Artikkelit

Malttamattoman spekulantin sijoitukset

Teemu Åkerblom |
Jaa Twiittaa

Omat taidot ja kiinnostus eivät ole koskaan olleet sillä tasolla, että olisin tehnyt laajempaa funda-analyysiä mistään yhtiöistä. Toki seuraan liiketoiminnan kehitystä useamman yhtiön osalta, mutta analyysien osalta olen nojannut enimmäkseen ihan oikeiden pukumiesten näkemyksiin. Luonteeltani olen valitettavasti aina kallistunut enemmän arvosijoittamisen puolelle, ja näin ollen välttänyt mallikkaasti kovimmat kurssiraketit. Toki näilläkin on tullut aina välillä tehtyä kauppaa, mutta myynnit ovat osuvasti ajoittuneet aikaan ennen isompaa nousua.

Sijoitustaipaleen alussa salkussa oli pitkään esimerkiksi Nordeaa ja Sampoa tehokkaalla keskihinnan alennus -tragedialla höystettynä. Kiinteistöyhtiöillä on myös tullut touhutua vuosien varrella. Aiemmasta sijoitustyylistäni löytyykin osuva kuvaus reilun vuoden vanhasta Jeremias Makkosen tekemästä haastattelusta. Jos muuten haluaa osakepoimintaan perehtyä suosittelenkin seuraamaan mielummin Makkosta kuin Åkerblomia.

Koronakuopan jälkeen tuli omistettua paikoitellen myös nouseviakin osakkeita, ja pikkuhiljaa oma lähestymistapa markkinaan muuttui. Siirryin pois alkuaikojen buy&hold tyylisestä sijoittamisesta ja samalla kaupankäyntiaktiivisuus lisääntyi.

Sijoitukset tällä hetkellä

Salkusta löytyy tällä hetkellä kaksi osaketta, joissa olen ollut pidempään mukana. Ensimmäinen näistä on ruotsalainen nuuskafirma Swedish Match, joka on samalla ensimmäinen ikinä ostamani osake. Tuurilla on toki osansa siinä, että juuri ensimmäinen sijoitus osoittautuu hyväksi, mutta kyydissä on ollut leppoisaa istua.

Toki alunperin erittäin pieneen positioon on tehty matkan varrella lisäyksiä. Liiketoiminta näyttää kulkevan hyvn, ja viime vuosina ZYN on edennyt lupaavasti Jenkeissä. Nousuun lisääminen on itselle vaikeaa, usein jopa mahdotonta, mutta Swedish Matchin osalta tämä on onnistunut.

Toinen vanha tuttu, alkuvuodesta 2020 asti salkussa ollut omistus on martech-yhtiö Avidly. Lienee paikallaan tunnustaa, että alkuperäinen idea ei ollut oma, vaan se tuli poimittua hyvältä ystävältä. Yhtiötä on käyty läpi Sijoitustiedon Avidly-ketjussa, joten jos yhtiö on vieras voi tutustumisen aloittaa sieltä. Pidemmän omistuksen rinnalla Avidlyn osakkeella on tullut käytyä jonkin verran myös lyhyempää kauppaa viime aikoina. 

Näistä kahdesta osakkeesta Avidly on prosessina mielenkiintoisempi, koska yhtiön seuraamiseen tuli käytettyä keskimääräistä enemmän luovuutta. Onnistunut sijoitus käänneyhtiöön palkitsee, ja ylipäänsä operointi näiden kanssa tarjoaa lähes aina antoisan oppitunnin. Tällä kertaa oppitunnin aiheena oli sijoittajaviestinnän merkitys. 

Case Avidly

Yhtiö lienee joillekin tuttu, mutta pikakelauksena vuosi 2020. Negatiivinen tulosvaroitus keväällä 2020, ja tämän perään korona. Yhtiö ei ole sijoittajien suosiossa käänteestä huolimatta, eli melko tyypillinen keissi itselle. Toki helpommalla olisi taas päässyt mikäli olisi ostanut vaikkapa Harviaa. Ensimmäiset Avidly-ostoni tein alkuvuonna 2020, eli negarin ja koronan läpi on istuttu osakkeen kyydissä.

Avidlyn sijoittajaviestintä vuonna 2020 ei yltänyt perusopintojen tasolle. Käänne sai kyllä tukea numeroista, mutta yhtiön viestintä ei tukenut sijoitustarinaa eikä antanut kuvaa kokonaisuudesta. Riittävän kauan asiaa ihmeteltyäni sain neronleimauksen seurata Linkedinissä suoraan yhtiön työntekijöitä, koska tämä tarjosi sijoittajaviestintää paremman kokonaiskuvan. 

Jos viralliset kanavat eivät tarjoa riittävää maastoa metsästykseen, lienee paikallaan laajentaa omaa reviiriä. Yksi yhtiö ei toki tarjoa vakaata tieteellistä pohjaa Linkedin-harrastukseen, mutta silti voin suositella tätä lähestymistapaa pienempien yhtiöiden osalta. Jos tätä kautta saat hyvän kuvan tekemisen tasosta, niin miksi tyytyä vain viralliseen viestintään? Vein tutkimukseni vielä askelta pidemmälle, ja kävin viime syksynä myös Avidlyn rekrytapahtumassa tutustumassa tekemiseen tarkemmin.

Työntekijöistä välittynyt positiivinen fiilis ja tekemisen meininki vahvistivat uskoa tulevaan. Hivenen hätäisenä tuli kuitenkin loppuvuonna rämpäistyä osa positiosta laitaan reilun kolmen euron hintaan. Tähän sitten perään melko pian posari, eli taaskaan ei varsinaisesti saanut onnitella itseään kovin mallikkaasta sitting tight -tyylisestä suoriutumisesta.

Pienet positiiviset merkit ja niiden merkitys

Arvosana oppitunnille 10, oma suoritus hipoo seiskan pintaa. 2020 annin jälkeen toimivan johdon reilun 5% omistus yhtiöstä, loppusyksystä vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen loppuosan nosto käyttökatetta koskevien ehtojen toteuduttua. Näiden pohjalta voisi yhtiön tekemisen ohessa uskoa omaan positioon vahvemmin, varsinkin kun keissi oli hallussa keskivertoa paremmin.

Hätäisestä keventelystä huolimatta Avidlyn kyydissä on malttanut pysyä edelleen, ja osake on keikkunut salkun suurimmissa yksittäisissä omistuksissa viime vuodesta saakka. Erittäin palkitseva ja opettavainen operaatio, vaikka työläältä onkin paikoitellen tuntunut.

On toki hyvä muistaa, että kyyti käänneyhtiön mukana ei yleensä ole kovin tasainen. Vatsahappoja vaaditaan jos kyydissä meinaa pysyä. Pienten tiedonjyvien yhdistäminen, ja kokonaiskuvan muodostaminen näiden pohjalta on kuitenkin palkitsevaa. Parhaassa tapauksessa kokonaisuuden kirkastuessa olet käänteessä mukana ennen kuin osake päätyy suuremman yleisön suosioon.

Blogiin

Disclaimer:

Teksti sisältää mielipiteitä ja tietoa kirjoittajan sijoituksista, jotka voivat vaihdella päivittäin. Teksti ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä tekstiä pidä tulkita kehotuksena ostaa tai myydä arvopapereita. Kirjoittaja käy osakekauppaa päivittäin.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää