Olet täällä

Artikkelit

Wärtsilä karikkoisilla vesillä

Vaasassa yliopistossa ollessani tuntui joka kolmannen paikallisen olevan Wärtsilällä hommissa. Vöyrinkaupungissa asuessani sain nauttia aamukahvit katsoen wärtsiläläisten saapumista töihin naapurissa sijaitsevaan tehtaaseen. Nyt Wärtsilä seilaa myrskyisillä vesillä ja toivottavasti vaasalaiset ovat turvassa YT-neuvotteluilta.

Wärtsilä ei loppuvuoden 2017 huippujen jälkeen ole onnistunut korjaamaan kurssiaan. Viimeisimpänä pohjakosketuksena tuli tulosvaroitus 18. syyskuuta joka lähetti osakkeen yli 12 prosentin laskuun kymmenen euron tasoille.

Yhtiöstä lyhyesti

Wärtsilä on kansainvälisesti johtava älykkään teknologian ja kokonaiselinkaariratkaisujen toimittaja merenkulku- ja energiamarkkinoilla.

Yhtiön liikevaihto viime vuonna oli 5,2 miljardia euroa, vertailukelpoinen liiketulos 577 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 19 000. Wärtsilällä on toimintaa yli 80 maassa eri puolilla maailmaa.

Wärtsilä on Vaasassa suurin yksityinen työnantaja 3 000 työntekijällä ja Vaasan yksikkö on Wärtsilän suurin. Wärtsilällä on Helsingissä 500 ja Turussa 400 työntekijää.

Yhtiön Marine Business-segmentti tulee asiakkaidensa liiketoimintaa tarjoamalla meriteollisuudessa sekä öljy- ja kaasuteollisuudessa toimiville asiakkailleen turvallisia, ympäristömyötäisiä, tehokkaita, joustavia ja taloudellisia ratkaisuja. Yhtiö tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja, jotka tarjoavat asiakkaille optimaaliset edut eri olosuhteisiin ympäri maailmaa.

Wärtsilä Energy Business suunnittelee ja rakentaa optimaalisia energiajärjestelmiä tulevia sukupolvia varten, jolloin energia on sataprosenttisesti uusiutuvaa. Wärtsilän energiaportfolioon kuuluvat muun muassa moottorikäyttöiset voimalaitokset, mukaanluettuna nestemäisten kaasujen ratkaisut, hybridiaurinkovoimalat sekä energianhallintajärjestelmät ja energian varastointi- ja integrointiratkaisut.

Marine Busineksen liikevaihto oli viime vuonna 1,2 miljardia euroa ja Energy Busineksen puolestaan 1,5 miljardia euroja. Yhtiön palvelupuolen Services-segmentin liikevaihto oli 2,4 miljardia euroa. Services työllistää valtaosan Wärtsilän työntekijöistä yli 11 000 henkilöllä.

Q2 / 2019

Reutersin uutisoimana Wärtsilä petti markkinoiden odotukset vuoden toisella neljänneksellä ja varoitti heikentyneestä kysynnästä sekä Marine- että Energy-segmenteissä.

Vertailukelpoisen liiketuloksen odotettiin olevan 132 miljoonaa euroa mutta tulos laski 113 miljoonaan euroon jääden myös vuodentakaisesta 123 miljoonan euron tuloksesta.

Liikevaihto putosi 1,22 miljardiin euroon 1,25 miljardista eurosta. Markkinat odottivat myynnin olevan 1,37 miljardin euron tasoilla.

Citin analyytikoiden mukaan Energy-segmentti oli kvartaalin suurin pettymys ja odotti yli 10% pudotusta konsensus-ennusteisiin tuleville kvartaaleille. Energy-segmentin myynti putosi peräti 26% vuodentakaisesta ollen 416 miljoonaa euroa.

Wärtsilä muutti Energy-segmentin ohjeistustaan pehmeämmäksi johtuen kauppasodan riskeistä, sanktioista ja ilmastonmuutoskeskusteluista, joka vaikuttavat negatiivisesti kysyntään. Toimitusjohtaja kommentoi asiakkaiden päätöksenteon hidastuneen johtuen kasvaneesta epävarmuudesta.

Myös Marine-puolen ohjeistusta pehmennettiin johtuen tilauskannan heikkenemisestä ja yleisestä kysynnän laskemisesta.

Eskola lisäsi kuitenkin loppuun: ”Loppuvuosi, erityisesti neljäs kvartaali, tulee olemaan ennätyshyvä.”

Vielä syyskuun alussa toimitusjohtaja Eskola oli erittäin luottavainen yhtiön tulevaisuuden suhteen. Mustreadin artikkelissa toimittajan kysymykseen onko Wärtsilän osakkeen hinta oikealla tasolla Eskola vastasi:

” Ei. Jos katsoo minkälainen toimija me olemme merenkulun puolella eli numero yksi maailmassa, sitten toisaalta katsoo, mihin Wärtsilä pystyy energiapuolella, esimerkiksi tarjoamaan ratkaisuja kun kehittyvät maat rakentavat infraa. Toisaalla taas on uusiutuvan energian tulevaisuuden haasteet. Onhan Wärtsilän tulevaisuus ihan toisenlainen kuin mitä osakkeen arvo nyt.”

Eskolan kommentit eivät sijoittajia varsinaisesti vakuuttaneet, kuten Sijoitustiedon keskustelupalstan Wärtsilä-ketjusta käy ilmi.

Ääni kellossa on sittemmin, ainakin väliaikaisesti, muuttunut.

Tulosvaroitus ja vahvistus osingon jakamisesta

18.syyskuuta Wärtsilä varoitti markkinoita heikentyneestä kysynnästä:

Wärtsilän puolivuosikatsauksessa sekä Marine- että Energy-liiketoiminnan kysynnän odotettiin olevan vaimeaa. Kolmannen vuosineljänneksen tilauskertymä on kuitenkin ollut odotettua heikompi.

Konserni on tehnyt arvion käynnissä olevista suurista projekteista. Arvion seurauksena vertailukelpoisen liiketuloksen ennakoidaan olevan noin 150 miljoonaa euroa odotuksia heikompi johtuen tietyistä projekteista Marine-liiketoiminnan kaasuratkaisuihin ja Energy-liiketoimintaan liittyen. Tämä tarkoittaa, että koko vuoden 2019 vertailukelpoisen liiketuloksen ennakoidaan olevan noin 100 miljoonaa alhaisempi kuin vuonna 2018.

Tietoja tarkennetaan, kun kolmannen vuosineljänneksen tulos on julkaistu.

Wärtsilä lienee siis yksi kauppasodan uhreista ja kauppasodan pitkittyessä ja pahentuessa yhtiön tuloskunto joutuu entistä pahempaan paineeseen.

Närää varoituksessa aiheutti muun muassa sen ajankohta, sillä Wärtsilä antoi tiedotteen klo 17:50 eli vain 40 minuuttia ennen pörssin sulkeutumista.

Yhtiön hallitus päätti samalla tämän vuoden osingonjaon toisesta erästä. Ensimmäinen 0,24 euron erä maksettiin maaliskuussa ja toinen 0,24 euron maksetaan syyskuussa. Täsmäytyspäiväksi määräytyi 20.9.2019 ja maksupäiväksi 27.9.2019. Osingoista voi lukea lisää Osingot - Perusteet ja verotus-artikkelista.

Odotukset tulevaan

Ennen tulosvaroitusta Marketwatchin 19 analyytikkoa antoivat Wärtsilälle keskimääräisen tavoitehinnan 12,73 euroa ja suosituksen ”Pidä”.

EPS-odotukset osuvat Q3:lle 0,15-0,22 euron väliin mediaaniodotuksen ollessa 0,18 euroa per osake.

Koko vuoden EPS:n odotetaan sijoittuvan 0,61-0,90 euron välille 0,78 mediaanilla.

Tulosvaroituksen johdosta voi olettaa haarukoiden alareunojen joutuvan testiin.

Inderesin leikkasi Wärtsilän tavoitehinnan  10,50 euroon ja piti suosituksen ”Vähennä”.

Wärtsilän osinkotuotto tämän päivän kurssilla on 4,17% ja maalikuussa osingon irrotessa se oli 3,42%.

Wärtsilä raportoi kolmannen neljänneksen tuloksestaan 25. lokakuuta.

Wärtsilä-keskustelu

Johannes Ankelo 12/2020: Kulta uuteen nousuun parin kuukauden dipin jälkeen?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi