Olet täällä

Artikkelit

Tyly markkinareaktio odotettavissa FEDin sunnuntaiselle QE5-paketille

Aamulla maaseudulta Bangkokiin ajaessani kuuntelimme vaimoni kanssa Jocko Podcastin jaksoa, jossa Auschwitzista selvinnyt Rose Schindler käy läpi koskettavaa selviytymistarinaansa. Se laittoi perspektiiviin aamutuimaan lukemani uutiset: viruspaniikki pahenee jenkeissä, USA:n keskuspankki FED leikkasi korkoja, tuuppasi satoja miljardeja dollareita markkinoille...samalla Twitter huutaa taloudellisen maailmanlopun alkua indeksifutuurien näyttäessä tulipunaista sävyä. Pahemmistakin paikoista kuin koronaviruksen aiheuttamasta (markkina)paniikista on selvitty. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö akuutti kriisi tuntuisi pahalta, varsinkaan kun FEDin toimet eivät näytä välittömästi auttavan ja rahaa on kiinni osakkeissa.

FED käytti kuivan ruutinsa eilisessä QE5-toimenpiteessä (Quantitative Easing, 5.kierros) markkinasekamelskan rauhoittamiseksi. Virusepidemian pahimmat hetket ovat kuitenkin jenkeissä vielä edessä. On vaikea kuvitella markkinoiden rauhoittuvan lopullisesti FEDin sunnuntaisista toimista. Miten käy, jos likviditeettipaniikki iskee vielä uudestaan ja uudestaan?

Viime viikon lainapaketti

Viime viikolla FED yritti helpottaa markkinoiden epävarmuutta 1,5 triljoonan dollarin lainapaketilla. Lainoja myönnettiin pankeille, jotka olivat ajautumassa likviditeettikriisin viruksen aiheuttaman paniikin johdosta.

Presidenttiehdokas Bernie Sanders oli välittömästi hanakkana mustamaalaamassa lainapakettia:

Bernieltä jäi ilmeisesti juttu lukematta tai ymmärtämättä. Apupaketti koostui lyhytaikaisista lainoista, jotka pankkien on maksettava takaisin -- nopeasti. Eli FED ei “tuhlannut” veronmaksajien rahoja. Kyseessä oli väliaikainen likviditeettihelpotus pahimmista paniikkihetkistä selviämiseksi.

Pankit tarvitsevat lyhytaikaista rahoitusta, erityisesti juuri kriisitilanteissa, sillä niiden varat on usein sidottu esimerkiksi bondeihin ja muihin rahamarkkinainstrumentteihin. Pankin omistamien bondien juoksuaika voi olla lyhyt tai pitkä, mutta ne eivät auta akuutissa käteiskriisissä. Tähän ongelmaan FED tarjosi 1,5 triljoonan taalan helpotusta. Kaiken lisäksi FEDin lainojen vakuutena on juuri kyseisiä bondeja, joiden arvo on suurempi kuin pankille myönnettävän lainan määrä. Rahaa lainanneen pankin jättäessä lainat maksamatta FED pitää vakuutena olevat bondit itsellään ja tekisi sillä tiliä. Berniellä on toki oma lehmä ojassa markkinatoimenpiteitä kommentoidessaan.

FED lainasi 500 miljardia taalaa torstaina 12. maaliskuuta ja 1 triljoonaa kahdessa erässä perjantaina 13. maaliskuuta.

Sunnuntaina korot nolliin, 700 jaardia markkinoille

Sunnuntaina FED päätti reagoida viruksen aiheuttaman paniikin lievittämiseksi uudelleen ja tällä kertaa ampuu koko arsenaalillaan. Quantative Easing-paketti on järjestyksessään viides sitten finanssikriisin.

QE5-toimenpiteet pitävät sisällään:

  • FEDin ohjauskoron leikkaus 0,00-0,25% väliin aiemmasta 1,00-1,25% haarukasta.
  • 700 miljardin dollarin apupaketti, jolla ostetaan esimerkiksi Treasureita likviditeetin palauttamiseksi ja parantamiseksi.
  • Pankkien vakavaraisuusvaatimukset poistetaan kokonaan 26. maaliskuuta alkaen.
  • “Swap line”-järjestelyt liittyen päivänsisäiseen lainaukseen ja likviditeettiin eri maiden keskuspankkien välillä.

Päätös oli seurausta FEDin mukaan “koronaviruksen aiheuttamasta harmista yhteiskunnalle ja häiriintyneestä talousaktiviteetista monissa eri maissa, USA mukaanlukien”. Toimenpiteen seurauksena korot menevät käytännössä nolliin.

FEDin pääjohtaja Jerome Powell kommentoi päätöksen jälkeen: “Pidämme ohjauskoron tällä tasolla kunnes olemme vakuuttuneita, että markkinat ovat selviytyneet viimeaikaisista tapahtumista ja olemme oikeilla raiteilla työllisyys- ja hintavakaustavoitteisiimme. Tiettyjä asioita täytyy tapahtua [ennen kuin nostamme korkoja]. Seuraamme tilannetta ja olemme valmiita olemaan kärsivällisiä.”

Negatiiviset valtionlainojen korot ovat jo arkipäivää Japanissa ja Euroopassa. USA:n presidentti Donald Trump on puhunut negatiivisten korkojen puolesta ja halunnut FEDin helpottavan rahapolitiikkaansa. Powellin mukaan negatiiviset korot eivät kuitenkaan ole välittömissä suunnitelmissa talouden auttamiseksi. “Emme usko negatiivisten korkojen olevan asiallinen ratkaisu USA:ssa”, Powell jatkoi.

Trump kertoi vain minuutteja FEDin päätöksen jälkeen olevansa erittäin tyytyväinen toimenpiteisiin ja Trumpin mukaan markkinaosapuolten tulisi olla innoissaan uutisista.

Markkinoiden välittömiä reaktioita

Yhdysvaltain keskuspankin seuraava aikataulun mukainen kokous on 18. maalikuuta. FED ei kuitenkaan kyennyt odottamaan kolmea ylimääräistä päivää järeiden toimenpiteiden julkistamiseksi, mikä kertoo toimenpiteiden välttämättömyydestä ensi tilassa. Markkinoilta tämä pointti ei jäänyt huomaamatta.

FEDin toimenpide on yksi merkittävimpiä sen koko historiassa ja paketin tarkoituksena on tuoda selkeyttä ja likviditeettiä lainamarkkinoille.

Futuuripörssien avautuessa rapakon takana sunnuntai-iltana markkinoiden reaktio on ollut kaikkea muuta kuin rauhallinen.

Aggressiivisen toimenpiteen välitön seuraus tuskin miellyttää FEDiä, sillä futuurit osoittavat markkinoiden avaavan voimakkaaseen laskuun ja jenkkien indeksifutuurit ovat “limit down”, eli kaupankäynti niillä on keskeytetty. Enempää ei futuurien sallita yhden kaupankäyntipäivän aikana putoavan volatiliteetin hillitsemiseksi.

S&P 500-futuuri putosi 2555 tasolle ennenkuin kaupankäynti keskeytettiin.

Samoin Dow Jones-futuuri putosi yli 1000 pistettä kun markkinat pureskelevat FEDin toimenpiteen merkitystä.

VIX-volatiliteetti-indeksi, eli markkinoiden pelkokerroin, on nousemassa viime viikon erittäin korkeille tasoille.

Kullan hinta puolestaan on 3 prosentin nousussa.

Bleakley Advisory Groupin sijoituspomo Peter Boockvarin mukaan “FED ampui rahoitussingollaan. Tämän on parasta olla avuksi, sillä en tiedä mitä keinoja heillä on jäljellä tämän jälkeen. Mikään määrä rahaa taivaalta ei auta taltuttamaan virusta. Vain aika ja lääkkeet voivat sen tehdä.”

MKM Partnersin JC O’Hara puolestaan uskoo markkinoiden pohjakosketuksen olevan lähes saavutettu ja tekninen analyysi kertoo hänelle myyntikliimaksin olevan lähellä huippuaan: “Uskomme markkinasentimentin olevan lähellä pohjiaan. Usein markkinoiden pohjat koostuvat kahdesta eri tyypistä; hintapohjasta ja sentimenttipohjasta. Eivätkä ne aina tapahdu samaan aikaan. Molempien täytyy tapahtua ennenkuin osakkeet voivat jatkaa takaisin ylöspäin.”

Mitä mieltä itse olet? Kerro mielipiteesi Sijoitustiedon palstalla.

Bitcoinista ja kryptovaluutoista turvaa koronakriisissä?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi