Isännätön raha ei tuota

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Entinen Kuopion Puhelin eli nykyinen Osuuskunta KPY julkaisi tällä viikolla umpisurkean tappiollisen tuloksen. Osuuspääoman korkoa päätettiin jakaa nolla (0) euroa per osuustodistus. Jos osuuskunta ei jaa osuuskorkoa tai anna kunnollisia omistajaetuja (näiksi ei voi laskea KPY:n Sisäringin ”monipuolisia” etuja), on sen olemassaolo perusteltua lähinnä osuuskunnan oikean sisäringin hyvinvoinnin edistämisellä.

Kun savolainen puhuu, vastuu on tunnetusti kuulijalla. Vakuuttaakseni tämän pitävän paikkansa, poimin kolmelta edellisestä vuodelta KPY:n edustajien lausuntoja osuuskorosta:

2020:

”KPY:n sijoittajalupauksen ytimessä ovat kehittyvä omistaja-arvo ja kilpailukykyinen osuuskorko. Jaamme omistajille osuuskorkoa kestävästi ja omistusyrityksiemme kilpailukyvyn säilyttäen, KPY:n hallituksen puheenjohtaja Tarja Tikkanen kertoo.

2021:

Jaamme osuuskorkoa omistajillemme kestävästi, omistusyrityksiemme kilpailukyky säilyttäen, KPY:n edustajiston puheenjohtaja Pekka Kantanen kertoo.”

2022:

Tähtäämme sekä kehittyvään omistaja-arvoon että kilpailukykyiseen osuuskorkoon.”

Tämän vuotuisesta osuuspääoman korosta voimme päätellä, että Kuopion torilla ”kilpailukykyinen” osuuskorko on nolla.

Käyttäjä Mehumartti kirjoitti Sijoitustiedon keskustelupalstalla osuvasti:

”Samapa tuo. "Momentum-strategian" alkuperäinen "sijoittajalupaus" vuodelta 2021 vaikuttaa olevan jo menneen talven lumia. Geneettisesti savolaisena täytyy tunnustaa, ettei yllätä.”

Ymmärrän toki koronjakamattomuuspäätöksen, kun konsernin hallintokuluja on kasvatettu, henkilökuntaa lisätty ja omavaraisuusaste on laskenut 35,2 prosenttiin. Täytyyhän sitä pystyä sekä palkat että hallituksen palkkiot edustajiston kokouskulujen lisäksi pystyä kaikissa olosuhteissa maksamaan.

Esitys onkin KPY:ssä poikkeuksellinen, mutta näkemyksemme mukaan oikea ja vastuullinen”, toimitusjohtaja Anssi Lehikoinenkin kertoi. Ensi vuonna sitä paitsi ei voi enää tulla poikkeuksellista päätöstä. Joko osuuskorkoa jaetaan tai ei, ja kumpikaan ei ole enää poikkeuksellista.

Lisäksi KPY joutui takaamaan viime kuussa entisen merkittävimmän tytäryhtiönsä Enfon lainat, mikä oli erittäin huono uutinen. Jos pohjoissavolaisetkaan pankit eivät enää katso Enfoa luottokelpoiseksi, on firma umpikusessa.

Mutta ei mithän hättää, sillä Lehikoinen kertoi digitilaisuudessa:

Jo tuolla viime vuoden aikana tervehdyttämistoimenpiteet suunniteltiin ja ne on olleet käynnissä.”

Muistelen Enfoa tervehdytetyn nyt ainakin vuosikymmenen verran. Mutta naatitaan naatitaan, vaan ei laakasta.

Tervehdyttämiseen kuuluu Enfon splittaaminen kahtia. Miulta kyseltiinkin, jaettiinko Enfo kahteen osaan, jotta saataisiin kahdet hallituspalkkiot. Vastasin hetken pohdittuani, että vaikka sisäpiirin hallituspaikkojen lisääntyminen saattoi asiaan vaikuttaakin, oli operaatioon varmaan muitakin syitä.

KPY:n listautuminen

Tekee mieli kiskotuttaa itseltään kynsiä irti, kun muistelen oikeasti uskoneeni marraskuussa 2011 KPY:n tulevan First North -listalle. ”Iteppähä kuuntelit”, tapaavat savolaiset tällaiseen vinkumiseen vastata.

Nyt listautumisen status on ”Edelleen suunnitelmissa, mutta ei tänä vuonna”.

Perusteluna hankkeen lykkääntymiselle kerrottiin:

”Pidämme tärkeänä, että omistusportfoliomme on selkeä ja kannattavuuden osalta kunnossa, ennen kuin asiaa koskevassa päätöksenteossa voidaan edetä.”

Kaikenlaisia bullshitgeneraattorin tuotoksia sitä pörssisivistyneiden ihmisten odotetaan uskovan. Listautua voi hyvin, vaikka omistusportfolio olisi kuinka epäselkeä. Toki olisihan se kiva, jos portfolio olisi selkeä ja vielä kannattavuuskin kunnossa.

Kaiken muun pahan lisäksi KPY on lopettanut Inderes-seurannan ja piilottanut vanhat analyysit sivuiltaan. Ammatikseni olen yrittänyt tunkeutua ihmisten päiden sisälle jo kahdella vuosituhannella. Tosin pohjoissavolaisen pään sisälle kurkkaaminen on lähtökohtaisesti hyvin pelottavaa. Mutta miulla on aiheesta muutakin kuin kutitustuntumaa (=avovaimo Pohjois-Savosta), joten hypätään reippaasti koskeen:

Listautumista on lykätty ja analyysit piilotettu, koska KPY:n sisäpiiri ei halua näkyviin, kuinka monta kymmentä miljoonaa euroa omistaja-arvoa se on viime vuosina hävittänyt.

Markkinapaikalle olisi kovastikin tarvetta, kun KPY lopetti rahapulassaan omien ostonsakin. Esimerkiksi tunnen hyvin yhden noise traderin, joka osti äitinsä salkkuun 500 KPY:tä Tommi Aurejärveltä Hesperian aulabaarissa. Ja joka mielellään verotuksellisista ja muistakin syistä realisoisi äitinsä tappiot. Ostamani viisisataa vastaa viittä vanhaa ossuustodistusta ja 2000 nykyistä lappua, kun savolaiset menivät viime syksyn lopuksi pilkkomaan todistuksensa neljään osaan. Arvelivat kai luovansa arvoa tai jotain. Ainakin kuluja saivat joka tapauksessa aikaan.

KPY:lle on häpeällistä, että sen osuustodistuksilla ei voi käydä kauppaa järjestetysti missään. Kuolinpesät joutuvat myymään laput jobbareille. Huomattavaa muuten on, että jobbarit tekevät tärkeää työtä, kun tarjoavat likviditeettiä osuuksille, joiden oikeaa arvoa yhtiön hallitus yrittää parhaansa mukaan piilotella.

Listalle ja osakeyhtiöksi

Mitään oikeaa syytä olla liittymättä First Northin sekalaiseen seurakuntaan ei ole olemassa. Kun yhtiö täyttää listautumisvaatimukset jo valmiiksi, ei listautuminen ole edes kovin kallista.

Osuuskuntamuotoisen toiminnan näytöt on Kuopiossa näytetty jo osan paikallisistakin mielestä. Isännätön raha ei tunnetusti tuota.

Listalla osakeyhtiöllä olisi muuten mahdollisuus pelastautua likviditeettikriisistään ja nostaa oman pääoman ehtoista rahaa. Osuuskunta ei voi sitä tehdä oikein mitenkään.

Ongelmana tässä on, että KPY:n osuudenomistajista suurin osa soittaa bändissä Paavo & Menneisyyden vangit. Eli he ovat käyneet koulunsa Kuopiossa samoihin aikoihin kuin Paavo Lipponen. Osa luokkavereistaankin on todennäköisesti edelleen KPY:n omistajia.

Tämä ikäluokka äänestää kaikissa vaaleissa sitä samaa puoluetta, mitä äänestivät jo 1960-luvulla, muuttui maailma mihin tahansa. Puolueen sisällä he voivat toki vaihtaa kohdetta siihen, joka eniten lupaa eläkkeitä nostaa.

KPY:n ylin päättävä elin edustajisto valitaan siis vaaleissa, joissa on ihan vanhat kunnon perinteiset puoluelistat. Joten edarissa istuu enimmäkseen paikallispoliitikkoja. Miten suomalaiset poliitikot hoitavat bisneksiä, voi tarkistaa vaikka Suomen ja Saksan välisistä Uniper-neuvotteluista. Tuli meille sieltä kuitenkin sama mitalisija kuin talvi- ja jatkosodassakin.

Jos KPY muutettaisiin normaaliksi ääni per osake (eikä nykyinen ääni per osakas) listayhtiöksi, loisi tämä oikeasti omistaja-arvoa tyhjästä, toisin kuin viime vuonna toteutettu splitti. Yhtiön markkina-arvo nousisi yli yön, koska ei tarvitsisi enää pelätä Mustassa Lampaassa tehtyjä poliittisia lehmänkauppoja. Toimarikaan tuskin enää antaisi konserniyhtiöistä lausuntoja ”Ennen kaikkea luo työpaikkoja alueelle”. Tällaisesta asenteesta lakkaisi nimittäin oman rahan sijoittajien hallussa olevan yhtiön toimitusjohtajan kulkukortti välittömästi toimimasta.

Väliotsikon vaatimukseni toteutumisen todennäköisyyden suhteen sanoisin kuin Paavali Korinttolaisille: ”Kun minä olin lapsi, niin minä puhuin kuin lapsi, minulla oli lapsen mieli, ja minä ajattelin kuin lapsi; kun tulin mieheksi, hylkäsin minä sen, mikä lapsen on”.

Eli en ole kovin toiveikas savolaisten järkiintymisen suhteen. Mutta en pidä mahdollisuuksia nollanakaan. Yli yksi savolainen nimittäin otti miuhun yhteyttä ja pyysi kirjoittamaan aiheesta. Kuopiolaiset sijoittajapiirit vaikuttivat olevan hyvin kyllästyneitä KPY:n sarjapettämiseen.

Betsaisin kuitenkin seuraavan KPY:n tunnelissa näkyvän valon olevan mieluummin vastaantuleva juna kuin metamorfoosi normaaliksi sijoitusyhtiöksi, jonka ydintehtävä ei ole säilyttää valta vanhoissa käsissä. Omistaja-arvo KPY:ssä vaikuttaa olevan vain kuin helisevä vaski tai kilisevä kulkunen. Eli pelkästään sanojen tasolla.

P.S. Hyviä sijoittajia kannattaa usein beesata. Tiesin hyvin itseäni parempien sijoittajien Aurejärvien ja Hanttujen olevan muutama vuosi sitten KPY:ssä myyntipuolella käytyään kerran KPY:n sijoittajatilaisuudessa. Mie jäin silti position päälle makaamaan − ja toivomaan, että savolaisilta kuulemani tarinat olisivat olleet tosia.

P.P.S. Tiedoksi Kuopion suurille ikäluokille: Vanaha ossuustodistus on muuttunu issekseen 400:ksi ossuustodistukseksi.

Antti Sulkakoski 8.1.2023: KPY tuuliajolla

7.1.2021: Kuopion puhelin tulee pörssiin

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Google valjastaa AI-teknologiaa hyödykseen

Johannes Ankelo
16.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoinille tavanomainen korjausliike puoliintumisen lähestyessä

Pessi Peura
15.4.2024
east Lue lisää