Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Ensimmäinen juristi antaa vain niukasti – Fondia listautuu First Northiin

Juristien palkkiot ovat Suomessa sikamaisen kovia. Pätevälle lakimiehelle joutuu maksamaan helposti 300 euroa tunti. Tästä voi päätellä, että juristeja pitäisi kouluttaa enemmän. Tosin Suomen Asianajajaliitto ja Akava luonnollisesti vastustavat tätä, koska lisäjuristit toisivat laskupaineita palkkioihin. Suomen lainsäädännön valmistelussa on muuten hilpeänä piirteenä lähinnä pelkästään asianosaisten kuuleminen ”asiantuntijoina”.

Nyt kun olen ensin nostanut jurristikaverieni verenpainetta, täytyy mainita, että Ruotsissa taksat ovat vielä reippaasti rivommat. Harkitsimme nimittäin kerran prosessointia yhden ruotsalaisen oikeustieteen kandidaatin meidän oikeustajumme vastaisista vaateista Ruotsissa. Tukholmalaisten liikejuristien taksoista kuultuamme päädyimme hampaita kiristellen meidän kannaltamme hyvin laihaan sopuun.

Tästä voi myös päätyä pohtimaan, että lakitoimisto voisi olla hyvä sijoitus. Suomessa ei listalla kuitenkaan ole yhtään, eikä maailmallakaan mitenkään ylenpalttisesti. Asianajotoimistojen partnerit tykkäävät ymmärrettävästi jakaa rahat keskenään, eivätkä ole ulkopuolisten sijoittajien rahojen tarpeessa.

Maanantaina alkaa kuitenkin liikejuridiikkaan erikoistuneen Fondian anti. Olen seuraillut yhtiötä lehtijuttujen pohjalta jo jonkun aikaa. Firma myy yrityksille lakiosaston korviketta helposti muistettavalla nimellä LDaaS (Legal Department as a Service). Vaikka nimi kuulostaakin juristikomitean valitsemalta, on konsepti hyvin mielenkiintoinen. Fondia on panostanut lakipalveluiden digitalisointiin ja yhtiöiden kuukausiveloituksiin eli skaalautumiseen ja jatkuvaan kassavirtaan. Yrityksessä onkin johtoryhmässä perusjuristien lisäksi kauppatieteiden maistereita ja sekä että -tutkintoisia. Pelkkien juristien luovuudella konservatiiviselle toimialalle olisi tuskin tuotukaan uudenlaista konseptia. Tämä siis on KTM:n luonnollisesti täysin objektiivinen näkemys.

Merkintähinnalla yhtiön oikaistu P/E 2016 on 18 ja EV/EBITDA 11, ihan maltillista. Yhtiö tavoittelee 15 prosentin vuosikasvua kannattavuudesta tinkimättä. Minusta vaikuttaisi siltä, että tähän pääseminen on ihan realistista. Inderes julkaisi Jesse Kinnusen analyysin Fondiasta, ja näen asiat hyvin samalla lailla kuin Jesse. Inderesin ennusteen mukaan P/E 2018 olisi 12,9. Tähän tai vähän parempaan mennään tietenkin, jos yhtiö pysyy tavoitteissaan. Toki tavoitteisiin pääsemisessä on monia mutkia, mutta mie ja Jesse olemme vakuuttuneita, että Fondialla on kilpailuetua kasvavilla liikejuridiikan markkinoilla.

Osakkeita on tarjolla varsin niukasti. Yhteensä 651.000 osaketta on kaupan pääosin hintaan 7,65€. Yhtiö laskee annissa liikkeelle 390.000 osaketta ja lisäksi pääomistajat myyvät 261.000 lappua. Instituutionaalisille sijoittajille menee 386.000, karvalakkiosastolle 190.000 ja henkilöstölle vielä 75.000 6,90 euron hintaista osaketta.

Mie veikkaan, että anti merkitään moninkertaisesti yli, piensijoittajille tulee hyvin pieniä määriä, eikä instituutiomerkinnälläkään mitään ihmeitä saa. Anti on kohtuuhinnoiteltu, yhtiö pieni ja IPO-kiima kova. Jos IPO-sopuleita löytyy tuhatkin, on tämä alle 200 osaketta per sopuli eli noin puolentoista tonnin sijoitus.

Ajattelin itsekin tehdä jokusen merkinnän, ja vielä pitää osaketta salkussa toistaiseksi. Olisihan se nyt kivaa seurata, kun juristit tekevät kerrankin ekonomille rahaa, eivätkä pelkästään lähetä rasvaisia laskujaan.

P.S. Next Gamesia en pystynyt merkitsemään, vaikka haiskahtikin pikavoitolta. Firmalla on yksi peli, joka tuo rahaa ja perustuu taantumassa olevaan TV-sarjaan. Yhtiö oli hinnoiteltu myyjän kannalta varsin messevästi. En varsinaisesti halua omalla rahallani arvailla, onko Nextin seuraava peli hitti vai ei. Toki se voi sellainen ollakin, mutta mie sijoitan yleensä vain sellaiseen mitä ymmärrän. Juristien palkkiot ymmärrän, mistä aineksista hittipelit muodostuvat en.

Fondiasta keskustelua tässä ketjussa.

eToro on maailman johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman työkaluja pääomamarkkinoille sijoittamiseen.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi