Olet täällä

Kolumnit

Osakkeita saa myös häpeilemättä myydä

Jaa Twiittaa

Olen käsittääkseni lukenut Nordnetin ”osakestrategin” Jukka Oksaharjun sijoituskirjallisen tuotannon käytännön kokonaan. Lisäksi olen vuosia pohtinut onko osakestrategi hönömpi titteli kuin ”pääkolumnisti”. Näiltä pohjilta päättelen Jukan vaihtaneen leiriä ainakin lähemmäksi meidän spekulanttien majapaikkaa.

Jukan uusin blogi ”Tuottaako osta ja vaihda paremmin kuin osta ja pidä?” saarnaa nimittäin omaa uskontoani.

”…osta, hajauta, pidä ja minimoi kustannukset on todennäköisesti jatkossakin valtaosalle potentiaalisista sijoittajista järkivaihtoehto pitkällä aikavälillä. Uskon kuitenkin kasvavassa määrin siihen, ettei se ole aktiiviselle sijoittajalle läheskään paras vaihtoehto.”

Jukka lunasti tällä blogillaan osallistumisoikeuden teoreetikoitten mielellään ristiinnaulitsemien sijoitussatanistien kokouksiin Pyysingin ja Matikaisen seuraksi. Tähän astihan Oksaharju on enimmäkseen kehottanut etsimään laatu- tai arvoyhtiöitä ja pitämään niistä sitten tiukasti kiinni. Meillä Kimmon kanssa kaikki on aina kaupan, kunhan hinnoista sovitaan. Paitsi ehkä Kimmon snautserit.

Tietyissä piireissä osakkeiden myymistä on pidetty sukurutsausta suurempana syntinä. Erityisesti sijoituskeskustelupalstoilla omien osakkeiden ammattihehkuttajat suhtautuvat avoimen vihamielisesti, jos kertoo myyneensä heidän lempiosakettaan. Ilmeisesti tästä syystä ostin/myin -palstat ovat muualla paitsi ihan viime aikoina Sijoitustiedossa hyvin ostopainotteisia.

Olen kiinnostunut kuulemaan myyntiperusteita juurikin salkkuosakkeistani. Melko sama, miksi joku irrotti jostain Applesta, jota ei ole ja tuskin tuleekaan. Voi hyvin olla, että ajatusprosessissani on ollut ostopäätöstä tehdessäni joku virhe. Ainakin näitä on toistaiseksi jokaisena sijoitusvuotenani löytynyt.

Toki voi olla niinkin, että viisaannun vanhetessani kuten Raimo Ilaskivi. Eli alan kirjoittamaan täysin sekavia, mutta en itse ota huomioon edes sellaisen mahdollisuutta.

Havaintojeni mukaan osakkeiden hinnat ylireagoivat syklien ja muiden luonnonilmiöiden mukana sekä alas- että ylöspäin. Nähdäkseni olisi lähinnä laiskuutta jättää tämä ihmisten luontaiseen pelkoon ja ahneuteen perustuva ilmiö kokonaan hyödyntämättä.

Olen kuullut ja lukenut monelta tyypiltä, että osakekauppojen ajoittamisella lisätuoton tekeminen on mahdotonta. Nämä ovat useimmiten porukkaa, jolla ei ole munaa ottaa itse vastuuta omista sijoituspäätöksistään. Joten he ajelevat indeksirahastoillaan kohti auringonlaskua ja kertovat, ettei kukaan pysty parempaan.

Yleensä totuus tarinan taustalla on, että Big Swinging Dickien ja Xenojen olemassaoloa epäilevät ovat yleensä ensin itse yrittäneet pientä spekulaatiota - ja ottaneet pataan. Tästä he ovat vetäneet johtopäätöksen, ettei kukaan muukaan pysty mitään indeksituottoa parempaa tekemään. Jos on muuten taipuvainen kategorisesti vetämään yksittäistapauksesta yleisen johtopäätöksen, saattavat indeksirahastot tosiaan ollakin paras mahdollinen sijoituskohde.

Verokammoiset eivät myy mitään, koska sehän realisoi myyntivoittoverot. Mie en ole juuri myyntipäätöstä tehdessäni veroista välittänyt sen jälkeen, kun yhtiöverokanta meni 20 prosenttiin. Kuninkaalle pitää antaa mitä kuninkaalle kuuluu.

Toki ymmärrän haluttomuuden siirtää Antti I:lle rahaa, jolla tämä yrittää pitää kaikki kotona, ettei vain joku työnantaja vahingossa rikastuisi. Jos joku sijoittaja ei eläkkeiden korotusten kaltaisiin tulevaisuusinvestointeihin halua ideologisista syistä ottaa osaa kuin ladatulla aseella uhkaamalla, on vuodenvaihteessa kuitenkin tulossa osakesäästötili. Viidenkymmenen kilon sijoitukseen asti pystyy treidaamaan niin paljon kuin sielu sietää.

Ainakin mie aion myös näin tehdä, koska osakekaupalla voiton tekeminen ”verovapaasti” kuulemma parantaa potenssia. George Soros olisi voinut sanoa näin. Tosin en ainakaan tiedä sanoneen. Menköön sitten omaan piikkiin.

Verovapaus on lainausmerkeissä, koska kyseessähän on vain verotuksen siirtäminen eteenpäin. Pääomaverokantamme ei laske enää koskaan tai ainakaan niin kauan kuin Helsingin Sanomat ilmestyy. Todennäköisesti miun olisi parempi treidailla pelkästään yhtiöitten piikkiin, maksella kahtakymmentä pinnaa ja olla hajottamatta fokusta vielä nykyistäkin enempää.

En siis kehota olemaan huomioimatta veroja. Kaikki täysipäiset ottavat sijoituspäätöksissään verot laskuihin mukaan. Veroja rakastavansa väittävät valehtelevat muutenkin paljon. Mutta ei sen kannattaisi antaa dominoida sijoituspäätöksiä. Tässä käytän konditionaalia, koska tiedän monella sijoitussarvikuonolla salkkuratkaisujen pääindikaattorin olevan verovaikutukset. Jos myynti on verovapaa, voi myydä. Muuten ei. Tämä ei voi ainakaan olla Parhaan Mahdollisen Tilin Tie.

En mitenkään halua yllyttää ketään hillittömään kaupankäyntiin. ”Stop profit” -strategia saattaa olla huonoin tietämäni lähestymistapa aktiiviseen osakesijoittamiseen. Tosin sekin on hyvin suosittu, koska ihmisille on luontaista realisoida voittoja.

Mutta haluan yllyttää kaikkia postaamaan lisää myyntejänne keskustelupalstalle. Vaikka laukaus osoittautuisi vähän hätäiseksi, ei hätää, kyseessä oli vain internetkikkelin lievä kylmeneminen. Lisäksi ensimmäinen askel itselleen virheiden myöntämiseen on tehdä julkisia kauppoja. Virheiden myöntämisen tiellä pitemmälle päästyä virheitä tulee vähemmän. Lopu ne eivät koskaan kuin ehkä Mikael Jungnerilta ja Hjallis Harkimolta. 

Itse en näe edes viihdyttäväksi vittuilla hätäisistä myynneistä. Mutta koska jotkut selvästi kokevat, kehotan tämän suhteen kuitenkin pidättyväisyyteen. Koitetaan pitää mielessä, että asiallinen ja perusteltu keskustelu generoi asiallista ja perusteltua keskustelua. Henkilökohtaisia hyökkäyksiä varten on olemassa Kauppalehden foorumi.

Joka tapauksessa kannattaa pitää mielessä, että osakkeiden myyminen ei ole lainkaan niin suuri synti, kuin monet sijoitushurut antavat ymmärtää. En toki estele, jos joku haluaa mennä hautaan vain sellaisten arvo-osuustilien kanssa, joissa eivät osakemäärät ole laskeneet kuin käänteisissä spliteissä. En silti tätä aivan ylikylän voittavanakaan strategiana pidä.

Pidän täysin järjettömänä hokemaa, että ”Mitään vahinkoa ei osakkeille hinnan laskiessa käy, kunhan ei joudu myymään”. Sama kuin menettäisi toisen kätensä ja sanoisi, että ei tämä leuanvetoa yhtään haittaa, kun en niitä muutenkaan tee.

Mutta ”Voittoa ei ole realisoitu, ennen kuin osake on myyty”, pitää kyllä paikkansa. Viidenkympin Nokioiden päällä vuodesta 2000 istuneista suurin osa lienee jo oppinut tämän.

P.S. Jos ei koskaan edes mieti myymisen mahdollisuutta, myöntää muuten samalla pitävänsä itseään keskimääräistä huonompana osakekauppiaana. Olen siinä mielessä ikävä ihminen, että kirjoitin tämän, vaikka oletan sen heikentävän joidenkin vakiolukijoiden potenssiasmiley.

Ostin ja Myin -ketjussa voi päivitellä ja keskustella viime aikaisista kaupoistaan

Jarkko "Random Walker" Aho: Mikä on sijoitussalkun sopiva osakepaino?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi