Olet täällä

Kolumnit

Naiset tarvitsevat naisprofeettoja

En ole seurannut Julia Thurénin blogeja tai podcasteja. Mimmit sijoittaa -konsepti oli miulle täysin vieras, ennen kuin päädyin Vuoden Sijoittaja 2019 -tuomaristoon. Tällaisen minulle tavanomaisen huolellisen tutkimustyön jälkeen olen sitä mieltä, että Thuren oli erinomainen valinta Vuoden Sijoittajaksi ja Mimmit samoin Vuoden Sijoitusteoksi.

En paljon kirjoita ETF:istä, kuluttomista rahastoista tai kuukausisäästämisestä. Osaan kyllä perusteet ja kävin Osuuspankin tai tarkemmin Tuomas Rajalan pyynnöstä kerran kamerankin edessä aiheesta keskustelemassa

Tuomakseen tutustuin, kun pelasin pokeria televisiossa samassa pöydässä 12 vuotta sitten. Se ei osaltani mennyt kovin hyvin, yksi jako hävettää vieläkin. Mutta ETF-keskustelussa en käsittääkseni mogannut mitään.

Mutta filosofiani mukaan on parempi kirjoittaa siitä, mitä tekee, eikä niinkään siitä, mitä on lukenut. Ja ainoa rahastosijoitukseni on viime vuoden Sijoittaja 2019- voitosta tullut Nordnet Smart 15. ETF:iä ei ole koskaan ollut ja kuukausisäästänyt en ole ikinä mihinkään, ellei sellaiseksi asuntolainojen lyhennyksiä lasketa. Mutta olen maksanut pankillekin takaisin aina niin hitaasti kuin mahdollista.

Suvi Tuppurainen muuten kysyi tämän vuoden palkintojenjaossa, miten palkintosijoitus on mennyt. Tämä oli sikäli hyvä kysymys, että miulla ei ollut aavistustakaan. Mutta koska Suvi on Nordnetin maajohtaja ja kysyi tätä, arvasin aivan oikein, että eiköhän se plussalla ole. Vajaa viisitoista pinnaa plussaa vuodessa oli varmaan se, mitä Suvi olisi oikeasti halunnut vastaukseksi:-)

Naiset sijoittajina

Naiset ovat keksimäärin miehiä passiivisempia ja varovaisempia sijoittajia. Lisäksi he arvostavat vastuullisuutta sijoituspäätöksissään reilusti miehiä enemmän.

Tämä liittynee kulttuurin lisäksi hormonitoimintaan. Naishormonit ovat sikäli hyvä asia, että muuten nämä pikkulapsiksi kutsutut huutavat paskatykit olisi paiskattu luolien seiniin jo kauan sitten. Toisaalta ilmasto olisi säästynyt ihmisen aiheuttamalta lämpenemiseltä. Eli onko ihmiskunnan selviytyminen jääkausista ja maailmansodista oikeasti hyvä asia, riippuu kovasti siitä, kysyykö jääkarhuilta vai Ylen tavanomaisilta tutkivan journalismin kohteilta eli kolmelta vastaantulijalta.

Joidenkin tutkimusten mukaan naisten sijoitusmetodiikalla biitataan pitkässä juoksussa miehet. Pidän tätä ihan mahdollisena, joskaan en tutkimusaiheena kovin kiinnostavana.

Pyysing profeettana

Mie saarnaan lähinnä muille spekulanteille. Lisäksi kirjoitan ilkeyksiä kaikenlaisista vääristelijöistä, sievistelijöistä ja teeskentelijöistä. Kirjoitukseni eivät ole juuri muiden kuin omasta mielestäni poliittisesti korrekteja. Tällä tyylillä - jos lähdet tavoittelemaan naisyleisöä - olet menossa etsimään monikulttuurisuuden ihailijoita Suomen Sisun vuosikokouksesta.

Enkä sitä ole juuri tavoittanutkaan, ei sen puoleen. Kurkkasin Twitter Analyticsistä statsit, ja seuraajistani 91% on pimpsattomia.

Julia ja mimmit profeettoina

Sekä Julia että mimmit saarnaavat pyöreästi kuluseurantaa ja ylijäämän sijoittamista pienikuluisiin rahastoihin tai vastaaviin.

Hupaisaa on, että näin twitterissä jonkun tavanomaisista mielensäpahoittajista vetäneen Ärripurri-tiskijauhoa kokan sijaan nokkaansa termistä ”mimmit”.

Jos nuori nainen kutsuu blogiaan nimellä ”Mimmit sijoittaa”, niin kai mimmi on tässä yhteydessä kaikille ihan sekä kosher että halal yhtaikaa? Äiti anna korrektiuspoliiseille anteeksi mitä he tekevät, koska he eivät ymmärrä kuinka paljon ääniä he persuille keräävätkään.

Nykyisin olen jo vähän enemmän perehtynyt voittajien tuotantoon, ja hyvältä kamalta vaikuttaa. Se on ihan sama, onko sijoittamisesta kokemusta kolme kuukautta vai kolmekymmentä vuotta. Ellei vähäkuluisiin rahastoihin säästämisen konseptia ymmärrä puolessa tunnissa, ei myöskään sovellu minkään tuotteen konsulentiksi ainakaan K-Markettiin.

On selvää, että on kymmenen kertaa parempi ja miljoona kertaa uskottavampi neuvomaan aloittelevia rahastosijoittajia, jos on samaa sukupuolta ja sijoittaa itsekin rahastoihin. Sitten kun osaa vielä kirjoittaa ja puhua, on jo erinomaisen pätevä profeetaksi.

Lisäksi leidit markkinoivat takuutuotetta. Jos haluaa rahoilleen tuottoa, mutta ei halua nähdä vaivaa, niin rahastoihin römpsistä vaan. Mie en keksisi aiheesta itseäni kiinnostavaa kirjoittamista kovinkaan moneksi kolumniksi, mutta hyvä, että muut löytävät. Suomi olisi paljon parempi paikka asua, jos täällä ei olisi absoluuttisesti köyhiä lainkaan.

Tunteakseni itseni fiksuksi lukaisin vähän iltapäivälehtien kommenttiketjuja. Tätä suosittelen muillekin, jos on luku- ja kirjoitustaitoinen, mutta vähän ahdistaa. Sieltä löytyy sellainen määrä irrationaalista ahdistusta, että omat huolet tuntuvat pian melko mitättömiltä. Tosin jos olet osallisena jutussa, ja on vähänkään taipumusta verenpaineeseen, saattaa hengenlähtö olla lähellä.

Juliasta heitettiin perussettiä, kuten kaikista parisuhteessa olevista naisista, eli ”Miehensä rahoilla elää” ja mimmien nuoreen ikään yllättäen takerruttiin. Oikeasti olisi pitänyt jättää lukematta, koska arvostukseni ihmisiä kohtaan yleensä ja omaa sukupuoltani kohtaan erityisesti ei mitenkään kohisten noussut.

Mie kehottaisin huutelijoita kuuntelemaan sanomaa eikä esittäjää, jos uskoisin tästä olevan apua.

Tällaisille tapauksille ei auttaisi kuin jälkiabortti:

”Juttua lukematta tiedän, että tämä on taas näitä caseja joissa on säästetty 1.k kuukausituloista 10.k kuukaudessa, tai aloitettu vanhempien antamalla rahalla. Jokaienen osaa tehdä miljooonan jos aloittaa viidellä.”

Kun aloitat ”juttua lukematta”, kerrot olevasi 1.) Niin tyhmä, että kommentoit juttua lukematta 2.) Ja vielä tyhmempi, kun myönnät tekeväsi sitä.

Havaintojeni mukaan lukuisat naisetkin tarvitsevat paljon apua taloutensa hallintaan ja runsaasti rohkaisua sijoittamisen aloittamiseen. Lisäksi ainakaan setämiesten räksytys aiheesta ei johda yhtään mihinkään.

Naistenkin on hyvä saada sijoittamiseen esikuvia, joihin pystyvät samaistumaan, eli naisprofeettoja. Julia Thurén ja Pia-Maria Nickström vaikuttavat erinomaisen päteviltä tällaisilta.

P.S. Jos haluaa käyttää koko tilipussinsa humputteluun, koska huomenna voi jäädä auton alle, niin tämäkin on ihan ok. Kunhan ei vain tule kommentoimaan, miten oma elämäntyyli on jotenkin ainoa oikea. Eikä sitten kitise, kun joutuu auto-onnettomuudesta hengissä letkuihin päästyään ottamaan pelkkiä julkisen sektorin opioideja osakesäästäjien svopatessa sijoituksiaan Purdue Pharman parhaisiin. 

Aki Pyysing 271.2019: Mieskirjoittajat pääsevät helpommalla

Keskustele kirjoituksesta tässä ketjussa

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi