Olet täällä

Artikkelit

Litecoin on pisimpään menestynyt kryptovaluutta bitcoinin jälkeen

Jaa Twiittaa

Bitcoinin ansaittua paikkansa median valokeilassa, ovat vaihtoehtoiset kryptovaluutat eli altcoinit jääneet hyvin vähäiselle huomiolle. Bitcoinin ollessa mullistava teknologia, on yli 1500 muun kryptovaluutan joukossa runsaasti muitakin merkittäviä innovaatioita. Tästä tarjonnan paljoudesta Coinmotionin ensimmäiseksi altcoiniksi valikoitui litecoin, joka on ensimmäisen suuren altcoin-aallon aikana syntyneistä valuutoista menestynein.

Litecoinin perustaja ja johtohahmo on Charlie Lee, Googlen entinen työntekijä ja kryptovaluutta-alan vaikuttaja, joka työskentelee täysipäiväisesti litecoinin parissa. Hänen visionsa on tarjota Bitcoinia ketterämpi ja skaalautuvampi maksuväline, muttei kuitenkaan syrjäyttää sen asemaa arvonsäilyttäjänä.

Litecoinin kehitystyön voi katsoa alkaneeksi vuonna 2011, kun Lee innostui bitcoinia hajautetumman tenebrixin mahdollisuuksista. Tenebrixiä oli kuitenkin esilouhittu 7 miljoonaa kappaletta, mikä söi sen uskottavuutta. Leen kehittämä fairbrix pohjautui tenebrixin tekniikkaan ja sitä oli esilouhittu vain 100 kappaletta. Projekti kuitenkin päättyi koodivirheen aiheuttaman haavoittuvuuden takia.

Lee ei onneksi lannistunut, vaan aloitti uuden projektinsa yhdistäen oman, sekä bitcoinin kehittäjän Satoshi Nakamoton visiot. Näin sai alkunsa avoimeen lähdekoodiin perustuva, hajautettu ja käyttövaluuttana potentiaalinen litecoin. Litecoinilla on nykyään aktiivinen kehitystiimi ja se on saavuttanut hyvän käyttöasteen. Se on potentiaalinen sijoituskohde tarjoten ajoittain jyrkkiäkin kurssivaihteluita.

Miten litecoin eroaa bitcoinista teknisesti?

Bitcoinista vuonna 2011 haarautunut Litecoin pyrkii esikuvaansa nopeampiin ja edullisempiin siirtoihin neljä kertaa nopeammalla lohkoajalla. Valuuttaa lasketaan myös liikkeelle kokonaisuudessaan neljä kertaa enemmän kuin bitcoinia. Litecoinin keihäänkärki on sen käytettävyys maksuvälineenä.

Litecoin käyttää Scrypt-konsensusalgoritmia, kun Bitcoin perustuu SHA-256 -algoritmiin. Litecoinin louhiminen siihen erikoistuneilla laitteilla (ASIC) on vaikeampaa, joten sen verkko on Bitcoin-verkkoa hajaantuneempi ja kuluttaa vähemmän energiaa. Litecoinin transaktiokustannukset ovat myös Bitcoinia alhaisemmat.

Litecoin skaalautuu bitcoinia paremmin yltäen noin 56 transaktioon sekunnissa bitcoinin 7 transaktion sijaan. Tuettu transaktiomäärä parantaa litecoinin käytettävyyttä maksuvälineenä suhteessa bitcoiniin. Litecoin ei käyttäjän näkökulmasta juuri eroa Bitcoinista ja sen käyttö on bitcoiniin jo tutustuneelle helppoa. Coinmotionissa litecoinin ostaminen, säilyttäminen ja lähettäminen onnistuu yhtä helposti kuin bitcoinin.

- mainos -


Voit ostaa Litecoineja Coinmotionissa 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden aikana käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Jatkossa 1-2% komissio kaupankäyntivolyymistasi riippuen. Lue lisää Sijoitustiedon tarjouksesta.

-

Miksi Litecoiniin kannattaisi sijoittaa?

Kun Bitcoinin volatiliteetti ei enää ole riittävä, tarjoavat pienemmän markkina-arvon altcoinit antoisia kauppapaikkoja riskihakuisemmalle kauppiaalle. Esimerkiksi vuosien 2015 ja 2017 keväisten härkämarkkinoiden aikana litecoinin kurssi vahvistui suhteessa bitcoiniin 500-600% alle kahden kuukauden kirin aikana. Litecoinin kurssia voidaan kuitenkin pitää altcoin-markkinoiden yleiseen tasoon nähden vakaana.

Litecoin on toiminut monen Bitcoinille kaavaillun päivityksen testialustana. Litecoin oli ensimmäinen markkina-arvoltaan viiden suurimman joukossa ollut kryptovaluutta, jolle lanseerattiin onnistuneesti Segregated Witness-päivitys. Myöhemmin litecoinilla tehtiin maailman ensimmäinen siirto salamaverkossa, jonka käyttöönotto bitcoinille on vielä kesken.

Ennen merkittävää päivitystä, käyttöönottoa tai pörssilistausta valuutan arvo tyypillisesti nousee ja tekee korjausliikkeen lanseerauksen jälkeen. Litecoinin vakiintuneen aseman ja käytettävyyden johdosta se valitaan usein ensimmäisten joukossa maksuvälineeksi palveluissa, jotka alkavat vastaanottaa maksuja kryptovaluutoilla.

Esimerkiksi 10.5.2017 Litecoinille lanseerattiin SegWit-päivitys, jota edeltävän kahden kuukauden aikana litecoinin kurssi nousi yli 500%. Vuoden alussa yhden Litecoinin hinta liikkui alle 5 dollarissa ja joulukuussa se oli yli 200 dollarissa. Litecoin olikin vuoden 2017 yksi parhaista suorittajista noin 5000% arvonnousullaan suhteessa dollariin. Litecoinin kaupankäyntivolyymit ovat myös kohtuullisen suuria ja Coinmarketcap-sivusto listaa sille 400 vaihtoparia eri pörsseissä.

Litecoinin pääkehittäjä Charlie Lee on kertonut myös suuresta odottamattomasta uutisesta vuodelle 2018. Uutisen sisällöstä ei ole tarkempaa tietoa, mutta sen voi odottaa aiheuttavan markkinoilla jälleen spekulointia julkaisun alla.

Miltä litecoinin tulevaisuus näyttää?

Kryptovaluutta-alaa vähemmän seuranneiden yleinen käsitys lienee se, että kryptovaluutat ovat keskenään kilpailevia järjestelmiä, joista vain paras selviää. Kryptovaluutoilla on kuitenkin keskenään hyvinkin erilaisia ominaisuuksia, joiden myötä ne ovat parhaimmillaan erilaisissa käyttötilanteissa. Bitcoin on osoittautunut luotettavaksi ja on eniten käytetty virtuaalivaluutta. Toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum puolestaan toimii alustana yritysten rahoitushankkeissa ja mahdollistaa erilaisia älysopimuksia.

Litecoin on parhaimmillaan pienten maksujen tekemisessä, joissa turvallisuustoimien ei tarvitse olla yhtä järeitä kuin bitcoinin kohdalla. Näin pienet maksut saadaan toteutumaan hyvin pienillä siirtokustannuksilla ja nopeasti. Vaikka litecoin-talouden kokonaisarvo on jo kirjoitushetkellä kahdeksan miljardin dollarin tuntumassa, on se silti selvästi bitcoin-taloutta pienempi. Tämä on yksi tekijöistä, jotka pitävät litecoin-yhteisön joustavampana ja ketterämpänä toteuttamaan erilaisia uudistuksia. Onkin hyvin todennäköistä, että litecoinin kehitys pysyy myös jatkossa bitcoinia askeleen edellä.

Bitcoin ja litecoin hyötyvät toistensa olemassaolosta ja kilpailevat vain vähän keskenään. Kun bitcoiniin suunnitellaan uudistusta, on litecoin usein ensimmäisiä järjestelmiä missä sitä käytännössä testataan. Litecoinissa onnistuneen käyttöönoton jälkeen uudistus on helpompi saada toteutumaan myös konservatiivisemmassa bitcoinyhteisössä. Näin nämä kaksi järjestelmää ruokkivat toistensa kehitystä. Litecoin on järjestelmä, joka jatkaa kehittymistään ja jonka arvossa on vielä runsaasti nousuvaraa.

Perustiedot
Kehittäjä Litecoin Core Development Team
Liikkeellelaskettava enimmäismäärä 84,000,000 LTC Liikkeellelaskettu määrä ~56,000,000 LTC
Konsensusalgoritmi Scrypt Proof-of-Work
Lohkoaika 2,5 min
Avoin lähdekoodi, MIT-lisenssi
Esilouhittujen kolikoiden määrä 250 kpl
Kurssiennätys 360$ 12/2017 BTC/USD

Keskustele kryptovaluutoista tässä ketjussa.
 

- mainos -


Voit ostaa Litecoineja Coinmotionissa 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden aikana käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Jatkossa 1-2% komissio kaupankäyntivolyymistasi riippuen. Lue lisää Sijoitustiedon tarjouksesta.

-

Liity postituslistalle ja kuulet kohteista jotka eivät tule julkisille markkinoille
Liity Sijoitustiedon jäseneksi