Kolumnit

Kolumni: Harjoittelemalla valehtelu sujuu helpommin – Kojamo listautui

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Ammattiyhdistysväki on vuosikymmeniä väittänyt sisukkaasti, että työn hinnalla ei ole mitään vaikutusta työttömyyteen. Kyseessä ei ole mikään väärinkäsitys, sillä kyllä liitoilla on palveluksessaan ihan ekonomistejakin, jotka ovat ay-jyrille kertoneet mitä hintajousto tarkoittaa. Absurdi illuusio kiinteästä työn määrästä on jäsenistön keskuudessa pysynyt suosittuna kuin vanhainkodeissa usko kuolemanjälkeiseen elämään, joten hyvin harjoiteltu kansalle valehtelu on tuottanut myös tuloksia.

Entinen Valtakunnallinen Vuokratalo-osuuskunta, nykyinen eläkevakuutusyhtiöiden ja ammattiliittojen omistama Kojamo Oyj listautui perjantaina Helsingin päälistalle. Pörssitiedotteessaan yhtiön toimitusjohtaja Jani Nieminen hehkutti: ”Olen erittäin iloinen ja tyytyväinen siitä erittäin suuresta kiinnostuksesta, jota kansainväliset ja kotimaiset sijoittajat, henkilökuntamme sekä yksityissijoittajat ovat osoittaneet Kojamon listautumisantia ja -myyntiä kohtaan.”

Oikeasti anti oli niin lähellä floppia, kuin näillä eväillä pystyi olemaan. Emissiomarkkina on tulikuuma ja suomalaiset on aivopesty uskomaan, että asuntosijoittamisessa ei ole mitään riskiä. Silti uusia osakkaita tuli vain 2.700, kun joistain pankkien asuntorahastoista löytyy kymmeniä tuhansia toiveikkaita sijoittajia. Uskon muuten vakaasti elinaikanani vielä näkeväni asuntorahastojen pakkomyynnit, mutta mitään ennustetta ajankohdasta en anna.

Lisäksi annin merkintähinta läpsähti haarukan 8,5 - 10 euroa alalaitaan. Mie en merkinnyt koko kiskaa, koska pelkäsin haarukan ylälaitaa, sillä tiesin omistajat hyvin ahneeksi porukaksi ja pelkäsin instituutioiden työntävän epätoivoisesti edes jotain tuottavaa kotia etsivää irtorahaansa sisään kalliimmalla kuin tekivät.

Perjantaina osakkeen hinta pyöri aavistuksen merkintähinnan yläpuolella. Osake on @8,50 melko edullisesti hinnoiteltu, mutta mie otan mieluummin asuntomarkkina-altistusta 50 prosentin aliarvostuksella Oravassa kuin reilulla viidellätoista prosentilla Kojamossa.

Lisäksi en tykkää yhtään, että listautumisura aloitetaan perusteettomalla hehkuttamisella. Tosin rehellisesti sanottuna olisi poikkeuksellista, että listautumisannin onnistumisesta kertovassa pörssitiedotteessa kerrottaisiin totuus, jos anti raapaisee vähän karia, mutta alus pysyy kuitenkin pinnalla.

Minulta saisi kyllä paljon kredittiä ja ehkä positiivisen sijoituspäätöksen yhtiö, joka rohkeasti tiedottaisi ”Annin kysyntä oli odottamaamme heikompaa. Menemme kuitenkin listalle ja teemme parhaamme vakuuttaaksemme sijoittajat jatkossa paremmin.” Jos näin olisi ay-taustaisen tuoreen listayhtiön tapauksessa käynyt, olisin luultavasti pyörtynyt. Herättyäni olisin toivottavasti ymmärtänyt ulkoistaa sijoituspäätökseni ja lopettaa pokerin, koska täysin puutteellisella arviointikyvyllä taloudellisten päätösten tekeminen on varsin kallista puuhaa.

Ei valehtelu tosin ole mikään ay-liikkeen privilegio, osataan sitä työnantajapuolellakin. Kun lobbari avaa suunsa, on syytä olla tarkempana kuin savolaisten kanssa. Vastuu todellakin on kuulijalla. Perjantain Talouselämässä Aurinkomatkojen Timo Kousalta kysyttiin lentoveroista. Kousa totesi, että ”Verot itsessään eivät vähennä tai poista päästöjä”. Tämä on identtinen valhe ay-liikkeen perusdogmin kanssa. Totta kai lentomatkoillakin on hintajoustoa, verojen myötä tuleva hintojen nousu vähentäisi varmasti lentämistä ja siten lopulta myös lentoliikenteen päästöjä.

Suhtaudun yhteiskunnallisten vaikuttajien valehteluun paljon penseämmin kuin keskimääräinen Trumpin kannattaja. Kun havaitsen pörssiyhtiön hallituksen tai toimitusjohtajan selittävän kuuta juustoksi, yleensä etsin muita sijoituskohteita, koska niitä listalla riittää.

En varmasti ole ainoa sijoittaja, joka arvostaa kiusallisenkin totuuden kertomista ja suhtautuu nihkeästi aiheettomaan hehkuttamiseen. Tässä on monella muullakin pörssiyhtiöllä paljon opittavaa.

Kojamon jätän kuitenkin tarkkailulistalle. Näillä hinnoilla ja lausunnoilla en ole ostohousuja jalkaan laittamassa.

P.S. Pidän lähtökohtaisesti Kojamoa parempana sijoituksena kuin keskimääräistä asuntorahastoa, sillä niissä pääsee asuntoihin käsiksi ”täyteen hintaan”, kun Kojamossa rahat saa sisään pienellä alennuksella. Kummatkaan eivät kuitenkaan täytä sijoituskriteerejäni, joten minun ei ole mielekästä tehdä tämän tarkempaa vertailua esimerkiksi kulurakenteista.

Kojamo -keskustelu

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Osakkeet huipuissaan, mutta vola nousussa

Johannes Ankelo
8.10.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Syksyn omituisin sijoituscase

Antti Leinonen
7.10.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Lyhyitä korkoja ja pörssisähköä

Aki Pyysing
6.10.2024
east Lue lisää