Olet täällä

Artikkelit

Kuka hullu nyt bitcoinia shorttaisi?

Kun kerroin Sijoitustiedon keskustelupalstalla aikovani myydä Bitcoinia lyhyeksi, sain lämpimiä neuvoja jättää myynnit tekemättä. Pitäisi olla aika mielenvikainen tyyppi, että shorttaisi loputtomassa nousussa olevaa kryptovaluuttojen messiasta.

Törmäsin ilmiöön myös muualla. Sen avuttomuuden ihmiset vielä jotenkin ymmärsivät, jos tätä digitaalista kultakimpaletta ei halunnut omistaa. Mutta auta armias, jos sen laskun puolesta vetoa lähtisi lyömään. Melkein odotin, että Finanssivalvonta kaikessa viisaudessaan soittaisi minulle, ja estäisi itsetuhoisen aikeeni. Mutta he olivatkin liian kiireellisiä projektissaan kieltää suomalaisilta tehokas hajautus ja vaurastuminen.

Niin, sivuhuomautuksena FIVA aikoo käytännössä kieltää muun muassa Yhdysvaltalaisiin ETF:n sijoittamisen, elleivät niiden esitteet ole suomeksi. Saatanan tunarit. Myykää ihmeessä ihmisille täysin käsittämättömiä struktuuriviritelmiä ja joukkorahoitustuotteita. Mutta mitäs jos kielletään maailman parhaat indeksirahastot!

Mutta miten bitcoin shorteissa lopulta kävi? Voitte huokaista helpotuksesta. Perheeni ei joutunut kadulle. Olen tällä hetkellä hieman alle yhden bitcoinin arvon verran voitolla (13 000 dollaria). On ollut hauskaa olla mukana tässä karnevaalissa. Jos kryptojumala suo, ostaisin mielelläni voittorahoilla kolme bitcoinia myöhemmin. Kunhan ensin spekulatiivinen kupla on pyyhitty pois sen arvosta. Koska totta tosiaan, kryptovaluutat ovat kannatettava idea. Pystyn kyllä elämään siitä junasta jäämisen kanssa. Mutten oikein sen kanssa, jos häviäisin rahaa ostaessani jotain, mihin jokaisella taksikuskillakin tuntuu olevan jo mielipide.   

Miksi bitcoin laski jouluviikolla parhaimmillaan 45 prosenttia huipuistaan? Painovoima teki työtään. Kun kaikki siihen sijoittaneet ovat sitä mieltä, että bitcoinin arvo voi vain nousta, on se hyvin lähellä laskun alkua. Jos olet sitä mieltä, että nousupotentiaali on täysin ylivertainen laskuvaaraan nähden, niin mitä teet? Ostat niin paljon kun sielu sietää. Kun valtaosa ihmisistä tekee näin, arvo toki nousee. Mutta jossain vaiheessa on valtava määrä ihmisiä hyvin suurella painolla jo bitcoinin omistajia - eivätkä suuri osa heistä oikein edes tiedä mitä omistavat. Kun kurssi alkaa laskea, epäuskon kautta alkaa levitä paniikki.

Alla on kuvaaja tyypillisestä kuplasta. Koetin miettiä pääni puhki, koska näin luotu kupla ei ole puhjennut. En löytänyt yhtään esimerkkiä. Toki on mahdollista, että bitcoin jatkaa paisumistaan - ja lopulta vakiinnuttaa asemansa digitaalisena kultana tai vaihdon välineenä. Aivan niin kuin jokin startup voi nousta maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi.  Mutta siitä olen aika varma, että mutkia on matkassa paljon enemmän kuin tällä hetkellä bitcoinia ostavat tiedostavat.


(Source: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Stages_of_a_bubble.png )

Jos minulta kysytään missä kohtaa tuota kuvaajaa olemme, sanoisin että tuossa ”return to normal” jälkeen, matkalla alaspäin. Joten oma veikkaukseni on, että palaamme vielä alle 10 000 dollarin tason. Onneksi arvailu on ilmaista.

Tässä muuten kuvaaja bitcoinista viimeisen puolen vuoden ajalta. Nehän ovat kuin kaksi marjaa!

Bitcoin keskustelun ääripäät

Keskustelu kryptovaluutoista on lähtenyt lapasesta ympäri maailman. Ajankuvaamme sopiva polarisaatio on jakanut ihmiset kahteen leiriin. On välissä toki paljon järkevää porukkaa, mutta ääripäät ovat tässäkin eniten äänessä.

On nörttien ja salaliittoteoreetikkojen porukka, joiden mukaan kryptovaluutat ovat internetiä tärkeämpi keksintö ja bitcoinin arvo nousee lähes varmasti miljoonaan dollariin.

Sitten ovat konservatiivit ja jäärät, joiden mukaan kryptovaluutat ovat täysimittainen pyramidihuijaus.

Osa kryptovaluutoista on toki pyramidihuijauksia. Mutta, vaikka bitcoin lopulta lähestyisi nollaa, ei se ole huijaus. Se on uudenlainen valuutta, joka joko lähtee tai ei lähde lentoon. Se, että joku epäonnistuisi, ei tee siitä huijausta. Myös käyttämämme valuutat euro mukaan lukien ovat uskomusten varassa. Onko valtio todella ainoa taho, johon voimme raha-asiamme luottaa?  Monille ihmisille kryptovaluutta on toki käsittämätön konsepti. Mutta onhan toisaalta vieläkin ihmisiä, jotka laskevat hinnat markoissa.

Toisaalta kryptovaluuttojen väittäminen internetiä tärkeämmäksi keksinnöksi on kuin väittäisi vaihdekeppiä autoa tärkeämmäksi keksinnöksi. Kryptovaluutat ovat tärkeä innovaatio, mutta ne tuskin varsinaisesti muuttavat maailmaa. Länsimaiset ihmiset tulevat jatkossakin kuluttamaan luottokorteillaan ja säästämään pääasiassa kuten nytkin tekevät. Ihmiset tykkäävät halvoista ja helpoista ratkaisuista, joissa ei tarvitse päätä turhaan vaivata. Aika harvoja lopulta kiinnostaa, mitä se raha on syvemmältä olemukseltaan.

Treidaamisen kannalta bitcoinin ominaisuudet eivät ole kuitenkaan ratkaisevassa asemassa. Siitä syystä en aio jaaritella bitcoinin hyvistä ja huonoista puolista tämän pitempään.

Treidin toteutus

Yleensä tekninen analyysi on vain pienessä sivuosassa kaupankäynnissäni. Kuitenkin Bitcoin innostus perustuu arvon nousuun ja perinteiseen joukkopsykoosiin. Nousu ruokkii siis nousua. Koska eksponentiaalisesti nousevien omaisuusarvojen korjausliikkeet ovat usein hyvin rajuja, pyrin löytämään tilanteen, jossa euforia on vallatonta, mutta kurssi ei enää jaksa nousta. Sitten kun hinta lähtee laskuun, voi lisätä panoksia. Jos taas hinta lähtee vielä nousuun, leikkaan tappioita nopeasti.

Bitcoinilla kun ei ole mitään oikeaa hintaa. Sen hinta voi lopulta olla vaikka 1 tai 100 000 dollaria. Oma näkemykseni on lähempänä alarajaa, mutta valitettavasti oma näkemykseni ei vaikuta maailman markkinahintoihin.

Halusin aivan ensimmäisen kerran kokeilla shorttikepillä jäätä, kun Bitcoinin arvo oli 9700 dollaria. Lyhyeksimyynti osoittautui todella hankalaksi ei-nörtille. Hyvä niin, koska siinä olisi hävitty tonni tai kaksi, ennen kuin stop-loss toimeksianto olisi parin päivän päästä lauennut. Sen huomasin kuitenkin, että kryptopörssit eivät toimivuudeltaan vakuuttaneet oikein missään suhteessa.

Olen pitänyt merkittävän osan varallisuudestani pankissa, joka meni nurin (Sofia). Lisäksi olen ollut työntekijänä pankissa, jonka islantilainen emoyhtiö on mennyt nurin. Olen sijoittanut pankkiin, joka meni melkein nurin (Citigroup). En aio enää antaa kymppitonneja millekään taholle, jonka toiminnasta en tiedä riittävästi. Joten itselleni paras tapa käydä kauppaa ovat futuurit, joilla kaupankäynti bitcoinin suhteen alkoi sopivasti joulukuussa. Niillä bitcoinia voi ostaa ja myydä pörssistä riippuen yhden tai viiden bitcoinin sopimuksin.  

Kuvaaja ostoista ja myynneistä (punaiset myyntejä, vihreät ostoja, 1 sopimus = 1 bitcoin):

Ensimmäiset myymäni 2 bitcoinia 16 700 tasoilta joutuivatkin stopparien murjomiksi, kun kurssi lähestyi 18 tuhatta dollaria. Ison bitcoin-position jättäminen viikonlopuksi nousevaan kurssiin ei houkuttanut, mutta jätin yhden sopimuksen pidemmän arvonnan jälkeen päälle siltä varalta, että breakout osoittautuisi epäonnistuneeksi.

Kun kurssi näytti uudelleen taantumisen merkkejä 18-19.12, lisäsin short position taas kahteen bitcoiniin 18750 tasolta. Yritin tehdä treidiä ostamalla 17 700 arvolla yhden bitcoinin. Mutta kun momentum laskuun tuntui kiihtyvän, lisäsin position kolmeen bitcoiniin 16 600 ja 16 000 hinnoilla.

Bitcoinissa käytin ihan old school tuki- ja vastustasoja määrittämään ostoja ja myyntejä. 16 000 vaikutti tukitasolta, joka murtuessaan voisi saada tuoreimmat ostajat epävarmoiksi. Näin kävikin ja noin vuorokauden aikana hinnasta lähti parhaimmillaan yli kolmannes pois. Ostin kolme bitcoinia kiinni hintoihin 14 300, 13 300 ja 11 800. Ajattelin viettää joulun ilman, että tarvitsisi seurata bitcoinin liikkeitä. Myin joulun jälkeen taas kaksi bitocoinia kun arvo nousi yli 15 tuhannen ja niistä toisen kotiutin voitolla.

Kävin kauppaa vain hyvin pienellä (<4%) osuudella salkustani, koska volatiliteetti bitcoinissa on aika hurjaa, ja melkein mitä tahansa voi sattua. Enkä pyri saamaan maksimaalista tuottoa. Itselleni on parempi tehdä mukavuustasolla tuottoja läpi vuoden, ei niinkään pyrkiä muutaman kerran kunnariin.

Nyt bitcoinin arvo on noin 13 000 dollaria ja minulla on sitä vielä yksi sopimus shorttina. Tällä hetkellä suunnitelma on jatkaa negatiivisen kehityksen ennakointia pienillä panoksilla, mutta siirtyä seuraamaan sivusta, jos kurssi nousee pidemmäksi aikaa yli 17 tuhannen dollarin.  Liikkeet ovat niin hurjia, että voi olla edelleen järkevää ostaa paniikkeihin ja myydä ralleihin.

En tiedä, olivatko voitot bitcoin kaupoista tuuria vai taitoa. Sen kuitenkin tiedän, että kun riittävästi tekee asioita, joilla on positiivinen odotusarvo, ajan kuluminen kyllä hoitaa vaurastumisen.  Eikä haittaa, vaikka sinne väliin mahtuu lukemattomia virheitäkin.

Sijoitustiedon kryptovaluuttakeskustelu.

Daytraderin blogi.

Uusin osavuosikatsauskalenteri
Liity Sijoitustiedon jäseneksi