Kolumnit

Kolumni: Joulupukki johon uskon

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Olen ottanut osittaiseksi elämäntehtäväkseni taistella taikauskoa vastaan. Tämä kulkee mukavasti nousuhumalassa olemisajan maksimoinnin rinnalla. Esimerkiksi joka joulu kerron jossain vaiheessa ääneen, miten pikkulapset voi opettaa uskomaan mihin vaan, kuten esimerkiksi joulupukkiin. Kuuntelijoiksi valitsen joulupukkiin uskovia pikkulapsia ja heidän vanhempiaan, jotka ovat tätä taikauskoa lapsilleen opettaneet. Jos jouluna on vähän tylsää, tällä saa kummasti säpinää aikaan, kokeilkaa ihmeessä muutkin!

Joulupukki, johon minäkin uskon, on tammiralli. Kirjoitin aiheesta jo viime vuonna. Luultavasti kirjoitan saman myös ensi vuonna, ihan muistutukseksi itselleni. Vuoden viimeinen pörssipäivä on ensi keskiviikkona eli uudenvuodenaatonaattona 30.12.2015. Silloin ammun taas perinteisesti ne limiitit pohjaan, mitkä ovat oman napin takana. Sitten irrottelen niistä pikkuhiljaa tai yhdellä rytinällä alkuvuodesta, riippuen siitä miltä tuntuu. Tätä kutsutaan tieteelliseksi tammirallin hyödyntämiseksi.

Viime vuotisen kolumnini jälkeen sain asiakaspalautetta, että miksi ihmeessä minä haluan tuhota hyvät tammirallitilit muilta kannustamalla sekaan uutta kansaa sohlaamaan. Sanoin olevani ideologisella missiolla. Kaverini ei uskonut. Sitten sanoin aikovani myydä Sijoitustiedon kymmenellä miljoonalla Sanomalle. Tämän se sitten uskoi. Kukin uskoo näköjään niihin joulupukkeihin, mihin itse haluaa.

Olen tosin vuoden mittaan pohdiskellut, miksi kukaan uskoo mitään, mitä Ville Niinistö sanoo. Tekemieni haastattelututkimuksien pohjalta uskon Villen sanomalle olevan valitettavan hyvin tilausta. Todellisuuden kieltämiselle on paljon kysyntää sekä nuorissa naisissa että melko isojenkin lasten äideissä. Villen sanomahan on, että maailma pelastuu, kun otetaan lisää velkaa eikä leikata ainakaan keneltäkään. Hyvin tärkeää on myös pelastaa seuraava sukupolvi maailmanlopulta. Paras metodi tähän on siirrättää suomalainen teollisuus Aasiaan. Villellä täytyy käydä mieletön flaksi vasemmistonaisten keskuudessa.

Minä vaihdoinkin poliittisen inhokkini vaalien jälkeen Antti Rinteestä Ville Niinistöön. Olen aina tuntenut vastenmielisyyttä satuja ja tarinoita selittäviä poliitikkoja kohtaan. Rinteestä näkee selvästi, että ei se itsekään usko juttuihinsa. Kunhan nyt jauhaa oppositiopoliitikkojen normaalia jargonia, jolla tulee varma vaalivoitto. Tätä en pidä mitenkään kummallisena, luultavasti oppositiojohtajana valehtelisin samalla tavalla. Niinistön silmistä taas paistaa, että se oikeasti uskoo osaan omista jutuistaan. Antti Rinne maksimoi omaa hyvinvointiaan kertomalla satuja ja tarinoita, Ville Niinistö taas on pihalla kuin Pelicansin maalivahti tapaninpäivän SaiPa-Pelicansissa. Jos joulupukkina esiintyvä alkaa oikeasti uskoa olevansa joulupukki, on hän ympäristölleen hyvin vaarallinen.

Ihmisillä on siis kovasti taipumusta uskoa kaikenlaisiin joulupukkeihin. Viitisen vuotta sitten totesin Kokoomuksen Nuorten yhden fraktion joulupukin olevan ilmastoskeptisyys. Tässä sanoma on ”ilmasto ei lämpene, ja jos lämpenee, se ei ole ihmisestä kiinni”. Minun joulupukkini tammirallin lisäksi on tiede, ja se vaikuttaisi ainakin tällä hetkellä olevan eri mieltä. Varoittelinkin tuntemiani nuoria ottamasta kovin vahvaa kantaa aiheeseen, josta eivät voi olla ihan varmoja. Sanomani ei tosin uponnut yhtä hedelmälliseen maaperään kuin Ville Niinistöllä.

Tämä tuli mieleen, kun tänään luin Husarista Oleg Deripaskan lausunnon ”ainoa keino ratkaista ilmasto-ongelma on globaali vero hiilidioksidipäästöille”. Oleg muuten pyöreästi omistaa Venäjän alumiiniteollisuuden, joka käyttää sähköä aika paljon enemmän kuin Aleksin jouluvalot. Ovelia nuo vihreät vouhottajat, jotka ovat saaneet Oleginkin uskomaan tarinaansa. Jos globaali hiilidioksidivero tulisi voimaan, ottaisi Oleg pataan suuremman summan, kuin Alexander Stubb ymmärtää. Itse asiassa laskussa olisi paljon enemmän nollia, kuin mitä lyhyen matematiikan A:lla mitenkään pystyy hahmottamaan. Tosin minäkin olen Olegin kanssa samaa mieltä.

Hävetäkseni täytyy tunnustaa, että olen myös Eija-Riitta Korholan kanssa ilmastoasiassa samaa mieltä. Hän nimittäin otti kantaa siihen, että ilmasto-ongelma ei ratkea sillä, että suomalainen teollisuus siirretään Kiinaan. Eija-Riitta nimittäin osti aikoinaan rahapelimonopolin joulusadun siitä, että monopoli pitää huolta muustakin kuin peliongelmaisten rahoista. Mutta minä olen pragmaattinen ja otan kantaa asia kerrallaan. Lisäksi Ville Niinistö kyllä siirrättäisi politiikallaan kaiken suomalaisen teollisuuden mielellään minne tahansa, joten se helpottaa tuskaani Eija-Riitan kanssa samaa mieltä olemisesta.

Hufvudsstadsbladetilla on ilahduksekseni vielä toimittajia, jotka ymmärtävät taloudesta jotakin. Höblän taloussivujen lukeminen on virkistävää vaihtelua Helsingin Sanomiin, joka ilmeisesti palkkaa taloustoimitukseensa väkeä lähinnä kulttuuripoliittisilla ansioilla. Hesarin taloustoimituksen kolumneihin kannattaakin suhtautua kuin muihinkin joulutarinoihin. Ne ovat siis pääsääntöisesti kauniisti kirjoitettuja satuja.

Viime vuoden merkittävin ansio Hesarin taloustoimituksella oli Euroclearin monopolin säilyttämisessä. Minä ymmärrän hyvin, miksi joku kulttuuritoimittaja saattaa puolustaa rahapelimonopolia. Omia ja intressipiiriensä rahoja on tapana liki kaikkien puolustaa, olivat perusteet sitten miten ohuet tahansa. Mutta miten taloustoimittaja päätyy puolustamaan arvopaperinselvitysmonopolia, on paljon vaikeammin hahmotettava asia.

Minä en ole sijoituksissani pörssissä tai pokeripöydässä pyytänyt joulupukilta tai muiltakaan satuolennoilta apua. Muiden olen nähnyt kyllä apua pyytävän erityisesti ylhäältä päin. Useimmat pyytäjistä ovat siirtyneet muihin harrastuksiin. Joko he eivät pyytäneet tarpeeksi tarmokkaasti tai sitten siellä ei ollut ketään kuuntelemassa.

Tammirallilta ajattelin kuitenkin pyytää tänäkin vuonna apua elatusmaksujen hoitamiseen.

P.S. Tykkäsin muuten kovasti Kisapuistossa tapaninpäivänä kaikuneesta rytmikkäästä ”Nurminen maalille” huudosta. Sivistymättömille tiedoksi: entinen jääkiekkomaalivahti Pasi Nurminen ratkaisi ilmaveivillään jääkiekon maailmanmestaruuden Suomeen 2011 ja on nykyisin Pelicansin kakkosvalmentaja.

   

Pasi Nurmisen ilmaveivi:

https://www.youtube.com/watch?v=LrGZR5LRxLk

http://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/opettakaa-ihmeessa-lapsenne-taikauskoisiksi.html

https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/ovatko-tammiralli-ja-joulupukki-samanlaisia-satuja

Keskustele kolumnista täällä

  

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää