Olet täällä

Kolumnit

Korona on maailmanlopun ennustajien tilipäivä

Koska maailmanlopun ennustajat eivät saa palkkiotaan ennustuksensa toteutuessa, on heillä yleensä eri tilipäivä mielessä, kun julistavat Gogin ja Maagogin pian hyökkäävän. Jotkut pelon kylväjistä saattavat toki jopa uskoa itse omiin juttuihinsa. Osa joukkoitsemurhiin yllyttäjistä osallistuu itsekin talkoisiin. Motiiveja löytynee rahan ja huomionkipeyden kautta vallanhimoisuuteen, seksiä unohtamatta. Yleensä karismaattisilla uskonnollisilla johtajilla käy nimittäin mieletön flaksi klaaninsa keskuudessa.

Kaikille muille taloudellisia näkymiä arvioiville valtiovarainmisteriämme ehkä lukuun ottamatta lienee selvää, että Suomi koronan myötä hyppäsi juuri taantumaan. Jos ette muuten usko, käykää vaikka vanhaan ruuhka-aikaan Helsingin keskustassa kävelyllä. Metrin turvavälin pitämisessä ei ole mitään ongelmia.

Monet yritykset joutuvat vielä laittamaan laput luukulle ja työttömyys tietenkin nousee. Kaatuvien yrittäjien olisikin pitänyt ottaa SAK:n Ilkka Kaukorannan vajaan vuoden takaisesta neuvosta kiinni ja mennä palkkatöihin. Saisivat nyt edes ansiosidonnaista.

Toki Katri Kulmuni antoi lohdutusta yrittäjille: ”Tuloverotuksen ennakkoveroja voidaan alentaa, kun tulosodotukset pienenevät, ja arvonlisävero maksetaan vain, kun myyntiä on. Yritykset voivat hakea verottajalta alennusta ennakkoveroihin, jos ennakoitu tulos heikkenee.”

No shit, Watson. Eli ei alvia, ellei myyntiä ja tappiollisesta tuloksesta ei tarvitse maksaa veroja, jippiaijei. Ilmeisesti uudessa pestissään Kulmuni on jo perehtynyt ennakkoverotukseenkin. Vassarit voivat pitää teroitetut punaliput varastossa, kyseessä ei ole veronalennus yrittäjille, vaan ennakko- ja arvonlisäverotus on toiminut juuri näin jo vuosikymmeniä.

Valtiontalouden tilanne heikkenee vääjäämättä radikaalisti. Esimerkiksi mie haen kahdentoista kilon kuukausiennakkoni pois heti, kun ehdin materiaalia kirjanpitäjälle toimittaa. Olisi nimittäin aika yllättävää, jos vääntäisin tästä tilikaudesta vielä voitollisen. Teen kyllä parhaani tämän puolesta, mutta pahoin pelkään, ettei se tällä kertaa riitä.

Olisi muuten ollut valtiolaivan jonkun verran kivempaa osua koronaan ylijäämäisellä budjetilla ja pienemmässä velkalastissa. Olen monta kertaa kirjoittanut, että ei muutaman miljardin vuotuinen velkaantuminen meitä tähän hätään tapa, mutta mitäs sitten tehdään, kun tule seuraava sota, finanssikriisi tai kulkutauti. Nyt sitten tuli näistä sitten se kulkutauti ja kuusessa ollaan.

Koronasta tulee ulos Suomi, joka varmasti rikkoo EU:n vakaus- ja kasvusopimusta räikeästi sekä alijäämässä että velkaantumisessa. Mutta ei huolta, ei siitä mitään sanktioita tule kuitenkaan. 

Nyt onkin sitten hyvä hetki tulla ulos mahdollisimman synkällä talousennusteella. Tuomas Malisen nokittamisessa on oma hommansa: ”Suomen talous supistuu tänä vuonna viisi prosenttia, ensi vuonna 14 prosenttia ja 11 prosenttia vielä 2022”. 

Kuka muuten kutsui Malisen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuultavaksi? Vähän tekisi mieli selvittää ja antaa vaalirahaa saman vaalipiirin ja puolueen pahimmalle poliittiselle kilpailijalle. Tuomaksen puolustukseksi on sanottava, että pörssin romahduksesta alkavaa maailmantalouden kyykkäämistä hän on jo useita vuosia ennustanut tapahtuvaksi juuri sinä vuonna.

Kun itse laadin ennusteita, pohdin erilaisia skenaarioita. Eli voihan tässä käydä näin ja sitten voi käydä noinkin. Sitten mietin niiden todennäköisyyksiä. Tällaisella ei saa faneja nyrkki pystyssä kokoontumaan Rautatientorille tai edes twitteriin. Suuri yleisö janoaa täsmällisiä ennusteita. Suomen pikkuhiljaa hiljentyessä on enemmän kysyntää maailmanlopun ennustajille kuin epävarmuudessa elävien pohdiskelijoiden jaaritteluille.

Marinin hallitukselle korona saattoi olla osin onnenpotku. Nyt voi työllisyystavoitteen toteutumattomuudesta syyttää kiinalaisia lepakoita eikä työllisyyttä edistävien päätösten tekemättä jättämistä.

Pörssikursseilla koronassa

Jos saan koronan, toivottavasti en kuumepäissäni innostu kovin paljoa treidailemaan. Ostelin viime viikolla nimittäin terveenäkin vähän kaikenlaista ja välillä keventelinkin. Betsaan siis sen puolesta, että elämää on koronan jälkeenkin.

Markkina on tullut vauhdilla alas kautta linjan ja olemme karhujen valtakunnassa. Finanssipuolella luonnollisesti nokitellaan sillä, miten kauan laskukausi kestää ja mihin asti kumparesyöksylasku yltää. Pandemiaennusteissahan korotellaan arvioilla tulevien ruumiskasojen korkeudesta.

Siitä olen vakuuttunut, että osakemarkkina nykyisin ennakoi tapahtumia paljon pidemmälle kuin 34 vuotta sitten ensimmäisiä spekulatiivisia ostoksia tehdessäni. Kurssinousu yllättää vielä jossain vaiheessa monet, joilla on käteiset kädessä ja kullat holvissa. Annan tämän ajankohdasta yhtä paljon ennusteita kuin koronaepidemian laantumisestakin. Jätän tämän siis niille armstrongeille, jotka ilkeävät esittää epävarmoja ennustuksiaan varmoina tulemina.  

Sijoitusasteeni ei ole noussut, koska salkkuni on ottanut enemmän osumaa kuin olen käteistä markkinoille lappanut. Aion jatkaa hyvän rahan heittämistä huonon perään, jos kurssilasku jatkuu. Maanantaiksi tosin Saksan futuurit ennakoivat vielä lauantaiyönä pientä kuuden prosentin nousupäivää. Jos tämä olisi lopullinen kääntyminen uuteen nousuun, olisin yhtä yllättynyt kuin SaiPan liigamestaruudesta. Tosin tällä SM-liigakaudella pelasi ensimmäisen kerran historiassaan kauden loppuun asti ja vielä voitti viimeisen pelinsäkin. Normaaleina aikoina tällä suorituksella pääsee nostamaan Kanada-maljaa, tänä vuonna toisin.

Elämme historiallisia, joskin synkähköjä aikoja ja näistä päivistä lauletaan vielä lauluja monilla leirinuotioilla. Tosin niitä laulavat vain ne, jotka hengissä selviävät.

Positiivisena asiana tässä murheen laaksossa oivalsin, että kausi-influenssakin jää helposti ulko-ovelle yksin koputtelemaan, kun tässä käsiä tarpeeksi raivokkaasti pestään.

P.S. Jessikka Arolle tiedoksi: Kirjoitan pandemiankin aikana taloudesta, pörssikursseista ja politiikasta, koska yritän enimmäkseen kirjoittaa aiheista, joista kuvittelen ymmärtäväni jotain. Jessikkahan twiittasi tällä viikolla:

”Ei millään pahalla kovaäänisille osakesijoittajille, mutta todella ahdistavaa katsottavaa kun hihhuloitte "ostakaa lisää osakkeita, nyt on upea aika sijoittaa", kun käsillä kansainvälinen terveyskriisi ja epidemia, joka ravistelee kansakuntia ja koettelee kansantalouksia.”

Pitäisikö Suomen finanssitwitterin koronakuopan yhteydessä vaieta ja osakesijoittajien unohtaa sijoituksensa? Jos on äänessä härkämarkkinoilla, olisi karhujen vallankumouksen yhteydessä vaikeneminen tai toimimattomuus sekä hönöä että vastuutonta. Kampin bunkkeri ei ainakaan hiljene, vaikka minkälaisia kasapanoksia omasta mielestään paremmat ihmiset sinne heittelisivät.

Jessikka vastasi vielä itse itselleen:

”Lisäksi "ostaminen" ei myöskään näytä olevan mitenkään järin vastuullinen neuvo:

EKP-johtaja Lagarde EU:lle: Eurooppa vaarassa ajautua täyteen talouskriisiin – Nyt tarvitaan määrätietoisia koronatoimia”

Ei kannata ostaa on muuten myös sijoitusneuvo. Lisäksi se on vastuuttomampi kuin "osta", koska useammin väärässä. Tätä eivät jessikkaarot ja tuomasmaliset välttämättä ymmärrä.

Aro on tehnyt tutkivana journalistina ansiokasta työtä, mutta usein sirkustirehtöörin olisi parempi johtaa sirkusta kuin rönsyillä tuntemattomille vesille.

P.P.S. Donald Trump twiittasi perjantain ”kaikkien aikojen nousupäivästä”. Ellen olisi seurannut twiittailuaan jo pitkään, olisin arvellut kaverin saaneen koronan. Testituloksensakin oli kuulemma negatiivinen.

Keskustele koronaviruksesta

Aki Pyysing: SIRKUSTIREHTÖÖRIN ON PAREMPI JOHTAA SIRKUSTA

Aki Pyysing: Trump ei ymmärrä pörssikursseja

Aki Pyysing: Öljyn hinta laskee kymmeneen dollariin

Voima - kultapohjainen pankkipalvelu
Liity Sijoitustiedon jäseneksi