Olet täällä

Kannabiksen laillistamisen taloudelliset vaikutukset

Jaa Twiittaa

Yhdysvalloissa osavaltio toisensa jälkeen on laillistanut marijuanan joko lääke- tai virkistyskäyttöön. Kanada laillisti kannabiksen virkistyskäyttöön koko maassa. Amsterdamin kahviloissa on marijuanaa on voinut polttaa jo pitkään. Portugali dekriminalisoi huumeet vuonna 2001, eli siellä virkavalta ei jahtaa huumeiden käyttäjiä.

Mitä ihmettä on tapahtumassa maailmassa, jossa pitkään kielletyt aineet ovat tulleet ei pelkästään virkistyskäyttöön, vaan myös lääketieteen avuksi?

Raapaistaan pintaa hieman syvemmälle.

Mitä kannabis on?

Kannabiksen tutumpi nimi on marijuana (lausutaan “marihuana”). Se on huume/lääke, jota saadaan hamppukasvien heimoon kuuluvista kukkivista kasveista. Kannabiksen vaikuttava aine on THC (Tetrahydrocannabinol).

Kannabinoidit ovat kannabiskukan kemikaaleja jotka lievittävät kipua, pahoinvointia, ahdistusta ja tulehduksia. Vaikutusaste vaihtelee riippuen kannabistuotteen cannabioidi-profiilista. Tästä johtuen kannabiksen käyttöä lääketieteen apuna on tutkittu pitkään ja sen laillistaminen etenee pikkuhiljaa.

Yhdysvalloissa sota huumeita vastaan ei ole toiminut odotetusti. Tulos on ollut enemmänkin päinvastainen, sillä vankilat ovat pullollaan huumeiden käyttäjiä, joilla ei ole väkivaltaista taustaa. Samaan aikaan Meksikon kartellit muistuttavat armeijan yksiköitä puolustaessaan tulojaan Amerikan pimeiltä huumemarkkinoilta.

Moni osavaltio USA:ssa on jo laillistanut kannabiksen virkistyskäyttöön. Osassa Amerikkaa käyttö on laillistettu lääketieteen käyttöön. Tämän liikkeen seurauksena kannabikseen perustuvia yrityksiä on perustettu lukuisia, joskin riskejä ja haasteita riittää keskivertotoimialaa huomattavasti enemmän.

Mitkä ovat olleet laillistamisen taloudelliset vaikutukset ja voiko sijoittaja hyötyä niistä?

Verotulot kannabiskaupasta

Odotuksia paremmat tuotot marijuanan myynnistä ovat kasvattaneet USA:n osavaltioiden kassaa verotulojen muodossa. Vuonna 2015 Coloradossa kerättiin 135 miljoonaa dollaria veroja marijuanan käytöstä, myynnin ollessa yhteensä 996 miljoonaa dollaria. Koko Pohjois-Amerikassa myynti kasvoi vuoteen 30%, ollen yhteensä 6.7 miljardia dollaria ja sen odotetaan kasvavan yli 20 miljardiin taalaan vuonna 2021 Arcview Market Researchin mukaan. Kannabisanalyysiyhtiö New Frontierin mukaan koko Yhdysvaltojen laajuinen laillinen virkistyskäyttöön tarkoitettu marijuana tuottaisi valtiolle vuonna 2025 verotuloja arviolta 132 miljardia dollaria.

Tämä on se porkkana joka houkuttelee osavaltioita laillistamaan kannabiksen. California, joka on Coloradoa paljon suurempi kooltaan ja asukasluvultaa, on ylittämässä 15 miljardin dollarin myynnin ja 3 miljardin verotulot.

Työpaikat ja tulot

Kannabistaimistojen ja -apteekkien perustamiset ovat ensimmäisiä askelia marijuanan laillistaville osavaltioille ja valtioille. Nämä luonnollisesti toisivat uusia työpaikkoja ja saisivat pallon pyörimään marijuanabisneksen ympärillä. Tutkimuksen mukaan laillistettu kannabis voisi Nevadassa tuoda yhteensä 41 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2024 mennessä. Kaliforniassa luvut ovat vielä merkittävämpiä, siellä odotetaan uusien työpaikkojen määrän olevan 81 000, joko välittömästi tai välillisesti kannabiksen virkistyskäyttöön laillistamisen seurauksena. Samalla työntekijät hyötyisivät tuloina noin 3.5 miljardin taalan edestä.

Koko USA:ssa vuoteen 2025 mennessä odotetaan uusien työpaikkojen määrän nousevan yli miljoonalla kannabiksen laillistamisaallon seurauksena. Työntekijöitä tarvitaan viljelyyn, jalostamiseen, jakeluun ja marijuanan myyntiin. Monet muut toimialat hyötyisivät marijuana liikkeestä myös merkittävästi.

Sijoitusmahdollisuudet kannabikseen

Paitsi lokaalilla tasolla, tarjoaa hamppu erinomaisia mahdollisuuksia sijoittajille ympäri maailmaa. Kannabis on USA:n liittovaltion tasolla edelleen laitonta, joten sijoittajien on toistaiseksi vaikeahkoa päästä hyötymään tämän kasvavan toimialan tuotoista. Kannabisyritysten määrä jenkkipörsseissä on edelleen pieni ja riskit ovat merkittävät. Menestyneimmät marijuanaan liittyvät yritykset ovat listanneet osakkeensa esimerkiksi Kanadaan ja muihin maihin.

Kun marijuana Yhdysvalloissa laillistetaan, tulee yritysten määrä kasvamaan räjähdysmäisesti ja ovet pörssilistaamisille olisivat auki. Jos alan kasvu ja laillistamisaalto jatkuvat trendin mukaisena tulevina vuosina, sijoittajien on viisasta pitää silmät auki.

Miten tässä vaiheessa voi jo sijoittaa kannabikseen?

Kannabis-ETF ja osakkeet

Vuonna 2017 Toronton pörssiin listattiin ETF-tunnuksella HMMJ.TO. Kyseinen ETF seuraa North American Medical Marijuana-indeksiä, eli lääketieteellisen käyttöön tarkoitetun marijuanan indeksin kehittymistä.

Uudet ETF-lanseeraukset ovat tämän jälkeen olleet vastatuulessa sääntelyriskeistä johtuen . Jenkkipankit eivät ole valmiita lanseeraamaan kannabikseen perustuvia tuotteita, koska käyttö ei ole vielä laillistettua liittovaltion tasoilla.

Tällä hetkellä HMMJ.TO on ainoa marijuanaan tarjolla oleva ETF. Kannabisalan ETF-rahastojen tulevaisuus on mutkikas ja epävarma jo pelkästään liittyen ETF-rahastojen perustamiseen ja hallinnointiin liittyvien vaatimusten takia.

Marijuanaan perustuvia osakkeita on tarjolla enemmän. Canopy Growth on tällä hetkellä maailman suurin lääkekannabisyhtiö, toinen mainitsemisen arvoinen on yritys on Aphria. Vuosi 2018 oli marijuana-osakkeille erittäin haastava.

Vuonna 2019 kannattaa silmät pitää auki kolmen asian suhteen mikäli kannabissijoittaminen kiinnostaa: 1) USAn lakimuutokset, 2) Kanadan marijuanamarkkinan kasvu ja laajentuminen, sekä 3) alan yrityskaupat. Tuottoisia sijoituksia on varmasti tarjolla kuten millä tahansa toimialalla, mutta kannabisalalla riskit ovat normaalia suuremmat.

Yhteenveto

Kannabiksen laillistamisella on edelleen suuri määrä vastustajia, sillä sen pelätään lisäävän huumeiden käyttöä entisestään. Jotkut vastustavat marijuanan laillistamista pelkästään vastustamisen takia. On vaikeaa arvioida milloin marijuana tulee täysin lailliseksi Kanadan lisäksi Yhdysvalloissa ja Euroopan union alueella, mutta sitä varten ei kannata pidättää hengitystään. Ihan heti näin radikaalia muutosta ei ole luvassa. Taloudelliset hyödyt ovat kuitenkin merkittävä tekijä kaikessa päätöksenteossa, joten marijuanadomino jatkanee kaatumista osavaltio osavaltiolta ja Eurooppa seurannee perässä. Sijoittajan kannattaa pitää ainakin ajoittain silmällä tämän alan kehittymistä, laajempi laillistamisaalto tarjoaisi potentiaalia merkittäviin tuottoihin.

Keskustele

Johanneksen blogi

Samanlaista sisältöä

Artikkelit

Mandatum Trader –treidaamista ympäri maailman

Kaupallinen Yhteistyö | Mandatum Life - 17.6.2019
Artikkelit

Somepoiminnat: #NokianRenkaat #Ramirent #Outotec #NextGames

Sijoitustieto - 14.6.2019
Artikkelit

Viikon kuumat linkit (vko 24)

Ville Hemminki - 14.6.2019

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

Taksikuskien edustajat eivät ymmärrä markkinataloutta – eikä osa asiakkaistakaan

Aki Pyysing - 23.6.2019
Kolumnit

Enkelisijoittamisen taivas ja helvetti

Mikko Mäkinen - 20.6.2019
#IR-kanava

Palveluliiketoiminnan rooli ja kilpailuedun luominen konepajayhtiöissä – Case Cargotec

Jarkko Aho - Random Walker - 18.6.2019
#IR-kanava

Zijoittaja paikalla Cramon ylimääräisessä yhtiökokouksessa 17.6.2019. #CramoEGM

Zijoittaja - 17.6.2019
Artikkelit

Mandatum Trader –treidaamista ympäri maailman

Kaupallinen Yhteistyö | Mandatum Life - 17.6.2019
Kolumnit

Osakesäästötili ansaitsee sissimarkkinointia

Aki Pyysing - 16.6.2019
Artikkelit

Somepoiminnat: #NokianRenkaat #Ramirent #Outotec #NextGames

Sijoitustieto - 14.6.2019
Artikkelit

Viikon kuumat linkit (vko 24)

Ville Hemminki - 14.6.2019

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: LongJohn, 24.06. 23:18
Uusin viesti: TuomasH, 24.06. 20:07
Uusin viesti: Casteliero, 24.06. 14:12
Uusin viesti: Tuulipuku, 24.06. 13:14
Uusin viesti: von Fyrckendahl, 24.06. 12:10
Uusin viesti: JiSe, 24.06. 01:43
Uusin viesti: marginmaisteri, 22.06. 18:54
Uusin viesti: alosuutos, 20.06. 23:31
Uusin viesti: Lyyrikko, 20.06. 22:32

Seuraa Sijoitustietoa