Olet täällä

Artikkelit

Osinkokevät alkaa Helsingissä - Osinko-opas

Osinkokevät lähestyy vääjäämättömästi. Osinkohuuman keskellä on syytä muistaa, että osingot ovat pohjimmiltaan vain tilisiirto omistajan "taskusta toiseen", eli omien osakkeiden oston tapaan keino siirtää yrityksen varallisuutta omistajilleen. Kun osinko irtoaa osakkeesta, hinnoittelee markkina sen yleensä välittömästi. Tällöin osakkeen hinta tippuu markkina-avauksessa noin osingon määrän verran, huomioiden osingon verotuksellisen suosimisen suhteessa normaaliin pääomatuloon. 

Johannes Ankelo kertoo artikkelissaan mahdollisuuksista ja teoriasta osinkokauden lyhyen aikavälin kaupankäyntiin. Osingon irtoaminen ei kuitenkaan pääsääntöisesti tarjoa hyötymismahdollisuutta lyhytaikaisen kaupankäynnin muodossa.

Random Walkerin syväluotaava kirjoitus osinkojen todellisesta roolista varallisuuden kasvattamisessa löydät täältä.

Vuoden 2019 osinkokevään trendiksikin kutsuttu, Yhdysvalloista levinnyt tapa maksaa osinkoa useassa erässä, on kerännyt kiitosta sekä kritiikkiä sijoittajilta. Vesa Puttonen kommentoi aihetta Twitterissä seuraavasti: "Nyt on muotia toivoa yrityksiltä osingonmaksua useamman kerran vuodessa. Sijoittajat siis ottavat mieluummin osingon tipoittain vuoden mittaan sen sijaan että saisivat sen heti nyt keväällä. Melkoinen itsekuriongelma näillä sijoittajilla."

Korkeinta suhteellista osinkoa maksavat perinteisesti arvo-yhtiöt. Arvo-yhtiöitä ovat yhtiöt, joille on tyypillistä tasainen tuloksentekokyky, matala P/E-luku ja kasvuosakkeita heikommat kasvunäkymät. Korkeimmat osingonmaksajat eivät automaattisesti ole muita yhtiöitä parempia sijoituskohteita pitkällä aikavälillä, mutta tasainen tuloksentekokyky ja korkea osinko tuovat myös osakekurssille tasaisuutta ja suojaa markkinaromahduksissa. Korkea osinko tulokseen nähden kertoo toisaalta myös siitä, että yhtiöllä ei ole rahalle kasvua luovaa käyttöä, vaan muutoin tuottamattomat kassavarat on parasta jakaa omistajilleen.

Aki Pyysing toteaa kolumnissaan "Älkää ryypätkö osinkojanne" osingon irtoamisen olevan saajalleen lähinnä uudelleensijoitusongelma, sekä kehoittaa varomaan osinkoansaa, jossa sijoittaja laskee yhtiön sinä keväänä maksaman osinkotuoton jatkuvan tästä ikuisuuteen.

Osinkojen verotuksesta on syytä lukea suoraan Verohallinnon verkkosivuilta.

Osinkokauden termejä:

Osingon irtoamispäivä

Suomessa sijoittaja on oikeutettu osinkoon, mikäli se omistaa osakkeen irtoamispäivää edeltävänä iltana.

Osingon täysmäytyspäivä

Täsmäytyspäivä on arvo-osuusjärjestelmän mukaan päivä, jonka omistajaluettelon perusteella määräytyvät oikeudet osinkoon, osakeantiin ja yhtiökokoukseen osallistumiseen.

Osingon maksupäivä

Osingon maksupäivä on päivä, jolloin osinko maksetaan arvo-osuustilille. Suomessa se on yleensä kolmas pankkipäivä yhtiökokouksesta.

Keskustelu: Osinkojen todellinen rooli varallisuuden kasvattamisessa

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi