Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Mikä ihmeen DAX ja miten sillä treidataan?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

kaupallinen yhteistyö: Nordnet Markets

DAX-indeksillä on Suomessa treidaajien keskuudessa pitkät perinteet. Mutta mikä DAX on, mistä se koostuu ja miten sillä voi treidata? Tutustutaan asiaan seikkaperäisemmin.

DAX 30-indeksi

DAX 30-indeksi (Deutscher Aktien Index), tuttavallisemmin DAX, koostuu Saksan 30 suurimmasta ja aktiivisimmin vaihdetuista osakkeista Frankfurtin pörssissä. DAXin laskeminen aloitettiin joulukuun 30. vuonna 1987 indeksiarvolla 1000. Tätä kirjoitettaessa indeksi huitelee yli 13,000 indeksipisteessä. DAXissa yhden osakkeen painoarvo ei voi olla 10 prosenttia enempää, mikä tekee siitä erityisen verrattuna moneen muuhun indeksiin. Osake voidaan pudottaa DAXista jos se katoaa 45 suurimman saksalaisyrityksen ulkopuolelle, tai se voidaan lisätä indeksiin jos se nousee 25 suurimman joukkoon. Allaolevasta taulukosta löytyy DAX-indeksin osakkeet ja niiden painoarvot prosentteina.

Miksi treidata DAXia?

DAX on yksi Euroopan suurimmista indekseistä, joten graafeja ja uutisia indeksistä löytyy pilvin pimein. Välittäjät tarjoavat DAXiin sekä reaaliaikaista että viivästettyä dataa työkaluineen, mikä luonnollisesti on DAX-treidaajan elinehto. Internetin keskustelupalstoilta ja sivustoilta löytyy lukuisia DAXin tekniseen analysiin perehtyneitä treidaajia, joiden analyysejä voi piensijoittajakin käyttää hyväkseen.

DAX-indeksin volatiliteetti, eli indeksin ”pelkokerroin”, on korkeampi verrattuna muihin suuriin indekseihin kuten englannin FTSE tai USA:n DJIA. Volatiliteetti lisää treidaajan riskiä, mutta avaa samalla taidokkaalle treidaajalle paikkoja tienata. Mitä enemmän indeksi liikkuu, sitä enemmän treidaaja voi tienata jos pelaa korttinsa oikein.

Miten DAXilla treidataan?

DAXia voidaan treidata futuurien lisäksi Suomessa piensijoittajille tarjolla olevilla viputuotteilla. Vipua löytyy maltillisista tuotteista aina korkeariskisiin suuren vivun tuotteisiin, jotka voimistavat indeksin liikkeitä moninkertaisesti. Aloittelevan sijoittajan on tärkeää ymmärtää miten viputuotteet toimivat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Viputuotteita on tarjolla sekä nouseville että laskeville markkinoille, eli nokkela treidaaja voi tehdä tuottoa markkinan suunnasta riippumatta lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Pohjoismaiden suurin osakevälittäjä Nordnet on lanseerannut omat tuotteensa Nordnet Markets -konseptin alla ja tarjoaa kaupankäyntiä ilman välityspalkkiota uusilla viputuotteillaan. Tarjonnasta löytyy Bull- ja Bear-sertifikaatit, Minifutuurit sekä Unlimited Turbot. Kaikilla näillä tuotetyypeillä voidaan treidata DAX-indeksiä Helsingin pörssin aukioloaikoina klo 10:00-18:25. Pörssin listoilta löytyvät viputuotteet ovat arvopapereita osakkeen tavoin, ja markkinatakaaja tarjoaa niille pörssin aukioloaikana jatkuvasti osto- ja myyntikurssin.

Tuottoa nousevilla markkinoilla

Nousevista kursseista hyötyvät viputuotteet voimistavat kohde-etuuden liikkeitä vipuvaikutuksella. Vipu voimistaa niin voittoja kuin tappioitakin ja treidaajan tulee olla valppaana markkinatilanteen muuttuessa.

Bull-sertifikaatilla treidaaja voi hyötyä DAXin noususta haluamallaan vipuvaikutuksella. BULL DAX X1 NORDNET F-sertifikaatilla (tuotteen kaupankäyntikoodi) treidaaja saa yksinkertaisen vivun, eli sertifikaatti seuraa 1:1 DAXin kehitystä ilman vipua. Voimakkain vipu löytyy BULL DAX X15 NORDNET F-sertifikaatista, joka voimistaa DAXin liikkeitä 15-kertaisesti. Toisin sanoen DAX noustessa 1%, edellämainitun sertifikaatin hinta nousee 15%. Yhden prosentin laskupäivä DAXissa aiheuttaa sertifikaatille 15% tappion. Huomionarvoista on että sijoittaja voi ostaa ja myydä viputuotteita minä hetkenä tahansa, eli sertifikaattia ei tarvitse pitää salkussaan koko päivää vaan niillä voi treidata päivänsisäisesti osakkeiden tavoin.


DAXin noustessa 1%, Bull-sertifikaatit voimistavat tuottoja ja Bear-sertifikaatit tappioita.

Mini Long-viputuotteet liikkuvat 1:1 suhteessa DAXin liikkeiden tahdissa voimistaen treidaajan tuottoa vipuvaikuksella. Mini Longilla ei ole ennaltamääritettyä erääntymispäivää ja sen rahoitustaso nousee päivittäin koron ansiosta. Mini Long-erääntyy kun DAXin arvo saavuttaa Stop Loss-tason. LONG DAX NORDNET F05-Minin rahoitustaso on 10,500 indeksipistettä, Stop Loss-taso on 10,710 ja DAX 13,015 indeksipisteessä. Mikäli DAX putoaa 10,710 indeksipisteeseen, erääntyy tuote ja sillä lasketaan jäännösarvo. Kyseinen Mini tarjoaa treidaajalle noin 5-kertaisen vipuvaikutuksen, voimistaen tuottoja DAXin noustessa. Mitä lähempänä Mini Longin rahoitusosuus on indeksitasoa, sitä vivukkaampi ja riskisempi tuote on. Liikkeellelaskijat tarjoavat tuotteita useille eri riskiprofiileilla. Minit sopivat pidempäänkin sijoitusstrategiaan, sijoittaja maksaa liikkeellelaskijan rahoittamasta DAX-osuudesta päivittäin korkoa mutta saa vastineeksi vipua sijoitukselleen ilman tarvetta pankkilainaan.


Mini Long liikkuu 1:1 suhteessa DAXiin ja erääntyy kun DAX saavuttaa Minin Stop-loss-tason.

Laskevilla markkinoilla tienaaminen

Viputuotteita ostamalla voi ansaita tuottoa myös laskevilla markkinoilla. Niitä ei osakkeiden tapaan myydä lyhyeksi, vaan liikkellelaskijat ovat lanseeranneet tuotteita erityisesti kohde-etuuden laskevan hinnan hyödyntämiseen. Alle käymme läpi eri vaihtoehtoja joilla tehdä voittoa laskevassa markkinassa tai vaihtoehtoisesti suojata sijoitussalkkua epäsuotuista markkinakehitystä vastaan.

Bear-sertifikaatti toimii Bull-sertifikaatin tavoin, mutta tuottaa kohde-etuuden laskiessa ja aiheuttaa tappiota nouseviin hintoihin. BEAR DAX X1 NORDNET F-sertifikaatti nousee yhdellä prosentilla kun DAXin arvo laskee prosentilla. Tämä sertifikaatti on oiva väline suojaamaan DAX-osakesalkkua laskevia markkinoita vastaan. BEAR DAX X15 NORDNET F-sertifikaatti puolestaan nousee 15% kun DAX laskee 1% päivänsisäisesti. Sekä Bull- että Bear-sertifikaatteihin löytyy eri vipuvaihtoehtoja 1 ja 15 väliltä.

Mini Short-viputuote toimii myös täsmälleen samalla periaatteella kuin Mini Long sillä poikkeuksella että se tuottaa vivutettua voittoa markkinoiden laskiessa ja voimistaa tappioita kohde-etuuden hinnan noustessa. SHRT DAX NORDNET F03-Minin Rahoitustaso on 15,312 indeksipistettä, Stop Loss-taso 15,006 ja DAX-indeksi tällä hetkellä 13,015 indeksipisteessä. Mini Shortin rahoitustaso laskee päivittäin koron verran ja se erääntyy DAXin noustessa Stop Loss-tasoon jolloin tuotteelle lasketaan jäännösarvo. Kyseinen Mini Short tarjoaa 5.7x vipuvaikutusta treidaajalla ja aivan kuten Mini Longit, myös Mini Shortin vipuvaikutus muuttuu dynaamisesti sen mukaan miten kaukana DAX-indeksi on rahoitustaso. Liikkeellelaskijat tarjoavat Mini Short-tuotteita monilla eri riskiprofiileilla niin maltilliselle kuin aggressiivisille treidaajillekin.

Sekä Bear-sertifikaatti että Mini Short sopivat mainiosti salkun suojaamiseen.

Pörssilistattuja tuotteita 0 € välityspalkkioin

Nordnet Markets tarjoaa Pohjoismaiden laajimman valikoiman pörssilistattuja tuotteita. Nordnet Marketsissa sijoittaja voi käydä kauppaa ilman välityspalkkioita mm. tutuilla Suomi-osakkeilla, kuten Nokia ja Outokumpu, suosituilla indekseillä, kuten DAX ja OMXH25, sekä raaka-aineilla, kuten öljy ja kulta. Välityspalkkiottomuus koskee yli 100 € toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla.

Tutustu Nordnet Marketsiin

Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Keskustelua treidaamisesta ja artikkelista täällä.
 

  • Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kaupallinen yhteistyö

Kryptosijoitustuotteiden esiinmarssi jatkuu - Ethereum ETF seuraavana vuorossa Yhdysvalloissa

Kvarn X
16.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Heikki Keskiväli - Analyysissa tuore listautuja Kalmar

Heikki Keskiväli
16.7.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nurminen Logistics vuotaa

Aki Pyysing
14.7.2024
east Lue lisää