Kaupallinen yhteistyö

Kryptomarkkina palasi nousu-uralle

Pessi Peura |
Jaa Twiittaa

Kryptomarkkina on piristynyt reippaasti viimeisten viikkojen aikana bitcoinin johdolla. Bitcoin teki juuri parhaan noteerauksensa yli vuoteen ja on vankistanut asemaansa markkinan ylivoimaisena ykkösenä. Kesäkuussa on tapahtunut paljon sijoittajien odotuksia nostanutta kehitystä, vaikka kuukausi alkoikin SEC:n Yhdysvalloissa toimivia palveluntarjoajia vastaan nostamien syytteiden aiheuttamalla kurssilaskulla. Syytteistä seurannut dippi jäi lyhytaikaiseksi ja osoittautui pian erinomaiseksi ostopaikaksi positiivisempien uutisten alkaessa vallata otsikoita. Seuraavaksi pientä katsausta nousua vauhdittaneista tapahtumista.

Mainos: Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

SEC ei vaikuta olevan kovin vahvoilla syytteineen

SEC asetti kesäkuun alussa syytteitä sekä Binancea että Coinbasea kohtaan. Binancea vastaan syytekohtia löytyy kolmetoista, joihin lukeutuu muun muassa sijoittajien harhaanjohtamista, laitonta arvopaperikauppaa ja asiakkaidensa kaupankäynnin sallimista Yhdysvaltojen ulkopuolella, joten se on yhtiöistä huomattavasti tukalammassa asemassa. Coinbasen syyte koskee vain arvopapereiksi luokiteltavien kryptovaluuttojen välittämistä.

Coinbase julkaisi eilen vastineensa syytteisiin ja tulkitsee, että SEC on ylittänyt toimivaltuutensa tapauksessa eikä Coinbasen alustalla tapahtuva kauppa täytä arvopaperikaupan määrittelyjä. Myös Binance kävi taistoon parhaiden lakimiesten voimin ja onnistui jo neuvottelemaan myönnytyksen jatkaa toimintaansa rajoitetusti ainakin toistaiseksi. SEC:n edustajat eivät ole vielä pystyneet osoittamaan Binancen siirtäneen asiakasvaroja laittomasti Yhdysvaltojen ulkopuolelle, joten vaikka se onkin tukalammassa tilanteessa kuin Coinbase, niin tilanne on edelleen monelta osin auki.


Syytteissä SEC määrittelee yhteensä 19 Binancen tai Coinbasen välittämää kryptovaluuttaa arvopapereiksi ja listattujen kryptovaluuttojen hintakehitys on ollut sen jälkeen muuhun markkinaan verrattuna heikompaa. Coinmotionin valikoimasta löytyvät yhdeksän kryptovaluuttaa eivät päätyneet listalle, joten tällä kriteerillä valintamme ovat olleet mainioita. On hyvä muistaa, että kryptovaluuttojen arvopaperiluokittelu Yhdysvalloissa ei suoraan vaikuta niiden kaupankäyntiin Euroopassa, mutta globaalissa markkinassa sellaisen leiman saaminen merkittävällä markkina-alueella on tietysti huono uutinen arvonkehityksen kannalta. Jos joku kryptovaluutta saa pysyvän arvopaperiluokituksen Yhdysvalloissa, niin se tarkoittaa todennäköisesti kaupankäynnin loppua maan rajojen sisäpuolella.

Bitcoin-ETF hakemuksia vyörytetään Yhdysvalloissa

Maailman suurin sijoituspalveluiden tarjoaja Blackrock haki kuun puolivälissä lupaa laskea liikkeelle bitcoin-rahaston ja pian moni sijoitusjättiläinen (Valkyrie, Fidelity...) seurasi perässä. SEC on tyrmännyt monta hakemusta vuosien varrella hylkäämällä tai lykkäämällä päätöstä, mutta paine kasvaa yhä isompien tahojen kattavasti perusteltujen hakemusten myötä. Monet analyytikot uskovat, että SEC:n viivyttämällä estämisen taktiikka ei pidä enää kovin pitkään.

Ketkä siis ovat hakemus kädessä ensimmäisenä jonossa SECin ovella? Jos tarkastelemme aikaisempia hakemuksia, huomaamme, että jonossa ennen BlackRockia on esimerkiksi ARK Investment Management. Cathie Woodin johtama ARK Investment Management jätti yhdessä 21Sharesin kanssa hakemuksen spot-bitcoin -ETF:stä huhtikuussa 2023. Seuraava SECin päätöspäivä (hyväksytään, hylätään tai päätöstä viivästetään 90 päivällä) ARKin osalta tulee olemaan 13.8.2023. Vastaavasti viimeinen määräaika ARKin ETF-päätökselle on 10.1.2024. Vastaavalla aikajanalla BlackRockin hakemuksen päätökselle viimeinen määräaika on 23.2.2024.

Instituutioita palveleva kryptovälittäjä EDX aloitti Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa aloitti toimintansa uusi kryptotoimija EDX Markets, jonka perustajajäsenistöön kuuluu muun muassa Charles Schwab ja Fidelity. Kyseinen kauppapaikka suuntaa erityisesti institutionaalisiin sijoittajiin aloittaen neljän kryptovaluutan valikoimalla. EDX:n listauksesta löytyviä kryptoja (BTC, LTC, ETH ja BCH) yhdistää heidän mukaansa yksi tekijä, mitään niistä ei uhkaa luokittelu arvopaperiksi. Perustajat arvelevat olevansa turvallisilla vesillä kaupatessaan näitä kryptovaluuttoja Yhdysvaltain markkinoilla. Listauksen jälkeen kolikoista markkina-arvoltaan pienin BCH on yli tuplannut arvonsa ja kaikki muutkin ovat nousukurssissa. Myös Litecoin kiipeää hyvin ja syksyllä edessä olevan puoliintumisen (liikkeellelasku puolittuu) pidän sitä vahvana ehdokkaana listan menestyjäksi lähikuukausina.

Anonyymi kaupankäynti pörsseissä yhä hankalampaa

Moniin kansainvälisiin pörsseihin ei ennen tarvinnut tunnistautua, mikä houkutteli niihin veronkiertäjiä ja rikollisia. Binance teki tunnistautumisesta pakollista vuonna 2021 ja nyt myös suurin jäljelle jääneistä Kucoin alkoi vaatia asiakkaitaan tunnistautumaan. Tämä tasoittaa asetelmia ja suosii asiallisia toimijoita kuten meitä. Osa anonymiteetin nimeen vannovista etsii varmasti muita kaupankäyntipaikkoja toiminnan jatkamiseen ja vaihtoehtojen käydessä vähiin hajautetut DeFi-kauppapaikat nousevat esiin. Vanhat DeFi-tokenit kuten AAVE ja UNI ovatkin heräilleet horroksestaan.

DeFi-kauppapaikat ovat automaattisesti toimivia kauppapaikkoja, joissa kauppaa käydään kytkemällä oma itsenäisesti hallittava kryptolompakko kyseisen palveluntarjoajaan käyttöliittymään. Edellämainittu UNI on suurimman hajautetun pörssin Uniswapin liikkeellelaskema token, AAVE taas suomalaistaustaisen vertaislainauspalvelu Aaveen vastaava.

Bitcoinin puoliintumistapahtuma alle vuoden päässä

Bitcoinin seuraava puoliintumistapahtuma on edessä ensi keväänä. Mitä se tarkoittaa käytännössä bitcoinille? Liikkeelle laskettavien bitcoinien määrä tippuu puoleen kuten on suunniteltu tapahtuvan aina neljän vuoden välein. Bitcoinista tulee siis jälleen entistä niukempi, sillä vaikka kierrossa oleva määrä ei laske, niin uusi tarjonta vähenee merkittävästi.

Bitcoinin hintaan puoliintumisilla on historiallisesti ollut nostava vaikutus. Tämä on hyvin sijoittajien tiedossa, joten ensi vuoden puoliintumisen vaikutuksilla tullaan spekuloimaan paljon etukäteen ja volatiliteetin voi odottaa kasvavan puoliintumisen lähestyessä. Aiempina kertoina suurin kurssinousu on seurannut noin vuoden päästä puoliintumisesta, joten saman kaavan toistuessa seuraavan nelivuotiskauden korkein noteeraus nähtäisiin vuoden 2025 aikana.

Uudet bitcoinit syntyvät verkon ylläpidosta vastaaville louhijoille maksettavina lohkopalkkioina, joten myös heidän palkkiotasonsa puolittuu. Jotta louhinta pysyisi nykyisellä kannattavuustasolla pitäisi hinnan tuplaantua puoliintumispäivään mennessä tai transaktiokulujen nousta merkittävästi. Jos hinta ei nouse puoliintumisen lähestyessä tai pian sen jälkeen, niin heikolla pääomalla ja niukalla kannattavuudella toimiville louhijoille voi olla edessä kovat ajat. Jos osa louhijoista lopettaa, niin muiden kannattavuus paranee, mikä varmistaa, että louhijoita on riittävästi myös jatkossa.

Moni saattaa virheellisesti käsittää bitcoinin puoliintumisen nykyisen tarjonnan puoliintumiseksi ja täten terminaalisen niukkuuden kasvamiseksi. Näin kuitenkaan ei ole, sillä puoliintuminen tarkoittaa edelläkin mainittua lohkopalkkion puoliintumista. On totta, että terminaalinen niukkuus kasvaa ajan myötä, mutta se ei tapahdu liikkeeseenlaskun hidastumisen myötä vaan lähinnä bitcoinien kadottamisen myötä, kun pääsy bitcoin-lompakoihin menetetään esimerkiksi huonojen perintöjärjestelyjen myötä.

Toisaalta tilannetta voidaan lähestyä kysynnän ja tarjonnan näkökulmasta: jos hyödykkeen kysyntä kasvaa nopeammin kuin hyödykkeen tarjonnan kasvaminen, aiheuttaa se vääjäämättä jossain vaiheessa niin sanotun tarjontashokin, sillä likvidi tarjonta lähenee ajassa kohti nollaa.

Todellisuudessa tilanne ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen, sillä globaali likvidi tarjonta spot-markkinoilla ei rajoitu pelkästään liikkeeseenlaskuun (eli louhijoiden myytäviin kolikoihin). Kysynnän ja tarjonnan tasapainoa kuvastaa ennen kaikkea spot-markkinoiden syvyys ja lopulta siis bitcoinin likvidisyys. Toisaalta, kysynnän ja tarjonnan epäsuhta tulee vääjäämättä eteen tulevaisuudessa, jos nykyinen kysyntä pysyy staattisena tai kasvaa (esim. lohkoketjuosoitteet, joissa on bitcoinia kasvaa).

Havainnollistava kuva staattisen kysynnän ja pienenevän tarjonnan suhteesta. Lähde: Jesse Myers

On vaikea ennakoida millainen seuraavasta nelivuotiskaudesta tulee suhteessa edellisiin. Historiallisesti hintakehityksellä puoliintumisten välillä on ollut jonkin verran korrelaatiota, mutta erojakin löytyy. Jos uskoo tarjonnan niukkenemisen johtavan ennemmin tai myöhemmin hinnannousuun, niin tämä vuosi on parasta aikaa varautua siihen, sillä puoliintumisella spekuloinnin voi odottaa kiihtyvän ensi vuoden alussa aiheen kiinnittäessä niin median kuin sijoittajien huomion.

Mainos: Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Miika Vuorensola
26.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Joko asuntojen hintojen pohjat on nähty?

Juha Europaeus
24.5.2024
east Lue lisää