Kolumnit

Mestareiksi tullaan palvomalla perusasioita

Jaa Twiittaa

Mestareiksi tullaan palvomalla perusasioita. Useimmiten kaiken menestyksen taustalla on loistava perusasioiden osaaminen ja harjoittelu sekä jatkuva oppiminen. Utelias ihminen tutkii maailmaa laajalti. Sijoittaja tutkii sitä omien sijoituskiinnostustensa alueen lisäksi laajalti sieltä, mikä ei ole itselle alkuun se “ainut ja oikea”. 

FB:n sijoitusryhmiä seuratessa on kiinnostavaa, kuinka useat niistä siiloutuvat yhden ainoan oikeaksi uskotun ajatuksen ympärille. Osakesijoittajat vannovat osakkeiden nimeen, asuntosijoittajat asuntojen. Lisäksi on selvästi havaittavissa toisen totuuden uskovaisen mollaamista. Tämä kertoo minusta siitä, että ajattelu on kapeaa ja avarakatseisuus puuttuu. Se mikä on toiselle hyvä ja sopiva tapa sijoittaa, ei sitä toiselle ole. Samoin kuin se mitä itse kukin pitää lempiruokanaan, voi maistua toisesta aivan kananskeidalle. 

Riippumatta mihin sijoitustotuuteen sattuu uskomaan, jokaista auttaisi tutustua oman totuuden ulkopuolisiin ajatuksiin. Ainakin minä olen löytänyt sitä kautta todella paljon uusia toimivia ajatuksia elämääni. Tietenkin tämä tarkoittaa opiskelua, lukemista, keskusteluja sekä tosissaan oleville seminaareja. 

Aikanaan sain sellaisen ajatuksen, että sijoituksiin varatut rahani menevät useaan koriin ja vielä ennalta määrätyssä järjestyksessä. Järjestyksessä nämä ovat:

  1. Oma kasvu ja kehitys. Kirjat, audiokirjat, keskustelut, seminaarit ja valmennukset. Juuri yhtään eteenpäin vienyttä ajatustani en ole itse keksinyt vaan lainannut itseäni viisaammilta. Nöyryys sen edessä, että ei kaikkea tarvitse itse keksiä, vie pitkälle. 
  2. Turvakori. Tämä on osa sijoituksia ja varallisuutta, joka on tylsää, matalahkotuottoista, mutta melkoisen turvallista. Tarkoituksena on tällä korilla pitää huoli siitä, että vääjämättömästi vastaan tulevista karikoista selviää. 
  3. Kasvusijoitukset: Osta ja pidä sijoitukset, momentum-sijoitukset, joiden tarkoitus on joko tuottaa kassavirtaa tai kasvaa arvossaan. Osakkeet, lainoitetut kiinteistöt, yritystoimet, joissa olen mukana, treidaus sekä muut omaisuuslajit. 
  4. Unelmat. Näiden toteuttamiseen siirrän osan sijoitusten tuotoista sen jälkeen kun ensin olen niillä täyttänyt Oman kasvun ja kehityksen koria, Turvakoria sekä Kasvusijoituskoria. Unelmat ovat kaikkea sitä, mitä haluaa kokea, tehdä tai omistaa. Jokaiselle syvästi henkilökohtaisia asioita. 

Se hyöty mitä tällaisesta oman talouden koodista saa, on yksinkertaisuus ja kehikko tekemiselle. Tämä toimii oman sijoitussuunnitelman perustana sekä antaa tärkeysjärjestyksen toiminnoille. Oppiminen on kaiken perusta ja siksi se on ensimmäisenä. Turvallisuus toisena, jottei vene täyty myrskyssä vedellä. Kasvu kolmantena, sillä ilman sitä varallisuutta ei kerry kerronnaisilla. Viimeisimpänä ovat unelmien toteuttaminen. Ei siksi että se olisi vähäpätöisin vaan siksi, että niiden toteuttamisen mahdollistavat sijotuksista tulleiden tuottojen osaset. 

Pidemmälle ajateltuna kohtien 2 ja 3 kautta syntyy sijoitusallokaatio ja riskienhallinta. Ne ovat olennainen osa pitkäjänteistä toimintaa. Lopulta kyse ei ole siitä kuinka paljon tuottoa saa, vaan kuinka suuren osan siitä pystyy pitämään lopulta silloin kun asiat eivät menekään hetkellisesti hyvin.

Rahaa ja rakkautta päivääsi!

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Uuden asiakkaan etu: sijoita jopa 2 kk edullisimmassa hintaluokassa (alk. 0,03 % min. 3 €)
Kaupallinen yhteistyö
Kvarn X tarjoaa laajan valikoiman kryptoja ammattimaiseen treidaamiseen
Artikkelit
Almanakka: Seurantalista-aloitus – Fondia
Kolumnit
”Sähköllä ei ole hintajoustoa”