Olet täällä

Artikkelit

Päiväkauppaa osakkeilla - Perusteet ja strategiat

Päiväkaupasta eli day tradingista puhuttaessa tulee monelle ensimmäisenä mieleen pörssisalien meteli, kun traderit käyvät kauppaa keskenään huudoin ja käsimerkein. Päiväkauppa on niistä ajoista muuttunut merkittävästi ja New Yorkin pörsseissä noin puolet volyymista tehdään HFT-firmojen (High Frequency Trading) toimesta. Osa kaupoista saattaa kestää minuutteja, mutta ei ole lainkaan tavatonta että kauppojen välilla on enää muutamia millisekunteja. Tämä on vienyt leivän monelta perinteiseltä päiväkauppiaalta, mutta nokkelimmat ja ahkerimmat traderit voivat edelleen löytää voitollisia strategioita markkinoilta.

Päiväkaupan kannattavuudesta käydään jatkuvasti keskustelua. Day tradingia ammattimaisesti harjoittavat pystyvät kuitenkin tekemään tulosta myös pitkällä aikavälillä.

Mitä päiväkauppa on?

Päiväkauppaa tekevät sijoittajat, eli traderit, eroavat tavanomaisesta sijoittajista erityisesti sijoitushorisontin suhteen. Siinä missä tavallisen sijoittajan sijoitusaika on kuukausia tai vuosia, päiväkauppaa tekevä trader tekee kauppaa yhden päivän sisällä eikä normaalisti jätä positioita auki yön yli. Voidaankin sanoa, että traderit ovat spekuloijia lyhyellä aikatähtäimellä ja heidän valitsemansa strategian tulee tuottaa tulosta nopeasti sen jälkeen kun positio on avattu. He aloittavat kaupanteon seuraavana pörssipäivänä puhtaalta pöydältä. On olemassa myös sijoittajan ja traderin välimuoto, nk. "swing trader", joka pitää positioita auki päiviä tai viikkoja.

Päiväkaupan tekeminen vaatii paljon aikaa, sillä markkinoita tulee seurata herkeämättä. Osa tradereista on rakentanut omat kaupankäyntijärjestelmänsä, eli algoritminsa, joka tekee traderin puolesta automaattisesti kauppaa ennaltamääritettyjen parametrien perusteella.

Päiväkauppaan parhaiten sopivat tuotteet ovat osakkeet ja erilaiset johdannaiset, ennenkaikkea futuurit. Traderille elintärkeää on likvidi markkina, jota valtaosa osakkeista ja futuureista tarjoaa.

Päiväkaupan tekeminen vaatii hyviä hermoja ja päättäväisyyttä, sillä väistämättä suuri määrä kaupoista on tappiollisia eikä niiden saa antaa järkyttää mielenrauhaa. Kuuluisa traderien sanonta kuuluukin "Plan your trade and trade your plan", vapaasti suomennettuna: "suunnittele kauppasi ja tee kauppaa suunnitelmasi mukaisesti". Traderin tulee siis järkkymättä pitäytyä strategiassaan mikäli haluaa tehdä voitollista kauppaa päiväkaupan raadollisessa maailmassa.

Päiväkauppaan liittyviä osa-alueita

Kaupankäyntivälineet ja markkinadata

Tehokas, helppokäyttöinen ja luotettava kaupankäyntialusta on traderin tärkein työkalu. Todellisen ammattilaisen työkalut voivat maksaa tuhansia euroja, mutta tietyiltä välittäjiltä, esim Saxo Bankin kautta pääsee edullisesti harjoittelemaan ja toteuttamaan päiväkauppaa ammattimaisella alustalla. Päiväkauppias tarvitsee tehokkaan tietokoneen käyttöönsä, sillä näyttöjä tulee olla useita ettei tarpeellinen informaatio pääsee livahtamaan ohi. Monet traderit ohjelmoivat myös omat algoritminsa tekemään kauppaa automaattisesti. Reaaliaikainen markkinadata on traderin elinehto. Viivästetyillä hintatiedoilla ei ole sijaa traderin ammatissa, sillä usein osto- ja myyntipäätökset tehdään silmänräpäyksellä kun markkinan heikkouksia havaitaan. Reaaliaikainen markkinadata ei tietystikään ole ilmaista ja kulut vaihtelevat eri pörssien väleillä. Reaaliaikaisten hintatietojen lisäksi myös tarjouskirjan syvyyden tarkkailu valituissa osakkeista on tärkeää.

Välittäjä ja välityskulut

Päiväkauppiaan on syytä käyttää huolella aikaa oikean välittäjän löytämiseen. Kaikkien välittäjien kaupankäyntialusta ei sovi alkuunkaan aktiivista kauppaa tekevälle ja monien välittäjien kaupankäyntikulut ovat liian korkeat. On myös tärkeää, että välittäjä tarjoaa pääsyn mahdollisimman monelle markkinapaikalle, jotta trader voi hyötyä näkemyksistään aina kun sopiva tilaisuus tarjoutuu. 

Tekninen analyysi

Suurin osa päiväkauppiaan strategioista perustuu teknisen analyysin perinpohjaiseen tuntemiseen ja siitä saatavan tiedon hyödyntämiseen. Teknisessä analyysissä trader seuraa osakkeen liikkeitä tarjouskirjan lisäksi graafista, ottaen huomioon osakkeen volyymin. Graafeista voidaan havaita osakkeen trendit, tuki- ja vastustustasot ja paljon muuta hyödyllistä tietoa.

Tekniseen analyysiin pääsee parhaiten tutustumaan kirjallisuuden ja Youtube-videoiden kautta. 

Päiväkaupan strategioita

Päiväkaupan strategioita on lukuisia, käydään seuraavaksi muutama suosituimmista lyhyesti läpi:

Scalping

Scalping-strategia, eli skalppaus, on yksi suosituimmista traderin strategioista. Tässä strategiassa tavoitteena on myydä lähestulkoon heti kun positio muuttuu voitolliseksi. Skalppaamisessa positiota pidetään auki vain muutamia sekunteja tai minuutteja ja kauppaa tehdä kymmeniä kertoja päivässä. Skalppaaja käy kauppaa ainoastaan erittäin likvideillä osakkeilla ja futuureilla yrittäen löytää edullisia ostohetkiä, esimerkiksi kun osakkeen tarjouskirja näyttää siltä että osake saattaa tikata ylös, iskee skalppaaja osakkeeseen kiinni. Tekninen analyysi ja kyky lukea tarjouskirjaa ovat tämän strategian elinehto, kun yritetään hyödyntää markkinan hetkellisiä tehottomia hetkiä.

Momentum trading

Momentum tradingin ajatuksena on käydä kauppaa uutistapahtumien ympärillä tai seurata vahvoja joko nousevia tai laskevia trendejä joissa kaupankäyntivoluumi on korkea. Yksi strategia on ostaa osaketta positiivisen uutisen perusteella ja pitää positio auki kunnes nouseva trendi osoittaa loppumisen merkkejä. Kun osakkeen volyymi pienenee ja graafi näyttää laskevaa signaalia, myydään osake voitolla. Toisenlainen strategia on odottaa että edellämainittu trendi osoittaa uupumisen merkkejä ja myydä siinä vaiheessa osaketta lyhyeksi sillä odotuksella että osakkeen hinta lähtee laskuun.

Range trading

Range tradingissä käytetään hyödyksi teknistä analyysia, ja erityisesti osakkeiden vastustus- ja tukitasoja graafien eri aikaväleillä. Jos esimerkiksi osakkeen hinta osuu hintahaitarin alareunaan (tukitaso), ostaa trader osaketta sillä odotuksella että osakkeen hinta kimpoaa tukitasosta takaisin ylös. Kun osake liikkuu "rangessa", tarkoittaa se että se pitkän aikavälin graafissa liikkuu sivuttain tietyssä hintahaitarissa, josta trader yrittää poimia otollisia osto- ja myyntihetkiä. Toisaalta jos osakkeen hinta menee hintahaitarin yli tai ali, voi trader olettaa tämän hinnan jatkavan samaan suuntaan ja hyötyä tästä tilanteesta.  

Contrarian trading

Contrarian trading eli "kontrakauppa"-strategiassa kauppaa käydään trendiä vastaan. Jos osake nousee hetkellisesti erittäin voimakkaasti, kontratraderi yrittää tehdä voittoa  myymällä osaketta lyhyeksi, odottaen sen laskuvan nopeasti. Tämän strategian onnistuminen perustuu niihin oletuksiin että osake on hetkellisesti "yliostettu" ja aiemmin ostaneet ovat valmiita kotiuttamaan voittojaan ja myymään osakkeensa. Kontra-strategia on erittäin riskinen ja moni aloittelija polttaakin siinä helposti näppinsä, mutta monelle kokeneelle päiväkauppiaalle se tuo kinkun ja juuston leivän päälle.  

Arbitraasi

Arbitraasi-strategian ideana on hyötyä markkinoiden hinnoitteluvirheistä. Jos esimerkiksi Nokian osakkeen hinta Helsingin pörssissä kuin New Yorkin pörssissä, voi arbitraasi-traderi hyötyä tilanteesta ostamalla osaketta yhdellä markkinapaikalla ja samalla myymällä sitä toisessa. Tehokkailla ja likvideillä markkinoilla hintaero katoaa, jolloin arbitraasimahdollisuutta ei enää ole ja trader pääsee kokonaispositiostaan irti voitollisesti.

-

Sijoitustiedon kolumnisti Daytraderillä (Mikko Mäkinen) on mykistävä tuottohistoria treidaamisesta. Lue Daytraderin kolumneja täältä.

Onko sinulla kysyttävää päiväkaupan tekemisestä tai eri sijoitusinstrumenteista? Esitä kysymyksesi Sijoitustiedon keskustelufoorumilla tästä.

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi