Kolumnit

Kolumni: Sell in May and Go Away

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Osakemarkkinoilla on paljon kaikenlaisia uskomuksia, joista on muokattu nippu hauskoja hokemia. Minäkin houkuttelin kuulemma onnistuneestikin viime vuoden lopussa lukijoitani mukaan tammiralliin. Se tammiralli muuten jäi tulematta, olkaa hyvät vaan ilmaisesta vinkistä.

Li Anderssonin vappupuheen mukaan pörssiyhtiöt elävät nousukautta. Tätä on tosin vaikea nähdä pörssikursseista. Käyrien mukaan näyttäisimme olevan karhu- eli laskumarkkinalla. Tosin Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi ei ennenkään ole päässyt pysymällä pelkästään totuudessa.

January Barometer

Tammikuun barometri tarkoittaa sitä, että jos markkinat laskevat tammikuussa, uskotaan niitten jäävän pakkaselle myös loppuvuodesta. Tänä vuonna tammikuu oli huono kuukausi liki kaikilla maailman osakemarkkinoilla.

Super Bowl Indicator

Osakemarkkinoilla tunnetaan myös Super Bowl –indikaattori. Tämän mukaan jos Super Bowlin voittaa NFC:n joukkue, ovat härät sinä vuonna osakemarkkinoilla niskan päällä, eli kurssit nousevat. AFC:n joukkueen voitto ennakoisi taas laskumarkkinaa. Tämän luin ensimmäisen kerran Baumol & Blinderin Economicsista vuonna 1986. En uskonut ilmiöön, vaan olen sisukkaasti kannattanut AFC:n Denver Broncosia, vaikka pääsääntöisesti olen samanaikaisesti toivonut markkinoiden nousua.

Ehkä olisi pitänyt, koska indikaattori on ollut oikeassa 40 kertaa 49:stä. Tänä vuonna viidennenkymmenennen Super Bowlin voitti juuri Broncos. Tämäkin indikaattori siis puoltaa salkun tyhjentämistä heti kun vappukrapulaltaan pystyy.

Sell in May and Go Away

Toukokuussa osakkeiden myymisen autuuteen uskovat lähes yhtä monet kuin tammiralliinkin. Perusideana on, että osakemarkkinat tuottavat paljon paremmin marraskuusta huhtikuuhun kuin toukokuusta lokakuuhun. Aihetta on tutkittu tieteellisestikin, ja University of Miamin 37 markkinalla tekemän tutkimuksen mukaan vuosina 1998-2012 ilmiö oli olemassa. Marraskuusta huhtikuuhun osakemarkkinatuotto oli keskimäärin 10,69% ja toukokuusta lokakuuhun vain niukasti eli 0,95 prosenttia plussalla.

Vanha selitys ilmiölle oli, että sijoittajat lähtevät kesälomille ja realisoivat salkkunsa siksi aikaa. Tosin miksi se on toiminut myös eteläisellä pallonpuoliskolla, on vielä selvittämättä.

Mitä näistä voi päätellä?

Toukokuussa myymiseen uskoo osa oikealla rahalla sijoittavista ihmisistä mukaan lukien yksi yhtiökumppanini. Sen sijaan January Barometeriin ja Super Bowl Indicatoriin kukaan täyspäisen maineestaan vähänkään tarkka sijoittaja tuskin ainakaan myöntää uskovansa. Tammikuun barometri on osunut oikeaan vuoden 1985 jälkeen alle puolet kerroista ja alkaa olla jo katoavaa kansanperinnettä.

Minä uskon siihen, että historiallinen kehitys markkinoilla ei ole tae tulevasta. Yllättävän moni muu sijoittaja (esimerkiksi kaikki teknisen analyysin iloiset velikullat) sen sijaan uskoo toisin, joten kun hokema vaikuttaa sijoituspäätöksiin, on sillä itse itseään toteuttava vaikutus.

Vaikka siis näistä ei voi oikeasti päätellä yhtään mitään, olen useimpina keväinä vähän kevennellyt salkkuani, yrittäen sitten tavallisesti ostaa myytyjä myöhemmin halvemmalla takaisin. Joskus on onnistunut, ja joskus taas ei.

Akin alkuvuosi

Alkuvuodesta sijoitusasteeni osakemarkkinoilla on roikahtanut poikkeuksellisesti jo vähän alle sadan prosentin. Onnistuin onnekkaasti uiskentelemaan tammirallikuristani irti ja kokonaissalkkuni on vuodesta jo ihan kivasti plussalla. Mutta tästä en ole sijoitusastettani ainakaan tähän hätään laskemassa.

Olen lukenut paljon juttuja, missä ennustellaan osakemarkkinoiden ”kuplan” puhkeamista. Minä en näe mitään kuplaa, mutta näen kyllä hyvin hermostuneet osakemarkkinat. Kun solidia pankkia, kuten Ålandsbankenia, voi ostaa P/E 10 tai järjellisesti johdettua kiinteistösijoitusyhtiötä, kuten Technopolista, saa sisään P/E 7, ei voida puhua mistään kuplasta. Voi olla, että lähivuosina ÅAB:n tai Technopoliksen tulos vähän pehmenee, mutta aika paljon on näillä varaa nollakoron olosuhteissa varaa ottaa vastaan vastoinkäymisiäkin, ja edelleen nykyinen kurssitaso on edullinen.

Minulla ei ole juuri lainkaan ”kalliisti” hinnoiteltuja yhtiöitä. Näillä markkinoilla kun julkaistaan pieni tulospettymys P/E 20 treidaavaan yhtiöön, kurssi tulee alas helposti kymmeniä prosentteja. Näin siitä huolimatta, että P/E 20 on ihan perusteltu taso ”hyvälle” yhtiölle nykyisissä olosuhteissa.

Olen toistanut samaa levyä jo aikaisemminkin, mutta en näe näissä olosuhteissa osakesijoituksille juuri muita vaihtoehtoja kuin kiinteistösijoitukset. Näppärä sijoittaja voi olla välillä käteisessä, koska nollainflaatio ei ole kovin vaarallinen vihollinen. Mutta bondien ostaminen miinuskorolla ei ole omia rahojaan sijoittavalle kovin houkutteleva vaihtoehto. Kertaan vielä kerran: Lähtökohtaisesti P/E 10 tarkoittaa kymmenen prosentin tuottoa. Tämä on kymmenen prosenttiyksikköä vuodessa enemmän kuin riskitön korko, joka on tällä hetkellä nolla.

En todellakaan aio tyhjentää salkkuani toukokuussa ja toivoa pääseväni halvemmalla sisään marraskuussa. Pörssikurssit voivat hyvin tulla alas, mutta sitten voi taas käyttää vähän velkarahaa ja ostaa lisää. Tilannetta tarkkaillessa Technopoliksen vuokrat ja Ålandsbankenin provisiot juoksevat kuitenkin joka päivä.

15.12.2014 ”Ovatko tammiralli ja joulupukki samanlaisia satuja?”

27.12.2015 ”Joulupukki, johon uskon”

Keskustele kolumnista tässä ketjussa.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää