Olet täällä

Artikkelit

Tekno-osakkeet jännän äärellä

Tekno-osakkeiden viime ajat olleet arvo-osakkeita kiharaisempia tulkita.

Nasdaq 100 otti pompun FEDin kokouksesta, mutta lähti eilen taas laskuun. FED-pomppu ei auttanut indeksiä uusiin huippuihin.

S&P500-indeksi sen sijaan teki uutisista uudet huiput ja on pärjännyt teknologiasektoria paremmin viime kuukaudet.

Viime viikolla makrosijoittaja Jeff Gundlach näytti webcastissaan erittäin mielenkiintoisen kuvaajan Nasdaqin ja S&P500-indeksin suhteesta. Nasdaqin alisuorittamisen ja arvo-osakkeiden vahvuuden ansiosta suhde on tullut alaspäin ja on nyt teknokuplan huippua vastaavassa tasossa.

Bear Traps Reportin Larry McDonaldin mukaan olemme “uskomattoman tärkeässä käännekohdassa, sillä kaksi maailman likvideintä ja suurinta osakeindeksiä antavat rotaatiosignaaleja. Mielestämme sekä teknologia- että kasvuosakkeiden ylisuoritumisjakso on ohi ja rotaatio arvo- ja hyödykeosakkeisiin on alkanut.”

Bloombergin mukaan viime aikojen Nasdaqin minirallit eivät ole rauhoittaneet sijoittajien hermoja. Isot voitolliset päivät eivät ole epätavallisia laskutrendissäkään. Vuonna 2000 markkinoiden aloittaessa kolme vuotta kestäneen romahduksensa, Nasdaq koki 27 treidipäivää, joiden positiivinen tuotto oli vähintään neljä prosenttia. Vuonna 1999 vastaavia päiviä oli vain kuusi ja sinä vuonna indeksin arvo tuplaantui.

“Karhumarkkinan alkuvaiheita värittävät rajut rallit ja tärkeintä on miten pitkälle rallit kestävät, eikä niinkään miten nopeasti ne liikkuvat päivän sisällä”, kertoo Marketfield Asset Managementin Michael Shaoul ja jatkaa: “Todisteita kertyy lisää siitä, että teknologiasektori on luopumassa roolistaan globaalina johtajana.”

Teknokuplan aikaan Nasdaq alkoi sakata maaliskuussa 2000, mutta S&P500 Equal Weighted-indeksi, eli tasapainotettu S&P500, jatkoi matkaansa ja saavutti huippunsa vasta 14 kuukautta myöhemmin. Arvopainotettu, eli "tavanomainen" S&P500-indeksi, teki huippunsa Nasdaqin kanssa samaan aikaan. Lopulta Nasdaqin arvosta katosi puolet.

Matt Maley, Miller Tabakin päästrategi, pohtii: “Sijoittajien ei tule ottaa lohtua siitä, että kaikki muut osakkeet paitsi teknologiasektori käyttäytyvät hyvin. Jos tekno-osakkeet jatkavat alisuoriutumistaan, tulee se vaikuttamaan lopulta koko osakemarkkinaan.”

Rotaatio kasvu- ja tekno-osakkeista riippunee paljon siitä, mitä FEDin pääjohtaja Jerome Powell puhuu FEDin kokouksessa, varsinkin jos hän pelottaa markkinoita haukkamaisilla kommenteilla.

“FEDin täytyy valita päättääkö se markkinoiden odotuksia vastaan vai antaako se odotusten jatkaa entisellään”, pohtii Barclaysin Treasury-pomo Kevin Walter.

Suurin osa investointipankeista, eikä varsinkaan FED, ei odota korkojen nousevan ennen vuotta 2023. Swap-markkinat puhuvat kuitenkin omaa kieltään rahan voimalla ja ne osoittavat 75 prosentin mahdollisuutta FEDin korkokiristykselle noin vuoden 2022 lopulla.  Walter ei odottanut ensi viikon kokoukselta isoja muutoksia ja uskoo päättäjien odottavan pitävänsä korot nykyisillä tasoillaan vuoteen 2023 asti.

Inflaation noustessa bondimarkkinat voivat alkaa myymään ja moni odottaa markkinoiden pakottavan Powellin “Yield Curve Control”iin. Yield Curve Control tuntuu tulevan esille mediassa jatkuvasti enemmän, joten asiasta lisää lähiviikkojen aiheen kattavassa artikkelissa.

Allaoleva kuvaaja kertoo swappien tarinaa koronnostojen todennäköisyydestä vuoden 2022 loppuun mennessä.

FEDin kokouksen tulemia

FED ei kokouksessaan juuri muutoksia tehnyt ja antoi kyyhkymäistä viestiä markkinoille.

Kuvaajasta voimme havaita FEDin ohjauskoron ennusteita tuleville vuosille 18 osapuolen toimesta joulukuisen ja tämän viikkoisen kokouksen perusteella. 18 ennustajan joukosta löytyy toki muutama haukka, jotka nostivat ennusteitaan suurimman osan odottaessa korkojen pysyvän nollissa.

Bloombergin dollari-indeksi antoi suurimman signaalin markkinoiden mietteistä kokousta kohtaan.

Ja samalla FEDin nykyisistä toimista voimakkaasti hyötyvän Bitcoinin hinta pomppasi ylös.

Puheessaan Powell toisti, ettei bondien nykyisillä yield-tasoilla ole epämukavuutta. Bondit ovat viime viikkoina sääntäilleet ylös alas markkinoiden inflaatiopelkojen ja korkospekulaatioiden siivittämänä.

Powell painotti inflaatio- ja työttömyystavoitteidensa saavuttamista. Näistä voi lukea aiemmasta artikkelistani Inflaatiopeikko kurkkii kulman takaa.

Markkinat sulattelevat FEDin viestiä, jonka mukaan nollakorkolinja jatkuu, kunnes tilastot antavat aihetta muutoksille. Sijoittajien pelot FEDin optimistisista näkymistä hälvenivät, mutta mikäli inflaatio nousee ja työttömyys paranee odotettua nopeammin, tulee FED varmasti toimimaan nopeasti.

Viime viikkoisen Barclaysin analyysin mukaan swaption-positio on avattu markkinoille, joka vihjaa 7-8 koronnostosta vuoden 2025 maaliskuuhun mennessä.

Kovasti vaikuttaa markkinoiden pelaavan tällä hetkellä ajatusleikkejä FEDin kanssa, yrittävän ennakoida FEDin suunnitelmia ja tekemisiä.

Samalla tuntuu, että FED manipuloi osakemarkkinaa isolla kädellä, eikä anna sen laskea millään hinnalla.

Artikkelin alussa mainittujen tekno-osakkeiden ylisuoriutuminen voi joutua paineeseen myös pandemian takia murjottujen osakkeiden nostaessa uudelleen päätää. Lähinnä mieleen tulevat lentoyhtiöt ja autonvalmistajat.

Nasdaqin softa- ja internetyhtiöille ennustetaan 22 prosentin kasvua tänä vuonna ja 12 prosentin kasvua ensi vuonna.  S&P500-yrityksille odotukset ovat korkeammalla, 24 prosenttia kuluvalle vuodelle ja 15 prosenttia ensi vuodelle.

Jos osakkeet, varsinkin teknologiasektori, lähtevät tästä sakkaamaan, ei ole vaikeaa kuvitella FEDin tulemaan pelastamaan markkinoita uusilla keinoilla, joista yksi on Yield Curve Control.

“On vaikeaa kokea kuivuutta, jos ei lakkaa satamasta”.

Tuleeko tekno-osakkeet alisuoriutumaan arvo-osakkeisiin verrattuna muutaman vuoden tähtäimellä? Onko FEDin aikomuksena pitää osakemarkkinat pinnalla hinnalla millä hyvänsä? Keskustele Sijoitustiedon foorumilla.

Johannes Ankelo 9/2021: Ethereum jatkaa nousemistaan?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi