Artikkelit

Öljyn hinnassa nousupainetta Kiinan avautuessa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

IEA (Internation Energy Agency) odottaa keskiviikkoisen raporttinsa perusteella öljyn kysynnän nousevan ennätystasoille, kunhan Kiina saa avattua taloutensa Covidin nollatoleranssilinjan jäljiltä.

IEA:n kuukausittaisen raportin mukaan raakaöljyn globaali tarjonta ylittäisi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla kysynnän yli miljoonalla barrelilla päivässä. Kiinan avatessa taloutensa se tulee olemaan kysynnän johtava ajuri.

Raportin mukaan Kiinan kysyntä realisoituu vasta vuoden toisella kvartaalilla. “Kiinan kohdatessa haastavan talven, sen exit tulee olemaan väistämättömän pomppuinen ja viivästelevä. Vaikeuksia ja häiriöitä on luvassa lyhyellä tähtäimellä”, raportissa kirjoitettiin.

IEA:n ennustetta öljyn kysynnän kasvulle nostettiin 200 000 barrelilla päivässä 1,9 miljoonaan barreliin päivässä. Kasvava kulutus tarkoittaa IEA:n mukaan 101,7 miljoonan barrelin kysyntää per päivä, mikä toteutuessaan olisi uusi ennätys.

Kiinan äkkikäännös Covidin nollatoleranssin suhteen shokeerasi öljymarkkinat. Vastaava muutos kysynnässä kuplii myös Euroopassa ja USA:ssa. “Kaksi villiä korttia dominoi vuoden 2023 öljymarkkinan näkymiä: Kiina ja Venäjä”, raportissa mainittiin, ja lisättiin vakaan kysynnän kasvun tiukentavan varastoja Venäjän tuotannon hidastuessa sanktioiden seurauksena.

Brent-futuurit treidasivat 87 dollarissa keskiviikkona. Hinta on tullut huipuista 37 prosenttia alas hinnan saavutettua 120 taalan huipun kesäkuussa 2022. Odotukset kasvavasta kysynnästä erityisesti Kiinan ansiosta voivat olla katalyytti korkeammilla öljyn hinnoille.

IEA huomauttaa, että hyvillä öljyn tarjontatasoilla alkanut öljyn alkuvuosi voi nopeasti tiukentua Venäjälle länsimaiden toimesta asetettujen sanktioiden ansiosta. 

Raportti kertoo öljyn kulutuksen noususta puolikkaan johtuvan Kiinan avautumisesta.

Goldman Sachsin raaka-aineanalyysipomo Jeff Currie on IEA:n kanssa samoilla linjoilla ja uskoo Brent-öljyn hinnan nousevan 110 dollariin vuoden kolmannella kvartaalilla, kunhan Kiina saa rajansa ja taloutensa avattua täysin.

Currie mainitsi viime viikolla Bloombergin haastattelussa parhaan Kiinan talouden avautumisesta seuraavan sijoituksen olevan nimenomaan öljy. Lentokoneet, junat ja autot seisovat paikoillaan rajoitteiden takia ja rajoitteiden poistuessa kysyntäpiikki tulee olemaan merkittävä, mies jatkaa.

Kiinan markkinoiden avautuminen ja kriittisen alhaiset varastot ovat täydellinen yhdistelmä korkeammille öljyn hinnoille. Currie lisää: “Ei ole helppoa löytää härkämäisempää yhdistelmää raaka-aineiden hinnoille. Tarjonnan puute on selkeää kaikilla markkinoilla. Joko varastot ovat kriittisillä tasoilla tai tuotantokapasiteetti on tapissaan.”

Currien mukaan raaka-aineet voivat kokea vuosien 2007-2008 tyylisen rallin.

Hedge fund-pomo Pierre Andurand odottaa Brent-öljynöljyn hinnan nousevan 140 taalaan Kiinan avautuessa.

Keskustele öljystä Sijoitustiedon foorumilla.

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Almanakka: Seurantalista-päivitys – Admicom

Almanakka
11.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka: Seurantalista-aloitus – Neste

Almanakka
9.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö, Kolumnit

Mennäkö Nordnetin kuoreen?

Aki Pyysing
7.4.2024
east Lue lisää