Olet täällä

Kolumnit

SAK:n pääekonomisti heittelee kapuloita kansankapitalismin rattaisiin

Olen yrittänyt ampua patologisia pahanilmanlintuja pikku piikeillä aina kun on sihti kohdalle sattunut. On nimittäin herkkäuskoisten ihmisten onnellisuuden kannalta täysin vastuutonta ennustaa maailmanloppua, ellei sellaisesta ole varmaa tietoa. Aika harvalla on ollut.

Pörssikursseja alas manaavat ikikarhut taas pitävät havaintojeni mukaan itseään hyvinkin vastuullisina, kun he varoittelevat osakesijoittamisen riskeistä. Esimerkiksi Tuomas Malinen GsN Economicseineen on ainakin kolme vuotta putkeen ennustanut sekä pörssikurssien että maailmantalouden romahdusta. En tiedä, onko pahoitellut ennustuksiaan niille, jotka ovat uskoneet.

En ole varma, onko vastuullisuuden illuusiossa kysymys yleensä itsepetoksesta vai ajattelemattomuudesta. Luultavasti riippuu vähän kuopan maalaajasta. Mutta ennustus kurssien laskusta on samanlainen arvaus kuin nousunkin povaaminen. Tosin härkämarkkinoita ennustavat ovat useammin oikeassa, ellemme ajaudu globaaliin sosialismiin.

Kehottamalla ihmisiä pysymään erossa osakkeista samalla muuten kannustetaan ihmisiä pysymään köyhinä. Ihmisten pitäminen täysin riippuvaisena kuukausittaisista tulovirroistaan on luonnollisesti vasemmistopoliitikkojen intresseissä. Muuten ei tulonsiirtoja tulevien sukupolvien kustannuksella lupailemalla oikein voi voittaa vaaleja.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta on kiistänyt, että hänen tarkoituksensa olisi pitää ay-liikkeen jäsenet köyhinä ja pelokkaina, jotta nämä edelleen maksaisivat jäsenmaksunsa. Mutta on hän silti tehnyt aika paljon töitä heitelläkseen kapuloita kansankapitalismin rattaisiin.

Uusimmassa Arvopaperissa hän toisti negatiivisen näkemyksensä osakesäästötilistä. Lisäksi hän kertoi valtion menettävän verotuloja sen myötä. Hän on vetäytynyt tätä arviota tarkastellessa aina ministeriön alkuperäisen arvion taakse. Olenkin aika varma, että Kaukoranta epäilee tätä näkemystä itsekin. Hän nimittäin kuvasi twitterissä korkoa korolle ihmeelliseksi ilmiöksi, eli ymmärtää veronmaksun lykkääntyvän, muttei peruuntuvan. Vielä varmempi olen siitä, että hän ei aio sitä myöntää.

Kaukoranta on twitterissä puolustanut tilisäästäjiä ja Arvopaperissa hän vastasi kysymykseen ”Millä muilla tavoin kannustaisit suomalaisia pitkäjänteiseen säästämiseen ja sijoittamiseen?”:

Lakisääteinen eläkejärjestelmä tukee erinomaisesti suomalaista säästämistä. Lisäksi se karttuu automaattisesti, ilman että kansalaisen tarvitsee itse säästää

On muuten aika laajalla omallatunnolla varustettu ekonomisti, kun ilkeää kannustaa ihmisiä tyytymään tilisäästämiseen ja turvautumaan pelkästään lakisääteiseen eläketurvaan.

Luonnollisesti Kaukorantaa kiistää kannustaneensa ketään yhtään mihinkään, mutta sisälukutaitoisten kirjoissa asia on selvä: Ilkka yrittää saada ihmisiä pysymään erossa osakkeista vähintään yhtä selvästi, kuin osa persukansanedustajista kiihottaa kannattajiaan väkivaltaan.

Jotkut oikeistopoliitikot koohkaavat, miten koko eläkejärjestelmä kaatuu kohta. Tämä on myös vastuutonta, koska ei se mihinkään kaadu. Kipuilee toki nollakorkojen ja pienevien ikäluokkien puristuksessa.

Eläkeikää vain nostetaan ja eläkkeitä ehkä jossain vaiheessa leikataan. Tosin ongelmana on, että eläkeikäisiä äänestäjiä on pian enemmän kuin heidän eläkkeensä pääosin maksavia työssäkäyviä. Nyt jo heitä on kolmasosa. Kimmo Kiljunen ja Antti Rinne kiittävät äänistä. Sisällissodassa pitäisin kuitenkin suosikkina nuorempia ikäluokkia, joten vanhusten ei ehkä kannattaisi puristaa työssäkäyvää väestöä liian tiukalle.

Vielä vastuuttomampaa on yrittää estää omien henkilökohtaisten tai työnantajansa intressien vuoksi kansaa osakesäästämästä eläke- tai muiden pahojen päivien varalle. Tunnen eläkeläisiä, joilla meinaa tahdistin irrota pohdiskellessaan ajatusta pesukoneen rikkoutumisesta. Ja jotka olisivat hyvin voineet säästää työuransa aikana, mutta jäi tekemättä, kun kukaan ei ollut opettanut.

Pystyn vähän irvistelemällä hyväksymään sen, että SAK:n ekonomisti lobbaa veronkorotuksia ja julkisen talouden kasvattamista. Ekonomisti pystyy varmasti hyvin perustelemaan, miten korkealla veroasteella talous tulee tosi dynaamiseksi ja terveeksi, joten en jaksa aiheesta väitellä. Ja etujärjestö ajaa johtonsa etuja keinolla millä hyvänsä. Tämä on pelin henki, ja sille ei voi mitään.

Mutta näen täysin vastuuttomana kannustaa ihmisiä pitämään rahat tilillä ja asettamaan vanhuuden päiviensä turvan työeläkkeen varaan. Köyhä vanhuus ei ole mikään iloinen asia.

Korkoa korolle on (SAK:n ekonomistinkin mukaan) ihmeellinen asia ja indeksisijoittaminen sopii kaikille!

P.S. Indeksisijoittaminen sopii jopa niille, jotka uskoivat työnantajien vaatineen liittokierroksella 20 prosentin palkanalennuksia. Oli muuten ay-agitaattoreilta rivo temppu väittää näin. Tällä tosin saatiin väki erinomaisesti sitoutettua lakkotalveen, minunkin kaverini vaativat jo yleislakkoa ja tehtaiden kunnollista alasajoa. Arvostan pelurina lakkokenraalien ammattitaitoa, mutta moraaliaan kyllä halveksun. Ay-liikkeen olemassaolon peruste ei pitäisi olla johtonsa, vaan jäsenistönsä etu.

Aki Pyysing 19.5.2019: Ruotsiin Rinnettä karkuun

Keskustele

Unto Monosta mukaillen:

Satumaa

Pitkän uran tuolla puolen jossakin on maa

missä onnen Kaukorantaan laine liplattaa

missä kukat kauneimmat luo aina loistettaan

siellä huolet huomisen voi jäädä unholaan

 

Oi jospa kerran sinne eläkkeelle päästä vois

niin sieltä koskaan lähtisi en linnun lailla pois

vaan varatonnna en voi lentää

vanki olen työn

vain aatoksin mi kauas entää

sinne käydä saan

 

Lennä laulu sinne missä siintää satumaa

sinne missä mua eläkkeeni odottaa

lennä laulu sinne lailla linnun liitävän

kerro että aatoksissain on vain yksin se

 

Oi jospa kerran sinne satumaahan käydä vois

niin sieltä koskaan lähtisi en linnun lailla pois

vaan varatonna en voi lentää

vanki olen työn

vain aatoksin mi kauas entää

sinne käydä saan

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa moderoidulle foorumillemme!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi