Kolumnit

Sampo spinnaa ja splittaa

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Sampo Oyj puolusti tulostaan toisella kvartaalilla menestyksekkäämmin kuin urheiluministeri Sampo Terho kansanedustajapaikkaansa reipas yksi olympiadi sitten. Jos vakuutusyhtiö ylittää 363 miljoonan kvartaalituloksellaan analyytikkojen odotukset 24 prosentilla, voidaan puhua vähintään keskikokoisesta jytkystä. Inderesin Sulo Vilen Sammon tuloslivessä myhäilikin kuin pääministerimme Stubb aikoinaan Duudsonien tikkataulussa.

Tosin ei ollut Sulo yhtä vaikuttunut kuin kollegansa Nordeassa. Inderes antoi perjantaina @41,18 päättäneelle osakkeelle tavoitehinnaksi 44€. Norpan anaalit tähtäsivät 32% korkeammalle @58€, mikä on Matterhorn siirrettynä Haltin viereen. Hilpeää kyllä joku ziljoonasta pukumiehestä tai jakkutädistä Nordean Compliancessa heräsi päivää myöhemmin ja ilmoitti, että Nordea vetäytyy arviostaan, koska heillä on rooli Sammosta itsenäiseksi erotettavan (eng. spin off) Mandatumin irrottamisessa ja listaamisessa.

En muuten varsinaisesti usko, että Nordean ”rooli” Mandatumin spinoffissa selvisi vasta tällä viikolla. Johan Sampo maaliskuussa ilmoitti yrittävänsä luoda arvoa tyhjästä irrottamalla Mandatumin pörssiin ja splittaamalla osakkeen. Joten kyllä järjestäjäpankit ovat olleet valittuna jo hyvän aikaa ennen kuin Vallilasta lähdettiin juhannuksen viettoon. Ottaen vielä huomioon, että Nordea on Sammon entinen osakkuusyhtiö, jolla Sampo takoi seitsemän miljardia euroa rahaa.

Joku saattaa Nordeassa tällä hetkelläkin jännittää, tuleeko Finanssivalvonnalta prosessista pyyhkeitä. Saattaa hyvin tullakin, koska kyseessä on niin mitätön rike, että sellaiseen puuttumiseen riittävät suomalaisillakin rahoitustarkastajilla eväät. Jos siis on rike lainkaan, siihen en ota varsinaista kantaa. Tahallaan väärinymmärtämisiä vaikeuttaakseni alleviivaan, että Nordea ei tässä yhteydessä mielestäni tehnyt mitään varsinaista pahaa. Kunhan vain noudatti nyky-Nordealle ominaista ylitiukkaa sääntöjen seuraamista. Ja käytti tiedotteessaan perinteistä rutikuivaa corporate jargonia, kuten on tällä vuosituhannella nähdäkseni poikkeuksetta muutenkin tehnyt.

Spinnit ja splitit

Olen aina suhtautunut epäluuloisesti spinnien ja erityisesti splittien tuomaan lisäarvoon. Kun taas ajattelevinaan olevat tahot ovat näistä aina innoissaan. Ja sitten ne jakavat käppyröitä, miten joku Tesla tai Revenio on spliteistä aina kivunnut. Kiinnittämättä erityistä huomiota siihen, mitä noissa aikamme kurssiraketeissa yhtiöinä on oikeasti tapahtunut.

En osallistu akateemiseen keskusteluun asiasta, koska aiheesta jänkääminen kiinnostaa yhtä paljon kuin Matias Mäkystä keskustella syrjähypyistään. Mutta kehotan pohtimaan, että jos 20 miljardin kakusta (Sammon markkina-arvo) irrotetaan 2 miljardin pala (Mandatumin arvattu arvo) ja sitten jaetaan loppukakku kuuteen palaan (6:1 split), syntyykö muuta kuin yksi kahden miljardin ja kuusi kolmen miljardin kakunpalaa?

Koska toimittajaystäväni väitti hiljan, että kolumnieni ymmärtäminen vaatisi kansantaloustieteen loppututkintoa (ei siis varmasti ymmärtänyt mistä puhui), yritän vääntää vielä rautatiekiskosta. Lähtökohtaisesti kun 40 euron Sammosta leikataan Mandatum irti, pitäisi osakkaalle jäädä käteen yksi 36 euron Sampo ja yksi neljän euron Mandatumin osake. Jos siis arvio siitä, että Mandamin arvo olisi 1/10 nykyisestä Sammosta pitäisi paikkaansa. Otin suhteen vähän pyöristellen Inderesin osien summa -arvauksista. Toki pörssi sitten hinnoittelee Sammon ja Mandatumin, miten hinnoittelee.

Ja jos Sammon hallitus myöhemmin käyttää valtuutuksensa täysimääräisesti ja antaa yhtä vanhaa osaketta kohti viisi uutta osaketta ihan ilmaiseksi, Sammon osakemäärä kuusinkertaistuu ja sijoittajalla pitäisi olla käsissään yhden 36 euron osakkeen sijaan kuusi kuuden euron osaketta. Edelleen ennen tätä mahdollista tapahtumaa, odotettavissa on paljon kaikenlaista kivaa pörssiturbulenssia.

Aika maineikkaatkin sijoittajat uskovat splittien oikeasti luovan jotain arvoa. Toisaalta uskoohan meillä presidenttikin Marian luona kylässä käyneen Pyhän Hengen. Eikä jonkun Joosefin kavereista, joka kuitenkin on reilusti todennäköisempää. Mainittakoon, että molemmat uskovaisryhmät ovat yliedustettuina niissä ikäluokissa, missä kuolema jo alkaa pelottaa.

Huomattavaa on, että Sampo kutistuu entisestään, kun siitä irrotetaan osia, ja rahat taikka osat jaetaan nälkäisille osakkaille. Mandatumin tulosta ei spinnin jälkeen tietenkään enää lasketa mukaan Sammon tulokseen.

Sammon osingot ja omien ostot

Sampo on viime vuosina jakanut ”ylimääräisiä” pääomiaan avokätisesti sekä osinkojen että omien ostojen muodossa. Jos Inderesin ennuste 2024 P/E:ksi 15 on kartalla, on osake sellaisissa hinnoissa, että miulle on melko sama, jakaako yhtiö osinkoa vai ostaa omia osakkeitaan. Sammon osinkopolitiikka on sekä veroja rakastaville osinkoja että meille verovälttelijöille omien ostoja preferoiville ihan solidi voitonjakopolitiikka. Melkein kaikki jäävät sopivasti tyytymättömiksi.

Sampokin hyppii ja pomppii

Sampo defensiivisen toimialan osakkeena sopii hyvin treidattavaksi. Ei pääse millään tekemään niin isoja virheitä kuin hypeosakkeissa on mahdollista.

Olen nostellut Sammon tavallisten osinkojen lisäksi jonkun verran salkkushorttiosinkojakin. Eli siis olen välillä myynyt Sampojani ja koppaillut sitten myytyjä halvemmalla takaisin. Juuri nyt lappua on salkussa lähes yhtä paljon kuin sitä on koskaan ollut.

Salkussani ei ole Sampoa siksi, että se on niin poskettoman halpa tai koska Nordea suosittelee. Vaan koska näen lähivuosien kovan osinkotuoton tarjoavan osakekurssille pohjaa. Enkä näe talouden olevan lähdössä raivokkaaseen nousuun, jolloin vakuutuskorvaukset lisääntyisivät ja Sammon ifien, Toppien ja Hastingsien tulos heikkenisi. Joten uskon voivani kikkailla lapulla ainakin semiturvallisesti. Lisäksi tykkään omistaa vakuutusyhtiöitä, koska luulen ymmärtäväni varsin hyvin mitä ne tekevät.

Itse en ota kuin pakollisia tai jostain syystä itselleni selkeän alihintaisia vakuutuksia. Mutta Sammon osakkaana ei ole järkevää tuomita ihmisten intoa maksaa turvallisuudentunteesta preemiota. Ja samanaikaisesti ostavan 900 prosentilla nettovarallisuudestaan seiniä kimpassa jonkun sillä hetkellä mukavalta vaikuttavan siipan kanssa.

P.S. SIXT autovuokraamo myy vuokraajille iloisen ylihintaisia vakuutuksia, vaikka itse autot ovat kohtuuhintaisia vuokrattavia. Jos et ota vakuutusta, siulle tuupataan auto, jossa on vaikeasti löydettävä naarmu, jota ei ole merkattu huomattuihin puutteisiin. Ja sitten ajon jälkeen yllättäen löydetään tämä ”vahinko” ja yritetään laskuttaa korjauksesta kuin hätätilaputkimies. Otantani aiheesta toistaiseksi kaksi kautta kaksi. Saatan hyvinkin jatkaa tutkimuksiani. Ensi kerralla videoin huolella koko kotteron ennen käyttöönottoa.

P.P.S. Etten syyllistyisi toimittajien kovasti paheksumaan toimittajien maalittamiseen, en kerro mistä lehdestä luin torstaina Sampon osakkeen ostamisesta. Vaan kerron, että jos taivuttaa Sammon väärin, saattaa joutua Mirko Hurmerinnan (Sampo IR) perpetuaalille kansankapitalismikurssille, jossa opetellaan yksi kysymys (milloin on hyvä aloittaa pitkäjänteinen säästäminen ja sijoittaminen) ja siihen vastaus (tänään). Ja sitten toisto toisto toisto.

P.P.S. Mandatumia vetämään laitetaan Patrik "Patte" Lapveteläinen, joka myönsi yhteisyhtiölleni sen ensimmäisen ja viimeisen lainan Mandatum Pankista. Myöhemmin Sampo osti pankin ja irtisanoi limiittimme, jonka maksoimme vakuutena olleiden KPY:n osakkeiden kolmen vuoden osuuspääoman koroilla. Muuten meillä olisi tuo limiitti olemassa luultavasti vieläkin. Tämä ei siis ollut Paten vika, vaan jonkun alaisen alaisensa ja Sammon Mandatumista poikkeavan jäykän luottopolitiikan.

Joten suhtaudun suopeasti Mandatumin tulevaisuuteen pörssiyhtiönä, enkä ole tutkimatta ampumassa kaikkia 1.10.2023 tulevia Mandatumejani ostolaitaan ainakaan hinnasta riippumatta. Itsenäinen pörssiyhtiö voi kuitenkin tehdä räväkämpiä ratkaisuja kuin osanen Sammosta. Meni sitten syteen taikka saveen.

Tosin en tiedä kumpi vaihtoehdoista on parempi, ”sysi” vaiko ”savi”. Jonnille kerrottakoon, että sysi tarkoittaa puuhiiltä, saven tietänevät muutenkin.

Sampo-keskusteluun

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Hehkuttaminen ei välttämättä kannata

Aki Pyysing
21.7.2024
east Lue lisää

Vuokratason määrittäminen

Miika Vuorensola
21.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Talenom Q2/24 Seurantalista: Kannattavuusparannus kasvun kustannuksella

Almanakka
20.7.2024
east Lue lisää