Kolumnit

Kymmenen miljardia kuraa

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Valtiovelkojenministeri Riikka Purra paljasti perjantaina ensimmäisenä budjettiehdotuksensa Orpo Ykköselle. Sen mukaan valtio tekisi 87 miljardin (87 000 000 000) euron liikevaihdolla ensi vuonna turskaa noin kymmenen miljardia (10 000 000 000) euroa. Tämä oli luonnollisesti tavanomaisten vinkuintiaanien mielestä liian vähän kuraa uikkariin, koska Marin I:n viitoittamalla polulla olisi veronmaksajilta kerättyjä varoja onnistuttu velkavetoisesti humputtelemaan miljardi pari enemmän.

Kymmenen jaardia (80-luvun meklarislangia) saattaa olla haastava summa hahmottaa jopa kaikki talouskirjat lukeneelle Iiris Suomelalle. Saati sitten meille heikommille aineksille, jotka ovat lukeneet talouskirjoja radikaalisti vähemmän tai jopa ei ollenkaan. Aivan kovista kovimmat kyvyt, kuten kykypuolueen Kai Mykkänen ja päävinkupuolueen Lauri Finér pystyvät kiistelemään uskottavan kuuloisesti jopa neljästäkymmenestä miljardista.

Yritän asian hahmottamiseksi pohdiskella, miten kymmenen miljardia euroa voisi saada kasaan. Rahan polttaminen on nimittäin hyvin helppoa, kysykääpä vaikkapa Iso-Britanniasta, paljonko Brexitinsä on tullut maksamaan. Ei ehkä kuitenkaan kannata kysyä Boris Johnsonilta, vaikka hän onkin vähän luotettavampi kuin USA:n republikaanipuolueen todennäköisin presidenttiehdokas. Yksi arvioista on Bloombergin sata miljardia puntaa vuodessa. Mutta siellä, missä aurinko ei joskus koskaan laskenut, on kaikki luonnollisesti suurempaa.

Sosialisoinnit kehiin

Entinen Fortum-ministeri Tytti Tuppurainen yritti poistaa Sdp:n puolueohjelmasta sosialismi-sanan. Oletan, että tätä olisivat vastustaneet ainakin Sanna I yhdessä toveri Boratin ja toveri Bile-Ilmarin kanssa. Tosin kun hanke kaatui jo Antti Rinteen aikana vuonna 2017, voitaneen myöhemmälle Antti I:lle antaa suurin kunnia siitä, että demarien periaateohjelmassa edelleen lukee:

Sosialidemokratia on yhteiskunnallista uudistustyötä sosialismin arvojen perustalta.”

Demariperheen kasvattina lähden ratkomaan valtion alijäämäongelmaa sosialisoimalla pörssiyhtiöitä. Tällä hetkellä kukkulan kuninkaana eli arvokkaimpana suomalaisena pörssiyhtiönä seisoo KOP:in ja SYP:in tuhkasta syntynyt Nordea 35 miljardia euron markkina-arvollaan.

Nordean sosialisoiminen vastaisi peräti kolmen ja puolen vuoden alijäämiä. Nesteellä, Koneella ja Sammolla kaikilla erikseen pärjäiltäisiin yli kaksi vuotta. Metsäteollisuuden ahdingosta, ja ehkä muittenkin syitten takia, UPM-Kymmenen 15 jaardin markkina-arvolla sinniteltäisiin vain puolitoista vuotta.

Ei kiinnitetä tässä suhteessa erityistä huomiota siihen, että kun otat väkivalloin haltuusi jonkun yhtiön, et varmasti pysty myymään sitä vanhaan markkinahintaan. Paljonkohan muuten Fortum maksaisi Venäjän voimaloistaan tänä päivänä? Länsi-Siperiaan ja Uralille painettiin kuitenkin 2008-2021 5,5 miljardia, eli reilu puoli vuotuista alijäämää.

Vaan tarkastellaan budjettialijäämää naisministerien suosiman Marimekon kautta. Perjantain päätöskurssi @10,24 antaa Mika Ihamuotilan kakkosuran markkina-arvoksi reippaat 400 miljoonaa. Jos joku surmanajaja ostaisi sosialisoinnin jälkeen mekon päälleen, pärjäisi Sääntö-Suomemme näillä rahoilla melkein 25 päivää.

Tarkastellaan vielä altruistisista syistä yhtä päälistan markkina-arvoltaan pienimmistä yhtiöistä, eli Ovaro Kiinteistösijoitus Oyj:tä, jonka jotkut tunsivat hellittelynimellä ”Orkku” jo silloin, kun yhtiö oli viralliselta nimeltään Orava ja yhtiömuodoltaan veroetua nauttiva kiinteistörahasto (REIT).

Yleensä kurkkaan suoraan Nordnetin yhtiötiedoista markkina-arvot, mutta koska tiedän Ovaron ostavan omia osakkeitaan, suoritan tarkastuslaskennan. Perjantaisen pörssitiedotteensa mukaan kiinteistösijoituskioskilla on hallussaan perjantaiostosten jälkeen omia osakkeitaan 636 614 kappaletta. Osakasluettelonsa mukaan osakkeita on yhteensä 9 200 000 kpl. Eli osakkeita on ulkona 8 563 386 kpl. Tämä kertaa perjantain päätöskurssi @3,12 johtaa markkina-arvoksi 26,7 miljoonaa euroa. Nordnetin laskuri ei ilmeisesti vähennä yhtiön hallussa olevia omia osakkeita, vaan vilkutti 29 megan (2000-luvun alun pokerislangia) markkina-arvoa.

Joka tapauksessa Ovaron markkina-arvo kattaisi melkein kokonaisen Riikan päivän. Otamme siis budjetin mukaan ensi vuonna velkaa reippaat 27 miljoonaa euroa joka päivä. Eli yksi ovaro päivässä olisi hyvä nylkeä.

Voitaneen todeta, että pörssiyhtiöitä sosialisoimalla voisi ainakin teoreettisesti alijäämän kattaa useiden vaalikausien ajaksi. Orpo I:hän poikkeuksellisesti on suunnitellut myös seuraavan vaalikauden ”leikkauksia”, joita vasemmisto kutsuu kurjistamiseksi ja oikeisto juustohöyläyksiksi.

Ei jäädä tuleen makaamaan ja hokemaan mitään oikeistolatteuksia, kuten ”Syömävelkaa ei voi kattaa omaisuutta myymällä”, vaan tarkastellaan tämän viikkoista yhden valtioyhtiön pedofilian etenemistä.

Solidium sekaantuu myös pieniin

Sanoin jotain omastakin mielestäni painokelvotonta lukiessani, että

Valtion sijoitusyhtiö Solidium alkaa sijoittaa vastaisuudessa valmiiksi kansallisesti merkittävien yhtiöiden lisäksi yhtiöihin, joilla on potentiaalia kasvaa kansallisesti merkittäviksi.

Eli suomalainen malli oikeistohallituksesta alkaa ostella sijoitusyhtiönsä kautta isojen pörssiyhtiöiden lisäksi myös pienempiä. Kylläpä melkoisia lahtareita koko rimppa ovatkin.

Idea on osakesijoittajien perspektiivistä yhtä hyvä kuin yrittää puraista omasta kyynärpäästään. Jos valtio tulee pörssiyhtiön omistajaksi, tarkoittaa se jatkossa alhaisempaa markkina-arvoa. Vaikka valtio jollain kumman ihmeellä ei sekaantuisikaan osakkuusyhtiönsä toimintaan, blokkaa se kuitenkin yritysvaltauksen mahdollisuuden. Ja silloin pörssikurssi ei anna sellaiselle preemiota. Lisäksi valtionyhtiöt eivät ole ihan kaikkein houkuttelevimpia paikkoja parhaille kyvyille päästä kansakunnan kakkakuopiksi mallia Mikael Lilius.

Ymmärrän hyvin kansalliskiihkoilijoiden innokkuuden säilyttää pörssiyhtiöiden omistus Suomessa. En vain näe valtionomistusten pitkällä aikavälillä olevan Helsingin pörssille tai edes Suomen kansakunnalle eduksi.

Lisäksi laajasydämisenä ymmärrän myös oikeiston halukkuuden rakennella valtion sijoitusyhtiöhimmeleitä. Sinnehän sitä voi sitten kavereitaan tai parhaassa tapauksessa itsensä sijoitella lukemaan Kauppalehteä ja seuraaman uutisia Blomman ruudulta.

Käsittääkseni ilmiötä ”Valtion pörssiyhtiöt ovat halvempia” on tutkittu myös rahoituksen norsunluutorneista käsin ja päädytty samaan lopputulokseen kuin mie pelkkää kaupunkilaisjärkeä käyttämällä.

Vihreät on Suomen johtava markkinaliberaali puolue

Viikon johtava naurunremakka lähti oikeistokuplasta, kun Vihreiden tuoreehko puheenjohtaja Sofia Virta julisti puolueensa Suomen johtavaksi markkinaliberaaliksi puolueeksi.

Kehottaisin imemään hymyn pyllyyn siellä oikealla, ellei se olisi kovin kulunut inttifraasi. Puoli vuotta markkinaliberaalia teeskentelemällä voivat virheät hyvinkin saada presidentiksi ensimmäisen pienpuolueen edustajan sitten Risto Rytin.

Miulla ei missään tapauksessa ole mitään sitä vastaan, että Vihreästä Liitosta tulee taas soininvaaralainen markkinaliberaali puolue, joka vieläpä bonuksena kannattaa ydinvoimaa. Ilkeänä välikaneettina mainittakoon, että Odellakin meni aika pitkään ääneen kertoa oikea ydinvoimakantansa, heh.

En nyt vain oikein tähän usko, ainakaan jos katselen vihreää eduskuntaryhmää. Toivottavasti olen tässä analyysissä yhtä oikeassa kuin parin viime vuoden korkonäkemyksissäni.

Mitäs tästä kaikesta osakemarkkinat tuumaavat?

Ne, jotka kokevat budjetin kymmenen miljardin vajeella kyykyttäväksi, ovat saaneet erilaisen demarikasvatuksen kuin mie. Koti-Lauritsalassa nimittäin aina kehotettiin elämään varojensa mukaan.

Mutta valtion budjettivajeiden merkitys pörssikursseihin yleisesti on lyhyellä aikavälillä hyvin rajallinen. Hallituksen kompuroiminen pystyssä olisi kuitenkin hyvä asia, koska ennustettavuus on yrityksille aina hyvä asia. Ja vaihtoehto sosialisointiohjelmineen hyvin pelottava.

Itse olen loppukesän laskun myötä lisännyt osakepainoani entisestään ja hakenut jo yhden limiitin korottamista. Kun veri virtaa kaduilla tai ainakin kun OMXH25 ennustettu keskimääräinen P/E-luku ensi vuodelle huitelee kolmentoista haminoissa, on perinteisesti ollut hyvä aika ostaa osakkeita.

Kun toverit lähtevät lokakuussa lakkoilemaan ja jos osakekurssit siitä notkahtavat, voi olla kuitenkin vielä parempi aika. Siksi lisää limiittejä.

P.S. Olen Ovaron hallituksessa ja ko. narikan omistajalistoillakin korkealla.

Akin blogi

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Peterille perintöveroja

Aki Pyysing
28.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka
28.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Coinbase halajaa tuottoa välityspalkkioiden lisäksi

Johannes Ankelo
27.4.2024
east Lue lisää