Artikkelit

Toimistokiinteistöjen epävakaa tilanne jenkkien pankkisektorin uhkana

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Pankkikriisin akuutti vaihe vaikuttaisi olevan tällä erää ohi.

Sunnuntaina juuri futuurien aloittaessa treidaamisensa USA:ssa ilmoitettiin Fedin uudesta BTFP-suunnitelmasta (Bank Term Funding Program, joidenkin mielestä Buy The Fxxxing Pivot). BTFP on suunniteltu pankeille, jotka kokevat suuria määriä nostoja talletuskannastaan. Ohjelman tarkoituksena on auttaa pankkeja niin, ettei niiden tarvitse myydä bondisalkkuaan tappiolla. JP Morganin mukaan tämä piilo-QE voi olla kooltaan jopa kaksi biljoonaa dollaria.

Eilen torstaina julkaistiin suunnitelma First Rebuplic Bankin pelastamisesta suurimpien jenkkipankkien toimesta. Toteutus on hieman kiharainen, sillä esimerkiksi JPM:n pieniltä pankeilta saamat talletukset kierrätetään pieniin pankkeihin niiden pitämiseksi likvideinä.

Toimenpiteet ovat asettaneet backstopin pienien pankkien varojen ja velkojen likvidoinneille, joten kriisin likviditeettivaihe on ohi. Mutta miten on maksukyvyttömyysvaiheen laita?

Pienien pankkien altistuminen kiinteistösektorille on edelleen korkeaa, mikä tuo mukanaan riskin maksukyvyttömyydestä. Samaan aikaan hedge fundit lataavat panoksiaan uusimpaan Big Shortiin, shorttaamalla pienien pankkien osakkeita.

Erityisesti toimistorakennukset ovat paineen alla. Toimistokiinteistöt ovat pitkään olleet eristyksissä muusta kiinteistömarkkinasta, mutta mitä tapahtuu jos toimistokiinteistöjen ongelmat alkavat muodostua pankkisektorin huoleksi?

Sijoittajat ovat pikapikaa alkaneet tutkia mitkä USA:n pankeista ovat altteimpia liiketoimintakiinteistömarkkinan romahdukselle. Tällä hetkellä sijoittajat myyvät pienempien ja  alueellisten pankkien osakkeita pää märkänä.

Vornado Realty Trust, yksi suosituimmista toimisto-REIT-rahastoista on pudonnut alimmille tasoilleen sitten vuoden 1997.

Suurien pankkien reservit ovat edelleen hyvässä jamassa, mutta pienimpien pankkien reservit ovat romahtaneet tasoille, joilla Fedin oli aloitettava QE:n niiden reservivarantotilanteen parantamiseksi.

TS Lombardin Steven Blitz kirjoittaa:

Pankit - erityisesti pienet pankit - ovat nyt reservivarantojensa alimmalla mukavuusasteella. Pienellä pankeilla ei ole juurikaan käteispuskuria jäljellä kokonaisuudessaan. Fed tulee järjestämään varoja pankkien pitämiseksi pinnalla, mutta se tulee saamaan vastatuulta kongressissa, sillä pankkitalletukset tulevat keskittymään entistäkin pienemmälle määrälle pankkeja.

Pankit eivät ole ainoastaan rajoitettuja reservivarantojensa suhteen, ne ovat epätoivoisia reservivarantojen lisäämiseksi.

JPMorganin Nick Panigirtzoglou on samoilla linjoilla pienten pankkien reservien suhteen. Hän kertoo Fedin laukaisseen piilo-QE:n BTFP-ohjelman muodossa ja se voi paisua 2 biljoonan dollarin kokoiseksi, tai jopa suuremmaksi. Tämä tarkoittaa, että Fed samaan aikaan 1) nostaa korkoja, 2) kutistaa tasettaan ja 3) injektoi 2 biljoonaa dollaria likviditeettiä markkinoilla BFTP-ohjelman kautta piilo-QE:na.

Pelko tietysti on, että pienten pankkien maksukyvyttömyysaallon alkaessa isot pankit eivät tule kaukana perästä.

Pienten ja alueellisten pankkien osakkeiden pompatessa ylös pohjiltaan on yksi sektori edelleen vaikeuksissa. Toimistokiinteistöt.

S&P1500 Office REIT-indeksi on alimmillaan sitten vuoden 2009.

Toimistojätit kautta linjan ovat olleet viimeisen viikon aikana voimakkaassa vastatuulessa.

Pienpankkikriisin akuutti likviditeettikriisi on jo ohi, kiitos Fedin piilo-QE:n ja JPMorganin kierrättämien varojen ansioista. Maksukyvyttömyysvaihe voi kuitenkin olla vielä edessä. Ison rahan sijoittajat etsivät seuraavaa Big Shortia ja paine tuskin hellittää ennenkuin Fed alkaa leikata korkojaan.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon palstalla

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kaupallinen yhteistyö

Kryptosijoitustuotteiden esiinmarssi jatkuu - Ethereum ETF seuraavana vuorossa Yhdysvalloissa

Kvarn X
16.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Heikki Keskiväli - Analyysissa tuore listautuja Kalmar

Heikki Keskiväli
16.7.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nurminen Logistics vuotaa

Aki Pyysing
14.7.2024
east Lue lisää