oheen otin lähes kaksi viikkoa lomaa. Lisäksi 2250 liveturnaustaalaa on käytettävissä reissuihin: jos opinnot ei painaisi päälle niin saattaisin napata pienehkö liveturnauksen Rio de Janeirossa, minne oli tarjolla 500$ ilmaista matkarahaa. Olisi loistava sauma tutustua uusiin maihin (ja tässä tapauksessa uuteen mantereeseen) jos jatkavat noita promoja.

0
0
29.8.2018 - 08:14 #21222

Velho

+1412
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
544
Farseer kirjoitti:
tavoitteena on vanhasta mtg-kokoelmasta ja veloista saada suunnilleen käyttömenojen verran rahaa

Saako noista mtg-korteista oikeasti jostain jotain? Keräilin/pelasin noin v. 1994-1995. Siitä lähtien ovat lojuneet kaapissa ja viime vuosina on kovasti tehnyt mieli konmarittaa ne pois. Sen tiedän että mitään ultraharvinaisuuksia ei joukossa ole, mutta muistaakseni oli kuitenkin jotain ihan ok-hyviäkin. Mistä saa tietää käytännön arvon Suomessa ja missä noita olisi järkevin kaupata?

0
0
29.8.2018 - 15:43 #21239

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564
Velho kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

tavoitteena on vanhasta mtg-kokoelmasta ja veloista saada suunnilleen käyttömenojen verran rahaa

Saako noista mtg-korteista oikeasti jostain jotain? Keräilin/pelasin noin v. 1994-1995. Siitä lähtien ovat lojuneet kaapissa ja viime vuosina on kovasti tehnyt mieli konmarittaa ne pois. Sen tiedän että mitään ultraharvinaisuuksia ei joukossa ole, mutta muistaakseni oli kuitenkin jotain ihan ok-hyviäkin. Mistä saa tietää käytännön arvon Suomessa ja missä noita olisi järkevin kaupata?

Kyllä niistä saa, paremmista ja vanhemmista usein jopa paljon paremmin kuin aiemmin. Suomen sisällä kortit eivät kovin hyvin myy, monet ovat siirtyneet Cardmarketiin missä yksityishenkilöt myyvät ja ostavat lappuja ja alusta vie välistä oman palkkionsa. Sieltä voi vilkaista korttien hintoja, myymiseen helpointa lienee löytää joku joka siellä tai muualla myy lappuja ja ostaa kortit könttähintaan: https://www.cardmarket.com/en/Magic

Vähän harmittaa kun tuli ~10 vuotta sitten powerit myytyä, 20 Power9:n palasta oli parhaimmillaan. Hinnat ovat suunnilleen kymmenkertaistuneet, näitäkin oli pari: https://www.cardmarket.com/en/Magic/Products/Singles/Unlimited/Black-Lo…

0
0
30.8.2018 - 17:54 #21262

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Jahas Norwegian sit pudottaakin talletuskorkoaan 1,75% -> 0,75%. Mistäköhän löytyisi uusi turvasatama joka kompensoisi edes inflaation verran?

0
0
30.8.2018 - 18:29 #21263

Iku-Turso

+30
Liittynyt:
7.6.2018
Viestejä:
60

Tais käydä, kuin S-junalle. Liika suosio jos ei tappanut niin ainakin heikensi. Mahdollista toki on, että isot pojat löysivät kyseisen tilin. Lokakuun alusta isoille ja pienille maksetaan korkoa saman 0,75 % prosentin mukaan. Bank Norwegianille tietysti sopii, jos talletuksista tarvitsee maksaa aiempaa vähemmän.

Jotenkin vaikuttaa, että säästötilit alkaa olla nähty. Nordax tiputti jo viime vuonna koron 1,15 %->0,4%. Koron puolesta Bigbank taitaa olla ainut järkevä, mutta tili on määräaikainen eli puskurina sitä ei voi käyttää.

0
0
25.9.2018 - 00:19 #21571

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Syyskuu on ollut joka kulmalta katsoen ihan karmea. Pääosin jalkakipujen ja sittemmin äkäisen flunssan takia oltu kotona, mitä nyt välissä käytiin kuoppaamassa suosikkisetä. Oon vähän koittanut pelailla pokeria, pienet pelit ovat menneet hyvin, keskikokoiset huonosti ja isot pelit ihan karmeasti tehden maksikuopat, pienesti taidan silti olla voitolla. Elokuussa sentään sain pienet 5-figs upit et pientä tulosta sain silloin lopultakin tehtyä. 

Alkukuusta mietin kolmessa eurossa pyörivän Ilkan ostamista. Avasin jo uuden tilinkin Nordnettiin (päätilillä Ilkan osuus lähellä 20% mikä kallistaisi superluottoa) ja siirsin sinne rahaa, mutta kauppoja ei saatu heti tehtyä kun tilin vahvistukseen tai johonkin meni pari päivää. Sen aikana sitten mietin vielä asiaa ja jätin oston toistaiseksi tekemättä, koska upside-tilanteessakin purkaisin tuon lisäomistuksen noin 15% nousun kohdalla ja downside-tilanteessa se lukitsisi sijoitusvarat aika pitkälle tuohon epälikvidiin kohteeseen. Osatekijä on myös se että pörssissä on myös muita houkuttelevia ostokohteita ja rahaa on kovin rajoitetusti kun haluan pitää reippaasti rahaa tarvittaessa saatavilla.

Kävin kuitenkin sijoitusmessuilla tsekkaamassa kun oli hieman parempi päivä viime torstaina ja todistamassa Akin voittoa. Samalla kävin keskustelemassa Altian edustjien kanssa yhtiön näkymistä, esimerkiksi huonon sadon ja heikon Ruotsin kruunun (tätä en itse ollut huomioinut) vaikutuksesta tulokseen ja miten se jakautuu toisen ja kolmannen periodin välille ja toisaalta lämpimien kelien vaikutuksesta yhtiön tuotteiden kysyntään. Oon vähän kahden vaiheilla lisäisinkö omistusta nyt vaiko odotanko kolmannen periodin tulosta. Yksi vaihtoehto olisi ottaa vähän nyt ja vähän jälkeen. Firman osakekurssihan otti osumaa lievästi miinusmerkkisen toisen kvartaalin tuloksen jälkeen. Pidän hyvänä sijoituskohteena tässä vaiheessa sykliä, koska/vaikka kurssikäyrä onkin ollut pettymys.

Muuten messut olivat aika pettymys, varmaan osasyy siinä että itse saavuin paikalle vasta neljän maissa ja olin muutenkin vähän tavallistakin huonompi ottamaan kontaktia pienen flunssailun takia. Alma Median edustajien kanssa kävin keskustelemassa ja kohtuullisen vahva uskoni firmaan jatkuu pienistä takapakeista (Puolan monster) huolimatta, Nordnetin edustajan kanssa käytiin hieman small talkia lävitse ja hieman harmittavasti sain selville ettei Private Bankingia kannata hakea ilman että on se 200k€ nimenomaan Nordnetin tilillä (eri sijoituskohteissa osin epälikvideinä + pokeritileillä alkaa olla lähes tuo kasassa, mutta Nordnetiin en koko summaa saa).

Lehdon osalta on vähän ollut second thoughts että otinko liian aikaisin, mutta se on sen verran pieni osa salkkua ja ainoa rakennusfirma että antaa olla mukana. Eihän se kallis ole ja ei ole menossa nurin vaikka huomenna tulisi talouskurimus niskaan. Pettynyt ja tylsä fiilis on ollut kun hommat ei oikein millään rintamalla ole edenneet, mutta tylsyys on talousmarkkinoilla ja tällä salkun koostumuksella ihan hyvästä. Sairastelulle nyt kuitenkaan ei hirveästi mahda, mutta pitää koittaa opintojen ohessa pitää huolta peruskunnosta ja mielialasta sekä koittaa samaa tehdä myös pelien ohessa.

Kuukauden käsittelyajan jälkeen (wtf) lisäaikahakemuskin hyväksyttiin. Hyvä niin, mutta aikataulut menivät uusiksi kun en ehtinyt (2-3 viikkoa olisi riittänyt) ensimmäisen periodin opiskeluun. Muuten aikataulutus ei varmasti olisi hankalaa, mutta kun osaa kursseista järjestetään niin harvoin ja pitkän poissaolon jälkeen on melkoinen sumpliminen mitä opintoja pitää tutkintoon suorittaa. Pitää käydä opintoneuvojalla lähiviikkoina ja toivoa apua sieltä. Nyt kuukausi pokeria, sit 2 viikon reissu Maltalle pokeriturnaukseen ja lomailuun ja sit opintojen pariin.

 

0
0
4.10.2018 - 16:42 #21704

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Altian paras ostopaikka vähän kuin tuli ja meni, mutta ostohinnoissa on muutakin. Arvontakone arpoo edelleen Ilkan kanssa, mutta Cityconia ostin 2800 kpl pois kuleksimasta hintaan á 1,748 ja mediassa ryvettynyttä Nordeaa 700 kpl á 8,811.

Menee salkun velkavivulle, myyntiharkinnassa ovat lähinnä Superrahastot ja muutama pieni omistus (Admicom / Fondia) näillä hinnoilla mutta Akin kammoksumaa verojen välttelyä tässä edelleen koitan vältellä. Vähän ketuttaa kun ei ole oikein mitään myyntihinnoissa ja ostaisin mieluusti sisään mutta tässä markkinatilanteessa ei ainakaan yli 0,99% korkoa aleta vivulle maksamaan. Alle puolet kultatasosta käytössä ja luonnollisesti masseja on myös muualla, jopa luottokortit on clearattu jos pokerit maistuu ja menee päin puuta.

0
0
8.10.2018 - 17:43 #21788

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

3700 Cityconia lisää á 1,720. Nousee salkun toiseksi suurimmaksi sijoitukseksi (melkein yhtä iso kuin Ilkka) tällä. Tavoite joko purkaa ylipaino jos nousee yli kahden euron ja sitä odotellessa pitää osinkolappuna. Optiona aina myös että ostetaan pois pörssistä. Aina voi toki käydä huonot, mutta pääomistaja tuskin ostaisi lafkaa jos tarkoitus olisi pistää päreiksi koko firma.

Nyt alkaa vipua olla jo salkussa. Tosin pokereista tuli ilman kunnon osumia viime viikolla kolmannes tuosta ostohinnasta, joten uskaltaa ottaa riskiä kun risk-reward on hyvässä suhteessa. Salkun suunta on kyl ollut viime päivinä selkeästi mollivoittoista, joka päivä on hieman tultu alas mutta toisaalta onhan tässä ostopaikkoja. Tuskinpa mikään sijoituksista nurin menee ja salkun lainoitusarvo senkun nousee laugh

0
0
11.10.2018 - 17:24 #21854

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Aiemmista päivistä on selvitty markkinaa pienemmällä laskulla, mutta tänään ei taideta selvitä. Sentään tänäänkin overall-lasku vrt. OMXH on aika lähelle samaa tasoa. Ei oo mukavaa (mukavampaa olis jos olis enemmän massia ostoja varten kun taas alkaa nousta), mutta tuskinpa isoa romahdusta tähän tulee.

0
0
12.10.2018 - 17:01 #21872

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Oikein mukava Sijoituskerhon tilaisuus oli. Tykkäsin etenkin esitysten kestoista, maksajan puhetta lukuun ottamatta kun esitysten kestot olivat 10 minuuttia niin ei ehtinyt nukahtamaan. Tiivis parin tunnin setti ja jatkoillakin oli hyvin porukkaa ja juttua riitti.

Nousupäivä ei näy vielä omassa salkussa, mutta lopettelin ostot Altiaan (450 kpl á 7,501). Nyt odotellaan lähtökohtaisesti myyntinapin kanssa koska päästään myymään, mutta aikajänne lähiaikojen tapahtumista riippuen voi olla viikkoja tai vuosia. Pienet swingit eivät vielä pakota tallettamaan kun jätin turvamarginaalia, mutta jos nyt oikein kunnolla iskee tuulettimeen niin luoton pystyy nollaamaan käytännössä viikossa ja salkku on mielestäni hyvin defensiivinen. 

 

E: Ostin vielä 2000 Ilkkaa á 2,97. Nämä olivatkin ne vikat. 

0
0
18.10.2018 - 10:33 #21975

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Match made in heaven (or not)

Sijoituskerhon miitti oli siis onnistunut. Hieman takaraivoon jäi hautumaan keskustelu pokerinpelaamisesta ammattina. Kun keskusteltiin pokerista ammattina niin todettuani että omalta osaltani mukava tuottava harrastus on viime vuosina muuttunut paljon paremmin tuottavaksi pakkopullaksi niin Aki hyppäsi kommentoimaan miten onnekas olen kun olen saanut mukavasta harrastuksesta työpaikan. 

Akin tapauksessa tämä varmasti on totta. Hän selvästi nauttii pokerinpelaamisesta, vaikka yleisolemus ei sitä aina viesti. Hän edelleen pelaa pokeria, vaikka taloudellinen tilanne sitä ei vaadi. Toisaalta, ehkä tässä on osasyy miksi pelaaminen on niin hauskaa. Voisi olla että elannon riippuessa pelaamisesta turskasessioihin ei suhtautuisi niin liberaalisti.

Mutta ihmiset ovat erilaisia: itse olen äärimmäisen motivaatiokeskeinen luonne. Jos motivaatiota löytyy, niin mikään ei ole este ja ihminen oppii nopeasti. Toisaalta jos motivaatiota ei löydy, niin evvk vaikka miten olisi koulun tai keskikokoisen kaupungin paras jossain ja "ihmelapsi" niin sitä en tule tekemään työkseni enkä opintojen puolesta. Vaikka kuinka hyvä palkka ja tulevaisuus olisi tiedossa (muiden mukaan). Etenkin lapsena ja nuorena sitä sai kuulla että "mitä muuta sinä muka tekisit". 

Pokerin nojalla homma on kaksijakoinen: nautin pokerin suomista haasteista ja pelaaminen on hauskaa silloin kun fiilis on oikea. Etenkin erilaisten nopeatempoisten pokeriformaattien pelaaminen on hauskaa. Sen sijaan kun pitää hommaa tehdä pakon edessä pelaamalla tiettyjä pelejä esimerkiksi promon takia seitsemän päivää viikossa putkeen (vaikka sen jälkeen voikin viettää lomaa pari viikkoa) niin fiilis on yleensä jo herätessä "ai vittu mitä paskaa" ja se ei keskimäärin todellakaan siitä parane päivän aikana eikä etenkään viikon edetessä. Etenkin turnauspelaajalla jolla 99+ prosenttia ajasta turnaus päättyy pettymykseen kun ei voittanutkaan.

Jos harrastuksesta saa työn ja siitä nauttii koko työajan (tai ei ainakaan inhoa) niin se on aivan loistavaa. Sen sijaan jos mukavasta tuottoisasta harrastuksesta tulee kalenteriin pakotettu päiväduuni joka vituttaa koko ajan enemmän on kyseessä tuplavahinko: samaan aikaan menetät mukavan harrastuksen ja saat vittumaisen duunin. 

Tehkää tekin ehdottomasti niitä hommia mistä pidätte älkääkä tahallanne pilatko kivoja juttuja tekemällä niistä liian vakavia. Suomessa pärjää ihan kohtuullisesti ilman työpaikkaakin, eikä kenenkään ole tarvetta kitua 40-50 vuotta "hyvässä duunissa" mikä vituttaa päivästä toiseen, vaikka sukulaiset tai muu lähipiirisanoisivat mitä. Ja jos sijoittaminen ei voisi vähempää kiinnostaa mutta rahaa jää yli niin kuukausisäästöä vain pienikuluisiin rahastoihin and be done with it.

0
0
22.10.2018 - 17:30 #22078

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Lomalle lompsis

Se on lähtö Maltalle huomenna. Vaikka en uskokaan täysin saavani itseäni irti osakkeiden ja Sijoitustiedon seuraamisesta, koitan silti jättää homman max. kerran päivä-tasolle. Varmuuden vuoksi asettelin muistutusrajat salkun isoimmille omistuksille, koska oletan sähköpostia vilkaisevani ainakin kerran päivässä. Tänäänkin näyttää salkun tilanne punaiselta, kuten lähes koko lokakuun. Siitä huolimatta selvitty hieman pienemmin vahingoin kuin keskiverto salkku Helsingin pörssissä, ollaan vissiin 8% nyt miinuksella huipuista ja about vuoden alun luvuissa kun huomioidaan Telian osingot.

Ostoja on tullut aika paljon, viimeisin oli Nordeaa 500 kpl @8,402. Ihan pohjiin ei varmasti osuttu, mutta aika luottavainen olo salkun suhteen. Vaikea nähdä mitään skenaariota missä: 1) salkun koko enää kiinnostaisi yhtään mitään ja että 2) salkku ottaisi 60+% osumaa. Aika vaikea nähdä edes romahduksessa -30% skenaariota, mutta harvoinhan niitä pahempia romahduksia näkee etukäteen. Toivotaan parasta, pelätään pahinta ja jos tulee kurssien suhteen seuraavista kuukausista tylsä keskitie niin osingoilla salkun vipu kevenee suhteellisen nopeasti.

Kolme virhettä viimeisen kuukauden ajalta mistä oppia tulevaisuuteen

1) Älä pingota rajoja liian tiukalle

Tuli tehtyä vähän tyhmästi kun ostin pääsalkkuun (missä kaikki sijoitukset yhä ovat) 2000 Ilkkaa, koska se pisti kultaluoton rajat (etenkin 20% osuus yhdestä osakkeesta) niin tiukalle että käytännössä mikä tahansa Ilkan muutos ylös, muiden muutos alas tai muiden omistusten myynti olisi rikkonut rajan. Noh, eipä se mitään, korjataan myymällä osa tuosta. 1250 / 1500 osto olisi jättänyt ihan ok-turvarajan vielä.

2) Muokkaa ennusteita uuden tiedon mukaan

Tapaus Lehto. Otin tästä osumaa tosi pienesti koska osuus salkusta oli suurimmillaankin alle viisi prosenttia, mutta vähän tyhmä fiilis kun ostin 8 eurossa enkä huomioinut että voi tulla perästä näin karmeata negaria heti seuraavalla neljänneksellä. Varmaan 7-7,50 välillä olisin ostanut kuitenkin, joten pudotukselta ei olisi vältytty. Jatkossa kuitenkin päivitetään arvoarviota aktiivisemmin ja opitaan että yhtä negaria voi seurata vielä toinen paljon pahempi.

3) Myy silloin kun on sellainen tunne, älä ainakaan toteuta suunnitelmasta vain toista puolta

Eka ostosetti oli suunnitelmalla: ostan näitä kahta osaketta ja vastapainoksi myyn osan superrahastoista ja salkun Admicomit (pieni omistus annista). Noh ostot tuli tehtyä, myynnit jäi tekemättä. Tämä on ihan tiedossa että henkisesti on paljon helpompi tehdä ostoja kuin myyntejä. Pitää vain oppia tuosta ajattelumallista eroon, mikä on paljon helpommin sanottu kuin tehty. Myyntien välttelylle on toki olemassa ihan relevantteja syitä, mutta tässä niistä ei ollut kyse. 

Kunhan oon saanut pienen määrän Ilkkaa myyntiin että saan hieman turvamarginaalia kultaluoton pitämiseen niin että joko salkun arvon pitää pudota yli 20% tai Ilkan arvon pitää nousta yli 10% ennen kuin alkaa rajat paukkumaan niin jätän aktiiviset sijoittamiset sivuun ainakin pariksi viikoksi.

 

0
0
29.10.2018 - 15:57 #22234

ankku

Liittynyt:
4.5.2018
Viestejä:
1

Tuli mieleen tuosta, kun puhuit pokerista nimenomaan ammattina. Kuinka vanhempasi tai lähipiirisi on suhtautunut valintaasi? Saitko huonoa palautetta vai onko lähipiirisi hyväksynyt valintasi?

Näin 21-vuotiaana olen pähkäillyt todella kauan panostaako pokeriin vai onko opiskelu kuitenkin parempi vaihtoehto, miten näet asian? Kannattaako tulevaisuudessa enää panostaa ainoastaan pokeriin, vai onko "oikean" ammatin lukeminen välttämätöntä. Sinähän opiskelet, mutta näetkö itsesi vielä 5-10 vuoden päästä pokeriammattilaisena vai oletko suuntautumassa muihin tehtäviin? 

0
0
5.11.2018 - 22:34 #22377

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Ei ole pahemmin tullut valitusta pokerinpeluusta suvulta ja vielä vähemmän muulta lähipiiriltä, mutta toisaalta en ole hypännyt suoraan liikkuvaan junaan vaan lisännyt pelaamista vähitellen 14 vuoden aikana ja olen aina ollut voitollinen + hoitanut raha-asiani kunnolla joten pelien takia ei ole tarvinnut lainaa tai muuta pyytää. Jos lähdet kylmiltään lähipiirillesi kertomaan ilman selvää suunnitelmaa ja riittävää aiempaa voitollista pelihistoriaa niin keskimäärin suhtautuminen on varmasti reilusti nuivempaa.

Molempi parempi, eli mikäli pokeri kiinnostaa niin opintojen ohessa (etenkin Suomen etenemistahdilla sekä yliopisto että AMK) ehtii hyvin pelaamaan pokeria ja testaamaan onko oma homma sekä onnistuuko sillä voittamaan (riittävästi). Kannattaa joka tapauksessa aina muistaa että pelaa oikeasti vain sillä rahalla mitä on oikeasti varaa hävitä.

Loman alussa tunkkiruni salkussa jatkui, mutta nyt on suurin osa viime myllerryksen kuopasta salkussa täytetty kun viime viikko vaihtoi suunnan ja tänään Ilkan johdolla (myös salkussa olevat perintö-Elisat ja kuopassa ollut Lehto top3 nousijoissa).

Harmittaa ettei panoksia ollut, koska ainakin Lehdon kohdalla ylireagoitiin (itsellä oli muistutus 4,50 kohdalla) mutta ei siihen paljoa olisi tullut tungettua kuitenkaan ilman tarkempaa tutustumista. Koitin myydä Ilkkoja loman alussa roikkumalla myyntilaidassa 3,06-3,08 välillä, eivät menneet enkä jaksanut jatkaa itsekidutusta eli kurssien seuraamista joten kun tänään nukuttiin niin lähtökohtaisesti huomenna kevennetään että kultaluotto säilyy ja mahdollisesti ostetaan niillä masseilla lisää Altiaa jos osaketta nuijitaan alas (en tiedä miten pahasti tälle periodille tulee tunkkia ohran ja valuuttakurssien takia). Tuli kans pieni kämmähdys kun kuukausisäästöt meni loman aikana automaattisesti superrahastoihin vaikka ei ollut tarkoitus.

Ei tullut peleistä salkuntäydennystä. Isoihin potteihin päästiin ekan päivän lopussa ja toisen päivän alussa sisään hyvistä, mutta tunkkia tuli. Main eventin mincashilla käytännössä maksettiin loman kulut. Pääturnauksen taso oli varmaan huonoin mihin olen koskaan törmännyt ja keräsi melkein 4000 sisäänostoa.

0
0
9.11.2018 - 13:55 #22459

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Roikkumalla myyntilaidassa ei oikein toiminut Ilkoista eroonpääsyn strategia. 400 kpl meni silti yhteensä parissa erässä 3,18 ja 3,22 hinnoilla aiemmin, loput jätin salkkuun.  Hiton typerää toki kaupankäyntikulujen takia, pitäisi varmaan noita myyntitoimeksiantoja jättää useammaksi päiväksi näin epälikvideissä osakkeissa. Nordeaa otin vielä 7,823 hintaan 500 kpl lisää, keskihinta ikävän korkea noissa suhteessa nykyiseen arvostukseen (viimeisen oston jälkeen 8,63) mutta salkku pyörii taas sadan kilon ympärillä.

Tuloksista Ilkan tulos oli positiivinen, Aktian tulos lievästi positiivinen (oikeasti aika odotettu mutta tähän mennessä tullut monta neljännestä huonoja) ja muut aika odotettuja. Altian hintaan oli jo huonot odotukset ladattu joten osakkeen hinta ei enää pudonnut ja nyt se on hieman noussut joten otin ennemmin Nordeaa kuin Altiaa viimeisillä Kultaluoton jäänteillä. Mietin jopa HKScan arpaa mutta en A) jaksa alkaa selvittämään yrityksen mahdollisuuksia selvitä hyvin nykyisistä ongelmista ja B) ottaa lisää volatiliteettiä tässä syklin vaiheessa ja salkun vivun huomioiden.

Yli 10% painolla salkussa on nyt Ilkkaa, Cityconia, Nordeaa ja Teliaa. Uskon että kaikissa on kohtuullisesti nousuvaraa ja downside on rajattu, eikä näillä pääomistuksilla ja kokonaissalkulla edes rysähdykseen meno jopa vivun kanssa ole ihan täysi katastrofi. Altia ja Elisa edustavat 7,5% osuuksilla keskisuuria omistuksia ja rahastoja on noin 20%. Mutta muutoksia pitää olla markkinatilanteiden muuttuessa valmis tekemään ja idea on tosiaan keventää jos ja kun alkaa näyttää arvostustaso siltä että keskimääräinen tuotto ei eri skenaarioiden yhdistämisessä ole riittävän hyvä. Jos pörssissä edes vaakalento jatkuu niin noiden osinkotuotto purkaa vipua ja antaa vivutusriskille kohtuullista tuottoa.

Kävin pari päivää sitten opintoneuvojalla niin tuli pakolliseksi julkisoikeuden kurssin suorittaminen (kandin lisäksi) että saa kandidaatintutkinnon kasaan, mutta muuten kandista ylijäävät opinnot näyttäisivät suhteellisen hyvin kelpaavan maisteriin. Ihan doable 1,5 vuodessa suorittaa, mutta varalta pitää selvittää että onko järkevämpää lähteä maisteria tekemään uuden tutkintopohjan kautta koska muuten on riskinä että osa opinnoista vanhenee kesällä 2020 jos tutkintoa ei saa siihen mennessä valmiiksi. Suurin ongelma opintojen suunnittelussa pikavilauksella näyttäisi olevan kurssien heikko tarjonta, tuota julkisoikeuden kurssiakin järjestetään vain kaksi kertaa vuodessa luentokurssina vaikka se on pakollinen useammassa pääaineessa eikä tenttiminen ole mahdollista. Nyt paukut opintoihin ja muut hommat menee siinä sivussa, eli ei edes harkita että lähtisi kokeilemaan treidailua tai mitään sen kummempaa myöskään sijoitusrintamalla ennen kuin tutkinto on valmis ja sitä kautta pieni "vakuutus" siltä varalta että joutuisi ns. oikeita töitä joskus hakemaan.

0
0
9.11.2018 - 14:18 #22460

LongJohn

+73
Liittynyt:
21.1.2015
Viestejä:
124
Farseer kirjoitti:

Roikkumalla myyntilaidassa ei oikein toiminut Ilkoista eroonpääsyn strategia. 400 kpl meni silti yhteensä parissa erässä 3,18 ja 3,22 hinnoilla aiemmin, loput jätin salkkuun.  Hiton typerää toki kaupankäyntikulujen takia, pitäisi varmaan noita myyntitoimeksiantoja jättää useammaksi päiväksi näin epälikvideissä osakkeissa. 

Nordnetillä ei auta. Siellä menee kaupankäyntikulut päiväkohtaisesti toteutuneista, jos on useamman päivän toimeksianto. Ite olen miettinyt OP:lle avata arvo-osuustilin epälikvidejä osakkeita varten. Siellä kun on 1%-palkkiokatto. Miinuksena arvo-osuustilillä säilytyspalkkio.

0
0
9.11.2018 - 16:15 #22461

Farseer

OP
+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564
LongJohn kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

Roikkumalla myyntilaidassa ei oikein toiminut Ilkoista eroonpääsyn strategia. 400 kpl meni silti yhteensä parissa erässä 3,18 ja 3,22 hinnoilla aiemmin, loput jätin salkkuun.  Hiton typerää toki kaupankäyntikulujen takia, pitäisi varmaan noita myyntitoimeksiantoja jättää useammaksi päiväksi näin epälikvideissä osakkeissa. 

Nordnetillä ei auta. Siellä menee kaupankäyntikulut päiväkohtaisesti toteutuneista, jos on useamman päivän toimeksianto. Ite olen miettinyt OP:lle avata arvo-osuustilin epälikvidejä osakkeita varten. Siellä kun on 1%-palkkiokatto. Miinuksena arvo-osuustilillä säilytyspalkkio.

Mietin muuten samaa mutta Nordean osalta. Tosin pääsyynä arvotilin perustamiseen Nordeaan olisi listaamattomien osakkeiden säilytys, mutta se menisi tuossa samalla vaivalla ja siellä on jo asuntolaina ja käyttötili. Nordnetissä listaamattomien säilytys on kallista, mutta joka kerran kun oon avannut Nordean nettipankin kysyäkseni listaamattomien säilytyspalvelujen hinnoittelusta niin niiden viestipalvelu on ollut epäkunnossa.

0
0
9.11.2018 - 17:18 #22464

FinnishDGI

+264
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
322
Farseer kirjoitti:

Nordnetissä listaamattomien säilytys on kallista, mutta joka kerran kun oon avannut Nordean nettipankin kysyäkseni listaamattomien säilytyspalvelujen hinnoittelusta niin niiden viestipalvelu on ollut epäkunnossa.

Nordeassa ei ole ainakaan tällä hetkellä lisämaksua listaamattomien säilytyksestä, menee samalla hinnalla listattujen kanssa. Säilytykseen jättö on myös ollut ilmainen. Säilytyksestä otto maksaa vissiin 14,11 € / osakelaji.

0
0