Vain muutaman kymppitonnin tähden

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Olen huono ihminen ainakin sillä perusteella, että olen tehnyt vuosikymmenten varrella useita kiinteistönostotarjouksia, joita myyjä on pitänyt liian alhaisina. Tosin jotkut näistä ovat lopulta kauppoihinkin johtaneet.

Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtajan Tommi Grönlundin mukaan törkeistä tarjouksista (esimerkkinään 300K hintapyyntöön 150K tarjous) myyjät loukkaantuvat, eivätkä halua lähteä edes neuvottelemaan. Iltalehden otsikoijan mielestä kyseessä on kiusallinen ilmiö. Pahoittelenkin alhaisia tarjouksiani aiheellisesti kuin Pirkka-Pekka Petelius aikoinaan saamelaissketsejään.

Suomen pokeripiireille on tunnettu sanonta ”Ei se nyt niin kilon päälle ole”. Tarkoittaa, että ei yhdellä tuhannella eurolla ole niin suurta väliä. Asunnonostajille pankinjohtaja taas antaa ohjeeksi ”Ei muutamalla kymppitonnilla ole pitkässä juoksussa merkitystä”.

Itse edustan vanhaa filosofiaa ”Peli on pelattava oikein, vaikka olisi pennin peli”. Joten olen vain yksien kilojenkin perään katsonut. Ja niitä monta kymmentä vyötärölleni kerännyt ammattimaisen pokerin aloittamisesta. Joten muutamasta kymppitonnista välittämättä jättäminen – vaikka kyseessä olisikin niin tunnepitoinen tapahtuma kuin kodin ostaminen – maistuu vähän hapokkaalta.

Jos maksat kolme kybää lisähintaa, saadaan viiden prosentin lainakorkotasolla aikaiseksi 1500 euroa lisää korkokuluja vuodessa. Tämä on 125 euroa nettorahaa kuukaudessa. Lyhennyksetkin pitäisi tavallaan hoitaa, mutta ei kiinnitetä niihin huomiota. Asuntojen hinnathan voivat vain nousta, ja lainan lyhennys ei ole hoitokulu.

Huomattavaa on, että ihan kaikki potentiaaliset asunnonostajat eivät ole positiossa neuvotella itselleen 200-300 euron palkankorotusta. Vaikka haluaisivatkin unelma-asunnostaan 30.000 euroa enemmän maksaa. Lisäksi itse sijoittaisin sen 125 euroa ylimääräistä kuukausirahaa mieluummin osakemarkkinoille kuin seiniin ympärilläni. Omilla rahoillaan saa kuitenkin pelata kuten haluaa.

Sivuhuomiona mainittakoon, että puoluepuheenjohtajien Antti Lindmanin (SDP) ja Annika Saarikon (kesk.) vuorovedolla ehdottama asuntolainojen korkovähennyksen väliaikainenkin palauttaminen on yhtä hyvä idea kuin Rinne ja Marin I:n tulevaisuusinvestoinnit. Nimi näissä oli hyvä, vaikka eivät suuntautuneet tulevaisuuteen eivätkä olleet investointeja. Asuntovelalliset toki tykkäävät ehdotuksesta.

Hämmästelin aikoinaan, miten Suomessa voidaan tehdä fiksujakin verotuspäätöksiä, kuten asuntolainojen korkovähennyksen poistaminen. Erityisesti korkean rakenteellisen työttömyyden maassa omistusasumisen suosiminen vs vuokra-asuminen oli tietenkin hönöä, mutta toisaalta asuntovelkaisia äänestäjiä oli ja on paljon. Lauritsalan työttömät eivät Pohjanmaalle työn perässä siirry, jos niillä on niskassaan enemmän asuntolainaa unelmatalostaan Hovinpellolla kuin on asunnon arvo. Eivät tosin ihan helpolla kyllä muutenkaan, mutta ymmärtänette pointin. Lukekaa Osmo Soininvaaran perustelut aiheesta, jos ette miuta usko.

Sitä en yhtään hämmästele, että hallitusohjelmassa on kaikenlaisia käsittämättömyyksiä, kuten bensaveron lasku öljyä tuottamattomassa maassa ja tunnin juna Turkuun. Jos joku puolue menee kunnallisvaaleihinkin autoilijoiden ääniä kalastellen ja päätyy hallituksen toiseksi pääpuolueeksi, laskeehan se bensavero, oli siihen varaa tai ei. Ja Turun mafian härskiyttä ei ole koskaan syytä epäillä, varsinkin jos niillä on pääministerinpallikin hallussa.

Mutta sitä ihmettelen kovasti, mitä kiinteistönvälittäjät ja pankinjohtajat kuvittelevat saavuttavansa, kun yrittävät puhua asuntojen hintoja ylöspäin?

Pokeri peruskouluihin

Pelattuani kymmenen päivää pokeria putkeen WSOP Circuit Tallinnassa, on siviilielämään paluussa haasteita. Paluulaivalla tänään pohdiskelin ääneen, että miten tyhminä ihmisiä voidaan pitää, kun yritetään selittää, että ei muutamalla kymppitonnilla ole mitään väliä. Varsinkin kun varsin monet nipottavat kahvikupin hinnoistakin.

Ehdottelin aikoinaan pokeria peruskouluihin, perusteluina mm. pokerissa välttämättömien todennäköisyyslaskennan osaamisen ja tappioiden hyväksymisen hyödyllisyydet myös siviilielämässä.

Sitä en tajunnut silloin selittää, että pokeri opettaa myös bluffaamaan uskottavasti. Kun kiinteistönvälittäjä ja pankinjohtaja kaulakkain selittävät, että ”Asunnon ostoa tai vaihtoa suunnittelevien kannattaisi uskaltaa alkaa tehdä ratkaisuja”, laskevat täysipäiset ihmiset tämän kontraindikaattoriksi. Kyseessä on siis erittäin epäuskottava bluffi, joita ainakin kokeneet pokerinpelaajat palkitsevat lähinnä maksuilla.

Tosin pokerikollegani huomautti, että ihmisten tyhmyyttä ei pitäisi koskaan aliarvioida. Epäilen kuitenkin vähän, että asunnonostokykyiset eivät juuri ota huomioon kehotusta olla välittämättä muutaman kymmenentuhatta euroa liian pitkästä hinnasta.

P.S. Huolimatta SP-Kodin ja Nooa Säästöpankin kontraindikaattorista, pidän loppuvuotta potentiaalisesti hyvänä aikana etsiä uutta asuntoa. Varmasti parempana kuin esimerkiksi vuosi sitten. Ja jos korkohuippu on jo saavutettu, voi olla, että paras alennusmyyntiaika on parhaillaan käsillä.

Juuri nyt melkein kaikki tietävät, että asuntojen hinnat ovat a) laskeneet b) laskevat lisää. Joten harvat toteutuvat kaupat tehdään pääsääntöisesti alhaisiin hintoihin. Sitten kun ihan kaikki ovat tietävinään, että kämppien hinnat laskevat tästä eteenpäin ikuisesti, paras ale on jo saattanut loppua.

Suosittelisin kuitenkin tarjouksia tehdessä olemaan juuri välittämättä myyjien tunteista. Ennen vanhaan välittäjät eivät muuten ottaneet vastaan tarjouksia, joiden eivät arvelleet menevän läpi. Luulin tämän olevan kauppatapana edelleen. Mutta ilmeisesti ei sitten Sp-Kodissa?

Olenkohan muuten jotenkin huono ihminen siitäkin syystä, että olen aina kiinteistöissä myyntipuolella ollessani ilahtunut kaikista tarjouksista, myös niistä liian lyhyistä? Kysyntäähän ne lähinnä indikoivat.

SP-Koti 21.9.2023: Paine pk-seudun asuntomarkkinoilla kasvaa patoutuneen kysynnän takia

Sijoitustieto 3.9.2023: Onko nyt oikea aika ostaa asunto?

Sijoitustieto 19.12.2018: Peruskoulussa pitäisi antaa numeroarvosanoja - ja opettaa pokeria

Keskustele

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

OmaSp:n pitäisi vaihtaa hallituksensakin

Aki Pyysing
23.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Talenom Seurantalistalle: Tilittää voittoja, vaan ei kassavirtaa

Almanakka
21.6.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Karo grillasi Aki Pyysingiä: Satasen seteleitä viidelläkympillä?

Sijoitustieto
20.6.2024
east Lue lisää