Kaupallinen yhteistyö, Kumppaniblogit

Inflaatio - miten se vaikuttaa meihin kaikkiin?

Estateguru |
Jaa Twiittaa

Markkinataloudessa tavaroiden ja palveluiden hinnat voivat aina muuttua – toiset hinnat nousevat ja toiset laskevat. Inflaatiosta puhutaan silloin, kun hintojen nousu ei vaikuta vain yksittäisiin tavaroihin ja palveluihin, vaan on laajalle levinnyttä. Inflaation seurauksena valuutta menettää arvoaan, eli sillä voidaan ostaa vähemmän kuin ennen; toisin sanoen valuutan arvo laskee.

Eli jos esimerkiksi tänään ansaitsit 1 500 euroa ja viikon ruokaostoksesi maksoivat ennen 50 ja nyt 60 euroa, voidaan puhua 20 %:n inflaatiosta. Jotta ostovoimasi säilyisi samana, myös palkkasi tulisi nousta 1 800 euroon.

Mikä inflaatioon vaikuttaa?

Useat tekijät. Keskimääräistä hintojen nousua laskettaessa tuotteet, joihin kulutamme enemmän rahaa (esim. sähkö), saavat enemmän painoarvoa kuin tuotteet, joihin kulutamme vähemmän (esim. sokeri tai postimerkit). Toisin sanoen yksi tärkeimmistä inflaatioon vaikuttavista tekijöistä on sähkön, energian ja yleensä polttoaineiden hintojen nousu, joka puolestaan vaikuttaa muiden tuotteiden hintoihin. Jos leipurille tulee kalliimmaksi leipoa leipää, he nostavat lopulta leivän vähittäishintaa, erityisesti kun leivän kuljettaminen tehtaalta myymälään on heille kalliimpaa.

Sitä voisi kuvata klusterivaikutukseksi, jossa joidenkin asioiden hinnannousu alkaa vaikuttaa myös muihin asioihin.

Inflaatioon eivät aina vaikuta eniten tuotteet, joiden hintamuutos on suurin. Inflaatioaste riippuu myös kunkin tuotteen osuudesta (tai sen painosta) kotitalouksien keskimääräisissä kulutusmenoissa.

Jos olet kiinnostunut tutkimaan asiaa, suosittelen, että tutustut Euroopan keskuspankin infosivuun inflaatiosta. Asia selitetään hyvin yksinkertaisella ja ymmärrettävällä tavalla, ja myös viimeisimmät tilastot esitellään.

Mitä voi tehdä suojellakseen säästöjään inflaatiota vastaan?

Esimerkiksi:

1.     Lisätä tulojaan ja siten säästämiskykyään.

2.     Sijoittaa säästöt siten, että niiden ansaitsema korko ylittää inflaation.

Mistä ja miten pitäisi aloittaa, jos ei ole koskaan ollut tekemisissä sijoittamisen kanssa?

Aloita säästämällä ja laittamalla rahaa syrjään joka kuukausi – eli älä käytä kaikkea. Nykyään meillä on valitettavasti tilanne, jossa monilla perheillä on vain vähän tai ei lainkaan säästöjä, mikä tekee niistä haavoittuvaisia odottamattomia menoja ajatellen. Keksi sitten itsellesi sopiva suunnitelma. Pidä mielessä hajauttamisen periaatteet – ei ole viisasta laittaa kaikkia munia samaan koriin.

Tee esityöt ja lue vähän paikoista ja tuotteista, joihin aiot sijoittaa.

Aloita ja jatka oppimista.

Sitten vain aloita.

Mihin olisi hyvä sijoittaa näinä myrskyisinä aikoina, kun ilmassa on paljon epävarmuutta?

Jokaisen on tehtävä lopulliset sijoituspäätökset itsenäisesti huolellisen harkinnan jälkeen ja tarvittaessa yhteistyössä osaavan asiantuntijan kanssa. Jos säästät ja sijoitat jatkuvasti ja sinulla on pitkän aikavälin näkemys, jatkat sijoittamista kuten ennenkin.

Eri sykleistä riippuen saattaa kuitenkin olla kannattavaa tarkastella sijoitusten painopistettä ja mittakaavaa ja miettiä, mihin sijoitat tällä hetkellä enemmän rahaa.

Jos esimerkiksi kasvuvaiheessa kannattaa ottaa enemmän riskejä sijoittamalla kasvuyrityksiin tai niiden osakkeisiin, onko määrää mahdollista nostaa vakaampien tuotteiden osalta vakaan kassavirran saamiseksi?

Sijoittamisessa on ehdottomasti tärkeää tarkastella tuottavuutta. Tämä pätee erityisesti korkean inflaation ympäristössä. Jos esimerkiksi tuottavuus on 2 % ja inflaatio 10 %, rahan arvo itse asiassa laskee pitkällä aikavälillä. Jos tuottavuus on 10 % ja inflaatio samalla tasolla, voidaan sanoa, että raha säilyttää arvonsa ja kaikki sen yläpuolella taas lisää säästöjä.

Toiseksi, jos sinulla on rahaa esimerkiksi 2 %:n talletuksena, se ei välttämättä ole huono asia ja sillä on etunsa. Nykyään talletukset ovat kansallisesti taattuja 100 000 euroon asti, joten riski rahojen menettämiselle on pieni. Joillekin sijoituksille, joissa ei ole takeita, voidaan luvata yli 20 %:n tuottoa. Kuitenkin jos projekti ei onnistu tai yritys menee konkurssiin, menetät kaikki rahasi, jolloin inflaatio ei enää ole tärkein näkökohta. Toisin sanoen toinen tärkeä näkökohta on edelleen oman riskinsietokyvyn löytäminen.

Kolmanneksi on hyvä muistaa hajauttamisen tärkeys. Vaikka osakkeet saattavat olla tällä hetkellä miinuksella, pitkällä aikavälillä on varmasti yrityksiä, jotka jatkavat voiton tuottamista tai nostavat arvoaan ja maksavat osinkoa myös tulevaisuudessa. Kaikesta ei siis kannata luopua nyt.

Saattaa olla kannattavaa etsiä sinulle sopivan tulo-/riskisuhteen tuotteita ja tarvittaessa muokata strategiaa tai suunnitelmaa. Mutta voit myös löytää muita. Ehkä minun pitäisi vielä kerran korostaa, että jokaisen on löydettävä itselleen sopivat vaihtoehdot.

Estateguru on kiinteistöalan joukkorahoitukseen keskittyvä lainausalusta. Mitä se edustaa ja miten se tarkalleen toimii?

Estateguru välittää kiinteistövakuudellisia lainoja ympäri Eurooppaa kansainväliselle sijoittajayhteisölle. Toisella puolella ovat yrittäjät, tässä tapauksessa pääasiassa kiinteistökehittäjät, jotka tarvitsevat pääomaa eli lainaa projektiensa toteuttamiseen (esimerkiksi kerrostalon rakentamiseen), ja toisella puolella ovat sijoittajat, jotka sijoittavat näihin projekteihin itselleen sopivan summan allekirjoittamalla lainasopimuksen lainanottajan kanssa.

Estateguru on välissä standardoimassa prosessin ja varmistamassa laadun ja sujuvan käyttökokemuksen kaikille osapuolille.

Miten tämä hyödyttää sijoittajia?

Sijoittajalla on mahdollisuus hajauttaa sijoituksiaan ja ansaita korkoa, joka ylittää Euroopan keskimääräisen inflaation, ja tämä tapahtuu matalariskisen tuotteen muodossa. Tarkoitan tällä sitä, että kaikkien lainojemme vakuutena on kiinnitys ja nykyisen portfolion keskimääräinen tuotto-odotus on 10,1 %. Jos vertaamme, euroalueen inflaatio on tällä hetkellä keskimäärin 8,6 %.

Samalla hajauttaminen on mahdollista paitsi ns. omaisuusluokan suhteen myös maantieteellisesti. Tänään alustamme kautta voi sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin Baltiassa, Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa, Etelä-Euroopassa ja Isossa-Britanniassa. Sinulla on siis mahdollisuus vähentää myös maantieteellistä riskiä.

Laina tarkoittaa myös sitä, että saat rahaa takaisin kuukausittain laina-aikataulun mukaisesti ja jakson lopussa; jos kaikki menee projektin kannalta hyvin, saat sekä rahasi että korkosi.

Kuinka suosittua joukkorahoitus on nykyään?

Virosta ja Baltiasta on tullut yksi Euroopan suurimmista sijoitusrahastomarkkinoista, kun tarkastellaan sijoitusmääriä asukasta kohden. Uusi yleiseurooppalainen asetus on astunut voimaan, tulee siitä varmasti entistä suositumpaa, koska asetus tuo koko alan riippumattoman valvonnan alle. Suomen tapauksessa Estateguru kuuluu paikallisen finanssivalvonnan alaisuuteen.

Kenelle Estateguru on tarkoitettu?

Kaikille, jotka haluavat hajauttaa säästöjään ja sijoituksiaan ja suojautua inflaatiolta. Estategurun tapauksessamme voit aloittaa 50 eurolla ja summalla ei ole väliä. Tämä tarkoittaa sitä, että startup-sijoittajat sijoittavat yhtäaikaisesti niiden ammattimaisten ja institutionaalisten sijoittajien kanssa, jotka sijoittavat jo miljoonia.

Millä summalla sinun pitäisi aloittaa, jotta saisit todellista hyötyä?

Jokaisen on päätettävä se itse. Meillä kaikilla tulisi olla säästöjä odottamattomaan varautumiseksi, ja on vielä parempi, jos nämä rahat laittaa jotenkin tekemään töitä itsensä puolesta. Tietysti, jos sijoitat vain muutaman prosentin säästöistäsi joko Estategurulla tai johonkin muuhun omaisuusluokkaan, se ei tietenkään auta sinua paljon inflaatiota vastaan, koska jäljellä olevan rahan arvo jatkaa laskuaan.

Sijoittamiseen liittyy aina tietty riski. Miten aloitteleva sijoittaja voi varmistaa, että eri projektit ovat turvallisia?

Myös tässä hajauttaminen on edelleen tärkeää. Helpoin suoja on olla laittamatta kaikkia munia samaan koriin ja levittää ne tarpeeksi laajalle. Esimerkiksi 1000 euron jakaminen 20 eri projektiin on huomattavasti parempi, kuin esimerkiksi laittaa kaikki yhteen projektiin.

Aloittelevien sijoittajien kannattaa ehdottomasti tutustua tarjolla oleviin tietoihin ja tilastoihin sekä portfoliokatsaukseen.

Samalla on hyvä tietää, että Estategurulla on sekä omat asiantuntijat että ulkopuoliset yhteistyökumppanit sekä pääkonttorissa että maakohtaisesti, jotka käyvät läpi jokaisen projektin ja suorittavat riskiarvioinnin. Toisin sanoen alustalle pääsevät vain perusteellisen luottoanalyysin läpikäyneet projektit. Samat prosessit ovat analysoineet institutionaaliset sijoittajat, jotka myös sijoittavat alustallamme. Olemme olleet markkinoilla yli 8 vuotta ja tähän päivään mennessä olemme kasvaneet Manner-Euroopan suurimmaksi alustaksi tällä segmentillä. Tähän mennessä olemme rahoittaneet yli puolen miljardin euron arvosta lainoja ja yli 4 000 projektia 10:ssä eri Euroopan maassa.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Evolution - Täydellinen sijoituskohde kunnes katsoo pinnan alle

Mikko Mäkinen
25.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Valmet Q2/2024 Seurantalista: Valmet nosti juuri ohjeistustaan, mutta tarjotaanko loppuvuonna pettymys?

Almanakka
25.7.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Yhdysvaltain presidenttipelin vaikutukset kryptomarkkinaan

Pessi Peura
24.7.2024
east Lue lisää