Kaupallinen yhteistyö

Kahvin kysyntä voimakkaassa kasvussa Aasiassa keskiluokan laajentuessa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mainos: Vontobel

Suomi jatkaa maailman kahvinkulutuksen ykkösenä 12 kilon vuosikulutuksella. Tämä vastaa keskimääräisen suomalaisen noin neljän kahvikupillisen päivittäistä kulutusta.

Onko kahvin hinnan nousulle syy suomalaisten kulutuksen kasvamisessa entisessään, vai onko rallin takana muita syitä? Otetaan siitä seuraavassa selvää.

Pandemian aikana lähes kaikkien raaka-aineiden hinnat nousivat voimakkaasti toimitusketjun ongelmien ansiosta. Kahvifutuurin hinta teki kaikkien aikojen huiput vuonna 2011 hieman yli 300 dollarin hinnalla. Tällä hetkellä sen hinta on noin 225 dollarissa hinnan käytyä noin 150 dollarissa viime vuoden syyskuussa.

Lähde: Investing.com. Hinta USA:n dollareissa. Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

NikkeiAsia mainitsee yhtenä kahvifutuurin hinnan nousun takana olevan Kiinan ja muun Aasian kasvavan keskiluokan kysynnän kasvu. Aasiassa kahvi koetaan edelleen rikkaamman väestön luksustuotteena, mutta väestön kasvaessa ja taloustilanteen kohentuessa keskiluokka on kasvanut, mikä on johtanut kahvinkuluttajien määrän kasvuun. Samaan aikaan osa suurista kahvintuottajista varautuu heikkoon satoon, mikä myös ajaa hintaa ylös.

Erityisesti Robusta-kahvilajikkeen hinta on ollut voimakkaassa nousussa Bloombergin raportin perusteella. Robustan hinta on nousut korkeimmilleen 45 vuoteen lajikkeen laadun noustessa dramaattisesti viimeisten vuosien aikana. Tämän ansiosta kahvinpaahtimot ovat lisänneet lajiketta sekoituksiinsa tai tarjonneet sitä jopa “single origin”-vaihtoehtona.

USDA raportin perusteella kahvipapujen maailmanlaajuisen kysynnän odotetaan kasvavan 20 prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vahvinta kysynnän kasvu on ollut Aasiassa. Paljon kahvia tuottavissa maissa, Vietnamissa ja Indonesiassa kahvin kysyntä on 60-90 prosentin nousussa viime vuosikymmenen aikana. Kiinassa kysyntä samalla aikavälillä on kasvanut 130 prosenttia.

Citigroupin mukaan sekä kahvifutuurien hinnat voivat nousta entisestään. Rallin jatkumisen ajureiksi investointipankki mainitsee sääolosuhteet ja kysyntäodotukset.

El Ninoon liittyvä kuivuus Kaakkois-Aasiassa, Intiassa, Australiassa ja osassa Afrikkaa ovat Rabobankin mukaan tukeneet kahvin hintarallia viimeisten kuukausien aikana. Viime vuonna palannut El Nino on sääilmiö, joka aiheutuu itäisen Tyynen valtameren veden lämpötilan noustessa 0,5 astetta yli pitkän aikavälin keskiarvon. Ilmiö aiheuttaa sekä myrskyjä että kuivuutta.

Kysynnän ja tarjonnan ollessa kahvifutuurin hinnan tärkeimmät tekijät, on sääilmiöillä korostetun suuri merkitys kahvin hintaan.

Treidaaja voi ottaa position kahvifutuurin hintaliikkeisiin Vontobelin viputuotteilla Suomessa toimivien välittäjien kautta.

Vontobelin BULL KHVI X3 V2-sertifikaatti tarjoaa viputuotteen treidaamiseen kahvifutuurin nousevaan kurssiin. Sertifikaatin vipu on kolminkertainen, mikä vastaa viputuotteen kolmen prosentin tuottoa futuurin hinnan noustessa päivänsisäisesti prosentilla. Jos futuurin hinta vastoin odotuksia laskee prosentilla, aiheutuu viputuotteelle kolmen prosentin tappio.

Vontobelin viputuotteilla voi tavoitella tuottoa myös kahvifutuurin laskevaan hintaan. BEAR KVI X3V3-sertifikaatti tarjoaa myös kolminkertaisen vivun kahvifutuurin hintaliikkeisiin. Mikäli futuurin hinta laskee prosentilla, tuottaa viputuote kolme prosenttia tuottoa. Sertifikaatin arvo puolestaan laskee kolmella prosentilla, mikäli kahvifutuurin hinta nousee prosentilla.

Vontobelin sijoitustuotteilla voi käydä kauppaa Helsingin pörssin aukioloaikoina. Viputuotteita treidatessa tappioriski kasvaa. Koko sijoitetun pääoman menettäminen on mahdollista. Kohde-etuutena oleva kahvifutuuri noteerataan USA:n dollareissa, joten viputuotteen tuotto riippuu myös EUR/USD-valuuttaparin hintamuutoksista. Sijoittajat kantavat Vontobelin luottoriskin sijoittaessaan Vontobelin tuotteisiin.

Tärkeä huomautus

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot arvopapereista, erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Tiedoissa viitataan simuloidun aiemman tuotto- tai arvonkehityksen numerotietoihin tai ne sisältävät numerotietoja tällaisesta tuotto- tai arvonkehityksestä. Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen perusteella ei voida muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kaupallinen yhteistyö

Microsoft panostaa voimakkaasti tekoälyyn

Johannes Ankelo
10.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Admicom Q2/24 Seurantalista: Pelättyä parempi heikossa markkinassa

Almanakka
10.7.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Tekoälybuumi tukee myös maakaasun hintaa

Johannes Ankelo
8.7.2024
east Lue lisää