+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

 

Piristävän vilkkaan pörssipäivän iltaa sijoitustiedolle!

 

Selvittiin elossa tästäkin päivästä. Melkoinen vapaapudotus oli salkulle. Tästä energisöityneenä ajattelin viimeinkin tämän blogin laittaa alulle. Olen tätä suunnitellut jo useamman kuukauden mutta viimeinkin sain aikaiseksi aloituspostauksen kirjoitella.

Lyhyesti itsestäni. 29-vuotias ex-pokeriammattilainen. Joku ehkä nimimerkin tunnistaakin näillä sivuilla. Vajaat 10 vuotta ammattikseen pokeria, 2015 syksyllä hyppäsin päätoimisesti siitä kelkasta pois ja nykyään pelailen muutaman tunnin viikossa lähinnä huvikseni koska nautin lajista. Tällä hetkellä kirjoitan opinnäytetyötä Inderesille ja etsin työtä analyytikkona tai sijoituspuolelta.

Blogin pääasiallinen tarkoitus on oman analyyttisen prosessini kehittäminen, tähän olen hyväksi havainnut julkisen tuomion ja itsensä rehellisenä pitämisen. Aikaisemmin pokeriblogia pitäneenä oli hyvä ajoittain vilkaista vuotta tai kahta takaperin kirjoittamiani käsihistoria analyyseja ja miettiä niitä uudelleen josko tulee samoihin päätelmiin. Melko usein sai pudistella päätään kuinka kujalla sitä olikaan vielä hieman aikaa takaperin. Osakeanalyysin olen havainnut hyvin rinnakkaiseksi funktioksi käsihistoria analyysin suhteen. Molemmissa vaaditaan silmää tarkastella monia asioita ja ottaa huomioon asioita lukujen takana.  

Tänään tosissaan salkku otti turpaan 6.9% Tämä on yli 3.5x enemmän kuin yhtenäkään aikaisemmista tappiopäivistä. Salkun suurimmat omistukset tällä hetkellä ovat Investor AB, Nokia, Nordea ja Lehto Group. Näistä Lehto ja Investor olivat pikku plussalla. Muuten sitten lasketeltiinkin alas melkoista haipakkaa. Molempia latasin lisää salkkuun kesken laskun koska omien laskelmieni mukaan Nokialle järkevä lasku reaktio olisi ollut noin 6-8% ja Nordealle 2-3%. Tuplaten olin väärässä kummassakin. Nokiakin tippui salkun toiseksi isoimmasta voittajasta kerralla salkun isoimmaksi häviäjäksi. Mielenkiintoisia aikoja eletään.

Blogiin tulen pääasiassa kirjoittelemaan markkinanäkemyksiä, osakeanalyyseja ja mitä nyt hyvänsä mieleeni juolahtaa. Aika ajoin tulen myös kirjoittamaan pidempiä ja syvällisempiä analyyseja joita teen kehittääkseni ajatusprosessiani. Yhden tällaisen julkaisin jo Lehdosta,(löytyy lehdon ketjusta jos ketään kiinnostaa).

Oma salkkuni saavutti ensimmäisen täyden vuotensa 5.10.2017 Tällöin vuosituotto oli 19% vertailuindeksin ollessa 14% elikkä erinomainen tulos ensimmäiseltä vuodelta. Tänään sitten siitä kyllä yli kolmannes tehokkaasti lohkesikin joten jään odottelemaan innolla miten kurssit jatkavat kehitystään. Onneksi sentään irroitin eilen Outokummuista 9.1 kohdalla koska ennustelin huonoa Q3 tulosta. Ostin Outokummut sisään kesällä kurssin laskiessa 7.3 ja sitten latasin lisää 6.8. Ajattelin irrottaa niistä hieman 8 jälkeen mutta arvioin kurssin trendin olevan positiivinen ja jatkavan nousua kohti Q3, hieman olisin voinut enemmänkin tehdä rahaa jos olisin irrottanut 9.5 kohdilla mutta jälkikäteen on helppo kaavailla. Mukavat 30% tuottoa sieltä joka tapauksessa.

Nokian suhteen en ole onnistunut ihan näin hyvin ajoituksieni kanssa. Syksyllä 2016 kun ensimmäisiä suoria osakesijoituksia aloin tekemään niin ostin nokiaa hintaan 5.13 noin 3 minuuttia ennen pörssin sulkeutumista. Seuraavana aamuna kissankokoisin kirjaimin kauppalehden sivuilla,” NOKIA AVAA HUONOITEN 10 VUOTEEN”. Kurssi lasketteli Ericssonin surkean osarin perässä 10%. Virheistä oppii.. Pikkuhiljaa latalin Nokiaa lisää ja ennen tätä päivää osake olikin toiseksi isoin voittajani. Kerralla tultiinkin sitten isoimmaksi tappiolapuksi vaikka prosentuaalisesti ei olekkaan kuin 7% tappiolla. Pidän silti firman pitkän tähtäimen odotusarvoa hyvänä. Tosin nykyistä ylipainoa haluaisin hieman keventää ihan vain pitääkseni salkun lainoituksen koron järkevänä.

Nordeaa pidän nykyhinnalla myös hyvänä lappuna, Li Andersson saa mäkättää siitä että pankki etsii parasta maata missä on kevyin verotus, pitäisin suurena yllätyksenä ja virheenä jos näin ei tehtäisi. Pankin tehtävä on tehdä rahaa osakkeenomistajille eikä olla mikään hyväntekijä yhteiskunnalle tai asiakkaalle tai työntekijöille. Vasemmistolla toki on tästä ja kaikesta muustakin hyvin merkillisiä ajatuksia. Myös 6000 ihmisen irtisanomisia pidän positiivisena asiana, tätäkin lukua on myös suuresti ylimitoitettu. Nordean oman ilmoituksen mukaan noin 2000 ihmistä näistä on digitalisaatioon erikoistuneita IT-konsultteja joilla mitä todennäköisemmin on ollut määräaikaiset sopimukset jotka raukeavat. Joka tapauksessa pankki karsii turhaa konttorihenkilökuntaa ja siirtää palveluita digitaalisiin kanaviin. Tämä on erittäin järkevää ja osakkeenomistajan kannalta hyvä tapa karsia kuluja. Pankin työntekijöille se voi olla nihkeää mutta ei työantaja ole velvollinen takaamaan töitä loppuelämäksi, kyllä siellä parhaat pidetään ja hassuttelijat ja peukaloiden pyörittelijät ulos. Tässäkin jos olet tehnyt työsi hyvin ja pitänyt yllä tietoisuutta niin kyllä hyville työntekijöille aina töitä löytyy, en ymmärrä turhaa valittamista tästäkään.

Osinkotuotto on myös erittäin hyvällä tasolla ja en usko että tulen irrottamaan kyseisestä lapusta kovin äkkiä. Pidän tälläisiä vakaita osinkokoneita joille on laskettu taseisiin jo parin tulevan vuoden osingot sisään hyvinä tässä markkinatilanteessa jossa pienoista kuumenemista kursseissa on nähty. Uskon myös Nordean selviävän kilpailijoita paremmin pankkialan murroksesta, tuntuu että siellä tehdään fiksummin asioita kuin muissa kivijalkapankeissa. Wahlroosilla on hyvä ote ja osakkeenomistajien kannalta hyvä asenne, joten melko huoletta voi hänen firmojensa kyydissä olla. Voisi huvikseen joskus laskea miten olisi käynyt jos olisi vain Wahlroosin firmoihin sijoittanut vaikkapa vuonna 2000 ja verrata sitä indeksin kehitykseen.

 

Tässäpä nyt avaukseen jotain, kirjoittelen tätä omaksi huvikseni joten saatan kirjoittaa paljonkin ajoittain mutta myös pitää erinäköisiä taukoja vain siitä syystä että en jaksa tai että minulla ei ole  mitään sanottavan arvoista. Ei sillä että useinkaan tänne mitään sanottavan arvoista kirjoittelisin.

 

Seuraavaksi odottelen Lehdon osaria josta toivon todella että ei tule uutta -10% pamausta salkkuun. Olen tosin hyvin luottavaisin mielin ja uskon sieltä tulevan mieluummin +10%.

Palaamisiin.

26.10.2017 - 22:11
#15522
+1209
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:55
Viestejä:
1375

Mukavaa että aloitit blogittamisen. Pokeriajoilta tuttua räväkkyyttä tiedossa? : )

Mulla tais kans tulla #1 turpapäivä. Nokkeli salkun suurin, Outokumpua ja Orionia myös. Täyskädestä puuttui vaan Nordea.

26.10.2017 - 22:18
#15523
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Haha, no jos tästä päivästä mitään on tulkitseminen niin tuskin mun salkku nyt ihan sieltä defensiivisemmästä päästä tulee olemaan. Tosin oon vasta pikkuhiljaa alkanut perehtymään noihin viputuotteisiin ja warrantteihin niin että toistaiseksi vaan noita suoria osakesijoituksia tulee olemaan niin ihan kammottavia heiluntoja tuskin tulee. Pokeriaikoina sentään tottunut melko isoon varianssiin niin tämmönen pieni -7% ei juuri unia vie.

Onneks tosiaan ite irrotin outokummut eilen, pohin aika pitkään että kattelisko osarin ensin mutta sitten pidin kiinni kesän suunnitelmastani enkä ahneuksissani lähtenyt odottelemaan tulosyllätystä...

2.11.2017 - 10:14
#15601
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Tänään tuli taas kasa mielenkiintoisia osareita. En näin aamulla ennen töitä kerkeä kaikkia lukemaan läpi, Capmanin ja Sampon vilkaisin päällisin puolin. Molemmissa pieni positio salkussa. Sampolta totutusti aika odotusten mukainen tulos, ei yllätyksiä. Kulujen laskeminen joka puolella on hyvä merkki. Näen myös varovaiset investoinnit hyväksi pitkän linjan suunnitelmaksi.

 

Capmanilta myös hyvä Q3. Itsellä etenkin kohdistui huomio kasvaviin hallinnoitaviin varoihin. 2.7mrd AuM on jo melko vakaata kassavirtaa tuottava määrä. Yhdessä kvartaalissa 500 miljoonaa lisää on hyvää tahtia. Inderes arvioi tämän kiihtyvän uusien projektien myötä. Saa nähdä ovatko oikeassa mutta hyvältä kokonaisuudessaan yhtiön toiminta näyttää. 

 

Molempiin yhtiöihin pätee oikeastaan sama. Hyvä olla kyydissä nyt ja lähitulevaisuudessa.

 

 

 

 

 

 

6.11.2017 - 09:50
#15678
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

”Pakko” ostaa lehtoa lisää. Sharevillessä on spekulaatiota että ulkomaiset pankit keventäneet omistustaan viimeviikkoina, syynä muiden rakennusalan yhtiöiden tulosalitukset ja ruotsinasuntomarkkinan ylikuumeneminen. Lehdon tapauksessa kummastakaan en ole huolissani (vielä).

Toinen syy voi olla että rakennusalan kuumin sykli voi olla taittumassa, tämä vaikuttaa toki Lehtoonkin merkittävästi mutta itse näen syklin vielä jatkuvan. Toki syklin lopulla jo kohonneesta kurssista ostaminen on kyseenalaista mutta lehdon tapauksessa näen kasvun olevan niin hyvällä pohjalla ja tilauskannan olevan niin vahva että arvostus on nyt muutaman viikon laskun takia sen verran houkutteleva että on ”pakko” tankata lappua lisää.

Tarkkailen ostolaitoja vielä tämän viikon, perjantaina tulee Q3 ja silloin kurssi arvioini mukaisesti lähtee nousuun joten sitä ennen jos ulkomaiset pankit vielä keventävät omistuksiaan niin koetan poimia talteen.

Teen tarkemmat numeeriset arviolaskelmat tällä viikolla ennen osaria, saa nähdä kuinka lähelle pääsen vai olenko onnistunut analysoimaan tilanteen väärin.

6.11.2017 - 22:10
#15696
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Teinpäs tuossa pikkuisen arviointia ja laskelmia lopullisesti ihan numeroiden valossa.

Lehdon kurssi tänään sulkeutui 12,40.

H1 lehdon liikevaihto oli 231,5 Milj (140,5) Lehdolla on tyypillisesti pääosa liikevaihdosta painottunut vuoden jälkimmäiselle puoliskolle(ja etenkin viimeiselle kvartaalille) joten odotan kovia lukuja perjantailta.

H1 Liikevaihdon kasvu oli 64% , ei ylläpidettävissä mutta melkoinen suoritus silti näinkin isolle firmalle.

H1 Liikevoitto % oli 8,6% Tämä on yhtiön pitkän tähtäimen tavoitteen alapuolella mutta kyseistä puolivuotisjaksoa rasittivat tuotantokapasiteetin nostaminen uuden tehtaan muodossa ja erittäin vahva kasvuun investointi. Olen kuitenkin sitä mieltä että vahvasti kasvuyhtiöksi profiloituneena tämä on ihan hyvä tulos ja mahdollistaa viilauksen ylöspäin myöhemmin kuin kasvusta allokoidaan resursseja kulukuuriin josta sitten valuu enemmän viivan alle.

 

Hannu Lehdon mukaan: "Lehdon kasvu jatkuu voimakkaana tänäkin vuonna. Vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana liikevaihtomme kasvoi 64,7 % vuoden takaisesta ja koko vuodelle 2017 ennakoimme 40-50 % liikevaihdon kasvua. Liikevoiton kertyminenpainottuu vuoden toiselle puoliskolle ja koko vuoden liikevoiton ennakoimme olevan yli 10 % liikevaihdosta.”

 

Heitetäänpäs ennusteet:

Liikevaihto 1-9/2017 342 Milj (koko vuodelta 549milj)

Tämä tarkottaisi noin 52% liikevaihdonkasvua koko vuodelle, Lehdon viimeinen kvartaali on tyypillisesti ollut se vahvin mutta odotan myös Q3 luvuissa olevan näyttöä tulevasta.

Liikevoiton uskon jäävän hieman odotuksista, vastaavasti kun uskon liikevaihdon kehittyneen hieman yli odotusten. Liikevoittoprosentiksi arvioni koko vuodelle on Q3 9% ja koko vuodelle 9.6%  uskon vahvan kasvun ja yritysostojen sekä uuden tehtaan tuotantokapasiteetin kokonaan integroinnin aiheuttaneen kuluja myös Q3 aikana jotka heijastuvat liikevoittoon. Koko vuoden ennakoidusta liikevaihdosta tämä tarkottaisi 52 Milj liikevoittoa vuodelta. Tämä taas tarkottaisi 0,90€ osakekohtaista tulosta.

Tämä hinnoittelisi yhtiön P/E arvoksi noin 14. Suhteessa esimerkiksi verrokkiin (YIT P/E 15) olisi halvempi. Lisäksi jos kasvu jatkuisi vahvana olisi vuoden 2018 P/E enää vaikkapa ”varovaisella” 35% kasvulla ja pienellä liikevoiton tehostamisella 10,2% P/E olisi enää 9.5.

 

Mielenkiinnolla odotan siis tulevaa perjantaita, tänään kurssi taas avasi nousuun mutta Carnegie etenkin on myyntilaidalla ja kurssi painui pikkumiinuksille. Uskon samantyylistä päivää olevan loppuviikonkin ja koetan jossain vaiheessa poimia jonkun sata lappua kyytiin..

9.11.2017 - 09:10
#15765
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Mjaa, kai tuo positiivinen Q3 oli Lehdolle. Liiketulos jäi odotuksista kuten ennakoinkin(arvioitu 9% totetutunut 9.1%), mutta liikevaihto kehittyi yliodotusten kuten myös ennakoin. Tuloutuminen näyttää tapahtuvan hieman tasaisemmin kuin oletin. Itse Q3 tulos ylitti omat ennusteeni sinällään reilusti, ohjeistus pysyy kuitenkin koko vuodelta samana ja uskon että arvio koko vuoden tuloista on lähellä oikeaa. Tilauskannan vahva kasvu on positiivista.

Toivottavasti markkina näkee potentiaalin vahvassa kasvussa ja ymmärtää siihen panostamisen hieman syövän liikevoittomarginaaleja. Uskon vahvan kasvun kantavan yhtiötä paremmin ja kuluja voi karsia kun ollaan saavutettu enemmän markkinaosuutta.

 

10.11.2017 - 12:36
#15815
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Lehto se jatkaa tänäänkin laskuaa, hieman yllättävänä pidän näin vahvaa reaktiota ihan kelpo Q3 raporttiin. Jäätiinhän siinä ennusteista hieman mutta Lehdon tapauksessa Q4 on ollut se vahvin ja koko vuoden ohjeistuksen pysyessä ennallaan en vielä huolestunut itse. Kurssi kuitenkin laskenut sen 9% kohta jo. Oma odotukseni liikevoitto prosentista osui kohdalleen, olen havainnut vahvan kasvun yhtiöiden yleensä yliarvioivan kuinka paljon kasvuun allokoidut resurssit vievät pois mahdollisuutta kehittää omaa tekemistä niin että kulut pysyisivät hallussa. Näen tämän silti positiivisena kehityksenä kasvun hidastuessa voidaan sitten alkaa tehostamaan prosesseja ja tehdä parempaa tulosta kulukuureilla.

 

Kasvukäyrän hidastuminen(jos olisi about samaa tahtia kuin H2-2017 vrt H1-2017) tarkottaisi vuodelle 2018 kasvua noin 35% tms. Oletetaan että ensivuonna kun kasvu hidastuu on paremmin aikaa kehittää omaa päätä ja liikevoitto % saadaan tavoiteltuun 10% (Lehto itse ennustaa jo tänä vuonna siihen päästävän mutta oletetaan että ensi vuonna viimeistään)

 

Tällä saataisiin P/E luvuksi tämän hetkisellä kurssilla (11,24)  9. Se on verrokkeja selkeästi alempi ja itse ainakin näen potentiaalia ruotsissakin kunhan toiminta siellä saadaan käyntiin. Lehto on selkeästi pystynyt voittamaan markkinaosuuksia suomessa ja jos toiminta saadaan käyntiin ruotsissakin hyvin niin potentiaalia on varmasti sielläkin tehdä samaa.

 

Hyvä on kyydissä olla, harmittaa ajoitus kyllä kun latasin ennen osaria sisään reilummin ja nyt olisi melkein 10% halvemmalla saanut, olisi pitänyt odotella Q3 ja tehdä sitten vasta peliliikkeitä.

 

Lehdolla on myös isoja projekteja neuvottelussa, mm Cityconin kanssa tekeillä oleva Oulun Lippulaivan kehitys, tämän toteutuminen on tietenkin vielä arvailu asteella mutta se on potentiaalinen signaali, lisäksi jo aikaisemmin mainitsemani kasarmien uudistaminen tulee ajankohtaiseksi seuraavana parina vuotena ja uskon moduulirakentamisen sopivan tähän erinomaisesti ja kenties niissä pystytään hinnoissa kilpailemaan tehokkaasti. Saa nähdä.

 

Tulevaisuuden näkymiin markkinat suhtautuvat ilmeisen pessimistisesti, ilmeisesti rakennusalan syklin uskotaan kääntyvän(merkkejä ruotsissa tästä jo on ja sieltä se pian heijastuu suomeenkin). Tällöin pitäisi yritysten ylittää tulokset reilusti koska laskusuhdanteessa ne voivat reilummin pudota. Lehto on mielestäni positioitunut tähänkin paremmin sillä esimerkiksi Wareco diili ja korjausrakentaminen yleensä on kehittynyt suotuisasti ja tällä pidetään syklin pohjalla firman tulosta yllä.

 

Yksi mitä markkina ei myöskään ehkä ole huomioinut on myymättömien asuntojen määrä joka on hienoisessa kasvussa, noin 400 asuntoa on valmistumassa ja myymättömiä. Näiden tuloutuminen jossain vaiheessa tulee näkymään voittomarginaaleissa sillä kulut niistä on jo kirjattu pääosin sisään. Lisäksi jo valmiita myymättömiä asuntoja on hyvin pieni määrä, tämä on puhtaasti kirjaamatonta profittia ja lisäksi merkitsee sitä että asunnot liikkuvat hyvin viimeistään valmistuessa.

 

Positiivista on myös vahva tilauskanta ja tähän ei ole kirjattu mitään mahdollisista isoista projekteista(mm Lippulaiva).

 

Odotellaan Q4 ja katsellaan miten yhtiö vikan kvartaalin suorittaa..

 

Lehto myös maksaa tuloksestaan ulos noin 30-50% tämä on Lehdon ilmoittama osinkohaitari. 2016 tuloksesta maksettiin 32% ulos osinkoina. Jos sama pitää kutinsa tänä vuonna niin vaikka laskisin yhtiön oman arvionnin alahaitariin 45% liikevaihdon kasvu (yhtiö ennustaa 40-50%) ja 9.5% liikevoittomarginaali(yhtiö ennustaa 10%) niin osinko olisi 0,27snt osakkeelta. Tämä tarkottaisi efektiivistä osinkotuottoa 2,4% joka on näin vahvalle kasvuyhtiölle ihan hyvä. Tämä saattaa myös nousta merkittävästi jos yhtiö pääsee vikalla kvartaalilla omiin tavoitteisiinsa tai päättää maksaa lähemmäksi osinkohaitarin ylälaitaa.

 

Kokonaisuudessaan näen siis yhtiön liikkuvan oikeaan suuntaan. Huolestuttava seikka tässä hieman on se että ulkomaiset isot pankit ovat nettomyyjinä jatkuvasti, ainoastaan piensijoittajat ovat ostaneet viimeaikoina koko lappua. Tämä on vähän huolestuttava trendi sillä niin se vain on että ammattilaiset yleensä ovat asioissa oikeassa... Enpä silti näe omassa järkeilyssäni liiemmin aukkoja, toki riskiähän lappuun sisältyy mutta myös potentiaalia joten risk/reward ratio on hyvä. 

 

 

10.11.2017 - 12:35
#15816
+649
Liittynyt:
8.3.2017 - 08:40
Viestejä:
396
Krenjuussa kirjoitti:

Toivottavasti markkina näkee potentiaalin vahvassa kasvussa ja ymmärtää siihen panostamisen hieman syövän liikevoittomarginaaleja. Uskon vahvan kasvun kantavan yhtiötä paremmin ja kuluja voi karsia kun ollaan saavutettu enemmän markkinaosuutta.

 

Heh, meni oma "betsi" metsään Lehdon kohdalla, odotin vielä katsauksen jälkeenkin että koilliseen mennään mutta lähdettiinkin lähes etelään. Noh, käsi taskulle ja positiota kasvattamaan. Päivittäinen vaihto on kyllä Lehdolla sen verran pientä että yksi tai useampi suurempia eriä myyvä taho tiputtaa kurssia helposti  poikkeuksellisen paljon. Varmasti on myös niin, että kun toteutuneet tulokset 2017 vastaavat jo keväällä arvioitua ja kasvu siinä mielessä siirtyy vuodelle 2018 niin alan syklin mahdollinen alamäki pelottaa. Tässä mielessähän Q3 oli oikeastaan neutraali, ellei jopa negatiivinen koska odotettiin myös suuren Lippulaiva-projektin varmistumista syksyllä, jota ei sitten tapahtunutkaan, olisi kasvattanut tilauskirjoja entisestään.

 

Mutta onhan tuossa paljon plussaa, ainakin paksut tilauskirjat, edelleen toistettu liikevoittoprosentin pysyminen koko vuodelta päälle 10, joka vaatii hurjaa liikevoittoprosenttia Q4/2017. Ja jos keskeisimmät huolenaiheet ovat pätevä työvoima ja tehdaskapasiteetti niin en olisi kovin huolissani pitkässä juoksussa mutta toisaalta pitkään juoksuun sisältyy väistämättä syklin kääntyminen..

Mistä muuten johtuu, että rakennusalalla hyvä liikevoittoprosentti keskittyy H2 ja etenkin Q4? Valmistuvatko projektit keskimäärin syksyllä/alkutalvesta jolloin niihin ei enää kohdistu menoja tai jotain sinnepäin?

 

 

 

 

10.11.2017 - 12:39
#15817
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Voisin kuvitella tuon olevan kysymys siitä että vuoden alussa yhtiökokoukset tekevät investointeja jolloin projekteja aloitetaan enemmän keväällä kun rakentaminen on näin pohjolassa helpompaa ja kesällä tehokkaan rakennusajan jälkeen saadaan syksyllä enemmän niitä valmiiksi ja täten tuloutuvat loppuvuoden tuloksiin..

10.11.2017 - 12:45
#15818
+649
Liittynyt:
8.3.2017 - 08:40
Viestejä:
396
Krenjuussa kirjoitti:

Lehto myös maksaa tuloksestaan ulos noin 30-50% tämä on Lehdon ilmoittama osinkohaitari. 2016 tuloksesta maksettiin 32% ulos osinkoina. Jos sama pitää kutinsa tänä vuonna niin vaikka laskisin yhtiön oman arvionnin alahaitariin 45% liikevaihdon kasvu (yhtiö ennustaa 40-50%) ja 9.5% liikevoittomarginaali(yhtiö ennustaa 10%) niin osinko olisi 0,27snt osakkeelta. 

Uskoisin että osinko% pidetään suunnitelman minimissä, eli 30. Kasvu on kovaa ja rahalle on firmassa käyttöä, fiksumpaahan se on laittaa omista jos on kuin lainata kuten nyt on jouduttu tekemään.

10.11.2017 - 12:55
#15819
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

jep, näinhän se on. Itse en pitäisi pahana vaikka osinkoa suhteellisesti supistettaisiin ja pidin jo viimevuoden osinkoa turhan korkeana ja siitä aiemmin lehdon ketjusta mainitsinkin. Pidän silti todennäköisenä että osinkoa maksetaan tuo 25-29snt, uskon että haluavat pitää osingon kasvussa ja jakaa luottamusta siihen että se jatkuisi sillä tolalla tulevaisuudessakin..

 

 

22.11.2017 - 17:07
#16029
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Markkinoilla ollut laskusuhdannetta ja oman salkun suhteen melko hiljaista eikä uutta tietoa tai merkittäviä uutisia ole ainakaan omaan silmään sattunut. Teen jossain vaiheessa kun paremmin kerkeän salkun verosuunnittelun omalle ja hoitosalkulle ja katsotaan sitten millaisia muutoksia ne vaativat vai vaativatko mitään. Leppoisasti olen tässä työstänyt thesistä ja töitä hakenut mutta tulin tuossa pohtineeksi iltaisella seuraavaa ajatusrakennelmaa:

Henkilökohtaisesti olen aina nauttinut argumentatiivisesta keskustelusta, käytän usein paljon aikaa sellaisiin ja viihdyn hyvin tilanteissa joissa vastaavaa syntyy tavalla tai toisella. Tämä osa-alue sosiaalisissa tapahtumissa on kuitenkin nykyään muuttamassa muotoaan hieman ja olen miettinyt että onko kyseinen kehitys hyväksi?

Tilanne siis on se että aikaisemmin(ennen internetin saapumista jokaiseen puhelimeen) kun tuli keskustelua vaikkapa historiallisesta asiasta tai muusta faktuaalisesta tiedosta( joka nykyään on 5sekunnin googlauksen päässä). Aikaisemmin jos syntyi kaksi eriävää mielipidettä vaikkapa että "kuuban kriisi alkoi vuonna 1960" ja toinen sanoo että "ei kun se alkoi vasta 1962." Klassinen pieni erimielisyys jota ei voitu silloin ratkaista niin simppelisti kuin aikaisemmin.  Nykyään googlauksella asia voidaan ratkaista heti mutta aikaisemmin kun tätä vaihtoehtoa ei ollut kumpikin osapuoli joutui miettimään tukevia argumentteja omalle katsannolleen. Näiden argumenttien validius lopulta ratkaisi "voittajan" ja usein totuus saattoi kokonaan jäädä ratkaisematta. Pointtina siis se että kyseisten argumenttien perustelu ja kyky niitä keksiä on taito siinä missä muutkin ja vaatii harjoitusta, se että sen voi suoraan tarkistaa ei edistä kenenkään kykyä käydä keskusteluja. Kuuban kriisi esimerkkinä voidaan vaikka mainita että osapuoli joka muistaa että 1962 kriisi alkoi voi tukea lausuntoaan vaikka sanomalla että Kennedy oli presidenttinä kriisin aikana ja hän aloitti kautensa 1961. Tämä on klassinen tukiargumentti ja myös erittäin nerokkaasti sulkee toisen pois sillä useimmat asiaan edes pintapuolisesti perehtyneet  muistavat Kennedyn olleen tällöin presidenttinä. Tämähän ei itsessään sano että vuosi 1962 olisi oikeassa mutta todistaa vastapuolen kannan vääräksi sillä 1960 presidenttinä oli vielä Eisenhower.

Mietin siis nyt että tälläinen taito tulee katoamaan maanpäältä pikkuhiljaa, toki voi olla että onko kyseiselle taidolle enää kysyntää? mielestäni on ja sitä pitäisi ylläpitää ja harjoitella. Suomen koululaitoksessa väittelyä ei pidetä tärkeänä ja olenkin sitä mieltä että olisi tarpeen tuoda enemmän jenkkien omaksumaa debate kulttuuria myös yliopistoihin ja lukioihin.

Toki voidaan myös argumentoida että väittelyihin käytetty aika on turhaa kun voidaan asiat suoraan tarkistaa ja se vapauttaa aikaa ja energiaa tutkia asioita joihin ei ole suoraa oikeata vastausta olemassa, mielestäni silti tälläinen hypoteettinen keskustelu vaikka onkin tärkeää ja edistävää on eri asia kun asioiden sitominen kontekstiin ja rakennuspalikoiden tuottaminen oman teorian tukemiseksi.

Semmoista pientä ajatusrakennelmaa tänään.

 

30.11.2017 - 19:44
#16322
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Hyvät sijoitusmessut oli.

 

Mielenkiintoisia puhujia ja hyviä paneelikeskusteluja. Paikalla vaikuttaneiden yrityksien boothit eivät sattuneet omaan mielenkiintoon niin ei tullut paljon niitä käytyä kiertelemässä. Pääosin kiertelin lavalta lavalla eri paneeleja ja puhujia kuuntelemassa. Hyvä kuhina messuilla oli ja paljon asiaa jäi mieleen ja paljon sulateltavaa. Kävin Pyysingiltäkin hieman mielipidettä kyselemässä hoitosalkku ongelmaani. Akilta yleensä saa hyvin perusteltuja mielipiteitä ja nytkin vaikka hyvin ohimennen asiasta keskusteltiin, niin sain omia ajatuksiani johdateltua uusi urille.

Henkilökohtaisen salkun menestys on hieman kehnoa ollut näin loppuvuodesta, Nordea, Nokia ja Lehto painaneet tehokkaasti alaspäin. Valitettavasti tein väärän valinnan, kun spekuloin Lehdon Longin ja Rovion Shortin välillä marraskuun alussa.

Syy miksi rovion shorttia spekuloin, liittyy moneen pieneen tekijään, joita tuli tuossa marraskuun ekoilla viikoilla kelailtua läpi. En kuitenkaan onnistunut (edes) itseäni tästä täysin vakuuttamaan, kun tunnuin olevan ilman kovaa faktuaalista datapohjaa ja enemmän intuition varassa joten päädyin sitten Lehdon longiin.

Listautujista tältä vuodelta minusta on loistava esimerkki verrata Fondiaa ja Roviota, helppohan se on toki näin jälkikäteen analysoida mutta historia opettaa ja jatkossa voi olla hyvä tältäkin pohjalta tutkia listautumisanteja.

Fondian vanhat omistajat jakoivat listautumisen yhteydessä aika pienen osan omistuksistaan yleisölle. Fondia oli myös vakavarainen ja tasaista tulosta tekevä yritys jonka liiketoiminta malli on melko vähän heilahteluille altis. Fondian tavoitteena oli pörssilistautumisella näkyvyyden parantuminen ja tämä mielestäni kuulosti uskottavalta sekä lukujen että omistajien pienen myynnin valossa. Fondian antia ei myöskään juurikaan mainostettu, en olisi itse ehkä edes koko asiaa paljon noteerannut ellei ystäväni joka antiin osallistui olisi minua siitä koettanut vakuuttaa. Pitäisi kuunnella ystäviä ainakin niin paljon, että kun joku kohteesta vinkkaa niin vaivautuisi asiaan perehtymään. Tällä kertaa on siinä mennyt ohi suun asiat.

Rovion listautuminen taas tuntui jo lähtökohtaisesti täysin erilaiselta. Joku minua fiksumpi ja paremmin asiaan perehtynyt spekuloi jo listautumis uutisten alkuvaiheilla että nyt on vanhojen omistajien aika rahastaa itsensä ulos(toivoisin että muistasin kuka ja missä niin että voisin antaa suoran quoten asiasta).

Vanhojen omistajien myynnit olivat merkittävän suuria. Tämän vuoden syyskuussa oli toistaiseksi pelkkiä menestystarinoita onnistuttu luomaan listautumisilla ja ajoitus tähän hypeen oli omistajien kannalta erinomainen. Lisäksi Brändi oli saavuttanut näkyvyyttä elokuvalla erittäin hyvin. Ihmiset tunnetusti sijoittavat siihen minkä edes pintapuolisesti tuntevat. Listautumisanti on myös minun silmiini ollut aivan poikkeuksellisen markkinoitu, se että bussipysäkeillä asti on listatumisesitteitä ei voi olla kauhean luottamusta herättävä seikka. Kyllä hyvän firman antiin tulee sijoittajia ilman valtavia mainoskampanjoitakin..

Rovioon hyvin pintapuolisesti perehtyneenä se ei kyllä vaikuta mitenkään houkuttelevalta kohteelta. Toki en pelialasta paljoa ymmärrä mutta ihmisten lyhytkestoiseen attention spaniin enemmän psykologiasta kiinnostuneena sen verran ymmärrän että Angry Birds on aika menneen talven lumia.  Uusia pelejä pitäisi tuottaa ja uusia pelejä jotka saavuttaisivat vastaavaa suosiota. Hyvin vähän televisiota katselevana ainoat kaksi ”Suomalaista” brändiä joihin olen törmännyt elokuvissa(ainakin nyt äkkiseltään mietittyä) ovat kuitenkin Nokia Transformersissa ja Rovio tv-sarjassa Castle, mitä tästä on pääteltävissä se jääköön kunkin itsensä harteille. Silti olin hyvin yllättynyt angry birds elokuvan menestyksestä ja yleensäkkin koko pelin suosiosta.

Tuntuu että Maslowin tarvehiearkia teoria saa uusia ulottuvuuksia, kun ihmiset joutuvat etsimään virikkeitä kaikkialta kun ei ole tarvetta käyttää aikaa eikä energiaa primääritason tarpeiden saavuttamiseen. Tähän törmäsin ensimmäistä kertaa armeijassa ja voin kyllä sen allekirjoittaa, todella nopeasti huomaa vaikutukset kun ihmisiä hieman työnnetään mukavuusrajojen ulkopuolelle ja primääritarpeiden ollessa tyydyttämättömiä.

Menemättä sen kummemmin politiikkaan tai sosiaaliturvaan niin asia on hieman huolestuttava jos miljoonilla ihmisillä on päivittäin aikaa tuntikaupalla tuhlata aikaa moiseen hömpötykseen. En tiedä sitten olenko tulossa vanhaksi ja en vain osaa nauttia tai rentoutua enää, who knows.

Tein myös salkkujen verosuunnittelut tänään, taitaapi joutua realisoimaan tappiot nokiasta ja nordeasta ja ostamaan takaisin jotta ei tarvitse veroja maksaa. Alkuvuonna tuli tehtyä nesteellä ja outokummulla amerilla ja UPM tiliä sen verran että turha maksaa veroja kun tappiollisiakin lappuja salkusta löytyy.

Siinäpä ajatusvirtaa tältä erää

12.12.2017 - 15:45
#16826
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

https://www.rakennuslehti.fi/2017/12/jyvaskyla-valitsi-suurhankkeen-jat…

Lehto groupille hyviä uutisia jyväskylästä. 300 miljoonan potti on lehdonkin liikevaihdossa jo huomattava vaikka toki ei tuloudukkaan suoraan sinne tai kokonaan muutenkaan. Silti tilauskannan kasvu on hyväksi. Tälläiset isommat projektit pitävät pinnalla mahdollisen rakennusyklin hiipuessa.. 

 

 

13.12.2017 - 12:43
#16882
+384
Liittynyt:
14.7.2014 - 12:46
Viestejä:
860

Hyvä blogi, mutta yhdestä kohti eri mieltä; Ennustat Lehdon katteiden paranevan, kun kasvua tulee lisää. Mielestäni asia on juuri päinvastoin. Lehdolla on ollut tähän saakka poikkeuksellisen kovat katteet, mutta kun se on kasvanut ja hankkeet ovat jatkossa väkisinkin yhä enemmän täällä etelässä ja kilpaillulla alueella, niin ne tulevat väistämättä pienenemään. Mitään uutta tehokkaampaa ruutia he eivät ole keksineet vaikka mainoslauseet ja puheet kovia onkin.

Osakkeen arvostustasoja en ole arvioinut, tuo kommentti vaan tuohon yhteen kate-kohtaan.

16.12.2017 - 16:10
#17047
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Olen tällä hetkellä Aruballa lomailemassa ja netti on melko kehno, mutta joko olen muotoillut itseni huonosti tai sitten on joku muu väärinkäsitys tapahtunut. Olen ainakin tälle vuodelle ennustanut analyytikkojen konsensuksen alettavaa katetta. Tämä johtuu siitä että Lehto on vahvasti panostanut liikevaihdon kasvuun, näen sen takia rakennus-syklin hieman hiipuessa mahdollisuuden sitä korottaa sillä kasvuun tällä hetkellä panostettavien resurssien vapautuessa voidaan enemmän käyttää aikaa omien prosessien tehostamiseen. Historiallisestihan lehdolla on erinomaiset katteet ja verrokkeja paremmat, uskon tämän olevan kuitenkin moduulirakentamisen tuoma etu muihin toimijoihin nähden. Tässä on myös vielä näkymättä uuden tehtaan ja automatisaation kautta tulevat potentiaaliset kapasiteetti ja tuotantosäästöt jotka heijastutvat suoraan bottomlineen.

Lehdon kate ei varmasti puhtaasti prosentuaalisesti tarkasteltuna pysyä niin suurena kuin se nyt on, mutta uskon silti vielä tässä vaiheessa olevan mahdollista sitä parantaa ja lehdon omien ennusteiden mukaisesti on vuositasolla kannattavin neljännes ollut aina vuoden viimeinen joten mahdollisuus koko vuocden kannattavuutta on myös parantaa. Toki on mahdollista että olen täysin väärässä mutta näin itse näen asian. 

Tulevaisuudessa jos liikevaihto kasvaisi lähemmäs kahta miljardia vuositasolla niin kymmenen prosentin liikevoittomarginaali olisi todella kova ja en usko siihen mutta tänä vuonna uskon sen kehittyvän ja suotuisasti muutenkin kunhan nähdään vähän miten uusi tehdas alkaa rullaamaan..

 

 

 

 

22.12.2017 - 14:09
#17160
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Täällä maanpäällisessä paratiisissa lomaillessa on ollut parempaa tekemistä kuin tapella modeemitasoisen netin kanssa mutta lehdon posari saavutti minutkin vaikka muutaman tunnin myöhässä kun täällä ollaan 6h ajasta perässä. Hyviä uutisia siis ja nyt voi nauttia turkoosista merestä ja valkoisista hiekkarannoista vielä tovin ennen paluuta sorvin ääreen. Ajattelin myös käydä paikalliset pelit tsekkaamassa vkl. Ilmeisesti vilkas deep plo2k pyörii hyvin ja sitten nl500 pelit myös. Laittelen niistä rapsaa kun kerkeän perehtymään paremmin kuin vain pienen keskusten pokermanagerin kanssa.. 

3.1.2018 - 21:17
#17327
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Noniin, palattu takaisin suomeen ja tässä pari pörssipäivääkin jo takana. Salkku on ollut hyvässä nosteessa kahtena ensimmäisenä päivänä. Muutenkin Lehdon posari(salkun isoin omistus) ja sen jälkeinen jatkunut nousu teki joulukuusta salkun parhaan viimevuodelta. Toki Marraskuu olikin salkun huonoin joten korjausliike olikin paikallaan. Vuosi alkanut erityisen hyvin Digitalist positiolla +15% ja Pihlajalinnalla +8%. Muuten aika tasaisesti 2 % nousua. Lehdon kurssi on taas päälle 13.00 kun aloitin itse lisäostot 12.99 ja jatkoin 11 pintaan asti. Hyvillä mielin voi olla, saa nähdä miten tarkkaan onnistuin arvioimaan koko vuoden kehityksen marraskuun alun arvioissani. Saa nähdä osunko 0,90 osakekohtaisella tulosarviollani ja 549milj liikevaihdolla miten lähelle. (marraskuun 6. arvio ennen Q3 julkistusta)

Muuten pörssissä aika hiljaista aikaa olen viettänyt. Irrotin eilen hoitosalkun neste omistuksesta 2/3 53euron pintaan, jätin kolmasosan vielä odottelemaan mutta voi olla että irrotan siitäkin. Ostin lisää Investoria sen laskettua alle ostotasorajani 375kr. Olen vähän hoitosalkkuun katsellut sekä Pankki-etf että Robotic automation Etf hajautusmielessä. Itse pitäydyn suorissa osakesijoituksissa mutta hoitosalkussa tarkoituksena pitää selkeästi matalampaa riskitasoa, olisin myös sijoittanut HMMJ-marijuana etf pienen gamble position mutta en kerennyt apajille mukaan kun vasta 2.1 palasin suomeen, olin katsonut mifid säädöksien tulevan voimaan 3.1 ja nordnetin oman ilmoituksen mukaan 3.1 sulkisivat vasta jenkki-etf kaupankäynnin mutta olivatkin korjanneet ilmoitusta myöhemmin ja se oli mennyt ohi minulta. No eiköhän noita gamble positioita vielä tule muuallekkin, toki voisi aina ostaa suoraan auroraa tai muita HMMJ-etf pääpainoja mutta pitäisi keretä vähän asiaa tarkastelemaan ennen kuin ottaisin yksittäisen yhtiön lappua tietämättä mitään yhtiöistä.

Arubasta

Arubaa voin suositella matkakohteena ihmisille jotka eivät halua lomallaan suorittaa vaan irtaantua elämästä. Maanpäällinen paraatisi ainakin lämmöstä, auringosta, valkoisista hiekkarannoista ja turkoosista merestä tykkääville. Saarella ei juuri ole koralleja kummoisempaa nähtävää. Itse kävin trekkailemassa luonnonpuistossa ja vanhoissa luolastoissa mutta muuten ei kovin paljoa nähtävää ole. Pääosin vietinkin lomani lukien Benjamin Grahamin Intelliget Investor klassikkoa ja kevyempänä lukemisena Dan Brownin Originin ja Donna Leonin dekkareita. Hyvä palauttava loma ja kyllä tässä 2 vuotta sekä töitä että opintoja painaneena tuntui hyvältä hieman hengähtääkkin. Nyt jaksaa taas alkaa painamaan.

Pokeria kävin kurkkimassa ja parina iltana pelaamassakin. Kasinon pelit olivat erittäin hyvät, rake hieman iso mutta pelien taso niin pehmeä että kyllä tuolla vähänkin nokkelampi veijari pääsee järkeviin tuntiliksoihin. Isompaakin on tarjolla joskaan en sitä pelannut, melko reippaan oloinen 5/5 omaha pyöri avg 4k stäkeillä ja managerin mukaan useimpina iltoina pyörii 20/20 joka on uncapped missä stäkit nousevat ajoittain jopa 100k asti. Itse lomalla vetelin muutamana iltana 2/5 teksua joka tosiaan pehmeämpi kuin mikään peli ehkä lukuunottamatta vuonna 2009 Nizzan kasinolla pelaamaani 5/5 teksua. Nizzassa tosin oli täysin kestämätön 10% uncapped rake, täällä rake oli capatty 10usd ja pelaajille oli 50 dollarin bonus jos pelasi yli 2h. Huoneet olivat hyvin organisoituja ja jakajat osaavia ja erittäin nopeita, ilmeisesti tippipalkan suuresta osuudesta johtuen. Kovin nopeasti olivat huomauttamassa jos hidasti peliä mistä hyvänsä syystä. Tykkäsin kovasti. Paikalliset ja jakajat puhuivat paikallista kieltä kesken käsien jatkuvasti ja näyttelivät sekä pelaajat keskenään että jakajille käsiään, he myös selkeästi soft pelasivat toisiaan ja chekkailivat nutseja vielä riverilläkin jos olivat kahdestaan poteissa. En pidä tätä isona ongelmana sillä suurin osa pelaajista oli joko turisteja tai paikallisia ja yksikään ei ollut paikalla pelaamassa tosissaan tai tekemässä rahaa joten sen jälkeen minulle aivan sama vaikka olisivat pelanneet joka käden avoimin kortein keskenään. Yhtään edes keskinkertaista pelaajaa ei joukkoon ollut eksynyt.  

Kaiken kaikkiaan lomakohteena varsin viihdyttävä, ei kovin autenttinen ja hyvin jenkkituristi kohde mutta jos jaksoi hieman kävellä sivuun pahimmista hotellikeskittymistä niin rauhallisia valkoisia rantoja ja turkoosia merta oli saatavilla ihan yksikseen nautittavaksi. Muutenkin tykkäsin letkeästä meiningistä ja ihmiset olivat ystävällisiä ja antoivat olla rauhassa kaikkialla.

 

3.1.2018 - 21:29
#17328
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Pari kuvaa vielä blogin ilmettä piristämään.

Luonnonpuiston trekkailukierrokselta. Kuva on saaren karulta koillisrannikolta. Karua kaunista aluetta joskin jatkuvan tuulista.

 

Ranta-aamiainen, aamumaisemat ei paljon voisi parempia olla. Espresso tai margarita riippuen aamusta aloitti näissä maisemissa päivät mukavasti.

Auringonlasku risteilyltä

Rantafiiliksiä

Resortin pool

12.1.2018 - 13:52
#17513
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

YIT:ltä aika rautainen posari. Itse en yhtiötä omista mutta rakennus-suhdanteen kannalta näyttää aika valoisalta. Lehdon ollessa iso omistus tämä on positiivinen asia. Lehto on myös kaikessa hiljaisuudessa tehnyt soppareita joista ei paljon ole mediassa puhuttu,(Ruotsiin päiväkoteja, ja Klaukkalaan kerrostaloja) tämä sinällään hyvä asia asiaa seuraavalle sijoittajalle kun kerkeää itse lataamaan salkkuun enemmän ennen kuin tilauskirjojen pulleus näkyy tilinpäätöksessä. Etenkin ruotsin ”päänavausta” pidän positiivisena, sillä tytäryhtiön toiminta voi olla isossa osassa tulevaisuuden kasvua ajatellen. Ruotsin Lehdon toimari Tapio Kuittinen kommentoi ruotsissa olevan kiinnostusta moduulirakentamiselle ja talousohjatulle rakentamiselle. Toivottavasti ymmärretään, että toimivien tilojen suunnittelu ja rakentaminen hyväksi havaitun konseptin mukaan on taloudellisesti merkittävästi halvempaa. Ja loppupeleissä onko sillä nyt niin väliä alle 6-vuotialle tai heidän vanhemmilleen, jos hienot tilat ovat samanlaiset kuin toisessakin ruotsin/suomen kaupungissa. Jos en olisi jo käytännön allin Lehdossa ostaisin viimepäivien dipistä lisää.

Sotkamo Silveristä

Vähän kommenttia markkinapsykologian mukana ratsastavasta positiostani.

Lainatakseni PikkuProta niin minun ”kelani” Sotkamon suhteen menee seuraavasti.

Sijoittajat ennakoivat tuotannon alkavan jossain vaiheessa. Siihen suuntaan olevia investointeja on tehty jo merkittävillä summilla. Ihmettelen jos eivät jostain saa loppuja rahoja kasaan. Tiet ja käsittelykoneistot jo kuitenkin rakennettu (tekesin rahoitusta on 6 milj tms) Jos ja kun tuotanto alkaa ja ennen kaikkea, kun lopullinen rahoitus varmistuu, on taho mikä hyvänsä niin se tulee nostamaan kurssia jonkun verran.

Pääosin se on kai hinnoiteltu, että tuotanto alkaa, mutta asioiden varmistuminen niin että nimet ovat paperissa kyllä nostaa sitä varmasti jonkun verran. Tässä vaiheessa tiedetään jo reilusti enemmän, riippuen tahosta ja lainamarginaaleista. Mitä källimpi lainamarginaali niin sitä huonommat visiot rahoittajalla on siitä että se kannattaa. Tämän jälkeen odotellaan hitaasti tihkuvia hyviä uutisia siitä että tuotanto aloitetaan ja investoidaan lisää rahaa kaikkeen ja palkataan henkilöstöä jne. Uskon pikkuhiljaa tällaisten uutisten ainakin tukevan kurssia ja kun tuotanto päästään aloittamaan niin kurssin uskon olevan huomattavasti korkeammalla kuin se nyt on. Huomionarvoista tässä on se että kaikki tämä tapahtuu ennen kuin mitään aktuaalista tietoa kannattavuudesta tulee ulos. Todennäköisesti myyn koko lapun ennen kuin sieltä ensimmäistäkään hopea jyvästä nousee maanpinnalle koska se on enemmän herran huomassa, onko sitä hopeaa siellä tarpeeksi, ja kuinka hopean hinta kehittyy muutenkin.

Uskon ihmisten "hopea kuumeen" pitävän lapun ylhäällä, kunnes rahoitus varmistuu ja nousevan kun niin lopulta tapahtuu. Toki on iso mahdollisuus myös, että rahoitusta ei tule ja sittenhän lapun arvo on nolla ja rahat on menetetty. Eli lappu pitää sisällään melko reippaan riskiposition, sillä sitä omassa salkussa on vain 5% positio toistaiseksi, saatan sitä kasvattaa, mikäli jostain tihkuu positiivisia uutisia rahoituksen suhteen mutta katsellaan nyt tällä painolla.

 

15.1.2018 - 14:22
#17548
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Lehto se vain valuu, eipä siinä, kyllä sieltä ylöskin sitten tullaan kun Q4 tilauskirjat paljastuu. Keräilin ylös vähän viimeisen 30pv aikana tulleita ilmoituksia sopimuksista. Kurssireaktiota ei mistään uutisesta ole oikeastaan tullut. Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi ottaa aina vähän iskua täällä reuna-alueilla.

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/lehto-group-ja-eq-hoivakiinteistot-…

https://lehto.fi/lehto-starttaa-ensimmaiset-paivakotihankkeensa-ruotsis…

https://www.epressi.com/tiedotteet/rakentaminen/nurmijarven-klaukkalaan…

https://www.epressi.com/tiedotteet/rakentaminen/nurmijarven-klaukkalaan…

 

18.1.2018 - 13:07
#17628
+1764
Liittynyt:
9.6.2014 - 17:41
Viestejä:
1236

Blogipoiminta 18.1.2018: Krenjuussa näkee potentiaalia Lehto Groupissa

"Olen seurannut aktiivisesti Lehto Groupia pari vuotta. Ensimmäiset ostot tein 2016 syksyllä 8 euron pintaan. Aiemmat kirjoitukseni asiasta löytyvät blogistani.

Marraskuun notkahduksen aikoihin latailin lisää (ikäväkseni myös ennen notkahdusta). Joulukuun positiivisesta tulosvaroituksesta huolimatta kurssi on lasketellut mielestäni houkuttelevaan hintaan.

Lehdon seuranta on tällä hetkellä hyvin vähäistä, todennäköisesti sen lyhyen pörssihistorian ja pienen koon takia. Nyt on sijoittajalle hyvä hetki laskeskella asioita yhteen. Lisää koostettua informaatiota tulee markkinoille tilinpäätöksen (15.2) yhteydessä ja mahdollinen aliarvostus purkautunee silloin."

9.2.2018 - 17:07
#18069
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Ostinpas sitten Lehtoa lisää. Mielestäni aikaisemman kirjoitukseni jälkeen ei ole mikään muuttunut, markkinoilla vähä turbulenssia ja kurssi laskenut -->ostin lisää luottaen oman analyysini olevan oikeassa. Halvalla kun saa niin ostetaan.

Pitkällä tähtäimellä ei ole musta vaihtoehtoa kuin iskeä kovaa niihin spotteihin missä koet olevasi oikeassa ja markkina ainakin tilapäisesti ”väärässä”. Et toki aina ole oikeassa ja pitää osata olla painamatta liikaa ja huomata olevansa väärässä, kun niin tapahtuu. Mutta jos olet useammin oikeassa kuin väärässä niin ylituottoon on suhteessa indekseihin mahdollisuus.

10.2.2018 - 04:16
#18075
+649
Liittynyt:
8.3.2017 - 08:40
Viestejä:
396
krenjuussa kirjoitti:

Ostinpas sitten Lehtoa lisää.

 

Itsekin pistin kaikki mitä laarista löytyi kiinni Lehtoon kun sai 11,3x. Niille jotka toilailuistani eivät olet perillä mainittakoon, että käytännössä tyhjensin sijoitussalkkuni syksyllä koska tarvitsin rahat pörssin ulkopuoliseen elämään mutta jätin vain Lehdon osakkeet "ei sijoitukseksi vaan betsiksi". Ja nehän ottivat sittemmin isosti alamäkeä ja tämä on itseasiassa jo toinen lisäyskerta sitten syksyn. Eli ensi viikolla rinta rottingille tai käsi taskulle.. mutta omat pienyritystason tietolähteet rakennusalalta kertovat että urakkaa riittää aivan samaan malliin kuin edellisvuonnakin ja toisaalta mielestäni Lehto on voittaja silloin(kin) kun rakentaminen alkaa hiipumaan, koska poikkeuksellinen tekniikka.  

11.2.2018 - 20:08
#18090
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Joo, samoilla linjoilla. Harkitsen vieläkin position kasvattamista jos alkuviikkona kurssi laskee. Tosin se tarkoittaa että pitäisi myydä jotain ostaakseni lisää. Siltikin mitä enemmän pyörittelen lukuja ja markkinatilannetta näen lehdon olevan erittäin todennäköinen voittaja tulevinakin vuosina nykyisellä operatiivisella toiminnallaan, eikä haittaa olla 10% voittomarginaalin kyljessä huomenna vaikka yleinen rakennussykli vähän lähtisikin laskemaan. Rakennussyklin kääntymisestä ei myöskään mielestäni ole vahvoja indikaattoreita ja vaikka syklin huipulla ostaessa pitää varovainen ollakkin niin on myös hölmöä liian aikaisin alkaa toppuuttelemaan jos yhtiö on muuten hyvässä iskussa.

Saa nyt nähdä, tähän on aika isosti painettu muutakin kuin rahaa kiinni ja torstaina nähdään miten käy.

Itse olen Aruballa uudelleen ja tilinpäätös tulee keskellä yötä mutta pitää kyllä reaaliajassa herätä lukemaan etenkin ensi vuoden ohjeistus, muutenhan sisältö pitäisi olla aika tiedettävissä.

 

11.2.2018 - 20:08
#18091
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Joo, samoilla linjoilla. Harkitsen vieläkin position kasvattamista jos alkuviikkona kurssi laskee. Tosin se tarkoittaa että pitäisi myydä jotain ostaakseni lisää. Siltikin mitä enemmän pyörittelen lukuja ja markkinatilannetta näen lehdon olevan erittäin todennäköinen voittaja tulevinakin vuosina nykyisellä operatiivisella toiminnallaan, eikä haittaa olla 10% voittomarginaalin kyljessä huomenna vaikka yleinen rakennussykli vähän lähtisikin laskemaan. Rakennussyklin kääntymisestä ei myöskään mielestäni ole vahvoja indikaattoreita ja vaikka syklin huipulla ostaessa pitää varovainen ollakkin niin on myös hölmöä liian aikaisin alkaa toppuuttelemaan jos yhtiö on muuten hyvässä iskussa.

Saa nyt nähdä, tähän on aika isosti painettu muutakin kuin rahaa kiinni ja torstaina nähdään miten käy.

Itse olen Aruballa uudelleen ja tilinpäätös tulee keskellä yötä mutta pitää kyllä reaaliajassa herätä lukemaan etenkin ensi vuoden ohjeistus, muutenhan sisältö pitäisi olla aika tiedettävissä.

 

15.2.2018 - 08:52
#18165
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Aika rautainen osari lehdolta, näkyy taas johdon varovainen ohjeistus tyyli. Ihmettelenpä jos ei tänään nousta mukavasti.. 

Tällä hetkellä Aruballa ja puhelimella vilkaisin nopeasti luvut, pitää perehtyä tarkemmin kun pääsen koneelle, mutta hyvältä näyttää.. 

15.2.2018 - 09:03
#18166
+649
Liittynyt:
8.3.2017 - 08:40
Viestejä:
396

Positiiviset tilinpäätökset voi jakaa kolmeen ryhmään: vahva, vahvempi, Lehto.

Tosiaan Lehdolle ominainen varovainen ohjeistus. Pitkässä juoksussa varovaisuus lienee hyve. Suosittelen katsomaan Lehdon sivuilla tilinpäätöksen yhteydessä olevan toimitus- ja talousjohtajan haastattelun, jotenkin siitä huokuu että molemmat ovat "jalat maassa" henkisiä ja tiedostavat että mitä todennäköisimmin ohjeistusta taas tarkennellaan pitkin vuotta ylöspäin. Ja tulevaisuuden (2020-luku) visioissa ollaan ytimessä: IoT ja tekoäly tullaan integroimaan rakennuksiin vahvasti. 

 

 

3.3.2018 - 12:25
#18415
+110
Liittynyt:
27.10.2016 - 12:13
Viestejä:
183

Kävin toissa viikolla juttelemassa Nordnet väen kanssa "Buffet" vedosta. Olisin halunnut haastaa rahapodin tai nordnetin väen muuten johonkin leikkimieliseen vetoon jossa minun osakepoiminta salkkuni olisi heidän indeksisijoitus salkkuaan vastaan. Häviäjille olisi voinut keksiä jonkun nolon tempauksen vaikka. Ajatusta ei sinällään kuopattu vielä ja ehkä se toteutetaan mutta ainakin näin alkuun he olivat kiinnostuneita kuulemaan ajatuksiani markkinatilanteesta enemmänkin. Lupauduin kirjoittamaan heille osakepoiminnasta blogisarjan ja ensimmäinen osa on nyt ulkona.

Tulen avamaan avausosassa esittämiäni argumentteja pidemmälle myöhemmissä osissa.

https://blogi.nordnet.fi/puheenvuoro-osakepoiminnan-puolesta-osa-1-johd…