Artikkelit

Rahasampo: Haastattelussa "Osinkoinsinööri" Jesse Viljanen

Sampo Arola |
Jaa Twiittaa

Rahasampon haastattelussa aktiivinen sijoitusbloggaaja "Osinkoinsinööri", eli Jesse Viljanen.
 


 

Kertaisitko Sijoitustiedon lukijoille mikä FIRE tavoitteesi on, paljoko pääomaa tarvitaan ja milloin uskot tavoitteen olevan saavutettavissa?

Aloitetaan ihan ensimmäisenä taloudellisen riippumattomuuden määrittelemisellä omalta kohdaltani, koska se tuntuu tarkoittavan vähän jokaiselle bloggaajalla/tavoittelijalle eri asiaa. Itse ajattelen taloudellisen riippumattomuuden seuraavasti: ”Normaali palkkatyö muuttuu vapaaehtoiseksi sijoitusten tuottojen ja/tai harrastusten tuottaman yhteistulon kautta. Taloudellinen riippumattomuus on saavutettu vasta siinä pisteessä, kun tuotot kattavat normaalin elämisen. Omalla kohdallani taloudellinen riippumattomuus ei ole niin sanottua firettämistä (FIRE, Financial Independence, Retire Early), jossa monesti kaiken työn tekeminen lopetaan täysin ja siemaillaan drinkkejä palmun alla. Omasta mielestäni työn tekeminen jossain muodossa läpi koko elämän tekee ihmismielelle hyvää.

Nyt kun FIRE määritelmä on kerrottu, niin voidaan pääoman tarvetta tarkastella paremmin. Olen laskenut, että tarvitsen 20 000 euron nettotulot sijoituksistani, jonka päälle minun pitää tehdä töitä vielä noin 12 000 euron edestä vuodessa, jotta sekä minä että puolisoni pystyvät elämään täysin minun tuloillani. Ei siis riitä, että vain itse olen taloudellisesti riippumaton vaan myös puolisoni pitää olla.

Jotta voin saada tarvittavat 20 000 euron nettotulot sijoituksistani, niin se tarkoittaa käytännössä 600 000 euron osakesalkkua ja kolmea maksettua puoliksi omistettua sijoitusasuntoa (kaksiota) Turusta. Sijoitussalkun kokonaisarvo olisi silloin noin 765 000 euroa.  Tämä tilanne tulee saavutettua varovaisten arvioiden perusteella viimeistään kuin täytän 50 vuotta (vuonna 2040), jota pidän myös henkisenä takarajana. Jos en tässä välissä sairastu vakavasti tai menehdy, niin tavoitteen saavuttaminen on käytännössä varmaa.


Jesse Viljanen kirjoittaa suosittua Osinkoinsinööri-blogia
 

Onko karhumarkkinalla ollut vaikutusta omaan FIRE tavoitteeseesi?

Sanoisin, että karhumarkkinalla on ollut enemmän positiivisia vaikutuksia FIRE tavoitteisiin kuin negatiivisia. Aloitetaan kuitenkin vaikka negatiivisilla vaikutuksilla. Kohonneiden viitekorkojen ja asumiskustannusten myötä sijoitusasuntojeni kassavirrat laskevat varsin lahjakkaasti, vaikkakin pystyn tekemään molempiin asuntoihin vuokrankorotuksen osittain kattamaan nousseita kustannuksia. Oman kotini suuren asuntolainan myötä isompi osa tuloistani tulee menemään korkojen maksuun, jota en kuitenkaan itse pidä pysyvänä tilana vaan tämäkin tulee menemään ohi.

Positiivisia puolia karhumarkkinalla on ollut FIRE tavoitteeseeni erityisesti motivaation kasvattamisen ja riskientunnistamisen näkökulmasta. Nousumarkkinassa sijoittajat, kuten minäkin, muuttuvat ylioptimistisiksi ja riskien tunnistaminen/näkeminen hämärtyy. Karhumarkkinat taas muistuttavat hyvin sijoittamisen riskeistä ja tätä kautta opettaa sijoittajaa pörssimaailmassa parempien yhtiöiden valinnan tärkeyden ja asuntosijoitusmaailmassa liiallisen velkavivun käytöstä. Nykyisessä olosuhteessa kun pystyy tekemään hyviä ja kannattavia sijoituspäätöksiä, niin tulee pärjäämään tulevaisuudessa erinomaisesti, kun asiat taas menevät paremmin.

Karhumarkkinat ovat myös erinomainen tapa luoda lisämotivaatiota itselleni taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun, koska ilman kunnollista pesämunaa nykyisessä tilanteessa olisi erittäin raskasta olla henkisesti ja taloudellisesti.

Onko FIRE yhteisö yhä voimissaan vai onko ollut merkkejä liikkeen hiljentymisestä?

Mielestäni FIRE-yhteisöön ei ole tullut mitään muutosta nykyisen karhumarkkinan myötä. Monet ovat taloudellisen riippumattomuuden tavoittelijat ovat yleisesti määrittäneet tavoitteensa sijoitustensa kassavirran kautta eikä absoluuttisen salkun koon mukaan. Tämän vuoksi karhumarkkina ei vaikuta tavoitteiden siirtymiseen samalla tavalla, koska harvemmin hyvien yhtiöiden osingot laskevat karhumarkkinoissa. Karhumarkkinat oikeastaan vain nopeuttavat tavoitteen saavuttamista nousseiden tulevaisuuden tuotto-odotusten myötä.

On kieltämäti totta, että FIRE-yhteisön ”ääni” sosiaalisessa mediassa on voinut hiljentyä viimeisten kuukausien aikana, mutta tulkitsen asian enemmänkin niin, että neuvojen antaminen nykyisessä tilanteessa on vaikeaa, koska saatat olla lyhyen ajan sisällä täysin väärässä vaikka olisitkin lopulta oikeassa pitkässä aikaikkunassa.

Millaiselta uskot elämäsi näyttävän saavutettuasi FIRE tavoitteen?

Olen ajatusleikkiä tämän asian tiimoilta joskus tehnyt ja näen elämäni silloin hyvin samankaltaisena kuin nykyään. Ainoana erona näen sen, että tulen tekemään vähentämään työpäiviä viidestä päivästä viikossa neljään, jotta voin allokoida enemmän tunteja omiin projekteihini. Rehellisesti voin myös myöntää, että pidän erittäin todennäköisenä sitä, että tulen muuttamaan pois Suomesta joko hetkeksi tai pysyvästi. Valitettavasti en näe juuri mitään positiivista muutosta Suomen tulevaisuudessa toistaan typerämpien poliittisten päätösten myötä.

Kuinka tasapainoilet hetkessä elämisen ja tulevaisuuden minän ajattelun välillä? Voiko säästämisessä mennä liiallisuuteen?

Olen saanut vastata tähän kysymykseen useamman kerran ja en oikeastaan ymmärrä sitä. Mielestäni säästäminen ja sitä kautta sijoittaminen ei ole poissa nykyhetken elämisestä lähinnä sen takia, että ostan jo nyt kaiken mitä ikinä haluan. Köyhän lapsuuden myötä omat vaatimukset elämän suhteen ovat hyvinkin matalalla, joten minun oli helppo saavuttaa se ”tarpeeksi” taso. Tottakai pyrin säästämään elämässäni niistä asioista, jotka eivät luo minulle lisäarvoa. Mutta tavoitteiden takia en jätä koskaan viettämättä kallista ravintolailtaa puolisoni kanssa tai matkustamatta ulkomaille.

Säästämisessä voi ehdottomasti mennä liiallisuuksiin ja talous- ja sijoitusbloggaaja skenessä onkin ihmisiä, joilla on mielestäni säästäminen mennyt liian pitkälle omaan makuuni. Jokainen tietty toimii kuten parhaakseen näkee. Mielestäni pitäisi mielummin keskittyä löytämään sellainen tasapaino säästämisen ja kuluttamisen välillä mihin pystyy komittoitumaan vuosikymmeniksi. Vain sillä tavalla taloudellinen riippumattomuus tulee saavutettua ja tämän pisteen saavuttamisen jälkeekin pystyy elämää elämään kestävästi ja säilyttämällä järjen.

Millainen sijoitusstrategiasi on? Mitkä ovat sen hyvät puolet? Näetkö huonoja puolia?

Oma sijoitusstrategiani voi kiteyttää hyvin seuraavaan kappaleeseen: ”Sijoitetaan sekä kasvu että tasaisen tuloksen tekeviin yrityksiin. Pysyvästi huonoksi muuttunut yritys tai toimiala myydään pois salkusta riippumatta tappioiden määrästä. Annetaan loistavien yritysten pysyä, vaikka ne näyttelisivät suurta osaa salkusta. Tasapainotetaan salkkua ostamalla, ei myymällä. Mietitään yrityksen sopivuutta salkkuun 20 vuoden näkökulmasta, yksittäisillä kvartaaleilla ei ole merkitystä. Pidetään salkun hajautus maltillisena (max. 20 yritystä). Sijoitusasuntoja ostetaan vain Turusta ja mielellään vain kaksioita. Käytetään velkavipua hyväksi, mutta huolehditaan riskeistä.”

Kaikissa sijoittamisstrategioissa on hyvät ja huonot puolensa. Omanikaan ei ole mikään poikkeus. Oman strategiani hyviksi puoliksi sanoisin sen, että älyttömiä tappioita ei pysty syntymään, kun kaikki salkun yritykset (yhtä lukuun ottamatta) ovat osoittaneet toimintansa kannattavuuden erilaisissa markkinatilanteissa ja huonoksi osoittuvat myydään pois. Myös korkean säästöasteen vuoksi pystyn ottamaan enemmän riskiä käyttämällä korkeampaa velkavipua sijoitusasunnoissa, vaikkakin tällä hetkellä sitä on tarkoitus laskea uudelleenrahoituksen myötä.

Salkkuni huonot puolet ovat erityisesti siinä, että pörssin tuottavimpia yrityksiä ei oikeastaan pysty ikinä päätymään omaan salkkuuni, kun en osta alkuvaiheen yrityksiä, joiden fundamenttaalinen arviointi on itselleni vaikeaa. Toiseksi annan yhtiöille viisi vuotta aikaa osoittaa sijoittamisen teesini oikeaksi, joka joskus voi johtaa suurempiin tappioihin kun olisi tarvetta, jos olinkin yrityksen suhteen väärässä. Viimeisimpänä sanottakaan asuntosijoitusten korkean velkavivun. Korkojen noustessa kustannukset nousevat, joka vaatii sitten omien tulojen käyttämistä kustannusten kattamiseksi.

Mikä on sijoitusasteesi tällä hetkellä? (Onko käteistä odottamassa?)

Sanoisin, että sijoitusasteeni on korkea vaikka sen määrittelisi minkä tahansa mittarin kautta. Osakesalkussa sijoitusaste on tällä hetkellä 101 prosenttia (eli vierasta pääomaa on 1 prosentin verran). Kokonaisnettovarallisuudesta (sijoitukset + asunto + käteinen + auto) sijoituksissa on noin 90 prosenttia. Tämä tulee kyllä hieman laskemaan tulevaisuudessa, kun kasvatan käteisen määrää säästötilillä säästämisen myötä.

Ensimmäisenä minulla on uuden hätärahaston pystyttäminen käynnissä muuttamisen myötä tulleiden kustannusten takia, mutta jossain ensi vuoden alussa tulen taas pelkästään keskittymään osakesalkkuni kasvattamiseen.

Uskotko kryptovaluuttoihin hyödyllisinä valuuttoina?

Lyhyesti vastattuna: en. Pikkuisen pidemmin vastattuna: Mitä enemmän käytän aikaa kryptovaluuttojen opiskeluun (tässä vaiheessa jo +100 tuntia), niin sitä vähemmän niihin uskon. Mitä enemmän skenessä käyttää aikaa sitä enemmän kuulee toistaan typerämpiä syitä miksi niiden arvot pitäisivät nousta kuuhun. Ja näistä jokainen osoittautuu aina virheelliseksi olettamukseksi/väittämäksi pienen hetken kuluttua.

Odotan myös mielenkiinnolla sitä, että mitä koko kryptomarkkinalle tapahtuu, kun markkina-arvoltaan maailman kolmanneksi suurin Tether osoittautuu huijaukseksi. Jos FTX:n osoittautuminen huijaukseksi luo jo ketjureaktion, että useammat toimijat tulevat menemään konkurssiin, niin odottakaapa sitä hetkeä, kun huomataan, että Tether ei olekaan 1:1 sidottu Yhdysvaltojen Dollariin (eng. 1:1 pegged to USD) ja valuuttaa onkin luotu tyhjästä.

Vaikka näkemykseni kryptovaluutoista on pessimistinen, niin voin silti hyvin nähdä itseni sijoittavan pienen osuuden (1-3 prosenttia) portfoliostani kryptovaluutoihin (esim. ETH, ADA) siltä varalta, että olenkin asian suhteen väärässä (mikä on enemmän kuin todennäköistä). Voi olla, että banaanivaltiot saavatkin kryptovaluutoista paremman valuutan kuin omasta valuutastaan, joka tulee ylläpitämään valuuttojen arvoa myös tulevaisuudessa. Se mille tasolle se tulee asettumaan, niin siihen en ota kantaa.

https://www.osinkoinsinoori.fi/

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Google valjastaa AI-teknologiaa hyödykseen

Johannes Ankelo
16.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoinille tavanomainen korjausliike puoliintumisen lähestyessä

Pessi Peura
15.4.2024
east Lue lisää