Olet täällä

Artikkelit

Taantuman merkkejä lainamarkkinoilla ja rahtiliikenteessä

Markkinoilta löytyy vain muutamia suuria varustamoja, jotka kuljettavat rahtia laivoilla ympäri maapalloa. Yksi merkittävimmistä on A.P. Moller-Maersk A/S, joka odottaa globaalin rahtivolyymien laskevan jopa 2,5 prosentilla tämän vuoden aikana maailmanlaajuisen talouskasvun takkuillessa.

Globaalit rahtimarkkinat ovat normalisoitumassa kaksi vuotta kestäneen kysyntäpiikin jälkeen. Kysynnän nousu lähetti rahtikustannukset taivaisiin pandemian aiheuttaman toimitusketjujen ongelmien ansiosta. Konttien kustannukset suurimmilla rahtiväylillä Tyynellämerellä ja Aasiasta Eurooppaan ovat tulleet huipuista alas jopa 90 prosenttia.

Maerskin toimitusjohtajan Vincent Clercin mukaan kysyntä on laskemassa sekä USA:ssa että Euroopassa, ja korjaus on toimarin mukaan jyrkkä.

Aiemmin tällä viikolla National Retail Federation (NRF)  julkaisi raportin, jossa se ennustaa USA:n konttien tuonnin laskevan 30 prosentilla viime vuoden helmikuusta. Tämä merkitsisi heikointa kuukautta sitten toukokuun 2020. NRF odottaa konttirahtivolyymien olevan heikkoja kesään asti.

Maerskin markkinaosuus globaaleista konttimarkkinoista on noin kuudesosa, eikä yhtiön ennuste globaalille taloudelle ole mairitteleva. Myös Maailmanpankki ja IMF ovat viime aikoina varoittaneet taantuman uhasta. 

Viime kuussa IMF:n managing director Kristalina Georgieva ennusti USA:n mahdollisesti välttävän taantuman, mutta hänen näkemyksensä Euroopan suhteen on pahaenteisempi. Georgieva ennustaa puolen Euroopan Unionin maista ajautuvan taantumaan.

Maailman suurin varainhoitaja, Blackrock, varoitti globaalin taantuman olevan vain ajan kysymys. “Taantuma on ennustettavissa keskuspankkien taistellessa inflaatiota vastaan. Tilanne on päinvastainen verrattuna aiempiin taantumiin”, Blackrock kirjoittaa vuoden 2023 Global Outlook-raportissaan.

Samaan aikaan stimuluksen aiheuttaman ylenpalttisen kulutuksen aika on ohi, mikä on yksi suurimmista syistä globaalin rahtiliikenteen hidastumiselle. 

Tiukentuva rahoitustilanne ei povaa pehmeää laskeutumista 

Rahoitusmarkkinoiden tilanne on kiristymässä entisestään ja se sotii Fedin toivomaa pehmeää laskeutumista vastaan. Rahoitusmarkkinat ja jälleenmyyjien osakkeet ovat yksiä haavoittuvimpia sijoituskohteita Bloombergin makrostrategin Simon Whiten mukaan. 

USA:n pankit ovat raportoineet tiukentuvista rahoitusstandardeista kautta linjan Fedin raportin perusteella.

Pankit raportoivat tiukentuvista standardeista erityisesti C&I-lainojen (Commericial and Industrial) suhteen kaiken kokoisille yhtiöille viime vuoden viimeisellä kvartaalilla. Monet pankit raportoivat myös tiukentuneista lainojen sopimusehdoista ja vakuusvaatimuksista. 

Bloombergin viimeisin tutkimus vahvistaa trendin, jonka mukaan pankit eivät ole tällä hetkellä innokkaita lainaamaan rahaa ja samalla lainaajat haluavat myös lainata vähemmän. Pankkien tiukentaessa standardejaan lainojen kysyntä on laskenut.

Lainastandardit ovat kiristyneet erityisesti kaupallisilla kiinteistömarkkinoilla, asuntomarkkinoilla ja kuluttajalainoissa, mukaanlukien luottokortit. Luottokorttilainat ovat jyrkässä nousussa pandemian jälkeen vähätuloisten jo kulutettua pandemian aikaiset säästönsä.

Tiukentuminen kuluttajaluotoissa viittaa heikkouteen jälleenmyynnissä. Tämä jättää jälleenmyyntisektorin heitteille erinomaisen viime vuoden jälkeen.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

Uusin osavuosikatsauskalenteri
Liity Sijoitustiedon jäseneksi