Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)

15.11.2023 - 17:37

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

BrownEyes wrote:

Tervehdys, arvoisat kryptotieteilijät. Itse en omista kryptoja, jos omistaisin varmasti katsoisin täältä parhaat vinkit. Käytännössä mitään ymmärtämättä koko alasta, haluaisin esittää kysymyksen mihin kuka tahansa ystävällinen sielu voi vastata. Eräs tuttavani, jota pidän nykyisin hieman tärähtäneenä, hokee samaa asiaa aina hänet tavatessani: Avaa Lobstr Stellar Lumens lompakko. En ole avannut, eikä ole aikomustakaan avata. Mun mielestä tämä vaikuttaa täydeltä kusetukselta. Ko. henkilön jutut muuttuu kummallisemmiksi jatkuvasti, en tiedä onko täysin seonnut. Haluaisin vain varmuuden, että kyseessä oleva Lobstr on kusetus pahinta laatua. Olisi jotain näyttöä ja saisin täyden varmuuden, täällä kun tuntuu tietoa olevan. Arvostan kaikkia vastauksia asiaan liittyen! 

Lobstr taitaa olla ihan rehellinen sovellus ja sillä on ilmeisesti moneygramin kautta myös mahdollisuus fiat-talletuksiin, ja sitä kautta sitten hankkia eri kryptoja. Mutta ainakin itselle tuotteena ihan marginaalinen. Tuohon löytyy paljon parempiakin ja turvallisempia palveluita. Eli en näe itse oikein mitään järkeä käyttää tuota. Stellar ei ole älyttömän suosittu ketju, ainakaan retail-puolella. Instikkapuolella sillä oli joskus jotain yhteistyökuvioita, mutta ei mitenkään merkittävästi. Eli siis voi olla ihan rehellinen palvelu, mutta en itse ainakaan näe mitään syytä miksi itse sellaista käyttäisin, tai mitä hyötyä minulle siitä olisi. 

Mutta yleisesti näihin kryptoihin liittyy vielä todella paljon kaikkea huuhaata näiden ympärillä ja monia projekteja "myydään" oudoilla narratiiveilla. Ihan rehellisiäkin. Usein niihin liittyy just jotain pankkien mukaantuloa tai suurten rahoituslaitosten. Esimerkkinä Ripple ja XRP. Toki pankit voi käyttää Ripplen palveluita, mutta XRP:n omistajat luulee, että sillä on jotenkin merkittävä vaikutus XRP:n kurssiin. Ikään kuin se antaa legimiteettiä XRP:lle, koska pankit saattaa käyttää Ripplen tuotetta. Näiden tarinoiden kanssa kannattaa olla kyllä tarkkana. Se kun kuitenkin menee niin, että mitään ei voi hävitä, jos ei rahallisesti itse osallistu. Ja vaikka jotain potentiaalisia tuottojakin menettää, niin tuottoja saa muualtakin. Parempi olla vähän skeptinen kuitenkin. Avoimin mielin, mutta skeptinen.

1
0
15.11.2023 - 17:42

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

Sivuhuomiona, niin vähän harmittaa nyt tuo Celestia. Puhuin siitä muistaakseni joskus keväällä/kesällä, saattoi olla jopa talvella. Huomasin sen tulleen reilu viikko sitten näihin isoihin pörsseihin ja oli tarkoitus ottaa sitä pieni siivu, mutta unohdin. No nyt se on noussut viikossa yli 160%. Pitää nyt seurata sitä, jos se vaikka ottaisi vähän laskua ja ostaisi sen pienen siivun sitä. Kuitenkin ihan hyvä projekti.

0
0
20.11.2023 - 07:45

Antti Hyppänen

+1376
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
569

Bitcoin-vallankumous on askeleen lähempänä Argentiinassa. Hyperinflaatiosta ja surkeasta rahapolitiikasta kärsinyt valtio valitsi eilen Javier Milein uudeksi presidentiksi. Milei on kutsunut fiat-rahajärjestelmää scammiksi ja haluaisi lakkauttaa maan keskuspankin. Hän on vahva Bitcoinin kannattaja.

Argentiina lienee hyvä ehdokas seuraamaan El Salvadorin esimerkkiä joku päivä. En osaa vielä tässä vaiheessa kyllä arvioida sitä, miten paljon Milei voi käytännössä asiaan vaikuttaa. Tästä varmasti nähdään ja kuullaan paljon analyyseja lähiviikkoina.

Edit: ja toki myös Argentiinan valtiosta voi hyvin tulla Bitcoinin hodlaaja

5
0
20.11.2023 - 15:51

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

Möin tuossa viime viikolla ylimääräiset Bitcoinit pois ja ostin takaisin Ethereumia. Saatoin olla vähän hätäinen tuon kanssa, koska on tietty hyvä mahdollisuus, että kun ETF:t hyväksytään, niin Bitcoin nousee Ethereumia kovempaa. Mutta kun ostin nuo Bitcoinit, niin yhdellä Bitcoinilla sai vähän reilut 17 Etheriä, nyt kun möin niin sai melkein 19, eli vähän siinä voittoa tuli. Ei tosin ihan niin paljoa kuin odotin. Ajattelin, että tuo voisi mennä 20 yli. Ja se kävikin 19,4 yli juuri ennen kuin tuli uutinen BlackRockin Ethereum ETF-hakemuksesta, joka muutti pelin. Nyt vähän epäilen, että tuo oli se yläraja nyt, koska Ethereumilla on taas hyvät näkymät olemassa.

Tuota myös tukee se, että viime viikolla tuli just statistiikkaa, että Ethereitä vedetään nyt isoja summia pois pörssistä. Eli likviditeetti pienenee. Samaa tosin tapahtuu myös Bitcoinille. Yli vuoden liikkumattomana olleiden Bitcoinien määrä meni just ennätyksiin, eli yli 70% Bitcoineista ei ole liikkunut vuoteen. Se on taas yksi merkki siitä, että niitä myyjiä ei ole, kun ETF-hakemukset hyväksytään ja se johtaa hyvään nousuun kurssissa. Ethereum on ilmeisesti myös monen kynttilä-niilon mielestä hyvässä ostopaikassa. Siitä en itse tiedä, enkä sille myös hirveästi painoarvoa anna, mutta eipä se haittaakaan.

Immutable juoksee hyvin nyt. Samoin kaikki muutkin pelitokenit. Eli pelipuoli alkaa heräilemään nyt ja voi olla isomman narratiivin alku ensivuodeksi. Immutable myös päivitti Passport sovellustaan viime viikolla, joka saattoi olla myös syy kurssin positiiviseen vireeseen.

Noista ETF:stä, niin tuo tammikuu ilmeisesti alkaa olla nyt se todennäköinen hyväksymispaikka. Voi toki tulla aiemminkin ja ihan sitäkin on spekuloitu noiden ammattilaisten toimesta, että mahdollisesti on halua saada ne ennen joululomia, että voi sitten rauhallisemmin lomailla ja palata tammikuussa takaisin duuniin. Itse en osaa sanoa vaikuttaako tuollainen miten paljoa, sitä työtä varmaan on joka tapauksessa muutenkin. On myös ollut vähän puhetta siitä, että SEC saattaa vielä löytää syyn hakemusten pitkittämiseen siitä, että custody ei voi tapahtua pörssissä, jossa myös kaupankäynti tehdään. Joka on Coinbase useimmissa hakemuksissa. Tuotakaan hankala sanoa miten se loppujen lopuksi vaikuttaa. Voiko ne sen pohjalta hylätä hakemukset ja aloitetaan taas alusta, vai riittääkö, että sen korjaa nykyiseen hakemukseen. Joka tapauksessa esim Bloombergin tietäjien näkemys ei ole muuttunut, vaan on edelleen 90% tammikuulle.

Ethereum ETF-hakemukset onkin sitten vähän hankalampi juttu. Niissä pitää tuo steikkaus-asia käsitellä. Sen takia niiden hyväksynnässä voi vielä kestää. Tuo steikkaus kuitenkin tuo siihen lisää muuttujia mukaan. Tarkoitus varmasti kuitenkin steikata jonkun palvelun kautta, eikä itse viritellä steikkaus-palvelimia. Silloin tarvitaan säännellyt steikkauspalvelut. Ja Gensler ei ole oikein innoissaan ollut edes koko steikkauksesta, vaan on vähän vihjaillut sen olevan joissain tapauksissa ainakin security offeringeja. Eli steikkauksen sisältävien ETF:ien pitää ensin saada steikkaus säännellyksi, sekä steikkaaja-palvelut sääntelyn piiriin ja sen jälkeen voidaan alkaa vasta miettimään edes noita steikkauksen sisältäviä ETF:iä. Jos nyt pitäisi antaa jotain prosentteja Ethereum ETF:lle ensivuonna, niin 40% steikkaamattomaan ETF:ään ja 10% steikkauksen sisältävän.

Muuten aletaan taas vähän virittelemään alt-coin ralleja myös. Avalanchee haipataan nyt jonkin verran. Esim pelipiireissä siitä tykätään kovasti, varsinkin Alex Beckerin ja Elliotradesin tyyliset kaverit tuntuu sitä nyt suosivan. Heillä on myös muuten NeoTokyoCode (https://twitter.com/neotokyocode) yhteisö, joka keskittyy web3 pelialaan. Sieltä voi saada paljon lisäinfoa pelialasta, jos se erityisesti kiinnostaa.

Avalanche myös tekee yhteistyötä JP Morganin Onyx projektin kanssa nyt. Eli se myös aiheutti vähän kiinnostusta markkinoilla lisää ja kurssinousua. Samoin oli jokin muukin isompi yhteistyökuvio nyt, mutta en muista mikä se oli. Mutta joka tapauksessa sielläkin positiivista pöhinää nyt.

Muut ekosysteemit, jotka on ollut nyt enemmän esillä on Solana, Cosmos ja Near. Solanassa kaikki on noussut kovaa Solanan itsensä mukana. Cosmoksessa on myös paljon mielenkiintoa erilaisten projektien myötä. Yksi suurin tällä hetkellä on tietty Celestia, joka on noussut hyvin sen jälkeen kun tuli pörsseihin. Near ei ole vielä niin paljoa noussut, eikä ole vielä isommissa haipeissa mukana, mutta alkaa olla enenevissä määrin mukana pöhinäpuheissa. Voi olla mahdollisesti jopa hyvä pikkubetsin paikka. Tai sitten ei. On sekin kuukaudessa jo sen 100% tietty noussut. Itse taidan kuitenkin jatkaa pelkästään vielä tuolla ETH, BTC, SOL ja IMX linjalla. Huomenna mieli voi olla toki jo toinen.

6
0
20.11.2023 - 16:01

Antti Hyppänen

+1376
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
569

Casteliero wrote:

Solanassa kaikki on noussut kovaa Solanan itsensä mukana. 

Mielenkiintoista graafia Twitterin puolelta eli Solanan hajautettujen pörssien volyymit. Melkoista nousua viime kuukausina, eli Solanan DeFi-sektori on todellakin myös heräämässä pitkän hiljaiselon jälkeen.

Grayscalen Solana Trustissa on preemio pudonnut about puolella, mutta on yhä massiivinen: https://www.grayscale.com/crypto-products/grayscale-solana-trust

Market price $111,50 / share ja yhdessä tällaisessa siivussa on 0,38 SOL eli ~295 dollaria maksetaan yhdestä SOL-tokenista.

Lisäsin itse SOL-positiota viime viikon dipeissä ja aion tehdä niin myös muissa dipeissä, jos niitä on luvassa (toivottavasti on).

2
0
20.11.2023 - 16:47

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

Antti Hyppänen wrote:

Grayscalen Solana Trustissa on preemio pudonnut about puolella, mutta on yhä massiivinen: https://www.grayscale.com/crypto-products/grayscale-solana-trust

Market price $111,50 / share ja yhdessä tällaisessa siivussa on 0,38 SOL eli ~295 dollaria maksetaan yhdestä SOL-tokenista.

Tuota Solana trustia ei kannata käyttää juuri minkäänlaisena mittarina. Siinä on assets under management alle 7 miljoonaa dollaria, eli ihan mitätön rahasto, kun Solanan market cap on jossain 23 miljardissa ja päivävolatkin tällä hetkellä 1,5 miljardia.

3
0
20.11.2023 - 17:46

Sampo

+71
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
52

Taisit Casteliero myös lyhyesti mainita asiasta aiemmassa ketjussa, mutta olisi mielenkiintoista tietää, miten Solanaa omistavina näette pidemmällä aikavälillä sen yhdistelmän, että verkon pyörittämisestä syntyvät kustannukset ovat valtavat samalla kun siirtomaksut ovat hyvin matalat? Lyhyellä aikavälillä Solanan hinta voi nousta vaikka mihin riippumatta siitä, kuinka suuri ongelma tämä mahdollisesti on pidemmällä aikavälillä, mutta olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksianne siitä, onko tähän väistämättä löydettävä ratkaisu ja onko sellaisia mahdollisesti jo hahmoteltu. Solanan ostaminen on harkinnassa, mutta en haluaisi ottaa positiota ainoastaan perustuen päällä olevaan hypeen, jos menestysmahdollisuuksille pidemmällä aikavälillä on heikko pohja rakenteellisten ongelmien vuoksi.

1
0
20.11.2023 - 18:04

Antti Hyppänen

+1376
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
569

Sampo wrote:

Taisit Casteliero myös lyhyesti mainita asiasta aiemmassa ketjussa, mutta olisi mielenkiintoista tietää, miten Solanaa omistavina näette pidemmällä aikavälillä sen yhdistelmän, että verkon pyörittämisestä syntyvät kustannukset ovat valtavat samalla kun siirtomaksut ovat hyvin matalat? 

Noi noden pyörittämisen kustannukset ovat jo nyt laskeneet ja tulevat laskemaan merkittävästi Firedancerin myötä, koska se client on niin tehokkaasti optimoitu suorituskykyä varten. Kävin läpi pari viikkoa sitten useita Solanaan liittyviä haastatteluita, mutta valitettavasti en muista enää missä niistä juuri tämä käytiin läpi, ja puhuttiin nimenomaan dollareista per kuukausi. Ehkä Casteliero muistaa faktoja.

2
0
20.11.2023 - 18:06

Antti Hyppänen

+1376
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
569

Black Friday (tai nykyisin Black Week) on hyvä aika ostaa kylmälompakko. Tarjoukset voimassa ensi maanantaihin asti.

* Trezorilta saa 30-40 % alennuksella tuotteita: https://content.trezor.io/black-friday-2023
* Ledger jakaa sen sijaan $30-$50 arvosta bitcoineja riippuen minkä lompakon ostaa: https://shop.ledger.com/pages/black-friday

(linkit eivät ole affilinkkejä)

2
0
20.11.2023 - 18:41

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

Sampo wrote:

Taisit Casteliero myös lyhyesti mainita asiasta aiemmassa ketjussa, mutta olisi mielenkiintoista tietää, miten Solanaa omistavina näette pidemmällä aikavälillä sen yhdistelmän, että verkon pyörittämisestä syntyvät kustannukset ovat valtavat samalla kun siirtomaksut ovat hyvin matalat? Lyhyellä aikavälillä Solanan hinta voi nousta vaikka mihin riippumatta siitä, kuinka suuri ongelma tämä mahdollisesti on pidemmällä aikavälillä, mutta olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksianne siitä, onko tähän väistämättä löydettävä ratkaisu ja onko sellaisia mahdollisesti jo hahmoteltu. Solanan ostaminen on harkinnassa, mutta en haluaisi ottaa positiota ainoastaan perustuen päällä olevaan hypeen, jos menestysmahdollisuuksille pidemmällä aikavälillä on heikko pohja rakenteellisten ongelmien vuoksi.

Joo, tuo on minulle aina ollut ongelma noiden "halpojen" ketjujen kanssa. Ne päivittäiset palkkiot validaattoreille ylittää yleensä merkittävästi päivittäiset ketjun siirtojen kulut. Jos oikein muistan, niin se on Solanan osalta esim jotain 95%, mitä feet on noista lohkopalkkioista. Ja tuo on yksi syy miksi olen alunperin Ethereumista ollut kiinnostunut. Sillä on edelleen minusta parhaat tokenomiksit. Bitcoinilla on myös ihan ok, mutta se perustuu silti aina seuraavaan ostajaan, ei käyttäjään, niin kuin Ethereumissa. Yritin etsiä kaaviota tuosta Solanan tilanteesta, se todennäköisesti oli jossain Banklessin twiitissä, mutta en löytänyt sitä nyt. Mutta siinä tuo ero kävi selväksi. Joitain muitakin projekteja varmasti on, missä tuo käyttö ja issuance on järkevässä suhteessa ja antaa hyvän pohjan kurssille, mutta noissa isoimmissa L1-ketjuissa ei niin taida olla. Ja tuo on iso syy, miksi minun pohja ja isoin positio on tuolla Ethereumissa. Se on osannut tuoda arvon sille tokenille järkevästi.

Minä en osaa sanoa, että onko miten todennäköistä saada esim Solanan siirtomääriä niin isoksi, että se tulee kattamaan nuo palkkiot. Siitä todennäköisesti on jotain laskelmia jossain. Ja muistaakseni Solanan palkkiot laskee myös kokoajan tietyn ajan välein. Mutta suurin osahan noista Solanan nousuista on tuota hypeä. Ja tulee vielä olemaan niin pitkään, kun alt-coin markkinat pyörii pääosin retail-rahalla. Niin pitkään tuo tulee olemaan osittain hypekasino. Tietysti siellä on myös ihan niitä oikeita fundamenttejä takana ja tulevaisuuden potentiaalia, ehkä jotain malleja ja analyysejä myös tulevaisuuden arvolle, koska muutenhan VC:t ei esim noihin sijoittaisi. Mutta paljon se on sitä hypeä.

Mutta sitäkin pystyy pelaamaan oikein ja siinä on asioita joita pystyy ottamaan huomioon. Mutta se toki vaatii tuota aktiivista seuraamista usein. Eli ensinnäkin se, että milloin tulee rahaa sisään markkinoille ja mitä kautta. Ja sitten, että miten se siirtyy minnekin ja miten se houkuttelee retail-rahaa jne. Ja mitkä narratiivit on siellä nousemassa ja mitkä laskemassa jne.

Mutta se miten itse näen tilanteen, niin Bitcoin ja Ethereum on omassa ryhmässään. Ne on tarpeeksi isoja instikoille ja ne on ainoat, joilla on mitään mahdollisuuksia tulla ETF-tuotteiksi seuraavan 3 vuoden sisään. Eli kun instikkamassi tulee, niin se tulee noihin. Ja minusta Ethereumissa on noista kahdesta enemmän potentiaalia ja paremmat tokenomiksit tuon burnauksen ja steikkauksen jne myötä. Ja kun rahaa tulee sitä kautta markkinoille ja noiden kurssit nousee, niin silloin se houkuttelee retail-rahaa markkinoille. Ja kryptofundit ja muut ketterät rahastot tietää myös tuon ja he ostavat noita Solanoita ja muita valmiiksi. Kun retail tulee, niin alkaa nuo narratiivit nostamaan päätään ja kryptokeskustelut yleistymään. Ja ne pelaa sitten tuota token-kasinoa ja työntää rahaa kaikkiin tyhmiin projekteihin, kun jahdataan niitä 100x-1000x kolikoita. Ja aina silloin myös vahvistuu nuo leiriintymiset. Tulee noita Bitcoin, Ethereum, Solana, Avalanche, Cardano, XRP jne leirejä. Ne kaikki nostaa noita kursseja ja tuohon minä tähtään noilla Solana ja Immutable sijoituksilla. Koska se hulina tulee kun kurssit nousee.

Eli siis, en tiedä onko noille tulossa jossain vaiheessa sitä järkevää pohjaa, joka oikeuttaisi nuo nykyiset hinnat edes. Voi olla. Mutta Ethereumin (ja Bitcoinin) osalta nuo on ihan oikeutettujakin, koska Ethereumissa se pohjautuu käyttöön ja mergen jälkeen issuance on ollut negatiivinen. Niin sille on silloin ihan järkevä, oikeutettu, hintakin olemassa. Mutta minusta nuo retail-kryptohulinat on pitkälti samanlainen asia, kun oli aikoinaan pokeribuumi. Sitä helppoa rahaa oli tarjolla valtavasti ihan peruspelaajillekin, koska sitä perus retail-porukkaa oli siinäkin markkinassa mukana paljon. Ja kuten pokerissa, niin kryptoissakin se oikea pohja on olemassa siellä taustalla, mutta tilanne on vaan ylikuuma. Eli sitä tilannetta on hyvä käyttää hyväksi, jos vaan pystyy. Toivottavasti sait ideasta kiinni.

EDIT: Ja esim Solanan perustaja Anatoly on itsekin sanonut, että Solanan menestyminen ja adoption onnistuminen ei ole juurikaan riippuvainen Solanan tokenin kurssista.

3
0
20.11.2023 - 19:42

Sampo

+71
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
52

Kiitos näistäkin ajatuksista. Näkemyksesi Solanasta näyttää vastaavan pitkälti omaani. Kuten jo aiemmin täälläkin mainitsin, näiden pohdintojen jälkeen päädyin itse myymään reilusti nousseet Solanat vaikka tunnistin kyllä mahdollisuuden pidempäänkin jatkuvalle nousulle. Ajattelin kuitenkin, että oma vahvuuteni ei ole markkinoita lyhyellä aikavälillä ajavien narratiivien tunnistamisessa, joten BTC&ETH-salkun kanssa on helpompi elää omassa tapauksessani. Jäi kuitenkin mietityttämään myymisen jälkeen tuo Solana ja mahdollinen pidemmänkin aikavälin teknologinen potentiaali. Näkisin kuitenkin, että siitäkin näkökulmasta on parempi istua ETH:n päällä. 

1
0
21.11.2023 - 08:21

Sampo

+71
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
52

Liittyen SEC:n tuoreeseen Krakenin haasteeseen, Twitterissä tuli vastaan SEC:n dokumentissa listatut arvopapereiksi katsotut kryptot: Solana (SOL) Cardano (ADA) Polygon (MATIC) Internet Computer (ICP) Cosmos (ATOM) Algorand (ALGO) Sandbox (SAND) Decentraland (MANA) Chiliz (CHZ).

Edit: Tämä kävikin jo ilmi edelliseen viestiin linkatusta twiitistä.

0
0
21.11.2023 - 08:24

Antti Hyppänen

+1376
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
569

Krakenin perustajalta aika osuva kommentti: "Message is clear: $30m buys you about 10 months before the SEC comes around to extort you again."

Kraken maksoi vuoden alussa 30 miljoonan dollarin sakot SEC:lle ja sopi silloin haasteen. Tuossa oli kyse steikkauspalvelusta, jonka Kraken lopetti jenkkiasiakkaille. Nyt SEC on päättänyt sitten haastaa Krakenin myös laittomasta arvopaperikaupasta, jota on käytetty argumenttina muissakin haasteissa, esim. SEC vs. Coinbase. Tällä kertaa Kraken lähtee varmasti oikeustaisteluun.

1
0
21.11.2023 - 09:23

Lokki

+140
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
209

Sain ilmoituksen Bittrex Globalin sulkemisesta, treidaus loppuu 4.12. Siirtoja voi tehdä myöhemminkin.

Mihin varoja forumin mielestä olisi siirrettävä? Onko Coinbase paras vaihtoehto, jos näitä muita (Kraken, Bittrex, Binance etc.) uhkaa sulkeminen ainakin silloin tällöin? Coinmotioniinkin saa joitain talteen, mutta ei taida tukea "pikkukolikkoja".

Vai olisiko Nano Ledger tms. varmin, ajatellen ettei ole tarkoitus jatkuvasti treidailla?

0
0
21.11.2023 - 09:34

HC Bailut

+187
Liittynyt:
1.2.2022
Viestejä:
98

Sampo wrote:

Edit: Tämä kävikin jo ilmi edelliseen viestiin linkatusta twiitistä.

Toivottavasti jatkossakin nämä linkkien takaa löytyvät, aika helposti myös  viestiin tuotavat asiat saadaan tuotua tänne foorumille. Kiitos sinulle Sampo viestistäsi.

0
0
21.11.2023 - 10:04

Antti Hyppänen

+1376
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
569

Lokki wrote:

Mihin varoja forumin mielestä olisi siirrettävä? Onko Coinbase paras vaihtoehto, jos näitä muita (Kraken, Bittrex, Binance etc.) uhkaa sulkeminen ainakin silloin tällöin? Coinmotioniinkin saa joitain talteen, mutta ei taida tukea "pikkukolikkoja".

Itse pidän suomalaisia pörssejä lähtökohtaisesti turvallisimpina. Niiden kohdalla voi olla ainakin varma siitä, että varat ovat turvassa myös konkurssitilanteissa.  Haittapuolena ovat kalliimmat kulut, minkä vuoksi aktiiviset treidaajat toimivat sitten ulkomaisissa pörsseissä. En kuitenkaan itse pelkää esim. säilyttää varoja myöskään Coinbasessa.

Ledger on varma vaihtoehto, jos haluat vain holdailla kryptoja ja haluat ne omaan kontrolliin. Tästä seuraa kuitenkin 100-prosenttinen vastuu, minkä vuoksi suosittelen kylmälompakoita vain henkilöille, joilla on osaamista teknisten laitteiden & appien & lompakoiden kanssa toimimisesta ja ymmärrys missä ja miten palautusavaimia on säilytettävä. Todennäköisesti Coinmotion ja Northcrypto ovat kokonaisuutena paras vaihtoehto suurimmalle osalle suomalaisia piensijoittajia.

Trust Wallet on myös suosittu ilmaislompakko, joka tukee about kaikkia mahdollisia kolikoita. Tosi helppo ja aloittelijaystävällinen käyttää mobiilissa. Tuossa esim. käyttöopas: https://bitcoinkeskus.com/trust-wallet-kayttoopas/

1
0
21.11.2023 - 11:35

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

HC Bailut wrote:

Sampo wrote:

Edit: Tämä kävikin jo ilmi edelliseen viestiin linkatusta twiitistä.

Toivottavasti jatkossakin nämä linkkien takaa löytyvät, aika helposti myös  viestiin tuotavat asiat saadaan tuotua tänne foorumille. Kiitos sinulle Sampo viestistäsi.

Ensinnäkin tuo lista noista kolikoista oli jpg-kuvassa, eli copy-paste ei siitä onnistu ja toisekseen postasin tuon puhelimella, eli vielä vähemmän alan noita erikseen listaamaan. Ja kolmanneksi, jos linkit ei kiinnosta, niin se ensimmäinen vaihtoehto silloin on olla linkkaamatta ylipäätään mitään. Saa sitten itse jokainen etsiä tiedot interwebsistä.

2
-2
21.11.2023 - 12:06

HC Bailut

+187
Liittynyt:
1.2.2022
Viestejä:
98

Casteliero wrote:

HC Bailut wrote:

Sampo wrote:

Edit: Tämä kävikin jo ilmi edelliseen viestiin linkatusta twiitistä.

Toivottavasti jatkossakin nämä linkkien takaa löytyvät, aika helposti myös  viestiin tuotavat asiat saadaan tuotua tänne foorumille. Kiitos sinulle Sampo viestistäsi.

Ensinnäkin tuo lista noista kolikoista oli jpg-kuvassa, eli copy-paste ei siitä onnistu ja toisekseen postasin tuon puhelimella, eli vielä vähemmän alan noita erikseen listaamaan. Ja kolmanneksi, jos linkit ei kiinnosta, niin se ensimmäinen vaihtoehto silloin on olla linkkaamatta ylipäätään mitään. Saa sitten itse jokainen etsiä tiedot interwebsistä.

Kiitän kirjoittajaa Sampo siitä, että toi linkin sisällön tekstinä foorumille siksi, että täällä foorumilla on kovin yleistä lätkiä pelkkiä linkkejä johonkin pörssiuutisiin yms ilman mitään kuvausta linkin takaa löytyvästä uutisesta. Ne ei luo mitään keskustelukulttuuria tälle jo valmiiksi kuoleman kielissä pyörivälle sijoitusfoorumille.

Jokaisen kryptojen kanssa pyörivän pitäisi olla tietoisia siitä, että he ovat kyberrikollisten tähtäimessä, koska kryptoissa yhdistyy välillä isotkin rahat ja huolettomat tavat säilyttää niitä. Ylimääräiset klikkaukset foorumin kryptokeskustelussa on ihan viisasta pitää minimissä, vaikka ne tulisi arvostetulta kirjoittajalta. 

Kumarrus Sampolle ei ollut pyllistys sinulle Casteliero. Anteeksi epäselvästä viestistä.

3
0
21.11.2023 - 19:54

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

https://www.coindesk.com/policy/2023/11/21/binance-to-settle-charges-with-us-doj-source/

Näin sitä tehdään uudesta retail-vetoisesta omaisuusluokasta salonkikelpoista ja otetaan se haltuun. Eli Binance joutuu maksamaan 4 miljardia sakkoja ja CZ lähtee pois johdosta. Toivottavasti tällä pelataan tämä isoin epävarmuus (Binance) pois pelistä ja vihdoin päästään kohti instikka-adoptiota ja sääntelyä.

Tammikuussa viimeistään hyväksytään ETF:t Bitcoinin osalta ja myöhemmin Ethereumin. Samalla ajetaan sääntely sisään Usaan ja Eurooppaan, plus muihin kehittyneisiin maihin. Muutaman vuoden päästä suurin osa Bitcoineista on kiinni ETF:issä ja eri rahoituslaitosten hallussa, sekä heidän kontrollissa. Samoin Etherit ja muut arvokkaat kryptot. Viimeisetkin ideologiset Bitcoin holdaajat hymyilee matkalla pankkiin ja samalla liberaalius karisee jahdin kannella. Ja ne jotka on tässä rahan takia (allekirjoittanut mukaan lukien), on varsin tyytyväisiä tulevista kehityksistä.

5
0
22.11.2023 - 10:53

Fibonazi

+10
Liittynyt:
13.9.2023
Viestejä:
25

Jos tuo Binance tosiaan menisi nurin niin eikö tässä kannattaisi hieman kotiutella varmuuden vuoksi voittoja ja ison Montun pohjalta ostella takaisin. Luulen että mennään kellariin aika vauhdilla jos kävisi jostain syystä niin että Binance kaatuisi.Varmaan saataisiin vihdoin Solanaakin alennusmyynneistä.

Meinasi muuten eilen jo iskeä pikku paniikki kun näin tuon Binance uutisen twitterissä. 

0
0
22.11.2023 - 11:07

Fibonazi

+10
Liittynyt:
13.9.2023
Viestejä:
25

Mä oon hieman huono näitten ajoituksien kanssa.Runet onnistuin myymään aivan pohjilta ja sol raketoi heti myynnin jälkeen.Agix oli sellainen että sillä sain hieman kuitattua noita tappiota kun myin puolet pois. Toisen puolen jätänkin hamaan tulevaisuuteen asti. 

0
0
22.11.2023 - 11:32

Marras

+133
Liittynyt:
27.3.2021
Viestejä:
87

Fibonazi wrote:

Jos tuo Binance tosiaan menisi nurin niin eikö tässä kannattaisi hieman kotiutella varmuuden vuoksi voittoja ja ison Montun pohjalta ostella takaisin. Luulen että mennään kellariin aika vauhdilla jos kävisi jostain syystä niin että Binance kaatuisi.Varmaan saataisiin vihdoin Solanaakin alennusmyynneistä.

Meinasi muuten eilen jo iskeä pikku paniikki kun näin tuon Binance uutisen twitterissä. 

Ei Binance mihinkään ole kaatumassa. Päinvastoin tämä oli paras mahdollinen skenaario jolla Binance saatiin ns. ruotuun, aiemmin oli oikeasti olemassa pelko että tuo voidaan yrittää ja jopa onnistua kaatamaan jolloin seuraisi varmasti FTX-skandaaliakin rumempi black swan -eventti.

Nyt käytännössä Binance saadaan sääntelijöiden ikeen alle, todennäköisesti menettää myös hiljalleen markkina-asemaansa ja voi jossain vaiheessa jopa muuttua marginaaliseksi tekijäksi tai jopa hävitä olemasta mutta silloin sillä ei ole enää mitään merkitystä markkinoiden kannalta.

Tämä eilinen käänne Binancen tilanteessa on pelkästään positiivinen asia jokaiselle kryptosijoittajalle.

3
0
22.11.2023 - 12:00

Sampo

+71
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
52

Samaa mieltä, hyvä asia tämä oli ehdottomasti. Kryptomarkkina on nykyisellään vähittäissijoittajien ajama ja tällainenkin uutinen voidaan tulkita kursseja laskevaksi. Hyvä muistutus siitä, että jos markkinatehokkuus ei aina sofistikoituneimmillakaan markkinoilla toteudu, niin erityisesti se ei kryptomarkkinoilla toteudu.

0
0
22.11.2023 - 12:34

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

Joo ehdottomasti tuo oli kryptomarkkinoiden kannalta hyvä asia, jos toivoo sen kasvavan noiden instikoiden kautta ja haluaa heidän rahansa markkinoille. Jos taas haluaa liberaalia cypherpunk ideologiaa, niin silloin tietty kaikki puuttuminen on paha asia. Itse ainakin haluan tuota ensimmäistä.

ETF:n hyväksymisen isoimpana huolenahan on ollut markkinamanipulointi, jota varmasti Binancessakin on tapahtunut. Binance on muutenkin pörssi, jossa tuo sääntely ja auditoinnit jne on ollut vähän epäselviä. Nyt tuon tuomion kautta heille tulee itsenäinen auditoija Usan DoJ:n kautta ainakin seuraavaksi 3 vuodeksi. Saattoi olla myös 5 vuotta. Ja tällä taholla on siis täydet oikeudet kaikkeen toiminnan seuraamiseen, että ne menee lakien puitteissa.

Ja heti alusta asti on ollut selvää myös se, että tuolla Binancessa myös toimii ryhmiä, joiden ei pitäisi saada siellä toimia. Eli siellä on ollut asiakastilejä ISIS:llä, Hamasilla, Al-Qaidalla ja ilmeisesti myös esim Wagnerilla. Ja varmasti myös Hizbollahilla ja Hutuilla jne. Tuo on ollut iso ongelma Usan kongressille ja nyt se saadaan kuriin.

Eli tuo on todella hyvä asia kryptoille ja sääntelylle, ja sitä kautta instikka-adoptiolle. Binance on ollut toinen niistä isoimmista ongelmista, mistä ei ole koskaan oikein saatu varmuutta mitä siellä tapahtuu. Toinen on Tether, mutta se on ilmeisesti saanut hyvin myös itse ajettua toimintojaan parempaan suuntaan. Siitä esimerkkinä viime viikolla tehty yli 200 miljoonan edestä varojen jäädyttäminen ihmiskaupparingiltä. Toki Usassa varmasti halutaan vielä ainakin pienentää tuota Tetherin valta-asemaa, jos ei saada sitä muuten heidän parempaan kontrolliin.

EDIT: Ja lisähuomiona vielä, niin tuo voi avata nyt ihan älyttömän määrän erilaisia tutkimuksia ja pidätyksiä, kun nyt nähdään mistä noita rahoituksia on tullut noille terroristien omistamille tileille. Voi olla, että Usassa ja Euroopassa alkaa ensivuonna tulla pidätyksiä tuon osalta. Iso osahan niistä on nimittäin ihan yksittäisiltä ihmisiltä, jotka tukee aatteita.

2
0
22.11.2023 - 13:54

Antti Hyppänen

+1376
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
569

Fibonazi wrote:

Jos tuo Binance tosiaan menisi nurin niin eikö tässä kannattaisi hieman kotiutella varmuuden vuoksi voittoja ja ison Montun pohjalta ostella takaisin. Luulen että mennään kellariin aika vauhdilla jos kävisi jostain syystä niin että Binance kaatuisi.Varmaan saataisiin vihdoin Solanaakin alennusmyynneistä.

Meinasi muuten eilen jo iskeä pikku paniikki kun näin tuon Binance uutisen twitterissä. 

Tuo Binance-case on hyvä laittaa oikeaan kontekstiin. Suurin osa alaa seuraavista henkilöistä on tullu mukaan vuonna 2021 tai myöhemmin, ja some-kommenttien perusteella ymmärrys isosta kuvasta on puutteellinen. Tässä vähän taustaa alaa vähemmän seuraaville.

Kryptoskene oli ennen vuotta 2020 villi länsi, ja alalla oli muitakin suuria toimijoita, joissa ei ollut pakollista KYC:tä. Vuoden 2017 kryptohuuma toi markkinoille nopeasti kasvavia "altcoin-kasinoita", kuten Binance, KuCoin, ym. jotka toimivat aivan erilaisia pykäliä noudattaen kuin vaikka Coinbase tai suomalaiset pörssit.

Kuten DOJ kommentoi, käytössä oli startup-maailmasta tuttu periaate "on helpompi pyytää anteeksi kuin pyytää lupaa."

Binance joutui suurennuslasin alle, koska se nousi nopeasti alan suurimmaksi toimijaksi. Tuolloin johdannaismarkkinaa dominoi puolestaan BitMEX, joka päätyi niin ikään USA:n viranomaisten tähtäimeen. BitMEXin silloinen toimari Arthur Hayes tuomittiin vuosi sitten vähän vastaavalla tavalla kuin CZ, eli mies sai isot sakot, mutta ei istunut linnassa.

Tetherillä oli myös jatkuvia sotkuja näihin aikoihin, ja yhtiö antoi jossain vaiheessa itsekin lausunnon että USDT:t olivat vain muistaakseni 70% vakuutettuja. On kuitenkin hyvä erottaa Tether 2023 vs. 2018 ja yhtä lailla Binance 2023 vs. 2018. Binance otti 2021 käyttöön pakollisen tunnistautumisen kaikille. Sen kilpailijoista esim. ByBit taisi ottaa vuoden 2022 lopulla ja KuCoin vasta tänä vuonna. 

Veikkaisin, että tuskin mitään muuta alan firmaa on tutkittu niin paljon kuin Binancea viime vuodet. Todennäköisesti Binancen AML-järjestelmä on nykyisin alan parhaimmistoa, ja yhtiö tekee jatkuvasti yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. Aivan kuten Castelieron mainitsema Tether on myös jäädyttänyt varoja useaan otteeseen viime vuonna.

Mä en usko, että Binance, BitMEX ja Tether ovat olleet alan ainoat offshore-toimijat, joiden prosessit ovat olleet toiminnan alkuvuosina pahasti levällään. Todennäköisesti prosesseja on korjattu huomattavasti 2020 luvun jälkeen, mutta se ei tietysti poista Binancea tai mitään muutakaan firmaa vastuusta asioista, jotka on hoidettu huonosti aiemmin.

Eilinen uutinen oli jonkinlainen "end of an era". Binance ja BitMEX ovat nyt saaneet sanktionsa ja Tether sai jo oman tuomionsa jo pari vuotta aiemmin. Some on ollut täynnä Binance- ja Tether FUDia 5+ vuotta. Joka vuosi puhutaan siitä, miten Binance tai Tether (tai molemmat) romahtavat ja sitten Bitcoin putoaa $10K tasolle sen seurauksena. Mutta, ehkä tästä voidaan pikkuhiljaa siirtyä eteenpäin. 

Lisäksi vuonna 2022 puhdistettin Celsius, 3AC, FTX ja muut gämblääjät. Nämä tapahtumat ovat hyviä koko sektorin kannalta ja tuovat kryptoille tarvittavaa legitimiteettiä. 

3
0
22.11.2023 - 15:21

Casteliero

+5279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1935

Ei se 2023 vuoden Binancekaan mikään puhtoinen firma ole ollut. Ihan varmasti siellä on tehty paljonkin hämärähommia ja ihan oikein, että nyt saadaan se kontrolliin. Ja Tetherin toiminnassakin on varmasti vielä myös parannettavaa.

1
0
22.11.2023 - 15:36

Antti Hyppänen

+1376
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
569

Casteliero wrote:

Ei se 2023 vuoden Binancekaan mikään puhtoinen firma ole ollut. Ihan varmasti siellä on tehty paljonkin hämärähommia ja ihan oikein, että nyt saadaan se kontrolliin. Ja Tetherin toiminnassakin on varmasti vielä myös parannettavaa.

Varmasti on vielä tekemistä, mutta hyvä että mennään oikeaan suuntaan. Tetheriltäkin saadaan nykyisin jo kvartaaliraportteja, joista ei ollut "villeinä vuosina" tietoakaan :D

Moni odottaa vielä sitä, että liittyykö Justin Sun listalle, johon CZ, Arthur Hayes ja muut "mutkia oikoneet" henkilöt ovat päässeet. 

0
0