Olet täällä

Lokki kirjoitti:Voisiko joku (kokemus)asiantuntija avittaa: mikä on paras tapa kerätä eri saiteilta tietoa omista kryptokaupoista verotusta varten?
Useampia kolikkoja kun vaihtelee yhdestä toiseen niin helposti menee oma kirjanpito sekaisin. Osakkeiden osalta aikoinaan kun itse piti 9A täyttää tämä vielä onnistui, mutta nyt tuntuu hankalalta kryptojen kanssa.
Mahtaisiko verottaja hyväksyä, jos pystyy osoittamaan vain paljonko saiteille on siirretty valuuttaa ja paljonko arvosta niillä on nyt kryptoja? Laskisi sitä voitot tai tapiion ja ilmoittaisi verottajalle? Kaikkia omistuksia kun on veivattu sen verran edestakaisin, että voitot/tappiot ovat realisoituneet.
Kuten mainittu, nuo kirjanpitosivut on varsin toimivia pelejä. Niihin kun liittää pörssien API-avaimen ja muista lompakoista lompakon public adderssin osaa se laskea tulot kyllä hyvin pitkälle oikein. Ainoa ongelma on se että HMO:ta se ei taida ymmärtää ja sehän pitäisi ottaa itse treidistä eikä vuoden loppusummasta, ymmärtääkseni. Olen kuitenkin ajatellut että siinä vaiheessa kun HMO:lla myyn teen niistä erilliset ilmoitukset ja editoin sen itse tuonne softaan.
Itsellä oli esim. v. 2022 yli 1000 transaktiota, ei onnistuisi ilman noita softia. Koinly tekee myös samaan yhteyteen nivaskan Lomake 9A lippuja kaikista transaktioista. Verottajallehan ei varsinaisesti kuulu paljonko olet siirtänyt rahaa sinne itse pörssiin vaan se onko niistä realisoitu voittoja.
Sieltä näkee mihin sivustoihin olet liittänyt lompakkosi. Tuon peruminen ei poista mitään aiemmin hyväksyttyjä smart contracteja.
Jos haluaa nähdä onko joskus jäänyt unlimited spend jollekin tokenille pasteamalla oman public adressin https://etherscan.io/tokenapprovalchecker näkee voimassa olevat token approvalit.
TheSouthSeaCompany kirjoitti:
Never_too_old_to_rock kirjoitti:Jos vain löytyy yhtään ylimääräistä taskun pohjalta niin hommaa ennemmin hardware-lompsa, esim. Ledger tai Trezor. Jos esim. pelkkään Metamaskiin säilöt, niin pitäisin riskiä kolikkojen menettämiselle jopa suurempana mitä Binancessa. Metamaskissa kuitenkin on periaatteessa huonommat turvatoimet ja jo yhden väärän mallisen älysopimuksen hyväksyminen voi taata kolikkojesi käyttöoikeuden jollekin muulle. Eli sekä pörssi että ”nettilompsa” ovat huonoja vaihtoehtoja mikäli kryptoilleen haluaa maksimaalista turvaa.
Sen verran korjattakoon, että väärän sopimuksen hyväksyminen on mahdollista olipa käytössä hardware-lompsa tai ei, ja tuloskin on sama.
Tämä ihmisiltä usein unohtuu. Metamask on varsin hyvä interface ja käytän sitä itsekin Ledgerin interfacena Ledger Liven sijaan. Mutta ihmisillä on useimminten väärää tietoa Ledgerin tuomasta suojasta. On totta että yksikään transaktio tai sopimuksen hyväksyntä ei tapahdu ilman Ledgerin fyysistä hyväksyntää. Ongelmia tulee kun joudutaan hyväksymään erinäisiä smart contracteja joista useimmilla (ei itsellänikään) ole mitään ymmärrystä kun se ikkuna hyppää Metamaskiin esille.
Esim. jos käytät uniswappia ja vaihdat jotain muuta kuin wETH -> uusi token (eli esim voittoja kotiuttaessa uusi token -> wETH suuntaan) hyppää silmille smart contractin hyväksyntä "Approve spend limit" ja tuo pitää siis approvata jotta Uniswap saa luvan käyttää tuota tokenia vaihdon tekemiseen. Mitä tuossa kontrahdissa ei lue ellei sitä tarkemmin avaa ja editoi on se että se antaa käytännössä unlimited spend limitin ko. tokenille. Eli esim jos omistat Ledgerillä 200000 USDC tokenia ja olet joskus tuota tokenia vaihtanut Etheriin tai muuhun tokeniin sinulla on todennäköisesti edelleen unlimited spend limit USDC:lle.
Tästä päästään itse haavoittuvuuteen: usein eri kryptoprojektien sivut pyytävät liittämään lompakon erinäisten etuuksien tms saamiseksi (ja samalla pitää hyväksyä joku smart contract) jotka sinällään ovat ihan legitiimejä mutta huijarit käyttävät tätä hyväkseen ja tekevät feikkisivuja. Jos satut vahingossa approovaamaan feikkisivun smart contractin annat käytännössä hakkerille oikeuden tyhjentää tilisi ja mikäli tokeneillasi on spend limittiä jäljellä näin tulee myös tapahtumaan. Ei välttämättä heti, vastikään tuli tapaus vastaan jossa tili tyhjeni vasta parin viikon päästä pahaa aavistamattomalta uhrilta.
Kun sen Ledgerin hankitte suosittelen että teette yhden tilin jolla ei tehdä ikinä mitään muuta kuin vastaanotetaan tokeneita tai lähetetään niitä toiselle tilille (exchange tai hot wallet). Metamaskissa swappailut ym. kaiken muun hoidatte sitten Metamaskin hot walletilla. Yhtään smart contractia ei hyväksytä tuolla ns. long hold tilillä. Silloin se on varmasti 100% suojassa, aina.
Itse pidän tuota ns. hold tiliä Ledgerin + passphrasen takana ja kikkailutili on sitte pelkkä Ledger jolloin saan molempiin toimiin Ledgerin hyödyt.
Hyvin heikosti näitä korkorahastoja ymmärtävänä olen koittanut etsiä jonkinlaista turvasatamaa käteiselle jota voi kuitenkin tulla tarvitsemaan tulevan vuoden-kahden säteellä oli varsin informatiivinen viesti, kiitos.
OP:lla ei näemmä tuota 0-1yr ETF:ää ole tarjolla, 1-3yr löytyy joten kysynkin eroaako tuo riskin kannalta jotenkin oleellisesti vai onko tuotto vain pienempi?
Casteliero kirjoitti:Tuo oli myös hauska tapaus parin päivän takaa. Polygonin co-founderi kävi crypto banterin haastattelussa ja sanoi, ettei näe muilla L1:llä tulevaisuutta, että Ethereum on voittaja ja kaikki rakentuu tulevaisuudessa sen päälle. Toki Sandeepillä on oma lehmä ojassa, vaikka Intiassa ei taida lehmiä saada omistakaan. Mutta olen minäkin tuota ajatusta joskus täällä julkisesti esille tuonut. Se on ihan mahdollinen skenaario. Yksi muutamista. Sille on ihan järkevät perustelut. Jos Ethereumin L1-kerros tulee käytännössä täysin pelkästään turvallisuus kerrokseksi, eikä siellä käytännössä ole käyttäjien liikennettä yhtään, niin silloin muilla L1:llä ei ole mitään kilpailuetua noiden Ethereumin L2 ketjujen kanssa. Ja koska se Ethereum ekosysteemi on jo johtava ja koko ajan kasvava, niin hankala se on muiden kilpailla sitä ekosysteemiä vastaan. Eli sillon käytännössä paras vaihtoehto on siirtyä Ethereumin päälle ja ostaa se turvallisuus sieltä ja ulkoistaa oma konsensusmekanismi sinne. En tiedä saanko ne perustelut oikein järkevästi kirjoitettua auki, mutta ainakin omasssa päässä se mahdollisuus on ihan selkeä ja yksi niistä todennäköisimmistä vaihtoehdoista. Toki pari muutakin todennäköistä vaihtoehtoa on sen rinnalla. Mutta mitä enemmän tuo L2-ympäristö Ethereumin päällä kasvaa ja kehittyy, sekä tulee noita isoja Coinbasen tapaisia adoptioita, niin sitä enemmän se näkemys vaan vahvistuu.
Kyllä itse olen ajatunut hyvin vahvasti tälle kannalle. Omistan jollain 10% portfoliosta näitä alt L1-chaineja ja olen viimeajat miettinyt todella vahvasti että myyn ne pois vaikka ovatkin jossain -50-60% paikkeilla kaikki. Ainakin jos joku pieni ralli saadaan taas aikaiseksi taitavat lähteä menemään. En näe tulevaisuudessa yhtään mitään järkevää syytä käyttää mitään muuta ketjua kuin Ethereumia jos tarvitsee jotain lohkoketjun tuottamaa hyötyä. Onhan näillä alt L1 -chaineilla vielä toistaiseksi mahdollisuus tehdä hyvin rahaa mutta alkaa sekin tuntua enemmän tai vähemmän arpapeliltä.
Väkisinkin tulee VHS ja Betamax mieleen pl. että tässä casessa Ethereum on myös teknisesti se ylivoimaisempi tuote.
PikkuPro kirjoitti:
GHearst kirjoitti:
Marras kirjoitti:Arvaan ma että niitä tankkeja on tainnut mennä muutakin kuin nämä julkistetut miinanraivaajat. Johan niitä 2A6 malleja liikuteltiin puolenkymmentä viimekuussa Hankoa kohti, kuulemma oli sotaharjoitukset siellä mutta yhtään valokuvaa en ole nähnyt laveteista jossa matkaavat takaisin kasarmille. Ken tietää, Suomi on ollut aika hiljainen lähetetystä kalustosta.
Arvaan ma, että väärin arvaat sa.
Tästä samaa mieltä GHearst kanssa. Like, Ehdottomasti. Ei Suomi, ikimaailmassa, ole lähettänyt yhtään maintankkia Ukrainaan ennen, kuin länsi on päätöksensä tehnyt. Tämä on vain 100% varmaa eikä mitään IMO pehmennystä. Sata. Varmaa.:
1. Tankkeja tarvitaan "riittävästi" (pataljoona minimissään, joku sanotaanko +20 minimissään ainakin), muuten ovat vain riesa koska huolto, koulutus, varaosat ja koko infra. Ihan kuollut ajatus, että Suomi olisi yksin voinut lähettää järkevän määrän eikä Suomessa olla niin tyhmiä, että lähetettäisiin joku pilipalimäärä josta ei hyötyä ole, riesaa vain.
2. Vaikka kuinka lueteltaisiin salaiseksi niin tankkeja ei muuten Suomesta Ukrainaan mene niin, ettei jälkikäteen venäjän tai seuraajansa/seuraajiensa tiedustelu saa sitä tietää. Tankki ei ole mikään asiakirja, kun se liikkuu tuhansia kilometrejä niin sadat ihmiset vähintään tietävät siitä. Ottaisiko venäjän naapurimaa Suomi sen riskin, että kun venäjä joskus on tolpillaan niin käy kostamaan tankkien salaa lähettelijän. Ei todellakaan, täysin turha riski asiasta, josta ei ole hyötyä ilman laajempaa "tankkiliittoumaa".
3. Jos Suomi olisi lähettänyt salaa näitä viime vuonna, niin miten se Ukrainalaisten koulutus siis suunniteltiin tapahtuvaksi. Salaa.
Sry, ei ollut tarkoitus vittuilla Marras. Taidat olla pätevä tyyppi overall niin siksi vähän kovempaa kyytiä mutta siis ymmärrän kyllä, että Suomi ei yksin voi lähettää. Ihan jo kohdan 1 takia. Like...miettikään jos muut olisivat sanoneet "ei", sitten Ukrainassa näkyy videoilla Leopaldeja...ei Suomessa olla niin tyhmiä, että tuollaista mediasirkusta ja huomiota haluttaisiin. Puhumattakaan kostosta...näitähän voi olla kaikenlaista kiusantekoa. Tänään mulla meni 54.000 muun kanssa sähköt Helsingissä, syytä ei ainakaan iltapäivällä tiedetty. Metrotkin prakas...en siis sano, että venäjä mutta sanon, että kun ajatellaan koko koston mahdollista repertuaaria, niin ihan merkittävä riski eikä sitä kannata turhaan ottaa kuten tässä olisi otettu. Syystä toki voi ottaa ja on taidettu jo ottaakin.
Enhän minä hyvänen aika tarkoittanut että Suomi on niitä itsekseen Ukrainaan lähettänyt, ei tietenkään Suomi siihen kykene, mutta esim Puolaan odottamaan koalition muita tankkeja saapuvaksi. Jokatapauksessa uskallan arvella että nuo tammikuussa Hankoon matkalla olleet tankit lähtivät merelle, silloin kun oli jo pitkälti varmaa että Leopardeja tullaan lähettämään länsimaiden toimesta.
Joskus tulevaisuudessa saatamme saada näihin kysymyksiin varman vastauksen, tai sitten emme :)
Aki Pyysing kirjoitti:Missasin rumpujen pärinän ja pitkään hehkutetun julkistamistilaisuuden.
En kyllä itse olisi välttämättä kolmesta (3) miinanraivaajasta näin pitkää jännitysnäytelmää rakentanut.
Mutta #SlavaUkraini kuitenkin.https://t.co/6vJMBb5fpk— Aki Pyysing (@AkiPyysing) February 23, 2023
Kyllä nyt tulee ryssän helvetissä kylmä, kun laitetaan oikein kolme (3) Leopardia hyökkäyskärjeksi.
Imo Suomi voisi laittaa ihan huolella rautaa Ukrainaan. Ennen kuin Venäjä kykenee missään edes vähän järjellisessä skenaariosssa hyökkäämään Suomeen, Suomi ehtii korvaamaan kaiken kaluston. Tässä käydään kuitenkin ratkaisutaistelua lasten ja lastenlasten hyvistä yöunista. Ja tulee kalusto sotatestattua samalla.
Tosin olen sillä kannalla, että Venäjän ja Ukrainan sota ratkesi Hostomelin lentokentän liepeillä 28.2.2022. Milloin se loppuu ja millaiseen rauhaan, on vielä epäselvää. Mutta kyllä tässä sodassa (toisin kuin nakkikioskitappeluissa yleensä) aloittaja otti pataan.
Alan muuten olla vähän kyllästynyt "Venäjän hyökkäyssota" -termin väkisin tunkemiseen kurkusta sisään. Hävetäkseni tunnustan, että se oli mainittu kaksi kertaa Ovaro Oyj:n tilinpäätöstiedotteen toimintaympäristössä. Poistatin siis vain yhden.
Arvaan ma että niitä tankkeja on tainnut mennä muutakin kuin nämä julkistetut miinanraivaajat. Johan niitä 2A6 malleja liikuteltiin puolenkymmentä viimekuussa Hankoa kohti, kuulemma oli sotaharjoitukset siellä mutta yhtään valokuvaa en ole nähnyt laveteista jossa matkaavat takaisin kasarmille. Ken tietää, Suomi on ollut aika hiljainen lähetetystä kalustosta.
Jokatapauksessa tärkeitä pelejä nämä raivaajatkin ovat, ilmeisesti siellä on miinoitettu vanjan toimesta enemmän tai vähemmän koko linja varsin avokätisesti joten reikä on saatava aikaan jollain konstilla.
Liideri kirjoitti:Tervehdys! Kiitos kaikille ketkä täällä jaksaa aktiivisesti ja asiallisesti keskustella, itse olen tämän foorumin antimista nauttinut todella paljon, sillä suomenkielistä laatusisältöä on vaikea löytää. Erityiskiitos etenkin Castelierolle, jolta tulee useasti erittäin mielenkiintoista luettavaa. Hattua päästä!
Minua kiinnostaisi kuulla muiden mielipiteitä Crypto.Comin omasta CRO kolikosta. Näettekö te tuossa/vastaavissa kolikoissa mitään sijoituspotentiaalia? Mikäli kyllä, niin miksi? Mikäli ei, niin miksi?
Itse olen ollut kyseisessä projektissa mukana jo silloin kun se kantoi vielä nimeä MCO ja tällä hetkellä omistan tuon Frosted Gold -kortin. Viimeisimmän bull runin aikana CRO oli yksi isoimpia omistuksiani ja sillä tuli tehtyä myös mukavat voitot. Olen kuitenkin alkanut enemmän ja enemmän kyseenalaistamaan näitä pörssien omia tokeneita etenkin sijoitusmielessä, joten kaipaisin kovasti muiden, minua fiksumpien näkemyksiä asiaan.
Ystävällisin terveisin, Liideri
En itse näe noita mitenkään mielekkäänä sijoituskohteena. Arvonnousu on sidottu periaatteessa varsin vähäisiin hyötyihin ja erikoisiin luottokorttihimmeleihin mitä ko. kolikon omistamisesta/steikkauksesta saa, ja riskit on verrattain isot kun luvataan liikoja joita ei voidakaan toteuttaa (kuten esim Crypto.comin kohdalla kävi).
Binancen BNB on tästä poikkeus koska Binancen oma chaini on saanut niin paljon käyttöastetta Ethereumin rinnalle. En silti ostaisi tuotakaan koska Binance, en vain luota ko. toimijaan.
LCX:stä on ollut paljon pöhinää viimeisen vuoden sisään koska on ilmeisesti jollain tapaa paremmin regulaatioystävällinen ja tokenilla ilmeisesti olisi muutakin käyttöä kuin jotku luottokorttiviritykset mutta en ole itse perehtynyt asiaan sen tarkemmin.
Casteliero kirjoitti:
Marras kirjoitti:
jippej kirjoitti:Itse olen havainnut kryptomaailmassa paljon käänteistä korrelaatiota twitter/reddit/fb/tiktok/Instagram hypen määrän ja pidemmän aikavälin tuottojen kanssa. Ymmärrän kyllä, että jollain kohtaa pitää saada sana leviämään projektista, mutta tuntuu että >90% on puhtaita pump&dump tai ihan suoranaisia huijauksia, joita isolla rahalla pumpataan somessa.
Paljon taustalla kuitenkin lupaavia projekteja, joita oikeasti kehitetään toimivaa tuotetta kohti ja pääasiallinen toiminta painottuu enemmän github/medium/discord -suuntaan. Näiden erottaminen toisistaan eli milloin myydään käärmeöljyä ja milloin kehitetään jotain lupaavaa on haastavaa ja aikaa vievää. Itse tykkään aloittaa devaajatiimin historiasta, koska todella usein saan lopettaa tutkimisen tälle kohtaa. Lähipiirille olen ohjeistanut, että jos sitä mainostetaan sinulle, niin lähtökohtaisesti olet maksava asiakas, et mahdollinen sijoittaja.
Itsellä toimii ainakin sana "strong community" hyvin vahvana no go -signaalina kun luen esittelyä jostain tietystä projektista. Yksi projekti löytyy portfoliosta josta en ole ikinä nähnyt halaistua sanaa sosiaalisen median puolella, päivityksiä saa odottaa kauan ja on puhtaasti valikoitunut devaajien pohjalta, onhan tuokin omalla tavallaan varsin raastava holdattava.
Minulla menee nuo käytännössä aika käänteisesti. Eli kaikki on lähtökohtaisesti huonoja sijoituskohteita ja sitten kiinnostavia alan perkaamaan, ja jos tulee tarpeeksi hyviä ominaisuuksia, niin silloin ne muuttuu joko hyviksi tai mahdollisiksi sijoituskohteiksi. Yleensä tuo perkaaminen tapahtuu sitten kolmessa kategoriassa. Yhteisö, teknologia ja tokenomiksit. Noiden alle mahtuu melkein kaikki tarvittava.
Esim yhteisön alle menee devaajat, sijoittajat, käyttäjät, yhteistyökuviot. Teknologiaan sitten mitä ongelmaa projekti ratkaisee, onko se tarpeellinen, onko se toimiva, tekeekö joku muu paremmin, mahdollistaako se jatkokehityksiä, onko ylipäätään järkevää jne. Ja tokenomikseista sitten omistuspohja, onko paljon VC-rahaa esim, miten menee noiden lukitukset, paljonko on lukittuna ja paljon liikkeellä, mikä on tokenin tehtävä, tuleeko tokenille luontainen kysyntä vai onko se pelkästää vaikka governance tokeni, tai onko ainoa käyttö pelkkä steikkaus, paljonko uusia tokeneita tulee päivittäin suhteessa käyttöön ja kysyntään jne.
Eli lähtökohtaisesti en sulje mitään projektia kuitenkaan esim "stong communityn" takia, tai vaikka sitä pumpattaisiin eri somekanavissa. Voi olla, että jos katson vaikka jotain youtube liveä ja sinne chattiin tulee jatkuvasti jonkin kolikon huutelua, niin vaikka 99,9% ne on jotain ihan sysipaskoja kolikoita, niin joskus saatan katsoa niitä vähän tarkemmin ja ehkä sieltä joitain hyviäkin löytyy. Ja ymmärrän kyllä tuon, että karttaa projektia jos sitä kuvaillaan "strong communityn" omaavaksi, koska silloin se usein on just tuota, että porukka vaan huutelee kolikkoa pitkin somekanavia. Cardanossa ja XRP:ssä on itseasiassa paljon just tuota. Jos jossain somessa joku kritisoi jotain kyrptoa esim, niin usein siellä joku tulee kertomaan miten Cardano ratkaisee tuonkin ongelman, tai joku suu vaahdossa huutelemaan XRP:stä jotain. Mutta on noissa joskus ihan hyvuäkin projekteja joukossa.
Tottahan tuo on. Itse siis lasken tämän community -osion lähinnä sosiaalisessa mediassa kolikosta taukoamatta pauhaavat eli ns shillaajat. Ja toki voidaan ajatella että onhan esim Ethereum commiunity -vetoinen projekti eli hyvääkin siitä tulee. Mutta nykypäivänä tuo herkästi on merkki siitä että siellä taustalla ei välttämättä ole asiat niin hyvin kuin poletin arvostus antaisi ymmärtää.
Vähän tosiaan valehtelin, löytyihän tuo yksi hiljaiseloa viettävä projekti portfolioon itselläkin kun se sattumalta jossain reddit -ketjussa osui silmään ja luin asiasta enemmän. Sen koommin ei ole mainintoja tullut.
jippej kirjoitti:Itse olen havainnut kryptomaailmassa paljon käänteistä korrelaatiota twitter/reddit/fb/tiktok/Instagram hypen määrän ja pidemmän aikavälin tuottojen kanssa. Ymmärrän kyllä, että jollain kohtaa pitää saada sana leviämään projektista, mutta tuntuu että >90% on puhtaita pump&dump tai ihan suoranaisia huijauksia, joita isolla rahalla pumpataan somessa.
Paljon taustalla kuitenkin lupaavia projekteja, joita oikeasti kehitetään toimivaa tuotetta kohti ja pääasiallinen toiminta painottuu enemmän github/medium/discord -suuntaan. Näiden erottaminen toisistaan eli milloin myydään käärmeöljyä ja milloin kehitetään jotain lupaavaa on haastavaa ja aikaa vievää. Itse tykkään aloittaa devaajatiimin historiasta, koska todella usein saan lopettaa tutkimisen tälle kohtaa. Lähipiirille olen ohjeistanut, että jos sitä mainostetaan sinulle, niin lähtökohtaisesti olet maksava asiakas, et mahdollinen sijoittaja.
Itsellä toimii ainakin sana "strong community" hyvin vahvana no go -signaalina kun luen esittelyä jostain tietystä projektista. Yksi projekti löytyy portfoliosta josta en ole ikinä nähnyt halaistua sanaa sosiaalisen median puolella, päivityksiä saa odottaa kauan ja on puhtaasti valikoitunut devaajien pohjalta, onhan tuokin omalla tavallaan varsin raastava holdattava.