Artikkelit

Neljä mielenkiintoista teleoperaattoria

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Neljä mielenkiintoista teleoperaattoria

Kotipörssimme teleoperaattorivalikoimassa on kaksi erilaista marjaa. Heikosti suoriutuva Telia ja erinomaisen kannattava mutta kalliihko Elisa. Merten eri puolilta sijoittaja voi löytää mielenkiintoisia ja edullisia teleoperaattoreita, joilla on kasvumahdollisuuksia.

Kehittyvien markkinoiden teleoperaattoreissa on useita houkuttelevia piirteitä, jotka erottavat ne läntisistä verrokeistaan. Ensinnäkin, niiden toimintamaissa markkinat kasvavat väestönkasvun ja älypuhelimien penetraation kasvaessa. Toiseksi, yhtiöillä on taseessaan yhä arvokkaita omaisuuseriä, jotka läntiset verrokit ovat divestoineet velkalasteja sulatellessaan. Samalla kehittyvien markkinoiden teleoperaattoreilla on taseissaan kohtuullisemmin velkaa.

Mahdollisuuksien vastapainona on luonnollisesti useita eri riskejä. Paikallisten valuuttojen heikentyminen dollaria ja euroa vastaan on luonnollisesti yksi suurimmista riskeistä, mikä voi heikentää mahdollisia tuottoja. Useiden kehittyvien markkinoiden valuutat ovat heikentyneet tänä vuonna voimakkaasti Yhdysvaltain dollaria vastaan. Poliittiset ja lainsäädännölliset riskit voivat miedoimmillaan rajata teleoperaattoreiden tuloskuntoa. Päättäjillä voi olla halu miellyttää äänestäjiä sääntelemällä hinnoittelua tai verottamalla operaattoreita.

Kuva: Airtel African, Telefonica Brasilin, PLDT:n ja Telkom Indonesian kurssikehitys viimeisen viiden vuoden ajalta.

Pelkoa hintakilpailusta

Telkom Indonesia (TLK) on saarivaltion suurin operaattori kolmen muun suuremman operaattorin rinnalla. Indonesian valtio omistaa yhtiöstä noin 52 prosenttia. 37 prosenttia osakkeista on ulkomaisilla sijoittajilla, joista suuri osa on amerikkalaispankkien rahastoja.

Numeroiden valossa Telkom Indonesia on vaikuttava. Sillä on noin 160 miljoonaa liittymäasiakasta ja noin 10 miljoonaa laajakaista-asiakasta, jolla on se on markkinajohtaja 67 prosentin markkinaosuudella. Yhtiö omistaa 32 datakeskusta, 43 000 puhelinmastoa ja 176 000 kilometriä kuituverkkoa.

Telkom Indonesialla on kohtuullisesti velkaa. Sen nettovelka suhteessa käyttökatteeseen on vain 0,9-kertainen. Telian velkalasti on yli kaksinkertainen. Velkaantuneisuuteen nähden ja teleoperaattoriksi yhtiön oman pääoman tuotto, joka yltää yli 20 prosentin, on hyvällä tasolla. Telian ja Elisan vastaava luku on Inderesin tämän vuoden ennusteilla 9 ja 29 prosenttia.

Kuva: Telkom Indonesian avainluvut viimeisen viiden vuoden ajalta.

Telkom Indonesian osakekurssi niiasi vastikään neljänneksen. Yhtiön ensimmäinen vuosineljännes sujui ilman suuria yllätyksiä, mutta sijoittajat huolestuivat yhtiön suunnitelmista lanseerata edullinen liittymätyyppi, jonka pelätään kiihdyttävän hintakilpailua. Kurssilaskun myötä Telkom Indonesian osinkotuotto on 4,5 prosenttia ja osingonjakosuhde noin 70 prosenttia.

Myydäänkö mobiilipankki?

Airtel Africa (AAF) on Lontoon pörssiin listattu teleoperaattori, joka toimii neljässätoista Afrikan maassa. Se on markkinaykkönen tai kakkonen kolmessatoista maassa. Airtel Africalla on 140 miljoonaa asiakasta, joista vain 55 miljoonaa käyttää dataa. Yhtiöllä oni myös 70 500 kilometriä kuituverkkoa ja kukoistava mobiilipankki. Airtel African suurin omistaja on intialainen Bharti Airtel noin 57 prosentin omistusosuudella.

Airtelin 5,2 miljardin dollarin liikevaihdosta noin 40 prosenttia tulee Nigeriasta ja loput keskisestä Afrikasta. Airtel African suurimpia ongelmia lienee Nigerian nairan arvon alentuminen. Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana liikevaihto Nigeriassa on laskenut 22 prosenttia ja viimeisen kolmen kuukauden aikana lasku kiihtyi 33 prosenttiin dollareissa mitattuna. Koko yhtiön vastaavat luvut olivat -1 ja -8 prosenttia.

Airtel Africa on varautunut valuuttojen heikentymiseen. Sillä ei ole käytännössä enää lainkaan velkaa konsernitasolla, vaan velka on sijoitettu kunkin toimintamaan yhtiöihin ja se on pääasiassa paikallisessa valuutassa. Matalan velkaantuneisuuden ansiosta yhtiöllä on käynnissä suurehko omien osakkeiden takaisinosto-ohjelma.

Airtellista tekee mielenkiintoisen sen voimakkaasti kasvava ja kannattava mobiilipankkiliiketoiminta. Airtel Moneylla on 31,5 miljoonaa asiakasta. Viime vuonna sen liikevaihto kasvoi yli 20 prosenttia ja oli noin 13 prosenttia Airtelin liikevaihdosta. Mobiilipankin liikevoittoprosentti oli noin 46. Vuonna 2021 amerikkalainen Mastercard teki 100 miljoonan dollarin sijoituksen 2,6 miljardin dollarin valuaatiolla. Tänä päivänä Airtel African markkina-arvo on noin 5 miljardia dollaria.

Kuva: Airtel African avainluvut viimeisen kolmen vuoden ajalta.

Teleoperaattoriksi, myös Airtel Africa on historiallisesti ollut verrattain kannattava. On hyvä huomata, ettäs sen toimintamaiden korkea yritysverotus verottaa viimeiselle riville jäävää nettotulosta merkittävästi. Airtel African osinkotuotto on noin 4,2 prosenttia ja osingonjakosuhde on viime vuoden tuloksella noin 30 prosenttia. 

Saarivaltion murtunut duopoli

PLDT (PHI) on Filippiinien toiseksi suurin teleoperaattori Smart-brändillään. Maan duopolinen markkina murtui muutamia vuosia sitten, kun Smartin ja Globen rinnalle asteli kolmas teleoperaattori DITO. Toistaiseksi haastaja on keskittynyt kasvattamaan ulottuvuuttaan, mutta se tavoittelee 20 prosentin markkinaosuutta.

Suurin osa kehittyvien markkinoiden kuluttajista on vielä pre-paid asiakkaita. Viime vuonna PLDT kärsi tilaajamäärien laskusta lakimuutoksen vuoksi, kun uusi laki edellytti pre-paid -liittymien haltijat rekisteröimään numeronsa. Sen tilaajamäärät laskivat 66,3 miljoonasta 55,8 miljoonaan. Lisäksi yhtiö oli kohun keskellä viime vuonna, kun paljastui, että se oli ostanut verkkolaitteita yli 860 miljoonaa dollaria (12,7 %) enemmän kuin yhtiö oli budjetoinut.

Vuonna 2023 PLDT:n liikevaihto kasvoi vain prosentin. Kasvua painoivat lisäksi perinteisten kommunikaatiotapojen lasku dataliikenteen kasvaessa. Viime vuosina PLDT on myynyt tuhansia puhelinmastoja sijoittajille ja pienentänyt investointejaan parantaakseen kassavirtaansa.

Matkapuhelinliittymien lisäksi PLDT:llä on kasvava kymmenen ja pian yhdentoista datakeskuksen liiketoiminta, laajentuva kuituverkko sekä osaomisteinen digipankki, Maya. Statistan mukaan Maya oli vuonna 2023 selkeästi Filippiinien suurin digipankki. Vuonna 2020 maan keskuspankki myönsi toimiluvan kuudelle digipankille, joista kahden arvioidaan olevan tällä hetkellä kannattavia. PLDT:n mukaan Maya yltää kannattavaksi tämän vuoden loppuun mennessä.

Digitaalisella pankkitoiminnalla on maassa huima potentiaali. Vain kolmannessa saarivaltion kunnassa on tavanomaista pankkitoimintaa ja vain kolmanneksella asukkaista on tavanomainen pankkitili.

PLDT:llä oli vuoden 2023 lopussa nettovelkaa 2,3 kertaisesti suhteessa sen käyttökatteeseen ja yli puolet sen veloista erääntyvät vuoden 2030 jälkeen. Puolet veloista on kiinteäkorkoisia. PLDT maksaa osingon kahdesti vuodessa. Viime vuoden osingolla ja Filippiinien pesoilla laskettuna osinkotuotto on noin seitsemän prosenttia ja osingonjakosuhde noin 60 prosenttia.

Brasilian valtias

Telefonica Brasil on nimensä mukaisesti espanjalaisen Telefonican brasilialainen tytäryhtiö, johon voi sijoittaa New Yorkin pörssissä (VIV). Telefonica omistaa Brasilian suurimmasta operaattorista lähes 75 prosenttia. Brasilian operaattorimarkkina on kolmen kauppaa. Vuonna 2022 yksi maan vaikeuksissa ollut teleoperaattori pilkottiin ja päätyi kilpailijoiden käsiin. Telefonica Brasil oli yksi ostajista.

Kuva: Telefonica Brasililla on maassa vahva asema.

Telefonica Brasil toimii Vivo-brändillä. Sillä on noin 113 miljoonaa liittymäasiakasta, joiden lukumäärä on kasvanut tasaisesti. Yhtiöllä on maan kattavin kuituverkko ja sillä on 6,2 miljoonaa nettiasiakasta, ja liiketoiminta kasvaa vauhdilla. Neljännes yhtiön liikevaihdosta tulee yritysasiakkailta.

Yhtiön fintech-liiketoiminnot, Vivo Money ja Vivo Pay, kasvavat myös nopeasti. Viime vuonna palveluiden liikevaihto kasvoi 36 prosenttia. Tarjoomaan kuuluvat muun muassa lainat, vakuutukset ja luottokortit. Vivo tarjoaa ja jakelee asiakkailleen myös viihdepalveluja, elektroniikkaa sekä muita digitaalisia tuotteita.

Telefonica Brasilin liikevaihto on kasvanut 4,2 prosentin vuosivauhtia vuodesta 2019. Viime vuonna yhtiön tulos kasvoi 23 prosenttia ja vapaa kassavirta 12 prosenttia.

Telefonica Brasililla on vahva tase, sen nettovelka suhteessa käyttökatteeseen on vain 0,7-kertainen. Omistajapohjasta ja Brasilian osinkoja suosivasta verotuksesta johtuen Telefonica Brasil jakaa koko tuloksensa osinkona. Viimeisen vuoden osingolla laskettuna osinkotuotoksi muodostuu 4,6 prosenttia. Lisäksi yhtiö vähitellen ostaa myös omia osakkeitaan takaisin.

Kuva: Kirjoituksessa mainittujen osakkeiden arvostusluvut tämän vuoden ennusteilla. Lähde: Tikr.

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Poimi pala Pohjoismaita sijoitussalkkuun. Kaupankäynti nyt alkaen 0,01 % tai min. 1 €.

Artikkelit

Marimekko Q1/24 Seurantalista: Unikon juhlavuosi lähti juhlavasti käyntiin

Almanakka
18.5.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 26 - Antti Saari

Sijoitustieto
17.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Meemiosakkeet ovat tulleet jäädäkseen

Johannes Ankelo
17.5.2024
east Lue lisää