Artikkelit

Mitä sijoittajan tulee tietää laihdutuslääkkeistä?

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Kaksi kirjainyhdistelmää ovat aiheuttaneet suuria liikkeitä osakemarkkinoilla tänä vuonna. Ensin GPT herätti tekoälybuumin. Viimeisimpänä GLP-1 yleisnimellä kulkevat lääkkeet ovat nostaneet muutaman lääkeyhtiön markkina-arvoja miljardeilla dollareilla, ja samalla saattaneet monen kulutustuotteita valmistavan yhtiön osakkeen kaakkoon.

Kuten tekoäly kehitettiin jo kauan ennen nykyistä buumia, samoin ensimmäinen diabeteksen hoitoon tarkoitettu GLP-1 lääke hyväksyttiin jo vuonna 2005. Yksi puhutuimmista lääkkeistä on Ozempic, joka sai Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomaisen, FDA:n, hyväksynnän vuonna 2017.

Helsingin Sanomien mukaan “Ozempic jäljittelee kehossa suolisto­hormoneita. Sen vaikuttava aine on semaglutidi, joka vähentää ruokahalua ja hidastaa mahalaukun tyhjenemistä. Siksi sitä käytetään myös lihavuuden hoidossa”.

Ihmelääke Tanskasta

Ozempic on tanskalaisen Novo Nordiskin kehittämä ja valmistama lääke. Se valmistaa myös Wegovy ja Rybelsus nimisiä lääkkeitä, jotka ovat markkinointinimiä semaglutidille. Eli Lillyn (ELY) Mounjaro on toinen kohuttu laihdutuslääke, mutta sen vaikuttava aine on Google Bardin mukaan tirzepatidi. Mounjaroa pidetään tehokkaampana lääkkeenä painonpudotukseen, mutta sen sivuvaikutukset ovat nykytiedoin runsaammat.

CNBC:n mukaan vuonna 2020 noin 1,1 miljoonalla amerikkalaisella oli resepti semaglutiidille. Koska liikalihavuuden arvioitiin nostavan koronakuolleisuutta, määrä kaksinkertaistui yli kahteen miljoonaan seuraavana vuonna. Tänä vuonna noin neljän miljoonan amerikkalaisen arvioidaan ottavan semaglutidia. Morgan Stanley arvioi, että 24 miljoonaa amerikkalaista käyttää lääkettä vuoteen 2035 mennessä.

GLP-1 lääkkeet alentavat siis ruokahalua. Noin 40 prosenttia amerikkalaisista on liikalihavia [obese]. Maailmanlaajuisessa mittakaavassa puhutaan yli miljardista ihmisestä, kun maapallon väkiluku yltää yli kahdeksaan miljardiin. Kuten pian nähdään, liikalihavien ihmisten osuus väestöstä ei ole sijoittajan kannalta kuitenkaan tärkein luku.

Amerikkalaislehti The Atlantic kertoo, että monet Ozempicin käyttäjät ovat lopettaneet myös muun riippuvuutta aiheuttavan kuluttamisen ja toiminnan kuten alkoholin tai uhkapelaamisen.

Lääke voi laihduttaa kulutustuotteita valmistavien tuloksia

Ozempicin aiheuttama uhkakuva monille herkkuja ja juomia valmistaville yhtiöille on se, että Yhdysvalloissa viidennes suurkuluttajista nauttii suuren osan kaikesta jäätelöstä (70 %), virvoitusjuomista (77 %) ja tupakasta (87 %). Sama 80/20 -sääntö toistuu monissa mielihyvää tuottavissa tuoteryhmissä.

Mikäli herkkuja valmistavat yhtiöt menettävät osan suurkuluttajistaan, vaikutus viimeiselle riville on merkittävä. Koska näillä yhtiöillä on tyypillisesti korkeat bruttomarginaalit ja liiketoiminnan kannattavuus perustuu paljolti korkeisiin volyymeihin, pienikin volyymimenetys valuu alariville voimalla.

Vince Martin havainnollistaa mahdollista vaikutusta Overlooked Alpha -uutiskirjeessään. Hän tekee tupakka-askilaskelman alkoholiyhtiö Constellation Brandsista. Mikäli Corona oluesta tunnettu yhtiö menettäisi viidenneksen suurkuluttajista, jotka käyttävät Martinin arvion mukaan puolet yhtiön volyymistä, yhtiön liikevaihto laskisi kymmenen prosenttia.

Martin arvioi, että Constellation Brandsin nin sanottu inkrementaalinen kate, eli tietyn volyymin jälkeen saavutettava katetaso, on 70 prosenttia. Volyymimenetys johtaisi näin ollen seitsemän prosentin bruttokatteen laskuun ja lähes 30 prosentin operatiivisen kassavirran laskuun. Tämän puolestaan tulisi Martinin mukaan johtaa Constellation Brandsin osakkeeseen sovellettavan arvostuskertoimen pienentymiseen ja osakkeen hinnan 30 prosentin laskuun.

Laihdutuslääkkeestä keventyneet osakkeet

Morgan Stanley arvioi yleisellä tasolla, että paljon rasvaa sisältävien, makeiden ja suolaisten ruokien kulutus vähenee lääkkeen käytön kasvun seurauksena. Yritysten mukautumiskyvyllä tulee pankin mielestä olemaan suuri merkitys. Esimerkiksi pizzaravintolan voi olla sen yksipuolisen ruokalistan vuoksi vaikea mukautua muuttuvaan kysyntään.

Kun uutisointi laihdutuslääkkeistä kiihtyi kesän aikana, seuraavien yritysten osakekursseissa on nähty kurssilaskua:

  • Alkoholiyhtiöt.
  • Pikaruokaravintolat.
  • Ruoka- ja juomayhtiöt.
  • Diabeteksen hoitoon keskittyvät yhtiöt.
  • Terveydenhuollon laitteita valmistavat yhtiöt.

Kuva: Kuluttajatuotesektorin, Coca-Colan, Pepsin, McDonaldsin ja Constellation Brandsin kurssikehitys viimeisen vuoden ajalta.

Coca-Cola raportoi vastikään vahvan vuosineljänneksen. Se peittosi analyytikoiden ennusteet sekä liikevaihdon ja tuloksen osalta. Coca-Colan talousjohtajan, John Murphyn, vastaus analyytikon laihdutuslääkkeitä koskettavaan kysymykseen kuvastaa hyvin vallitsevaa tilannetta.

Regarding the second point you raised, it is an area that we are very focused on. There's still a lot of views out there as to what impact, if any, it will have. I would offer -- if you step above us and lock us -- the thrust of our total beverage strategy over the last few years, that we are well positioned to provide choice and to provide options for people's respective motivations and needs. And so we'll continue to monitor the space but we're confident that the total beverage strategy -- 68% of our products have low or no calories today. And we continue to invest in innovation and choice to deal with whatever comes out.

Myös Pepsi on kertonut, ettei ole vielä nähnyt laihdutuslääkkeiden vaikutusta liiketoiminnassaan. Pepsin altistuminen suolaisille naposteltaville voi kuitenkin tehdä siitä Coca-Colaa haavoittuvamman muutokselle.

Monilla yllä mainittuihin kategorioihin osuvien yhtiöiden osakkeilla oli vahva edellisvuosi. Monet sektorin kuluttajatuotesektorin tunnetuimmat nimet arvostettiin yli 20 P/E-luvulla. Paluu alemmalle tasolle voi siten olla myös osin tavanomaista markkinaheiluntaa uutisten saattelemana.

Terveydenhuollon laitteita valmistavien yhtiöiden osakekursseissa laihdutuslääkkeen vaikutus on selkein. Esimerkiksi uniapnean hoitoon laitteita valmistavan Resmedin osake on tippunut pehmeän tuloksen yhteisvaikutuksesta. Myös Intuitive Surgical, Baxter ja Medtronic ovat ottaneet osumaa.

Terveydenhuollon laitteita valmistavien ja diabeteksen hoitoa tarjoavien yhtiöiden kurssikehitys viimeisen vuoden ajalta. 

Diabeteksen hoitoon tai sen hoidossa käytettäviä laitteita valmistavien yhtiöiden osakkeille uudet lääkkeet ovat olleet murhaavia. Esimerkiksi amerikkalaisen Davitan ja saksalaisen Fresenius Medical Caren osakkeet ovat laskeneet rajusti. Molemmat yhtiöt ovat todenneet lääkkeellä olevan vähäinen vaikutus dialyysihoitoa tarvitsevien potilaiden määrään.

Laihdutuslääkkeiden käytön laajuudelle on muutamia jarruttavia tekijöitä. Sekä Ozempic että Mounjaro aiheuttavat ainakin vielä merkittäviä sivuoireita eikä lääke niiden vuoksi saata sopia kaikille ylipainosta kärsiville. Lääkkeiden hintojen kerrotaan myös olevan korkeat. Yhdysvalloissa kuukausikustannukset ovat tuhannen dollarin luokkaa molemmille lääkkeille.

Vaikka lääkkeillä voi hyvinkin olla merkittävä vaikutus kulutuskäyttäytymiseen, tulevat vaikutukset hitaasti ja yritykset luonnollisesti pyrkivät mukautumaan muutokseen.

Novo Nordiskin ja Eli Lillyn lisäksi voittajia on vaikeampi arvailla. Esimerkiksi vähittäiskaupan jätti, Wal-Mart, on kertonut “health and wellness” -tuotteiden kasvaneesta kysynnästä. American Airlines on puolestaan arvioinut säästävänsä kymmeniä miljoonia dollareita vuodessa alhaisempien polttoainekustannusten ansiosta. Myös kuntosalien on ennustettu kasvattavan jäsenmääriään, kun liikkumisesta tulee aiempaa helpompaa.

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

eQ: Kiinteistömarkkinaan turbolla takaovesta

Antti Leinonen
22.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Heikki Keskiväli | Berkshire Hathawayn vuosikokouksen selviytymisopas

Heikki Keskiväli
21.5.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Firefox Gold etsii kultaa Suomen Lapista

Firefox Gold
21.5.2024
east Lue lisää